7.-9.lk

7.-9.lk

Tavoitteet

- Saadaan aikaan positiivisia kokemuksia ohjelmointiin liittyen. - Harjoitellaan ohjelmoinnin perusrakenteiden käyttöä: muuttuja, ehtolause ja toistolause. - Nivelletään ohjelmointia osaksi oppiaineiden opetusta.

- Osataan tehdä ohjelmia graafisessa tai tekstipohjaisessa ohjelmaympäristössä. Voidaan tutustua ohjelmalliseen ajatteluun myös taulukkolaskentaohjelman avulla.

Huomioitavaa:

Yläkoululle sopivaa ja "oikeaa" ohjelmointikieltä tai kokonaisratkaisua ei ole helppoa löytää. Siksi seuraavilla sivuilla on ehdotettu useita erilaisia ohjelmointikieliä ja koulu etsii niistä itselleen sopivimman ratkaisun tai käyttää jotakin tämän materiaalin ulkopuolista ohjelmointikieltä / lähestymistapaa. Ajatuksena ei ole sitoa koulua yhteen malliin, vaan tarjota enemmänkin virikkeitä ja vaihtoehtoja sopivan ratkaisun tueksi.

Ohjelmointiympäristöjä ja materiaaleja

koodaustunti.fi ja code.org Scratch-pohjaisia vaiheittain eteneviä harjoituksia. Koodaustunnin tarkoituksena on tutustuttaa "koodaamiseen" ja tehdä sitä arkipäiväiseksi, varsinaiset harjoitukset code.org-sivustolla. Soveltuu useaan eri oppiaineeseen, mahdollisuus useaan eri kieleen (esimerkiksi englanti, saksa, ranska).

www.codecademy.com/ Mittava kokoelma ohjelmoinnin periaatteiden ja lausekielisen ohjelmoinnin harjoituksia. Työskentely on selainpohjaista, oppilaat voivat rekisteröityä palveluun ja harjoitella myös omatoimisesti. Ohjelmointikielinä esimerkiksi Java, Javascript, Python, Ruby ja php.

www.w3schools.com/ Kansainvälisen W3C-konsortion opetussivusto, jossa voi harjoitella esimerkiksi html-, css- ja JavaScript –kieliä. W3C-konsortion tarkoituksena on osaltaan standardisoida web-julkaisemisen välineitä niin, että esimerkiksi eri laitteet ja selainohjelmat näyttäisivät tuotetut sisällöt yhtäläisellä tavalla. Sivustolla myös hyvä osio html-, css- ja JavaScript –kielet yhdistävälle Bootstrapille (http://getbootstrap.com/).

Lego Mindstorms Lego Mindstorms yhdistää legorakentelun, robotiikan ja ohjelmoinnin. Ohjelmointi suoritetaan yhdistelemällä visuaalisia komponentteja. Ideoita projekteihin löytyy runsaasti Youtubesta.
https://education.lego.com/en-gb/lesi/middle-school/mindstorms-education-ev3

Scratch Scratch on lapsille ja nuorille soveltuva graafinen ohjelmointiympäristö. Scratchin graafisen käyttöliittymän avulla on helppo oppia ohjelmoinnin periaatteita, ongelmanratkaisua ja loogista päättelyä. Scratchista on monia muunnelmia: (esimerkiksi code.org-sivuston harjoitukset). Scratch:n avulla voi suunnitella ja toteuttaa myös laajoja ja vaativiakin ohjelmointiprojekteja.

https://scratch.mit.edu/

http://linkki.cs.helsinki.fi/sites/linkki.cs.helsinki.fi/files/scratch-ohjelmointikerhomateriaali_0.pdf

http://avoinoppikirja.fi/tite-scratch http://www.teromakotero.fi/scratch-klubi/

Kodu Kodu on Microsoftin kehittämä visuaalinen ohjelmointikieli, joka on suunniteltu erityisesti pelien tekoon. Toimii Windows-ympäristössä. Ohjelmointiympäristö on suunniteltu käytettäväksi tietokoneeseen kytketyn xBox-ohjaimen avulla.

video:

Processing Processing-kieli on taiteilijoiden kieli taiteilijoille. Muistuttaa Javaa, mutta yksinkertaisempaa. https://processing.org/, http://www2.uef.fi/fi/anja.kareinen/processing

Racket Ohjelmoinnin opettamiseen kehitetty kieli, johon voi perehtyä esimerkiksi koodiaapinen.fi-sivustolla.
http://racket.koodiaapinen.fi/manuaali/racket_bsl.html

Koodikerho Ohjelmoinnin opettamisessa kerhomuotoinen toiminta mahdollistaa syvemmän opiskelun aihepiiristä kiinnostuneille. Esimerkkinä toimii mm. koodikerho. Koodikerho on konsepti, jonka sivustolle kerätään materiaaleja kerhojen toteuttamisen näkökulmasta. http://koodikerho.fi

JavaScript-ohjelmointikieli JavaScript on Web-ympäristöön suunniteltu ja laajasti käytetty ohjelmointikieli, joka soveltuu erinomaisesti ensimmäiseksi tekstipohjaiseksi ohjelmointikieleksi. JavaScript-ohjelmia voidaan kirjoittaa millä tahansa tekstieditorilla (Notepad, Notepad++) eikä se tarvitse erillistä kääntäjää tai ohjelmointiympäristöä – kaikki nykyaikaiset Internet-selaimet suorittavat JavaScript-lähdekoodia sellaisenaan tai upotettuna osaksi html-tiedostoa. Syntaksiltaan JavaScript muistuttaa yleisesti käytettyjä C-sukuisia ohjelmointikieliä (C, C++, C#, Java).

Ensimmäiseksi tekstipohjaiseksi ohjelmointikieleksi JavaScript soveltuu erinomaisesti laajan vapaasti saatavan esimerkki- ja opetusmateriaalinsa sekä helppolukuisen dokumentaationsa ansiosta (w3schools.com). JavaScript-ohjelmointikieltä on helppo oppia ja jo muutamalla koodirivillä saa aikaiseksi visuaalisia ja interaktiivisia ohjelmia. Lisäksi JavaScript-ohjelmointikielessä on sisäänrakennettuna lähes kaikki funktiolaskimessa olevat laskutoiminnot.

JavaScript-ohjelmointikieli soveltuu niin ammattikäyttöön kuin ensimmäiseksi kieleksi ohjelmoinnin opettelussa. Helposti rakennettavat ja osaksi Internet-sivuja upotettavat ohjelmat innostavat oppilasta oppimaan ohjelmointia – oli kyseessä sitten hauskat peliohjelmat tai käytännön ongelmia ratkaisevat ohjelmat.

Valmiita JavaScript harjoituksia alkeista eteenpäin löytyy esimerkiksi codecademy.com -sivustolta