Ada Ylönen: Tunteita/ Satakieli (lasten)näytelmä

Tunteita / Satakieli / (lasten)näytelmä


HENKILÖLUETTELO

Keisari
Kavaljeeri
Palvelustyttö
Satakieli
Valtakunnan rahastonhoitaja
Keisarin uusi kavaljeeri
Puolustusneuvonantaja
Hovinaiset
Hyvät ja pahat teot

1. kohtaus

PALVELUSTYTTÖ
Oletko sinä kuullut joskus jotain niin kaunista, että tuntuu etteivät mitkään sanat riitä sitä kuvailemaan? Meillä Kiinan valtakunnassa asuu pieni ja vaatimaton lintu, satakieli. Vaikka sen ulkonäkö on hyvin mitäänsanomaton, sen laulu on niin kaunista, että sitä kuullessaan unohtaa kaiken muun. Laulun voi unohtaa vuosikausiksi, mutta aina kun sitä saa uudelleen kuulla, tuntuu kuin olisi tullut kotiin; kuin maailmassa ei voisi olla mitään pahaa tai surullista. Kaikista maailman maista saapuu matkustajia keisarimme kaupunkiin ja he ihailevat keisarin palatsia ja puutarhaa. Muuta kun he kuulevat satakielen, kaikki sanovat: - Se on sentään paras.

Kun nämä matkailijat menevät kotiinsa, he kirjoittavat lukemattomia kirjoja kaupungista, palatsista ja puutarhasta. Mutta kukaan ei unohda satakieltä. Sen lauluja ylistetään ja siitä kirjoitetaan runoja. Kirjat kiertävät ympäri maata, ja lopulta sattuu niin, että yksi osuu keisarimme käsiin. Ja mitä kummaa: Kiinan valtakunnan arvovaltainen keisari ei lainkaan tunne tuota lintua, jonka laulua kirjassa ylistetään. Itse asiassa harva koko hovissa tietää tuon linnun olemassaolosta. Se asuu syvällä keisarin palatsin puutarhassa, niin kaukana ettei edes palatsin puutarhuri tiedä puutarhansa jatkuvan niin pitkälle. Koko maailma kyllä tuntee satakielen… mutta hovissa siitä tietää vain harva, usko pois.

KEISARI
Mikä on tämä lintu, jota tämä Japanin keisarin lähettämä kirja niin kovasti kehuu? Miten omassa valtakunnassani voi olla lintu, josta saan tietää vasta lukiessani siitä? Ja mitä kummaa: sen laulu tuo onnea, niin tässä sanotaan. Luoja tietää että minulle sellainen onni kyllä kelpaisi! Kavaljeeri!

KAVALJEERI
Niin, arvon keisari?

KEISARI
Täällä elää kuulemani mukaan lintu, jota kutsutaan satakieleksi. Japanin keisarin lähettämä kirja sanoo, että se on kaikkein parasta koko valtakunnassani. Miksei minulle ole kerrottu moisesta?

KAVALJEERI
En ole ikinä kuullutkaan tuollaisesta linnusta!

KEISARI
Tahdon, että tuo lintu tuodaan illalla hoviin. Haluan kuulla sen laulavan.

KAVALJEERI
Lähden etsimään sitä ja löydän sen varmasti.





2. kohtaus

KAVALJEERI
Olen etsinyt koko linnasta, mutta kukaan ei ole koskaan kuullutkaan mistään satakielestä! Silkkaa valhetta, sanon minä! Mutta koska suurivaltias Japanin keisari on tuon kirjan arvon keisarillemme lähettänyt, keisarillemme on turha puhuakaan että se valehtelisi.

PALVELUSTYTTÖ
Oi, satakielikö? Minä kyllä tunnen sen! Ja laulaa se osaa. Kuulen sen laulua joka viikonloppu kun menen kotiin tapaamaan perhettäni. He asuvat alhaalla rannassa. Sunnuntai-iltana palatessani hoviin on jo myöhä. Istun hetkeksi lepäämään - ja silloin tuo siunattu lintu alkaa laulaa. Kyynelet nousevat silmiini, koska se on niin kaunista!

KAVALJEERI
Saat vakituisen työn keittiössä, jos viet minut sen luo!

PALVELUSTYTTÖ
Niin haettiin satakieli keisarin hoviin laulamaan. Ja se lauloi niin kauniisti että kyynelet nousivat keisarin silmiin ja valuivat hänen poskilleen. Koko hovi oli aivan ihastuksissaan. Satakieli onnistui miellyttämään heitä, ja se oli ihme. Mutta sen pitikin nyt jäädä hoviin. Sille tehtiin oma kultainen häkki, ja sitä ulkoilutettiin viisi kertaa päivässä kymmenen palvelijan vartiossa.

Sitten sattui hovissa surullinen tapaus. Keisarin ystävä ja neuvonantaja, vanha kavaljeeri, kuoli. Keisari meni surusta aivan tolaltaan. Valtakuntaan valittiin uusi hovi ja keisarille uusi kavaljeeri, mutta se ei parantanut asioita, vaan oikeastaan päinvastoin.


3. kohtaus


RAHASTONHOITAJA
Väestönkasvu on aivan räjähtävää. Viljelystä on tehostettava, muuten saatamme joutua tilanteeseen ettei ruokaa riitä enää kaikille. Koulutusmahdollisuuksia täytyy myös lisätä, sillä nykyisillä menetelmillä emme voi enää jatkaa.

KEISARIN UUSI KAVALJEERI
Keisarillisen virkatutkintojärjestelmän muuttaminen on kuitenkin jätettävä pois kaikista suunnitelmista. Mikä vitsi! Keisarikuntamme ylpeys on ollut harvat ja valitut korkeasti kouluttautuneet virkamiehet, jotka osaavat asiansa. Emme voi joustaa tästä. Meillä ei millään ole mahdollisuutta järjestää tällaiselle väestölle korkeaa koulutusta, sanoo rahastonhoitaja mitä haluaa.

KEISARI
Minun mielestäni köyhilläkin täytyy silti olla aivan samat mahdollisuudet vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa. Jokaisella Kiinan kansalaisella täytyy olla samanlaiset mahdollisuudet, muuten kaikki periaatteemme ovat olleet täysin turhia!

PUOLUSTUSNEUVONANTAJA
Mutta keisari hyvä, ette voi olla katsomatta silmiin tätä tosiasiaa, että kansamme elää vaikeita aikoja. Väestömme kasvaa koko ajan. Armeija, suuri ylpeytemme on epärehellinen ja heikko, ei lainkaan sellainen kuin millaiseksi se perustettiin. Valtakuntamme murtuu aivan pian, jos asioihin ei tule muutosta.

KAUPPANEUVONANTAJA
Ja teitä tuskin tarvitsee muistuttaa ongelmista oopiumkaupan kanssa? Kansalaisemme ovat pahaisen aineen orjia! Länsimaalaiset vievät valtakuntamme varat ja saamme maksaa lisäksi kansamme hyvinvoinnista.

PUOLUSTUSNEUVONANTAJA
Kaiken tämän lisäksi kansamme kapinoi jatkuvasti kurjia olojaan vastaan.

RAHASTONHOITAJA
Mutta valtion raha- asiat sentään seisovat vankemmalla pohjalla otettuamme käyttöön uuden valuutan! Taloutemme tasapainon ensiaskeleet on otettu. Siksi ehdotankin, että juhlistamme tätä keisarin palatsin peruskorjauksella. Mielestäni vanha siipi kaipaa ehdottomasti uutta ulkoasua, ja oletteko kuulleet mitä Japanin keisarin palatsissa on?

KEISARI
Mutta miten perustelemme moisen tuhlaamisen kun samaan aikaan joudumme tilanteeseen, että ruokaakaan ei riitä kaikille?

KEISARIN UUSI KAVALJEERI
Rakas keisari, kuka on koskaan väittänyt elämää oikeudenmukaiseksi? Eikö kaikki ole ainoastaan arpapeliä, toiset saavat ja toiset joutuvat luopumaan? Emmekö me ole tehneet aivan tarpeeksi ansaitaksemme pieniä ylellisyyksiä? Japanin hoviin on rakennettu eräänlainen uusi vesijärjestelmä, eikä meidän sovi olla heitä huonompi.


4. kohtaus

KEISARI
Olipa päivä. Minusta on viime aikoina useasti tuntunut että hovini ei aja niitä tehtäviä mihin se on valittu, kansalaistemme etuja. Arvovaltaiset neuvonantajani ovat unohtaneet että ovat itse kotoisin aivan yhtä köyhistä ja vähäisistä oloista kuin suuri osa kansaamme on. Olen kuullut jopa puhuttavan, että uusi kavaljeerini ei edes vastaa tavallisten ihmisten puhutteluun! Kaikki oli ennen niin paljon paremmin. Virkatutkintojärjestelmä on nykyäänkin jo niin tiukka, että hyvä jos kourallinen kansalaisia sen saa muilta töiltään suoritettua parin vuoden aikana. Kaikkein hulluinta on, että minun sananvaltani vähenee koko ajan. Luultavasti tämä uusi kavaljeerini saa ajettua palatsin kunnostuksen läpi ja valtion varat käytetään uusiin ylellisyyksiin ja kansa joutuu näkemään nälkää.
(satakieli alkaa laulaa)






5. kohtaus

KEISARIN UUSI KAVALJEERI
Arvoisa keisari, palvelijat toivat äsken lahjan Japanin keisarilta. Siinä lukee päällä ainoastaan Satakieli. Mitäköhän hän oikein tarkoittaa kirjoittaessaan valtakunnassamme asuvan köyhän laululinnun nimen paketin päälle?

KEISARI (avaa paketin)
Se on patsas Satakielestä.

UUSI KAVALJEERI
Mistä, arvoisa keisari?

KEISARI
Japanin keisari ihastui Satakieleen kovasti ollessaan täällä valtiovierailulla viime keväänä. Olimme kävelyllä palatsin takana olevassa puutarhassa ja Satakieli lauloi siellä. Luulisin, että koko itäisen maan ylhäistö on kuullut hänen kertomuksiaan.

UUSI KAVALJEERI
Katsokaa tuota tekstiä, mikä sen jalustaan on upotettu: Japanin keisarin satakieli on köyhä Kiinan keisarin satakielen rinnalla. Tämä lintu on kyllä aivan toisenlainen! Siihen on upotettu omaisuuden arvosta safiireja ja rubiineja, ja sen saa vedettyä käyntiin tästä vivusta.

KEISARI (vetää tekolinnun käyntiin)
Onhan se kaunis.

UUSI KAVALJEERI
Tässä tekolinnussa on kaikki varmaa ja taattua, oikeasta satakielestä kun ei koskaan voi tietää. Tätä lintua täytyy näyttää kansalle ensi sunnuntaina! Kaikki tulevat ihastumaan siihen! Kyllä se on kaunis!

KEISARI
Mutta hetkinen, missä on oikea satakieli? Sen häkki on tuossa aivan tyhjillään eikä nyt edes ole sen ulkoilutusaika.

UUSI KAVALJEERI
Se kirottu lintu on karannut! Kiittämätön eläin! Niin kuin me olemme sitä passanneet vuosikaudet. Onneksi Japanin arvoisa keisari lähetti tämän tekolinnun. Tämä on itse asiassa kaikilta osilta parempi kuin aito satakieli.



6. kohtaus

UUSI KAVALJEERI
Nyt, arvoisa hovi ja palatsin väki, Japanin keisarin armollisesti lahjoittama tekolintu laulaa meille iltalaulun. Pyydän saada kiinnittää huomionne sen taidokkaasti muotoiltuun vartaloon ja omaisuuden maksaneisiin koristeisiin, samoin kuin nerokkaaseen äänikoneistoon.

(tekolintu laulaa)

HOVINAISET
Suloisemmin ei kukaan voisi keimailla! Entäpä, jos kurlaamme vettä suussamme, kuulostaakohan se lähellekään tuolta hurmaavalta laululta?

PALVELUSTYTTÖ
En ymmärrä mitä he näkevät tuossa koneessa. Se on varmasti ollut kallis, mutta se ei edes muistuta alkuperäistä. Sen silmissä oleva katse on tyhjä, eikä sen laulu tule sydämestä.

Valtakuntamme joutuu suureen muutokseen. Ihmistyön arvo vähenee ja koneet valtaavat tavallisten ihmisten työn ja toimeentulon. Valtakunta köyhtyy köyhtymistään. Ja keisarimme sairastuu. Sanotaan, ettei hän selviä hengissä tuosta taudista. Kavaljeerista on valittu seuraava keisari, ja koko valtakunta luulee keisarin jo kuolleen.


7. kohtaus

KEISARI (makaa sängyssä hyvien ja pahojen tekojen ympäröimänä, tekolintu vieressä)
Kuolema istuu tänä iltana rintani päällä. Se haluaa valtakuntani rippeet itselleen ja varmaan saa ne pian. Täällä on hiljaista, niin luonnottoman hiljaista. Mitä ihmisestä jää kuoleman jälkeen jäljelle? Hetken sinut muistetaan ja hetken sinua kyllä surraan, mutta aika kulkee eteenpäin eikä kestä kauaa kun kukaan ei enää edes muista sinun koskaan eläneen. Teoistasi jääneet jäljet kuluvat ja haalistuvat, lopulta kaikki mikä sinulle oli suurta ei ole enää yhtään mitään.

HYVÄT JA PAHAT TEOT
Muistatko sen? Muistatko sen? Muistatko?

KEISARI
Sitä en ole ikinä tiennyt! Onko sillä enää merkitystä? Soittoa, tuokaa suuri kiinalainen rumpu, ettei minun tarvitse kuulla kaikkea mitä ne sanovat!

HYVÄT JA PAHAT TEOT
Muistatko sen, kun jätit siskosi ja äitisi oman onnensa nojaan, kun halusit lähteä suureen maailmaan? Muistatko sen, kun armahdit kuolemaan tuomitun vangin vapaaksi? Muistatko, kun lapsena varastit naapurista leipää? Muistatko, kun et kuunnellut vanhan kavaljeerisi puheita sairaudestaan? Muistatko, kun olet koko elämäsi yrittänyt tavoitella onnea, joka on sinulta karannut? Muistatko?

KEISARI
Soittoa, soittoa! Kaunis kultalintu, laula, laula toki! Sinua on koko hovi palvonut viisi vuotta, olet saanut kultaa ja kalleuksia. Laula nyt, laula!

HYVÄT JA PAHAT TEOT
Muistatko? Muistatko sen?

(satakieli saapuu ikkunaan ja laulaa pitkään)

KEISARI
Kiitos, kiitos! Pieni lintu, minä kyllä tunnen sinut! Minä palvoin hovini kanssa tekolintua kuin mitäkin jumalaa, ja silti sinä lauloit pahat näyt vuoteeni luota ja kuoleman pois sydämeltäni. Kuinka voin koskaan palkita sinut?

SATAKIELI
Sinä olet jo palkinnut minut. Sain silmiisi kyynelet, kun lauloin sinulle ensi kerran kauan sitten. En koskaan unohda sitä. Nuku nyt, parane ja voimistu!

KEISARI
Sinun täytyy aina pysyä luonani! Tekolinnun minä särjen tuhansiksi kappaleiksi.

SATAKIELI
Ei sinun tarvitse sitä rikkoa, säilytä se. Minä en voi elää linnassa, mutta tulen kyllä iltaisin luoksesi. Minä laulan sinulle. Laulan onnellisista ja kärsivistä. Laulan pahasta ja hyvästä, jota ympärilläsi pidetään salassa. Pieni satakieli lentää ympäriinsä, se lentää köyhien luo ja jokaisen, joka on kaukana sinusta ja hovistasi. Minä tulen, minä laulan sinulle. Puhua en enää voi, mutta minä laulan. Ja usko pois, kaikki kyllä järjestyy. Maailma muuttuu, elämän täytyy jatkua. Se on kirous, mutta samalla se on siunaus. Asiat järjestyvät, jos niihin haluaa muutosta. Kaikki kääntyy nyt hyväksi.

(Kavaljeeri ja ministerit tulevat katsomaan kuollutta keisaria)

KEISARI
Hyvää huomenta!

Toimittaja(t): oppilas
Luotu: 30.1.2015 09:00
Muokattu: 5.2.2015 09:32


Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä