Järjestyssäännöt 1.8.2023

Varkauden kaupungin koulujen järjestyssäännöt ja Repokankaan koulun järjestyssäännöt

Repokankaan koulun järjestyssäännöt 2023–2024

 

Varkauden koulujen järjestyssäännöt 1.8.2023

  1. Tavoitteet
    Koulun järjestyssääntöjen tehtävänä on luoda perusta koulutyön kasvatuksellisten ja opetuksellisten tavoitteiden saavuttamiselle, kouluyhteisön turvallisuudelle ja viihtyisyydelle. Järjestyssäännöt ohjaavat jokaista kouluyhteisön jäsentä vastuuseen päivittäisestä työskentelystä ja kasvattavat oppilasta tulevaa elämää varten.

    B. Soveltamisala
    1) Näitä järjestyssääntöjä sovelletaan koulualueeseen. Koulualueena tarkoitetaan niitä kiinteistöjä ja piha-alueita, jotka ovat koulun opetustiloina.
    2) Kouluajaksi käsitetään lukujärjestyksen mukainen työpäivä.
    3) Opiskeluun välittömästi liittyväksi tilaisuudeksi katsotaan koulun järjestämä tilaisuus oppilaitoksen alueen ulkopuolella kouluaikana sekä oppilaitoksen järjestämä tilaisuus kouluajan ulkopuolella.
    4) Koulu laatii yhdessä huoltajien ja oppilaiden kanssa näitä sääntöjä täydentävät koulukohtaiset järjestyssäännöt ja ProKoulu toimintaohjeet käytännön järjestelyistä, asianmukaisesta käyttäytymisestä, koulun omaisuuden käsittelystä sekä oleskelusta ja liikkumisesta koulurakennuksessa ja koulun alueella.
  2. Oppilaan oikeudet ja velvollisuudet
    1) Oppilaan tulee osallistua opetukseen säännöllisesti (POL 35§).

2) Oppilaalla on oikeus turvalliseen opiskeluympäristöön (POL 29 §)

3) Oppilaalla on oikeus koskemattomuuteen (PL 7 §) ja oikeus yksityiselämän suojaan (PL 10 §).

4) Kaikki ihmiset ovat yhdenvertaisia sukupuoleen, ikään, alkuperään, uskontoon, vakaumukseen, mielipiteeseen, terveydentilaan, vammaisuuteen tai muuhun henkilöön liittyvä syyn perusteella. (PL 6 §)


  1. Työskentelyn eri tilanteet
    1) Jos oppilas ei tule kouluun, on huoltaja heti ensimmäisenä poissaolopäivänä velvollinen ilmoittamaan syyn luokanohjaajalle. Opettaja antaa hyväksyttävästä syystä luvan enintään viiden päivän poissaoloon sen luokan oppilaalle, jonka valvonta hänelle kuuluu. Koulun rehtori myöntää oppilaalle luvan viittä päivää pidempään poissaoloon. Lupa anotaan kirjallisena. Myönnetyn loman ajaksi määrätyt kotitehtävät oppilas tekee itsenäisesti huoltajan valvonnassa.
    2) Oppitunnit alkavat ja päättyvät täsmällisesti työjärjestyksessä ilmoitettuna ajankohtana. Oppituntien ulkopuolisessa toiminnassa noudatetaan erikseen sovittuja työaikoja. Oppilaan on suoritettava tehtävänsä tunnollisesti ja käyttäydyttävä asiallisesti (POL 35§). Oppituntikäyttäytymiseen on erilliset ProKoulun toimintaohjeet.
    3) Välituntien aikana on noudatettava koulukohtaisia ohjeita. Poistuminen koulualueelta on kielletty koulupäivän aikana ilman opetukseen liittyvää tai muuta perusteltua syytä.
    4) Ruokailussa on noudatettava koulun antamia ProKoulun toimintaohjeita.
    5) Aiheeton liikennöinti koulun alueella on kielletty. Autot, pyörät, mopot ja muut kulkuvälineet pysäköidään koulun osoittamille paikoille. Koulun liikenneturvallisuussuunnitelma sisältää ohjeistuksen liikkumisesta koulun alueella ja koulumatkoilla.
    6) Jokainen kouluyhteisön jäsen on velvollinen pitämään koulualueen siistinä.
    7) Koulun omaisuutta tulee käsitellä huolellisesti. Omaisuuden vahingoittumisesta tai katoamisesta aiheutuva korvausvelvollisuus määräytyy vahingonkorvauslain mukaan. Vahingosta ilmoitetaan oppilaan huoltajalle. (POL 35 § 3 mom)
    8) Vioittuneista tai rikkoutuneista välineistä on ilmoitettava välittömästi koulun henkilökunnalle.

9) Kännykkää käyttäessä kouluaikana on tiedostettava tekijänoikeusasiat. Kuvata saa ainoastaan henkilöitä, joilta on saatu lupa kuvan ottamiseen. Sosiaalisessa mediassa ja muualla saa julkaista ainoastaan sisältöjä, joihin kuvaajalla on tekijänoikeudet ja asianmukaiset luvat. Sisältöjen asiallisuutta epäillessä on tiedusteltava aina opettajalta hänen kantaansa mahdolliseen julkaisemiseen (Henkilötietolaki (523/1999, Rikoslaki 24 luku 8–10 §)

10) Kännykän ja muiden laitteiden käytössä oppi- ja välitunneilla noudatetaan opettajan ohjeita.


  1. Tupakointi, päihteet ja vaaralliset esineet
    1) Oppilaiden tupakointi ja tupakkatuotteiden käyttö on kielletty tupakkalain 1.3.1995 mukaan.
    2) Päihteiden ja huumeiden hallussapito, käyttäminen, myynti ja niiden
    vaikutuksen alaisena esiintyminen koulussa ja sen järjestämissä tilaisuuksissa on kielletty. Mikäli näin kuitenkin tapahtuu, koulun edustaja on velvollinen tekemään asiasta lastensuojeluilmoituksen. (POL 29 §, Tupakkalaki 2§ ja53 §, Huumausainelaki (373/2008) 3 §)

3) Lailla kiellettyjen, vaarallisten tai omaisuuden vahingoittamiseen tarkoitettujen esineiden tai aineiden tuominen kouluun on kiellettyä. (POL 36d §)

F. Seuraukset sääntöjen rikkomisesta
1) Kasvatuskeskustelu (POL 35a§). Kasvatuskeskustelun määrää rehtori tai opettaja.
2) Jälki-istunto (POL 36§).
3) Kotitehtävien laiminlyönnistä opettaja voi jättää oppilaan enintään yhdeksi tunniksi koulun jälkeen tekemään tehtäviä (POL 36§)

4) Kirjallinen varoitus (POL 36§), jonka antaa rehtori.
5) Opettaja voi määrätä oppilaan poistumaan jäljellä olevan oppitunnin ajaksi valvottuun tilaan, jos oppilas häiritsee opetusta tai uhkaa muiden/omaa turvallisuutta (POL 36§).
6) Häiritsevän tai turvallisuutta vaarantavan oppilaan poistamiseen luokasta opettajalla ja rehtorilla on oikeus käyttää välttämättömiä voimakeinoja (POL 36b§).

7) Oppilaan osallistuminen opetukseen voidaan evätä enintään jäljellä olevan työpäivän ajaksi hänen väkivaltaisen tai uhkaavan käyttäytymisensä vuoksi tai jos opetus hänen häiritsevän käyttäytymisensä vuoksi kohtuuttomasti vaikeutuu (POL 36§).

8) Koulun opettaja tai rehtori voi kasvatuksellisista syistä määrätä oppilaan puhdistamaan tai uudelleen järjestämään oppilaan tahallaan tai huolimattomuuttaan likaaman tai epäjärjestykseen saattaman koulun omaisuuden tai tilan (POL 35§)

9) Rehtorilla tai opettajalla on oikeus ottaa haltuunsa opetusta tai oppimista häiritsevä esine tai aine (POL 36d§) ja oikeus tarkastaa oppilaan mukana olevat tavarat ja säilytystilat sekä vaatteet päällisin puolin (kaksi henkilöä paikalla) (POL 36e§)
10) Rikkeen ollessa vakava erityiskasvatukse­­­n työryhmä voi rehtorin esityksestä erottaa oppilaan määräajaksi, enintään kolmeksi kuukaudeksi (POL 36a§)

Oppilaan kuulemisesta kasvatuskeskusteluun ja kurinpitoon liittyvissä asioissa sekä huoltajan oikeudesta tiedonsaantiin on säädetty perusopetuslaissa (POL 36a-h§).

