Tavoitteet, sisällöt, laaja-alainen osaaminen ja arviointi

Laaja-alainen osaaminen, tavoitteet, sisällöt ja hyvän osaamisen kriteerit

Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen  

Laaja-alaisen osaamisen painotukset 

TAVOITTEET 

SISÄLLÖT 

ARVIOINTI 

Hyvän osaamisen (8) kriteerit. 

 

T1 

Sisällöt: S1 

Arviointi: 

Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1) 

Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2) 

Monilukutaito (L4) 

Oppilas tutustuu pohjoismaiseen kieliympäristöön ja Pohjoismaita yhdistäviin arvoihin. 

Tarkastellaan ja verrataan ruotsin kielen ja entuudestaan tuttujen kielten tärkeimpiä yhtäläisyyksiä sanastossa ja rakenteissa. Tutustutaan Pohjoismaiden kulttuuriin pääpiirteittäin. 

Oppilas osaa kuvata, mihin kielikuntaan hänen ruotsin kieli kuuluu. Oppilas tietää eri Pohjoismaiden kulttuurien ominaispiirteitä ja arvoja. 

 

 

T2 

S1 

Arviointi 

Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2) 

 

Oppilas tutustuu suomen ja ruotsin asemaan kansalliskielinä sekä ruotsin historiallisen aseman ja vaikutuksen suomen kieleen. Oppilas hahmottaa kielten yhtäläisyyksiä ja keskinäissuhteita.  

Käsitellään suomen ja ruotsin asemaa kansalliskielinä sekä ruotsin sanojen lainautumista suomen kieleen. Tarkastellaan ruotsin kielen asemaa ja merkitystä Suomessa. Pohditaan, missä ruotsin kieltä tarvitaan ja miksi sitä opiskellaan.  

Oppilas osaa nimetä syitä, joiden vuoksi Suomessa käytetään ruotsia ja mainita ruotsista suomeen lainautuneita sanoja. 

 

 Kielenopiskelutaidot  

 

 T3 

 S2 

Arviointi 

Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1) 

Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3) 

Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5) 

Oppilas harjaantuu käyttämään viestinnällisiä taitoja sallivassa opiskeluilmapiirissä. Käytetään tieto-ja viestintäteknologiaa apuna. Kannustetaan oppilasta ottamaan vastuuta opiskelustaan ja arvioimaan osaamistaan.  

Harjoitellaan arkipäiväisiä kommunikaatiotilanteita, esimerkiksi itsensä esittelyä, ja yksinkertaisia asiointitilanteita sekä kirjallisesti että suullisesti.  

Asetetaan tavoitteita ja suunnitellaan toimintaa yhdessä. 

Oppilas osaa viestiä ruotsiksi ryhmässä myös tieto- ja viestintäteknologiaa käyttäen, huolehtii kotitehtävistään sekä osallistuu ryhmän työskentelyyn myönteisellä tavalla. Oppilas osaa arvioida ruotsin taitonsa kehittymistä suhteellisen realistisesti. 

 

T4 

S2 

Arviointi 

Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3) 

Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5) 

Oppilas saa rohkaisua nähdä ruotsin taito tärkeänä osana elinikäistä oppimista ja oman kielivarannon karttumista ja rohkaista ruotsinkielisten oppimisympäristöjen löytämiseen ja hyödyntämiseen myös koulun ulkopuolella. Oppilas ymmärtää ruotsin kielen opiskelun omakohtaisen merkityksen myöhemmässä elämässä. 

Selvitetään, missä ruotsin taitoa tarvitaan ja missä sitä voi käyttää. Opetellaan huomaamaan, miten ruotsin kieli näkyy erilaisissa arkisissa yhteyksissä. Opetellaan henkilökohtaiseen elämään ja ikäkaudelle sopivaa jokapäiväistä sanastoa. Opetellaan viestin välittymisen kannalta välttämättömiä perusrakenteita. Harjoitellaan kieltä erilaisissa oppimisympäristöissä (TV, internet, musiikki, lehdet jne). 

Oppilas osaa mainita joitakin ruotsin kielen käyttöalueita ja -mahdollisuuksia. 

 

 

 

 

 

Kehittyvä kielitaito, taito toimia vuorovaikutuksessa 

 

T5 

S3 

Arviointi 

Monilukutaito (L4) 

 

Oppilas saa mahdollisuuksia harjoitella erilaisia, erityisesti suullisia viestintätilanteita koulussa ja sen ulkopuolella. 

Sanastoa ja rakenteita opetellaan monenlaisten aihepiirien yhteydessä, kuten minä itse, perheeni, koulu, harrastukset ja vapaa-ajan vietto. Lisäksi valitaan yhdessä kiinnostavia kielenkäytön aihepiirejä. Opetellaan ruotsin kielen tärkeimmät suomesta poikkeavat foneettiset merkit ja niiden luonteva ääntäminen. Harjoitellaan erilaisia vuorovaikutustilanteita.  

Taitotaso: A1.2: Oppilas selviytyy satunnaisesti yleisimmin toistuvista, rutiininomaisista viestintätilanteista tukeutuen vielä enimmäkseen viestintäkumppaniin. 

