13.4.12 Oppilaanohjaus

13.4.12 Oppilaanohjaus

Oppiaineen tehtävä

Ohjaustoiminta muodostaa koko perusopetuksen ajan kestävän, perusopetuksen jälkeisiin opintoihin ulottuvan jatkumon. Oppilaanohjaus edistää oppilaiden koulutyön onnistumista ja opintojen sujumista ja sen tehtävänä on edistää ja tukea oppilaiden kasvua ja kehitystä. Siinä harjoitetaan jokaisen oppilaan opiskeluvalmiuksia, vuorovaikutustaitoja ja elämänhallintataitoja. Ohjauksessa tuetaan oppilaita tekemään omiin valmiuksiinsa, arvoihinsa ja lähtökohtiinsa sekä kiinnostuksiinsa perustuvia arkielämää, opiskelua, jatko-opintoja sekä tulevaisuutta koskevia päätöksiä ja valintoja. Ohjauksen avulla oppilaat oppivat tiedostamaan mahdollisuutensa vaikuttaa oman elämänsä suunnitteluun ja päätöksentekoon. Oppilaita kannustetaan pohtimaan ja kyseenalaistamaan koulutukseen ja ammatteihin liittyviä ennakkokäsityksiä ja tekemään valintansa omat vahvuutensa ja kiinnostuksen kohteensa huomioon ottaen. Oppilaanohjausta toteutetaan yhteistyössä huoltajien kanssa.

Oppilaanohjaus yhdistää koulua yhteiskuntaan ja työelämään sekä ehkäisee syrjäytymistä koulutuksesta ja työelämästä. Ohjauksen avulla edistetään oikeudenmukaisuuden, yhdenvertaisuuden, tasa-arvon ja osallisuuden toteutumista. Oppilaanohjauksessa huomioidaan osaavan työvoiman saatavuus sekä osaamisen kysynnän ja tarjonnan yhteensovittaminen tulevaisuuden työelämässä.

Vuosiluokilla 1 - 2 oppilaanohjaus toteutuu kiinteänä osana muuta opetusta ja koulun toimintaa. Oppilaanohjauksesta vastaa luokanopettaja yhdessä muiden opettajien kanssa. Ohjaus on oppilaiden opiskeluvalmiuksien ja -taitojen kehittämistä sekä vastuunottamisen tukemista omasta koulutyöstään.

Oppilaita tuetaan tavoitteiden asettamisessa sekä annetaan kannustavaa palautetta niiden saavuttamisesta siten, että oppimaan oppimisen taidot vahvistuvat. Ohjauksen tavoitteiden kannalta on tärkeää valita sellaisia työ- ja palautteen antamisen tapoja, joiden myötä oppilaiden käsitys itsestään oppijoina ja ryhmän jäseninä muodostuu myönteiseksi. Oppilaita ohjataan vuorovaikutustaitojen harjoittelemiseen ja ryhmässä toimimiseen. Heitä kannustetaan myös osallisuuteen omassa lähiympäristössään, esimerkiksi toimimaan oppilaskunnassa.

Perusopetuksen alkuvaiheessa luodaan pohja kodin ja koulun yhteistyölle. Oppilaanohjauksella tuetaan oppilaita ja huoltajia tekemään ensimmäisiä koulutukseen liittyviä valintoja, esimerkiksi kielivalintoja, ja näkemään niiden merkitys tulevien opintojen kannalta. Ammatteihin ja työelämään tutustuminen aloitetaan koulun sisäisistä tehtävistä sekä oppilaan lähipiirin ammateista.

KOULUN OHJAUSSUUNNITELMA, luokat 1 - 2