12.1.4 Liikunta

Taide- ja taitoaineiden syventävä valinnainen liikunta (2vvt)

Tavoitteet vuosiluokilla 8 ja 9


Paikallisesti painotettavat laaja-alaiset osaamisalueet vuosiluokalla 8


Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7)
Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2)
Näihin laaja-alaisiin osaamisalueisiin tavoitteet:
  • ymmärtää ihmisten terveysvalintojen vaikutus yhteiskunnallisesti
  • liikunta itseilmaisun keinona
  • vuorovaikutustaitojen kehittyminen erilaisten pari- ja ryhmäharjoitusten myötä
  • liikuntaharrastusten ekologisuus
  • ymmärtää liikunnan kulttuurisidonnaisuus

 

Paikallisesti painotettavat laaja-alaiset osaamisalueet vuosiluokalla 9

Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentuminen (L7)
Työelämätaidot ja yrittäjyys (L6)
Näihin laaja-alaisiin osaamisalueisiin tavoitteet:

  • liikunnan työkykyä ylläpitävä vaikutus

 
Taide- ja taitoaineiden syventävässä valinnaisessa liikunnassa käydään läpi monipuolisesti ja syventävästi jo opittuja liikuntalajeja ja -muotoja sekä tutustutaan mahdollisuuksien mukaan uusiin lajeihin. Tavoitteena on innostaa ja ylläpitää kiinnostusta liikuntaan niin koulussa kuin vapaa-ajallakin. Samalla tuetaan liikunnalliseen elämäntapaan kasvamista. Kurssilla keskeistä on yhdessä tekeminen. Tunneilla opitaan vuorovaikutustaitoja ja toisten huomioimista erilaisten ryhmätehtävien kautta. Koulutyön keskellä valinnaisliikunta tuo myös vaihtelua sekä virkistää ja tehostaa koulutyöskentelyä. Valinnaisaineryhmä voidaan kiinnostuksen ja taitojen mukaan jakaa myös kahteen osaan, jolloin toinen puoli kurssilaisista keskittyy enemmän laji- ja oheisharjoitusmaisiin asioihin ja toinen liikkuu enemmän harrasteteemalla.

Fyysinen toimintakyky

T1 kannustaa oppilasta fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan erilaisia liikuntamuotoja ja harjoittelemaan parhaansa yrittäen.

T2 ohjata oppilasta harjaannuttamaan havaintomotorisia taitojaan eli havainnoimaan itseään ja ympäristöään aistien avulla sekä tekemään liikuntatilanteisiin sopivia ratkaisuja.

T3 ohjata oppilasta harjoittelun avulla kehittämään tasapaino- ja liikkumistaitojaan, jotta oppilas osaa käyttää, yhdistää ja soveltaa niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, eri vuodenaikoina ja eri liikuntamuodoissa.

  • monipuolisesti erilaisten liikuntamuotojen kokeileminen
  • havaintomotoristen taitojen kehittäminen
  • liikuntataitojen soveltaminen erilaisiin liikuntaympäristöihin ja erilaisilla välineillä
  • itsearviointi omista motorisista taidoista ja työskentelystä
  • tasapaino- ja liikkumistaitojen kehittäminen
  • fyysisen toimintakyvyn mittaaminen (8.vuosiluokalla MOVE-testistö tukee oppilaille tehtäviä laajoja terveystarkastuksia)


Sosiaalinen toimintakyky

T8 ohjata oppilasta työskentelemään kaikkien kanssa sekä säätelemään toimintaansa ja tunneilmaisuaan liikuntatilanteissa toiset huomioon ottaen

T9 ohjata oppilasta toimimaan reilun pelin periaatteella sekä ottamaan vastuuta yhteisistä oppimistilanteista

  • itsearviointi omasta työskentelystä ryhmässä
  • jokaisella oppilaalla vastuu ryhmähengestä
  • reilun pelin periaatteet, sitoutuminen sääntöihin


Psyykkinen toimintakyky

T10 kannustaa oppilasta ottamaan vastuuta omasta toiminnasta ja vahvistaa oppilaan itsenäisen työskentelyn taitoja.

T11 huolehtia siitä, että oppilaat saavat riittävästi myönteisiä kokemuksia omasta kehosta, pätevyydestä ja yhteisöllisyydestä.