11) Oppilas on velvollinen korvaamaan vahingon aiheuttamistaan vahingoista. (Vahingonkorvauslaki (412/1974) 2 luvun 2 §)

 

Varkauden kouluilla noudatetaan lisäksi sovittuja kurinpitotoimien toteutuksen mallia, joka on kuvattu Koulun konsteissa luvussa 9.3.

G. Muut maininnat
1) Koulun rehtori voi tarvittaessa virkavelvollisuutensa perusteella antaa järjestyssääntöihin tarkennuksia tai lisäohjeita, joita tulee noudattaa kuten järjestyssääntöjä.

2) Kiusaamistilanteiden ehkäisemiseksi ja selvittämiseksi Varkauden kouluissa on käytössä kiusaamisen vastainen suunnitelma. Suunnitelma on päivitetty oppilashuollon suunnitelmaan. Lisäksi Varkauden kaupungin internetsivuilta löytyy Koulun konstit 3, jonka kohdassa 9.3. on ohjeistus koulukiusaamisesta ja toimintaohjeet väkivaltatilanteessa.­

 

  1. Järjestyssääntöjen tiedotus ja tarkistaminen

1) Järjestyssäännöt käydään läpi lukuvuoden alussa tai oppilaan aloittaessa koulun kesken lukuvuoden. Järjestyssäännöt ovat nähtävissä koulun internetsivuilla, yhdessä täydentävien koulukohtaisten Prokoulu-ohjeiden kanssa. Prokoulu-toimintaohjeita harjoitellaan lukuvuoden aikana.

2) Järjestyssäännöt tarkistetaan lukuvuosittain ja tehdään tarpeelliset muutokset.

 

Repokankaan koulun järjestyssäännöt, Prokoulu-toimintaohjeet ja tietoteknisten laitteiden käyttösäännöt

 

Repokankaan peruskoulun järjestyssäännöt

 

Nämä järjestyssäännöt täydentävät Varkauden kaupungin koulujen järjestyssääntöjä ja ne ovat voimassa koulupäivän aikana ja koulualueella. Koulualue käsittää koulun ja esiopetuksen piha-alueen, parkkipaikat ja koulun ympäristön. Lisäksi säännöt ovat voimassa myös kerho- ja iltapäivätoiminnassa, koulualueen ulkopuolella tapahtuvassa koulutoiminnassa ja sinne siirryttäessä, opintoretkillä, teemapäivinä, luokkaretkillä, leirikoulussa ja vastaavissa tilanteissa.

2 Järjestyssääntöjen tarkoitus ja soveltaminen

Järjestyssääntöjen tarkoituksena on perusopetuslain 29 §:n mukaisesti edistää koulun sisäistä järjestystä, opiskelun esteetöntä sujumista sekä kouluyhteisön turvallisuutta ja viihtyisyyttä. Jokaisella kouluyhteisön jäsenellä ja koulualueella liikkuvalla on velvollisuus noudattaa järjestyssääntöjä.

3 Oppilaan oikeudet ja velvollisuudet

Oppilaalla on oikeus maksuttomaan perusopetukseen, yhdenvertaiseen ja tasa-arvoiseen kohteluun, henkilökohtaiseen vapauteen, syrjimättömyyteen ja koskemattomuuteen sekä oikeus yksityiselämän suojaan. Edistetään kielellisten, kulttuuristen ja uskonnollisten vähemmistöjen oikeuksien toteutumista ja lisätään kulttuurien välistä ymmärrystä. Oppilaalla on oikeus saada opetusta kaikkina koulun työpäivinä turvallisessa oppimisympäristössä. Oppilaan tulee suorittaa koulutehtävänsä tunnollisesti ja käyttäytyä asiallisesti.

Oppilaan on jatkossa käyttäydyttävä muita kiusaamatta ja syrjimättä sekä toimittava siten, ettei hän vaaranna muiden opiskelijoiden, oppilaitosyhteisön tai opiskeluympäristön turvallisuutta tai terveyttä.

Korostetaan tasavertaista asemaa sekä sukupuolten välisen tasa-arvon sekä kielellisten, kulttuurillisten ja uskonnollisten vähemmistöjen oikeuksien toteutumista. Huomoidaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen tasa-arvoinen asema sekä kulttuurisesti moninaisen ilmapiirin ja kulttuurien välisen ymmärryksen edistämistä kouluyhteisössä. (PL 6 §) Viittaus tasa-arvo ja Yhdenvertaisuussuunnitelmaan on Keski-Savon opetussuunnitelmassa (pedanet).

Oppilaan tulee suorittaa oppivelvollisuus ja hänellä on velvollisuus osallistua opetukseen, ellei hänelle ole myönnetty lupaa poissaoloon. Huoltaja tekee poissaolosta selvityksen luokanopettajalle viipymättä poissaolopäivän aamuna. Poissaoloselvitys tehdään Wilman poissaolomerkinnällä, Wilma-viestillä, tekstiviestillä tai soittamalla. Etukäteen tiedossa olevaan poissaoloon lupa on anottava etukäteen luokanopettajalta (1–5 pv) tai rehtorilta (yli 5 päivää) ja läksyistä on huolehdittava poissaolon aikana.

Oppilaiden suojaamiseksi väkivallalta, kiusaamiselta ja häirinnältä on laadittu suunnitelma (Koulun konstit, luku 9.3) sekä koulussa on käytössä KiVa koulu –ohjelma.

 

4 Turvallisuus, viihtyisyys ja opiskelun esteetön sujuminen

ProKoulussa arvostetaan ystävällistä ja toiset huomioon ottavaa, tilanteeseen sopivaa käytöstä ja työ- ja opiskelurauhan edistämistä. Tervehtiminen, anteeksipyytäminen, kiittäminen ja asiallinen kielenkäyttö kuuluvat hyvään käytökseen kaikissa tilanteissa.

Kouluun ja oppitunneille tullaan ajoissa. Mahdollista myöhästymistä pyydetään anteeksi. Ruokalassa noudatetaan hyviä ruokailutapoja ja sovittuja sääntöjä. Kouluun pukeudutaan asianmukaisesti hyviä tapoja noudattaen ja säähän ja eri tilanteisiin sopivalla tavalla. Päähineet eivät ole sallittuja ruokalassa ja luokkatiloissa.

Noudatetaan Repokankaan koulun ProKoulun toimintaohjeita. (pedanet)

Noudatetaan Repokankaan koulun laadittua välituntiohjeistusta. (pedanet)

Oppilaat viettävät välituntinsa ulkona heille osoitetulla välituntialueella. Koulualueelta poistuminen ei ole sallittua koulupäivän aikana ilman opetukseen liittyvää tai muuta perusteltua syytä. Asiaton oleskelu wc:ssä on kiellettyä. Pyöräily koulun pihassa sallitaan ainoastaan opettajan luvalla. Lumipalloja saa heittää ainoastaan palloseinää

Koulumatkat kuljetaan liikennesääntöjä ja hyviä tapoja noudattaen. Koululla on velvollisuus ilmoittaa tietoonsa tulleesta koulumatkalla tapahtuneesta häirinnästä, kiusaamisesta tai väkivallasta kaikkien osapuolten huoltajille. Koulukyydityksessä käyttäydytään asiallisesti ja muita häiritsemättä. Pyörät jätetään pyörätelineisiin ja mopot mopoparkkiin. Koulu ei korvaa koululle jätettyjä ja kadonneita varusteita. Oppilaita kannustetaan käyttämään pyöräiltäessä pyöräilykypärää. Koulun pyöräretkillä pyöräilykypärän käyttö on pakollista.

Koulun tiloja ja kalustoa on kohdeltava kunnioittavasti. Näihin luetaan oppimateriaalit, koulurakennus ja koulun kalusteet. Omista tavaroista on huolehdittava ja toisten koulussa työskentelevien omaisuutta on kunnioitettava. Koulun tilat ja ulkoalueet pidetään siistinä ja omat jäljet siivotaan. Mikäli oppilas saa toimillaan aikaan epäjärjestystä tai likaantumista, on hän velvollinen korvaamaan koulun tai toisen ihmisen omaisuuden puhdistamisen tai korjaamisen.

Jokaisella kouluyhteisön jäsenellä on oikeus fyysiseen ja psyykkiseen turvallisuuden tunteeseen. Kaikenlainen toisen kiusaaminen ja häirintä on kielletty. Kaikille on annettava työrauha.

Kouluun ei saa tuoda tai koulupäivän aikana pitää hallussa lailla kiellettyjä, vaarallisia tai omaisuuden vahingoittamiseen tarkoitettuja esineitä tai aineita. Rehtorilla ja opettajilla on oikeus takavarikoida tavarat niitä havaitessaan.

Koulualueella on kameravalvonta.

5 Mobiililaitteiden käyttö

Tietokoneita, matkapuhelimia ja muita mobiililaitteita käytetään oppitunneilla opiskeluun opettajan ohjeiden mukaisesti. Puhelin pidetään muutoin suljettuna koulurepussa. Luokat voivat tarpeen vaatiessa käyttää puhelinparkkia, johon puhelimet kerätään oppituntien ajaksi. Opiskelutilanteissa voi käyttää myös oppilaan omia laitteita kuitenkin niin, että vastuuvelvollisuus rikkoutumistapauksissa on oppilaalla. Lupa omien laitteiden käyttöön kysytään huoltajalta. Opettajalla ja koulun henkilökunnalla on oikeus kieltää mobiililaitteen käyttö opetustilanteessa, jos siitä ei ole sovittu ja/tai jos siitä aiheutuu häiriötä. Opetuksen aikana laitteiden tulee olla äänettömänä tai suljettuna.

Mobiililaitetta ei saa missään tilanteessa käyttää kiusaamiseen, häirintään tai toisen yksityisyyden loukkaamiseen. Koulupäivän aikana oppitunteja, opiskelutilanteita tai toisia ihmisiä ei saa valokuvata, videoida tai äänittää ilman kaikkien läsnäolijoiden suostumusta. Toisesta henkilöstä otettua valokuvaa, videota tai äänitettä ei saa julkaista ilman tämän lupaa internetissä, sosiaalisessa mediassa tai muussa julkisessa paikassa.

6 Kurinpitotoimet

Varkauden kouluilla on yhteinen kurinpitotaulukko kaupungin koulujen seurauksiin järjestyssääntöjen rikkomisesta. 

Kurinpitotoimet 2023, Koulun konstit 2023

7 Tietoteknisten laitteiden käyttösäännöt

Koulussamme käytetään monipuolisesti hyväksi tietotekniikkaa, esimerkiksi tietokoneita, läppäreitä ja iPadeja oppitunneilla ja erilaisiin projekteihin liittyen. Oppilaat käyttävät ensisijaisesti koulun laitteita. Oppitunneilla voidaan käyttää myös oppilaan omia laitteita, kuten älypuhelimia, läppäreitä tai iPadeja.

  1. Laitteita käsitellään ja säilytetään huolellisesti.
  2. Laitteita käytetään opettajan luvalla ja annettujen ohjeiden mukaisesti.
  3. Toisen laitteita tai käyttäjätilejä ei saa käyttää tai ottaa haltuun.
  4. Laitteilla ei saa valokuvata, videoida tai äänittää toista henkilöä ilman lupaa. Myös materiaalin jakaminen ja levittäminen ilman lupaa on kielletty.
  5. Laitteita ja ohjelmistoja ei saa käyttää toisen vahingoittamiseen tai kiusaamiseen.
  6. Oppilaan on poistettava sopimaton ja luvaton materiaali laitteesta välittömästi.
  7. Mikäli oppilaan oma laite tai ohjelmisto rikkoutuu, vastaa hän itse tai laitteen muu omistaja vahingosta. Mikäli vahingon aiheuttaa toinen henkilö, vahingonaiheuttaja on vastuussa vahingosta vahingonkorvauslain säännösten mukaisesti.
  8. Mikäli koulun laite tai ohjelmisto rikkoutuu tahallisen väärinkäytöksen tai huolimattomuuden vuoksi, on oppilas vastuussa vahingosta vahingonkorvauslain säännösten mukaisesti.
  9. Koulu ei vastaa oppilaan omien laitteiden katoamisesta.
  10. Koulu ei vastaa oppilaan omien laitteiden käytöstä syntyvistä kustannuksista, kuten puhelu-, verkkoyhteys- ja ohjelmistomaksuista.
  11. Koulun laitteiden päivittäminen, ylläpitäminen ja tietoturvasta huolehtiminen hoidetaan koulun toimesta. Omien laitteiden päivittäminen, ylläpitäminen ja tietoturvasta huolehtiminen on huoltajien vastuulla.
  12. Opettajalla on oikeus ottaa väliaikaisesti haltuunsa laite, jolla oppilas häiritsee opetusta tai oppimista.

Järjestyssäännöt on päivitetty, huoltajia ja oppilaita kuultu 2023.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä