5.4.3 Etäyhteyksiä hyödyntävä opetus

5.4.3

Ne steinerkoulut, jotka hyödyntävät etäyhteyksiä perusopetuksessa, kuvaavat opetussuunnitelmassa minkä asioiden opetuksessa ja opiskelussa etäyhteyksiä hyödynnetään sekä sen mitkä ovat etäyhteyksien opetuskäyttöä ohjaavat tavoitteet, opetuksen järjestämisen käytännöt ja yhteiset toimintatavat sekä eri toimijoiden vastuut.

Opetus on pääsääntöisesti inhimilliseen kohtaamiseen perustuvaa lähiopetusta, mutta myös perusopetuksessa voidaan täydentää opetusta ja tukea erityisesti harvemmin opiskeltujen kielten ja uskontojen sekä valinnaisten aineiden opetusta. Etäyhteyden kautta annettavasta opetuksesta vastaa aina perusopetuksen järjestämisluvan saanut opetuksen järjestäjä. Opetustavan soveltuvuutta pohditaan erityisesti oppilaiden iän ja edellytysten näkökulmasta. Opetusryhmällä tulee olla myös turvallisuudesta ja hyvinvoinnista vastaava opettaja ja oppilaiden mahdollisuudet oppimista edistävään vuorovaikutukseen turvataan.

Koulu pyrkii välittämään oppilaille perusopetuksen ajalta ohjatusti jonkin kokemuksen etäopetuksesta ennen toisen asteen opintoihin siirtymistä. Tämä voidaan toteuttaa esimerkiksi eri steinerkoulujen välisessä yhteistyössä.

Perusteiden luvussa 5.4 kuvataan etäopetusta tarkemmin.

Lukiokoulutuksessa opetus perustuu edelleen lähiopetukseen, mutta opiskelutavat monipuolistuvat. Lähiopetuksen lisäksi osan opinnoista voi paikallisen opetussuunnitelman määrittämillä tavoilla suorittaa etäopetuksena, monimuoto-opetuksena ja itsenäisenä opiskeluna. Paikallisessa opetussuunnitelmassa voidaan ohjeistaa jokainen opiskelija suorittamaan lukio-opintojen aikana vähintään yksi kurssi etäopetuksena.