Verkkolehti SYTYKE

ILMOITUSTAULU

Miten käsikirjoittajilta onnistuu suomalainen versio Konttorista? HS analysoi tärkeintä hahmoa.

Sami Hedbergin esittämä pomo ei ole tärkein rooli – Konttorin suomalaisversio nousee tai kaatuu yhden näyttelijävalinnan mukana

Kuka on Konttorissa se hahmo, johon katsoja voimakkaimmin samastuu?

Kulttuuri 16.8.2016 11:01
Irene Stachon / Lehtikuva
Suomen Konttori: Peter Kanerva (Pärre Ericsson), Antti Heikkinen (Jaakko Roisko), Sami Hedberg (Pentti "Pena" Markkanen), Linda Wiklund (Anna Fredriksson), Ushma Karnani (Leyla Hassan) ja Pyry Äikää (Timo Kivelä).
Suomen Konttori: Peter Kanerva (Pärre Ericsson), Antti Heikkinen (Jaakko Roisko), Sami Hedberg (Pentti "Pena" Markkanen), Linda Wiklund (Anna Fredriksson), Ushma Karnani (Leyla Hassan) ja Pyry Äikää (Timo Kivelä).
Reuters

Nyt tiedetään, kuka esittää Suomen Officen eli Konttorin hauskimman roolin. Parhaillaan kuvattavassa sarjassa toimiston huvittamisvimmaista pomoa esittää Sami Hedberg, joka ainakin ulkonäöltään muistuttaa jossain määrin BBC:n alkuperäissarjassa vastaavaa hahmoa esittävää Ricky Gervaisia.

Nähtäväksi jää, missä määrin Hedberg muilla avuillaan onnistuu brittinäyttelijän saappaita täyttämään.

BBC
Brittien The Office -sarjan pääroolia eli paperiyrityksen johtajaa David Brentiä näytteli Ricky Gervais. Suomen-version päänäyttelijä selviää vasta myöhemmin.
Brittien The Office -sarjan pääroolia eli paperiyrityksen johtajaa David Brentiä näytteli Ricky Gervais. Suomen-version päänäyttelijä selviää vasta myöhemmin.

Hedbergin onnistuminen Suomen ”David Brentin” roolissa onkin toki sarjan onnistumisen kannalta ratkaisevaa, mutta kaikkein tärkein hahmo se ei ole. Syynä on elokuvista tuttu termi everyman – eli jokamies – joka tarkoittaa katsojan kannalta samastuttavinta hahmoa.

Jokamies on se tavallinen ihminen, hahmona uskottavampi ”mattimeikäläinen”, joka kokee usein samoja asioita kuin tarinan varsinainen sankarikin, mutta häneltä puuttuvat tälle kuuluvat poikkeukselliset ja joskus jopa yli-inhimilliset ominaisuudet.

The Officen pomon tapauksessa näitä ominaisuuksia ovat järjetön miellyttämishalu, vääristynyt minäkuva ja todellisuudentaju sekä pidättelemätön energia.

Kaikki kunnia vastaavia ominaisuuksia omaaville suomalaisjohtajille, mutta ehkä aika harva heistäkään pystyy Brentin (tai amerikkalaissarjan Michael Scottin) hahmoon täysillä samastumaan.

Kuka siis on The Officen jokamies?

Kieran Doherty / Reuters
Näyttelijä Martin Freeman.
Näyttelijä Martin Freeman.

Vastaus on Tim Canterbury, Martin Freemanin esittämä nuorehko myyjä, jota ei työnteko ei niin nappaa, mutta joka pysyy firmassa, koska ei oikein parempaakaan keksi. Noppalukemina hän ajattelee elämänsä olevan noin tällä hetkellä kolmosen arvoista, mutta kutosen heittäminenkin epäilemättä onnistuisi, jos vain uskaltaisi heittää.

Tim itse kuvasi tilannettaan näin:

“Muistelisin John Lennonin sanoneen, että `elämä on se, mikä tapahtuu, kun sinulla on kiire tehdä muita suunnitelmia´, ja juuri siltä minusta tuntuu.”

”Toisaalta hän sanoi myös: `Minä olen hylje ja minä olen munamies´, joten en oikein tiedä mitä uskoa.”

Apaattinen Tim tietää olevansa fiksu ja hukkaavansa lahjojaan, muttei pysty tarvittaviin muutoksiin. Sen sijaan hän pakenee epävarmuuttaan turhautumistaan huumoriin. Vino hymy suupielessä hän seuraa paitsi koheltavaa pomoaan myös neuroottista ja sotahullua kollegaansa Gareth Keenania, jota riivaa jatkuvilla käytännönpiloillaan.

Myös koulutustasoltaan Tim sopii jokamiehen rooliin. Hän on yliopistoon paluusta haaveileva drop-out, keskiluokkainen kapinallinen, joka suhtautuu ironisella varauksella sekä yläluokkaisiin juppeihin että varastoduunareihin, ja ne myös ärsyttävät häntä.

”Okei kundit, lähestymme varastoaluetta. Varoituksen sana: Osa näistä ihmisistä kuuluu työväenluokkaan; niinpä täällä saattaa olla persvakoja näkyvillä. Etsikää siis itsellenne pari, jota tartutte kädestä, älkääkä puhuko kenellekään.”

Työpäiväänsä piristääkseen Tim tekee käytännön piloja ja haaveilee vastaanottovirkailijasta. Rakkauselämästään hän ei halua keskustella hyvästä syystä; sitä ei ole.

Sarjan edetessä Dawn Tinsleystä kuitenkin syntyy Timille kanssahämmästelijä, jokamiehen naispuolinen vastine, johon katsoja pystyy niin ikään samastumaan.

David Lee
Jim Halpertia amerikkalaisversiossa esittävä John Krasinski esiintyy myös elokuvassa Rakkaus lainassa.
Jim Halpertia amerikkalaisversiossa esittävä John Krasinski esiintyy myös elokuvassa Rakkaus lainassa.

Yhdysvaltalaisversiossa Timin vastine on nimeltään Jim Halpert, jota esittää John Krasinski. Melankoliseen Timiin verrattuna Jim on riemukkaampi hahmo, mutta tehtävä katsojan samastumispintana on sama.

Yhdysvaltalaista konttoria on myös tehty huomattavasti brittisarjaa pidempään, mikä on antanut katsojalle mahdollisuuden kasvaa yhdessä Halpertin kanssa. Seitsemän tuotantokauden aikana tukkansa kanssa taistelevasta keppostelijasta onkin kasvanut vastuullinen perheenisä, ”firman mies” joka joutuu nyt luopumaan unelmistaan useammin perheen kuin työpaikan vaatimusten takia.

Työ on edelleen pakollinen paha, mutta näyttäytyy välillä siunauksenakin.

”Tälle työlle olen velkaa kaiken sen, mikä minusta on tullut”, hän toteaa.

”Tälle typerälle, mahtavalle, tylsälle, ihmeelliselle työlle.”

Suomen Konttorin Tim eli Jim on roolinimeltään Timo Kivelä, ja häntä esittää 27-vuotias näyttelijä Pyry Äikää. Teatterikorkeakoulun kasvatti on esiintynyt aiemmin muun muassa Ryhmäteatterissa.

Pyry, älä petä meitä. Me samastumme sinuun.

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentti