Uutta oppimassa Italiassa
Kansainvälisen Inlingua-kielikoulun opetusmetodiin tutustuminen Portugalin kielen alkeita opiskelemalla
Tarja Kankkunen kertoo Italian matkan annistaan:
Maanantaina 22.5.2023 amerikkalainen Bella Combs piti minulle perusteellisen luennon Inlinguan kielikouluissa käytettävästä opetusmetodista, jota on kehitetty jo vuodesta 1968 ja sitä päivitetään jatkuvasti.
Metodi on suora ja kommunikatiivinen, sillä jo ensimmäisestä oppitunnista lähtien opettaja ohjaa opiskelijaa ilmaisemaan itseään kohdekielellä.
Metodin perusperiaatteet
-
tunnilla käytetään ainoastaan kohdekieltä;
-
opiskelijaa kannustetaan puhumaan mahdollisimman paljon;
-
tunti pidetään suullisesti ja oppikirjaa käytetään vain tarvittaessa;
-
keskitytään rakenteiden opettamiseen eikä pelkkien sanojen opettamiseen;
-
opettaja pitää tunnin siten, että suurin osa opiskelijan muodostamista lauseista on oikein;
-
opettaja pyrkii välttämään teoreettisia selityksiä;
-
opettaja kannustaa opiskelijaa luovaan oppimiseen;
-
opetuksessa on toiminnallinen lähetystapa.
Opetus painottuu suulliseen ilmaisuun, jotta opiskelija saavuttaisi riittävän tason voidakseen kommunikoida kohdekielellä.
Luonnollisia oppimisprosesseja vahvistamalla opiskelija tottuu puhumaan ja ajattelemaan kohdekielellä. Aiheita käsitellään tavalla, joka jatkuvasti stimuloi kielen oppimista kaikilla kielen oppimisen osa-alueilla
-
-
luetun ymmärtäminen;
-
kirjallinen ilmaisu;
-
kuullun ymmärtäminen;
-
suullinen ilmaisu.
-
Tiistaista 23.5.2023 lauantaihin 27.5.2023 opiskelin portugalin kielen alkeita Alejandra Ocañan johdolla. En ole aikaisemmin tutustunut portugalin kieleen. Portugali on romaaninen kieli ja siinä on paljon yhtäläisyyksiä italian ja espanjan kieleen, joten se helpotti intuitiivista oppimista. Portugalin ääntäminen on omalla tavallaan helppoa. Inlinguan metodissa kiinnitetään paljon huomiota oikeaan ääntämiseen ja portugalin kielen nasaaliäänteissä oli haastetta.
Inlinguan metodissa kieliopin perusrakenteet opitaan jatkuvan toiston kautta; toistetaan perusrakenteita: talo on keltainen, lapset ovat iloisia jne. Sitten tulee kysymykset, numerot. Tunnit pidetään opiskeltavalla kielellä ja opettaja toistaa asian niin monesti, että opiskelija saa varmasti ajatuksesta kiinni.
Oppikirjan kappaleissa on dialogi, suullisia ja kirjallisia harjoituksia. Joka viidennen kappaleen jälkeen on yhteenveto opitusta kieliopista, sanastosta ja yhteenveto opitusta.
Mielessäni pyöri koko ajan miten voisin soveltaa oppimaani omiin ryhmiini. Oman haasteensa opetukseeni tuo se, että ryhmäni ovat etäopetuksessa.
Inlinguan metodia ei suoraan voine soveltaa kansalaisopistossa, mutta tavoitteeni on yrittää pitää tunnit mahdollisimman paljon italiaksi, jotta opiskelijat kuulevat mahdollisimman paljon italiaa ja tottuvat kuuntelemaan sitä. Lisäksi haluan lisätä toistoa, jotta ilmaisusta tulee spontaania.
Omien yksityistuntieni lisäksi sain osallistua englannin ja espanjan sekä individuaalisiin että ryhmätunteihin. Mieleeni painui erityisesti opettajan ja opiskelijoiden positiivien suhde oppimistilanteessa. Vaikka olin ulkopuolisena kuuntelemassa, se ei tuntunut häiritsevän opiskelijoita. Varsinkin Espanjan kielen opettaja oli taitava aktivoimaan ja improvisoimaan tilanteessa kuin tilanteessa.