Tunnetaidot - Hyvän mielen taitomerkki ja muu ennaltaehkäisevä tunnekasvatustyö

TUNNETAIDOT OSANA OPETUSSUUNNITELMAA

Olemme sopineet, että tunnetaitoja opetetaan lukuvuoden aikana yksi kymmenen kerran jakso syksyllä ja yksi kymmenen kerran jakso keväällä.

Keskeisenä opetusmenetelmänä olemme valinneet käytettävän Hyvän mielen taitomerkki -opetusohjelmaa. Lisäksi voidaan hankkia ja on hankittu paljon materiaalia, joiden käytössä Sankarit voivat opastaa kaikkia.

*

Sekä perusopetuksen että lukion opetussuunnitelmaan kuuluu tunnetaitojen opettaminen:

”Oppilaat oppivat perusopetuksen aikana tuntemaan ja ymmärtämään hyvinvointia ja terveyttä edistävien ja sitä haittaavien tekijöiden sekä turvallisuuden merkityksen ja hakemaan niihin liittyvää tietoa. He saavat mahdollisuuden kantaa vastuuta omasta ja yhteisestä työstä sekä kehittää tunnetaitojaan ja sosiaalisia taitojaan. Oppilaat kasvavat huomaamaan ihmissuhteiden ja keskinäisen huolenpidon tärkeyden.” (POPS 2014)

Tunnetaidot liittyvät olennaisesti dialogitaitoihin. Dialogissa ihminen kuuntelee sekä omia että toisten ihmisten tunteita. Dialogisessa keskustelussa on tärkeää sanoittaa tunteita myös tarvittaessa ääneen.

Dialogisessa vuorovaikutuksessa kasvattaja suhtautuu lapsen tunteisiin hyväksyvästi. Lapsen tunnekokemus on oikeutettua, inhimillistä ja ihmisyyteen kuuluvaa. Lasta ja hänen kokemustaan ei mitätöidä.

https://www.oph.fi/fi/opettajat-ja-kasvattajat/tunnetaidot-koulussa

Tunnetaidot ALKUOPETUS

tavoitteet ja toteutus:

1. luokan aikana painotamme viitekehyksenä Hyvän mielen –taitomerkistäosa-alueet: tunnetaidot, kaveritaidot.
2. luokan aikana vahvistamme edelleen tunne- ja kaveritaitoja ja lisäksi painotamme osa-alueita: Itsetuntemus ja vahvuudet, Hyvä arki, Arvot ja asenteet, turvallisin mielin kehossani ja selviytymistaidot.

Tavoitteena on luokkana suorittaa 1.-2.-luokan taitomerkki alkuopetuksen aikana. Käytämme suorittamiseen vähintään 20h lukuvuoden aikana.

*
arviointi lukuvuoden lopussa:

Tunnetaitoja harjoitellaan koulutyössä päivittäin jokaisessa luokassa. Tunnetaitoja harjoitellaan monipuolisesti arjen tilanteissa ja muun muassa eri peleissä. Äidinkielen kirjasarjamme tukee tunnetaito-opetusta. Tunnetaidon oppisisältöjä on myös ympäristöopin, uskonnon sekä elämänkatsomustiedon tunneilla. Hyvä mielen taitomerkin osa-alueet ovat kulkeneet opetuksessa mukana koko lukuvuoden. Myös resurssiopettaja ja kouluyhteisötyöntekijä ovat pitäneet tunnetaito-opetusta.

Tunnetaidot KOLMENELOSET

tavoitteet ja toteutus:
Suoritetaan hyvän mielen taitomerkkitunnit suunnitellusti. 
Kolmannella luokalla käydään osiot 1 - 4 
Neljännellä luokalla kerrataan osio 4 ja uutena osiot 5-7.

Toteutustavan opettajat sopivat keskenään.
*
arviointi lukuvuoden lopussa:

Jokaisessa luokassa on toteutettu tunnetaitotunteja oman opettajan johdolla jokainen omalla tavallaan.

Tunnetaidot VITOSKUTOSET

tavoitteet ja toteutus:

Hyvän mielen taitomerkkien suorittaminen jatkuu aiemmin sovitulla tavalla; 5. -luokalla puolet ja 6. -luokalla loput merkeistä. Opettaja aikatauluttaa haluamallaan tavalla. 

*
arviointi lukuvuoden lopussa:

Taitomerkkien tunteja on suoritettu ja loput tullaan suorittamaan loppukevään aikana. Tunnetaitoja on harjoiteltu myös muuten monipuolisesti esimerkiksi kuraattorin, nepsy-valmentajan ja yhteisöpedagogin avulla.

Tunnetaidot ÄSSÄT

tavoitteet ja toteutus:

S1-S2: Painotamme Hyvän mielen -taitomerkistä tunne- ja kaveritaidot osioita. Harjoittelemme lukuvuoden aikana taitoja päivittäisisssä tilanteissa sekä erillisillä oppitunneilla

S3: jatkaa tunne- ja kaveritaidoista kerraten 1-2 luokkien osiot ja yhdistäen niihin soveltuvin osin 3.luokan materiaalia.  

S4: jatketaan yläkoululaisten Hyvän mielen taitomerkin osioista, jotka osana yläkoulun terveystiedon oppiaineen sisältöjä ja tavoitteita. Terveystiedon tunneilla käsitellään Syke ja Vire- materiaalien mukaan yläkoululaisten tunne- ja vuorovaikutustaitoja ja niiden tehtäviä.


arviointi lukuvuoden lopussa:

Ässillä : Tunne- ja kaveritaidot ovat jokapäiväisiä keskeisiä asioita, joita on harjoiteltu väli- ja oppitunneilla. Tänä lukuvuotena Ässät harjoitelleet ja onnistuneet olemaan ulkona sekä Viikarin että Saharan yhteisillä välitunneilla. 
Oppilaat ovat olleet pelaamassa, leikkimässä ym. kaikkien muiden oppilaiden kanssa. Välillä tämä ei ole onnistunut, ja osalla oppilaista on vietetty välitunteja myös sisällä tai omalla alueella aikuisen kanssa. 
Hyvän mielen taitomerkki - tunteja on pidetty soveltuvin osin ja S4 (7.-9.lk) terveystiedon oppisisällöissä Syke ja Vire-materiaalien yläkoululaisten tehtävien avulla.