 

 T6 

 S3 

Arviointi 

Monilukutaito (L4) 

Oppilas rohkaistuu käyttämään viestinsä perille saamiseksi monenlaisia, myös ei-kielellisiä keinoja, ja pyytämään tarvittaessa toistoa ja hidastusta.  

Sanastoa ja rakenteita opetellaan monenlaisten aihepiirien yhteydessä, kuten minä itse, perheeni, koulu, harrastukset ja vapaa-ajan vietto. Lisäksi valitaan yhdessä kiinnostavia kielenkäytön aihepiirejä. Harjoitellaan erilaisia vuorovaikutustilanteita käyttäen myös ei-kielellisiä keinoja viestin välittymiseen. Opetellaan erilaisia viestintästrategioita. 

Taitotaso: A1.2: Oppilas tukeutuu viestinnässään kaikkein keskeisimpiin sanoihin ja ilmauksiin. Oppilas tarvitsee paljon apukeinoja ja osaa pyytää toistamista tai hidastamista. 

 

 T7 

S3 

Arviointi 

Monilukutaito (L4) 

Oppilas saa mahdollisuuksia harjoitella erilaisia ruotsin kielelle ominaisia kohteliaisuuden ilmauksia. 

Sanastoa ja rakenteita opetellaan monenlaisten aihepiirien yhteydessä, kuten minä itse, perheeni, koulu, harrastukset ja vapaa-ajan vietto. Lisäksi valitaan yhdessä kiinnostavia kielenkäytön aihepiirejä. Vuorovaikutustilanteissa harjoitellaan kohteliasta ilmaisua.  

Taitotaso: A1.2: Oppilas osaa käyttää muutamia kaikkein yleisimpiä kielelle ominaisia kohteliaisuuden ilmauksia rutiininomaisissa sosiaalisissa kontakteissa. 

Kehittyvä kielitaito, taito tulkita tekstejä 

 

T8 

S3 

Arviointi 

Monilukutaito (L4) 

Oppilas rohkaistuu ottamaan selvää tilanneyhteyden avulla helposti ennakoitavasta ja ikätasolle sopivasta puheesta ja kirjoitetusta tekstistä. 

Sanastoa ja rakenteita opetellaan monenlaisten aihepiirien yhteydessä, kuten minä itse, perheeni, koulu, harrastukset ja vapaa-ajan vietto. Lisäksi valitaan yhdessä kiinnostavia kielenkäytön aihepiirejä. Harjoitellaan ymmärtämään erilaisia lyhyehköjä tekstejä ja tuottamaan niitä myös itse. Huomioidaan myös digitaalinen materiaali. Harjoitellaan oppilaan osaamis- ja ikätason mukaista kuullun ymmärtämistä. 

Taitotaso A1.1: Oppilas ymmärtää harjoiteltua, tuttua sanastoa ja ilmaisuja sisältävää muutaman sanan mittaista kirjoitettua tekstiä ja hidasta puhetta. Oppilas tunnistaa tekstistä yksittäisiä tietoja. 

 

Kehittyvä kielitaito, taito tuottaa tekstejä 

 

 T9 

 S3 

Arviointi 

Monilukutaito (L4) 

Oppilas saa tilaisuuksia harjoitella ikätasolle sopivaa hyvin pienimuotoista puhumista ja kirjoittamista. 

Sanastoa ja rakenteita opetellaan monenlaisten aihepiirien yhteydessä, kuten minä itse, perheeni, koulu, harrastukset ja vapaa-ajan vietto. Lisäksi valitaan yhdessä kiinnostavia kielenkäytön aihepiirejä. Kerrataan ruotsin kielen tärkeimmät suomesta poikkeavat foneettiset merkit ja niiden luonteva ääntäminen. Harjoitellaan lisää erilaisia ikätasolle sopivia vuorovaikutustilanteita sekä suullisesti että kirjallisesti. Keskeisimmät sisältöihin nivoutuvat rakenteet voivat olla mm. perusluvut, persoonapronominin subjektimuoto, kysymyslause, preesens, ajanilmaisuja, päälauseen sanajärjestys, tärkeimpiä prepositioita, adjektiivin, substantiivin ja verbin taivutuksen perusteet. 

 

 

 

 

Taitotaso A1.1: Oppilas osaa ilmaista itseään puheessa hyvin suppeasti käyttäen harjoiteltuja sanoja ja opeteltuja vakioilmaisuja. Oppilas ääntää joitakin harjoiteltuja ilmauksia ymmärrettävästi. Oppilas osaa kirjoittaa joitakin erillisiä sanoja ja sanontoja. 


Tulostettava pdf-tiedosto:
Vuosiluokka 6 taulukko1.pdf


Laaja-alaisen osaamisen keskeisimmät asiat ruotsin kielen opiskelussa 6. luokalla

Ajattelu ja oppimaan oppiminen (L1)

Oppilaat oppivat tekemään kriittisesti havaintoja ja hakemaan, arvioimaan, muokkaamaan, tuottamaan sekä jakamaan tietoa ja ideoita. Opetuksessa on tärkeää tutkiva ja luova työskentelyote, yhdessä tekeminen. Leikit, pelillisyys, fyysinen aktiivisuus, kokeellisuus ja muut toiminnalliset työtavat sekä taiteen eri muodot edistävät oppimisen iloa ja vahvistavat edellytyksiä luovaan ajatteluun ja oivaltamiseen.

Jokaista oppilasta autetaan tunnistamaan oma tapansa oppia ja kehittämään oppimisstrategioitaan. Oppimaan oppimisen taidot karttuvat, kun oppilaita ohjataan ikäkaudelleen sopivalla tavalla asettamaan tavoitteita, suunnittelemaan työtään, arvioimaan edistymistään sekä hyödyntämään teknologisia ja muita apuvälineitä opiskelussaan. Oppilaita tuetaan rakentamaan perusopetuksen aikana hyvä tiedollinen ja taidollinen perusta sekä kestävä motivaatio jatko-opinnoille ja elinikäiselle oppimiselle.

Kulttuurinen osaaminen, vuorovaikutus ja ilmaisu (L2)

Oppilaita ohjataan näkemään kulttuurinen moninaisuus lähtökohtaisesti myönteisenä voimavarana. Samalla heitä ohjataan tunnistamaan, miten kulttuurit vaikuttavat yhteiskunnassa ja arjessa ja miten media muokkaa kulttuuria.

Koulutyöhön sisällytetään runsaasti tilaisuuksia harjaantua esittämään mielipiteensä rakentavasti ja toimimaan eettisesti. Oppilaita ohjataan asettumaan toisen asemaan ja tarkastelemaan asioita ja tilanteita eri näkökulmista. Koulutyössä edistetään suunnitelmallisesti ihmisoikeuksien, erityisesti lapsen oikeuksien tuntemista ja arvostamista sekä niiden mukaista toimintaa. Kunnioitusta ja luottamusta muita ihmisryhmiä ja kansoja kohtaan vahvistetaan kaikessa toiminnassa, myös kansainvälistä yhteistyötä tehden.

Oppilaat kehittävät sosiaalisia taitojaan, oppivat ilmaisemaan itseään eri tavoin ja esiintymään eri tilanteissa. Opetuksessa tuetaan oppilaiden kasvua monipuolisiksi ja taitaviksi kielenkäyttäjiksi sekä äidinkielellään että muilla kielillä. Oppilaita rohkaistaan vuorovaikutukseen ja itsensä ilmaisemiseen vähäiselläkin kielitaidolla. Koulutyössä rohkaistaan mielikuvituksen käyttöön ja kekseliäisyyteen.

Itsestä huolehtiminen ja arjen taidot (L3)

Oppilaat oppivat perusopetuksen aikana tuntemaan ja ymmärtämään hyvinvointia ja terveyttä edistävien ja sitä haittaavien tekijöiden sekä turvallisuuden merkityksen ja hakemaan niihin liittyvää tietoa. He saavat mahdollisuuden kantaa vastuuta omasta ja yhteisestä työstä sekä kehittää tunnetaitojaan ja sosiaalisia taitojaan. Perusopetuksessa oppilaita ohjataan teknologian vastuulliseen käyttöön ja pohditaan siihen liittyviä eettisiä kysymyksiä.

Oppilaat saavat ohjausta kuluttajana toimimiseen, mainonnan kriittiseen tarkasteluun sekä omien oikeuksien ja vastuiden tuntemiseen ja eettiseen käyttöön. Perusopetuksen aikana oppilaat harjaantuvat kestävän elämäntavan mukaisiin valintoihin ja toimintatapoihin.

Monilukutaito (L4)

Monilukutaito merkitsee taitoa hankkia, yhdistää, muokata, tuottaa, esittää ja arvioida tietoa eri muodoissa, eri ympäristöissä ja tilanteissa sekä erilaisten välineiden avulla.

Oppilaiden monilukutaitoa kehitetään kaikissa oppiaineissa arkikielestä kohti eri tiedonalojen kielen ja esitystapojen hallintaa. Osaamisen kehittyminen edellyttää rikasta tekstiympäristöä, sitä hyödyntävää pedagogiikkaa sekä oppiaineiden välistä ja muiden toimijoiden kanssa tehtävää yhteistyötä. Opetus tarjoaa mahdollisuuksia erilaisista teksteistä nauttimiseen. Oppimistilanteissa oppilaat käyttävät, tulkitsevat ja tuottavat erilaisia tekstejä sekä yksin että yhdessä muiden kanssa. Oppimateriaalina hyödynnetään ilmaisultaan monimuotoisia tekstejä ja mahdollistetaan niiden kulttuuristen yhteyksien ymmärtäminen. Opetuksessa tarkastellaan oppilaille merkityksellisiä, autenttisia tekstejä sekä niistä nousevia tulkintoja maailmasta. Näin oppilaat voivat hyödyntää opiskelussa vahvuuksiaan ja itseään kiinnostavia sisältöjä ja käyttää niitä myös osallistumisessa ja vaikuttamisessa.