  • itseohjautuvuus ja vastuu ottaminen omasta työskentelystä
  • positiivinen palaute ja myönteisen minäkuvan vahvistuminen
    • erilaiset arviointimenetelmät: itsearviointi, vertaispalaute, ryhmäpalaute

 

Sisällöt luokilla 8 ja 9

Taide- ja taitoaineiden syventävän valinnaisen liikuntakurssien sisällöt vastaavat perusopetuksen sisältöjä syventäen ja laajentaen perusliikuntatunneilla opittuja tietoja ja taitoja. Lisäksi ryhmät harjoittelevat erilaisten tapahtumien organisoimista esim. toimitsijatoimintaa ja suunnistuksen ratamestarina toimimista. Oppilaat pyritään ottamaan mukaan kurssin sisältöjen suunnitteluun.


S1 Fyysinen toimintakyky:

  • Liikuntalajien ja -muotojen valinnassa toteutetaan monipuolisuutta
  • Hyödynnetään paikallisen toimintaympäristön sekä eri vuodenaikojen tarjoamia mahdollisuuksia
  • Opetuksessa huomioidaan niin uudet kuin perinteisetkin liikuntalajit ja -muodot liikuntakulttuurin välittämiseksi. Kyky toimia suomalaisessa liikuntakulttuurissa antaa oppilaalle mahdollisuuksia vapaa-ajan harrastamiseen sekä liikunnalliseen elämäntapaan.
Liikunnanopetuksessa tulee olla liikuntamuodoista yläkoulun aikana ainakin
- perusliikuntaa (esim. yleisurheilua ja kuntoharjoittelua)
- luontoliikuntaa (esim. suunnistusta, frisbeegolfia ja retkeilyä)
- yleisimpiä pallopelejä, niiden viitepelejä sekä pienpelejä
- voimistelua eri muodoissaan (esim. telinevoimistelua, kiipeilyä, parkouria ja sirkustelua)
- luistelua
- lumiliikuntaa (esim. hiihto ja laskettelu)
- rytmiliikuntaa (esim. tanssia ja kuntoliikuntaa)
  • Toimintakyvyn seurannan tulee olla jatkuvaa, jotta oppilas kykenee arvioimaan omaa kehitystään ja asettamaan henkilökohtaisia tavoitteita toimintakykynsä parantamiseksi. Vuosittaisilla mittauksilla Move!:n liikuntatehtävät tulevat myös tutuiksi, näin 8. vuosiluokan mittaukset eivät korostu liikaa. Mittaustilanteessa tulee ohjata oppilaita omien tulosten arviointiin. Tulosten keskinäinen vertailu ei ole mittausten tarkoitus.

S2 Sosiaalinen toimintakyky:

  • Opettaja voi omalla toiminnallaan ja oppilaantuntemuksellaan edesauttaa ryhmän toimintaa esimerkiksi tehtävien valinnoissa ja eriyttämisessä sekä joukkueiden ja ryhmien muodostamisessa.
  • Liikunta- ja urheilutapahtumat ovat tärkeä osa koulujen toimintaa. Oppilaslähtöinen liikuntatapahtumien ja -kilpailujen järjestäminen lisää oppilaiden osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Osallistuminen ja toisten kannustaminen ovat tärkeä osa liikuntakultuuriin kasvamista. Kilpailullisissa tapahtumissa osallistumisen täytyy perustua vapaaehtoisuuteen.

 

S3 Psyykkinen toimintakyky:

  • Leikinomaiset pelit ja kisat ovat osa koululiikuntaa. Useimpien liikuntamuotojen olemukseen kuuluu tulokseen tähtääminen, pisteen saavuttaminen tai peleissä maalin tekeminen. Kilpailullisuutta ja oppilaiden vertailua korostamatta voidaan harjoitella tavoitteellisuutta ja yhteiseen päämäärään pyrkimistä. Reilun pelin hengessä voidaan myös turvallisesti harjoitella voittamisen ja häviön kokemuksia.

Työtavat

Tunneilla toimitaan erilaisissa toimintaympäristöissä käyttäen erilaisia välineitä. Oppilaat ovat mukana kurssin sisältöjen suunnittelussa. Myös tuntien sisällä pyritään tarjoamaan mahdollisuus valita, minkälaiseen toimintamuotoon osallistuu. Kurssilla toimitaan sekä yksin, pareittain että erilaisissa ryhmissä.

 

Arviointi vuosiluokilla 8 ja 9

Opintojen aikainen arviointi perustuu sekä oppilaan oppimisen että jatkuvaan työskentelyn arviointiin sekä itsearviointiin. Oppilaan arviointi painottuu oppimista ja taitoja enemmän työskentelyyn kuten fyysiseen aktiivisuuteen, parhaansa yrittämiseen, vastuun ottamiseen ja yhteistyökykyyn. 
Taide- ja taitoaineiden syventävä valinnainen liikunta on osa liikunnan yhteistä oppimäärää ja arvioidaan osana sitä. Numeroarviointi kaksi kertaa lukuvuodessa silloin, kun opetusta on vähintään 2 vvt. Kurssi arvioidaan noudattaen opetussuunnitelman perusteiden arvioinnin linjauksia. Päättöarviointi tehdään, kun oppilas on opiskellut kyseisen oppimäärän 9. luokalla.

Oppimisen arviointi:
-Havaintomotoriset taidot ja niiden kehittyminen Liikuntatilanteisiin sopivien ratkaisujen tekeminen.
-Tasapaino- ja liikkumistaidot ja niiden kehittyminen. Miten oppilas osaa käyttää, yhdistää ja soveltaa niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, eri vuodenaikoina ja eri liikuntamuodoissa.
-Välineenkäsittelytaidot ja niiden kehittyminen. Miten oppilas osaa käyttää, yhdistää ja soveltaa niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, eri välineillä, eri vuodenaikoina ja eri liikuntamuodoissa.
-Miten oppilas osaa arvioida, ylläpitää ja kehittää fyysisiä ominaisuuksiaan: voimaa, nopeutta, kestävyyttä ja liikkuvuutta. 

Työskentelyn arviointi:
-Fyysinen aktiivisuus oppitunneilla. Erilaisten liikuntamuotojen kokeileminen. Harjoitteleminen parhaansa yrittäen.
-Turvallinen ja asiallinen toiminta oppitunneilla.
-Työskentely kaikkien kanssa. Toiminnan ja tunneilmaisun sääteleminen liikuntatilanteissa toiset huomioon ottaen.
-Toimiminen reilun pelin periaatteella. Vastuun ottaminen yhteisistä oppimistilanteista.
-Oppilaan vastuu omasta toiminnastaan. Oppilaan itsenäisen työskentelyn taidot.

 

Taide- ja taitoaineiden syventävä valinnainen liikunta (1vvt)

Tavoitteet vuosiluokalla 8


Paikallisesti painotettavat laaja-alaiset osaamisalueet vuosiluokalla 8

Osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen (L7)
Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2)
Näihin laaja-alaisiin osaamisalueisiin tavoitteet:

  • ymmärtää ihmisten terveysvalintojen vaikutus yhteiskunnallisesti
  • liikunta itseilmaisun keinona
  • vuorovaikutustaitojen kehittyminen erilaisten pari- ja ryhmäharjoitusten myötä
  • liikuntaharrastusten ekologisuus
  • ymmärtää liikunnan kulttuurisidonnaisuus

Taide- ja taitoaineiden syventävässä valinnaisessa liikunnassa käydään läpi monipuolisesti ja syventävästi jo opittuja liikuntalajeja ja -muotoja sekä tutustutaan mahdollisuuksien mukaan uusiin lajeihin. Tavoitteena on innostaa ja ylläpitää kiinnostusta liikuntaan niin koulussa kuin vapaa-ajallakin. Samalla tuetaan liikunnalliseen elämäntapaan kasvamista. Kurssilla keskeistä on yhdessä tekeminen. Tunneilla opitaan vuorovaikutustaitoja ja toisten huomioimista erilaisten ryhmätehtävien kautta. Koulutyön keskellä valinnaisliikunta tuo myös vaihtelua sekä virkistää ja tehostaa koulutyöskentelyä. Valinnaisaineryhmä voidaan kiinnostuksen ja taitojen mukaan jakaa myös kahteen osaan, jolloin toinen puoli kurssilaisista keskittyy enemmän laji- ja oheisharjoitusmaisiin asioihin ja toinen liikkuu enemmän harrasteteemalla.


Fyysinen toimintakyky

T1 kannustaa oppilasta fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan erilaisia liikuntamuotoja ja harjoittelemaan parhaansa yrittäen.

T2 ohjata oppilasta harjaannuttamaan havaintomotorisia taitojaan eli havainnoimaan itseään ja ympäristöään aistien avulla sekä tekemään liikuntatilanteisiin sopivia ratkaisuja.

T3 ohjata oppilasta harjoittelun avulla kehittämään tasapaino- ja liikkumistaitojaan, jotta oppilas osaa käyttää, yhdistää ja soveltaa niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, eri vuodenaikoina ja eri liikuntamuodoissa.

  • monipuolisesti erilaisten liikuntamuotojen kokeileminen
  • havaintomotoristen taitojen kehittäminen
  • liikuntataitojen soveltaminen erilaisiin liikuntaympäristöihin ja erilaisilla välineillä
  • itsearviointi omista motorisista taidoista ja työskentelystä
  • tasapaino- ja liikkumistaitojen kehittäminen
  • fyysisen toimintakyvyn mittaaminen (8.vuosiluokalla MOVE-testistö tukee oppilaille tehtäviä laajoja terveystarkastuksia)


Sosiaalinen toimintakyky

T8 ohjata oppilasta työskentelemään kaikkien kanssa sekä säätelemään toimintaansa ja tunneilmaisuaan liikuntatilanteissa toiset huomioon ottaen

T9 ohjata oppilasta toimimaan reilun pelin periaatteella sekä ottamaan vastuuta yhteisistä oppimistilanteista

  • itsearviointi omasta työskentelystä ryhmässä
  • jokaisella oppilaalla vastuu ryhmähengestä
  • reilun pelin periaatteet, sitoutuminen sääntöihin


Psyykkinen toimintakyky

T10 kannustaa oppilasta ottamaan vastuuta omasta toiminnasta ja vahvistaa oppilaan itsenäisen työskentelyn taitoja.

T11 huolehtia siitä, että oppilaat saavat riittävästi myönteisiä kokemuksia omasta kehosta, pätevyydestä ja yhteisöllisyydestä.

  • itseohjautuvuus ja vastuu ottaminen omasta työskentelystä
  • positiivinen palaute ja myönteisen minäkuvan vahvistuminen
    • erilaiset arviointimenetelmät: itsearviointi, vertaispalaute, ryhmäpalaute

 

Sisällöt vuosiluokalla 8


Taide- ja taitoaineiden syventävän valinnaisen liikuntakurssin sisällöt vastaavat perusopetuksen sisältöjä syventäen ja laajentaen perusliikuntatunneilla opittuja tietoja ja taitoja. Lisäksi ryhmät harjoittelevat erilaisten tapahtumien organisoimista esim. toimitsijatoimintaa ja suunnistuksen ratamestarina toimimista. Sisällöltään kurssi on 2 vvt:n kurssia suppeampi ja sisältöön vaikuttaa myös kurssin ajankohta esim. vuodenajat. Oppilaat pyritään ottamaan mukaan kurssin sisältöjen suunnitteluun.


S1 Fyysinen toimintakyky:

  • Liikuntalajien ja -muotojen valinnassa toteutetaan monipuolisuutta
  • Hyödynnetään paikallisen toimintaympäristön sekä eri vuodenaikojen tarjoamia mahdollisuuksia
  • Opetuksessa huomioidaan niin uudet kuin perinteisetkin liikuntalajit ja -muodot liikuntakulttuurin välittämiseksi. Kyky toimia suomalaisessa liikuntakulttuurissa antaa oppilaalle mahdollisuuksia vapaa-ajan harrastamiseen sekä liikunnalliseen elämäntapaan.
  • Liikunnanopetuksessa tulee olla liikuntamuodoista yläkoulun aikana ainakin
    - perusliikuntaa (esim. yleisurheilua ja kuntoharjoittelua)
    - luontoliikuntaa (esim. suunnistusta, frisbeegolfia ja retkeilyä)
    - yleisimpiä pallopelejä, niiden viitepelejä sekä pienpelejä
    - voimistelua eri muodoissaan (esim. telinevoimistelua, kiipeilyä, parkouria ja sirkustelua)
    - luistelua
    - lumiliikuntaa (esim. hiihto ja laskettelu)
    - rytmiliikuntaa (esim. tanssia ja kuntoliikuntaa)
  • Toimintakyvyn seurannan tulee olla jatkuvaa, jotta oppilas kykenee arvioimaan omaa kehitystään ja asettamaan henkilökohtaisia tavoitteita toimintakykynsä parantamiseksi. Vuosittaisilla mittauksilla Move!:n liikuntatehtävät tulevat myös tutuiksi, näin 8. vuosiluokan mittaukset eivät korostu liikaa. Mittaustilanteessa tulee ohjata oppilaita omien tulosten arviointiin. Tulosten keskinäinen vertailu ei ole mittausten tarkoitus.



S2 Sosiaalinen toimintakyky:

  • Opettaja voi omalla toiminnallaan ja oppilaantuntemuksellaan edesauttaa ryhmän toimintaa esimerkiksi tehtävien valinnoissa ja eriyttämisessä sekä joukkueiden ja ryhmien muodostamisessa.
  • Liikunta- ja urheilutapahtumat ovat tärkeä osa koulujen toimintaa. Oppilaslähtöinen liikuntatapahtumien ja -kilpailujen järjestäminen lisää oppilaiden osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Osallistuminen ja toisten kannustaminen ovat tärkeä osa liikuntakultuuriin kasvamista. Kilpailullisissa tapahtumissa osallistumisen täytyy perustua vapaaehtoisuuteen.

 

S3 Psyykkinen toimintakyky:

  • Leikinomaiset pelit ja kisat ovat osa koululiikuntaa. Useimpien liikuntamuotojen olemukseen kuuluu tulokseen tähtääminen, pisteen saavuttaminen tai peleissä maalin tekeminen. Kilpailullisuutta ja oppilaiden vertailua korostamatta voidaan harjoitella tavoitteellisuutta ja yhteiseen päämäärään pyrkimistä. Reilun pelin hengessä voidaan myös turvallisesti harjoitella voittamisen ja häviön kokemuksia.

 

Arviointi vuosiluokalla 8


Opintojen aikainen arviointi perustuu sekä oppilaan oppimisen että jatkuvaan työskentelyn arviointiin sekä itsearviointiin. Oppilaan arviointi painottuu oppimista ja taitoja enemmän työskentelyyn kuten fyysiseen aktiivisuuteen, parhaansa yrittämiseen, vastuun ottamiseen ja yhteistyökykyyn. Arviointi perustuu valtakunnallisen opetussuunnitelman tavoitteisiin.

Numeroarviointi annetaan kaksi kertaa lukuvuodessa. Taide- ja taitoaineiden valinnainen liikunta on osa liikunnan yhteistä oppimäärää ja arvioidaan osana sitä.


Oppimisen arviointi:
-Havaintomotoriset taidot ja niiden kehittyminen Liikuntatilanteisiin sopivien ratkaisujen tekeminen.
-Tasapaino- ja liikkumistaidot ja niiden kehittyminen. Miten oppilas osaa käyttää, yhdistää ja soveltaa niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, eri vuodenaikoina ja eri liikuntamuodoissa.
-Välineenkäsittelytaidot ja niiden kehittyminen. Miten oppilas osaa käyttää, yhdistää ja soveltaa niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, eri välineillä, eri vuodenaikoina ja eri liikuntamuodoissa.
-Miten oppilas osaa arvioida, ylläpitää ja kehittää fyysisiä ominaisuuksiaan: voimaa, nopeutta, kestävyyttä ja liikkuvuutta. 

Työskentelyn arviointi:
-Fyysinen aktiivisuus oppitunneilla. Erilaisten liikuntamuotojen kokeileminen. Harjoitteleminen parhaansa yrittäen.
-Turvallinen ja asiallinen toiminta oppitunneilla.
-Työskentely kaikkien kanssa. Toiminnan ja tunneilmaisun sääteleminen liikuntatilanteissa toiset huomioon ottaen.
-Toimiminen reilun pelin periaatteella. Vastuun ottaminen yhteisistä oppimistilanteista.
-Oppilaan vastuu omasta toiminnastaan. Oppilaan itsenäisen työskentelyn taidot.