Opetussuunnitelma

Siilinlahden koulun opetussuunnitelma

SIILINLAHDEN KOULUN TOIMINTAKULTTUURI

1. ARVOT

Siilinlahden koulun arvoja ovat yhteisöllisyys, turvallisuus ja osallisuus. Koulun toiminnassa korostuu oppilaan yksilöllinen ja oikea-aikainen oppimisen tuki. Toiminta-ajatuksena on tehdä työtä sinnikkäästi, omaa ja toisen työtä arvostaen. Koulun tavoitteena on henkilökunnan, oppilaiden ja huoltajien kanssa rakentaa oppimisympäristö, joka vaalii jäseniensä hyvinvointia ja edistää yhteenkuuluvuuden tunnetta. Koulumme on KiVa koulu. Koulussamme arvostetaan oppilaan vaikuttamismahdollisuuksia. Tätä työtä tehdään koulukomiteassa, VERSO- sovittelutoiminnassa ja liikkuva koulu -toiminnassa.

2. YHDESSÄ

Siilinlahden koulun tavoitteena on edistää keskustelukulttuuria ja yhdessä toimimista sekä kaikkien henkilökunnan jäsenten, oppilaiden ja vanhempien osallistumista koulun kehittämistyöhön. Keskustelukulttuuria pyritään parantamaan ja ylläpitämään luokissa, isoissa henkilöstökokouksissa, tiimitoiminnassa, Koulukomiteassa sekä vanhempainyhdistyksessä ja johtokuntatyössä. Vuorovaikutuksessa arvostetaan avoimuutta, positiivisuutta ja sitä, että tulee hyväksytyksi ja kunnioitetuksi omana itsenään. Vuorovaikutuksessa on oman mielipiteen ilmaisun lisäksi tärkeää kuunnella ja kuulla toisia.

Koulun toimintatapojen parantaminen tapahtuu kokeilujen kautta. Koulussa halutaan edistää kokeilukulttuuria matalan kynnyksen kokeilujen kautta. Aloitteita voivat tehdä yksittäiset oppilaat ja henkilökunnan jäsenet, tiimit tai opettajaparit sekä vanhemmat.

Johtajuus on koulussa järjestetty rakenteellisesti niin, että koulussa edistetään tiimimäistä työskentelytapaa, jonka tavoitteena on edistää työpaikkademokratiaa, keskustelua, osallistumista sekä noudattaa kestävän kehityksen periaatteita. Siilinlahden koulussa on laadittu johtajuussopimus, jossa määritellään johtajuusmallia tarkemmin.

2.1. 1 / 2 / 4 / 10 / 20 / 40 / 100 / 200 / 600
Siilinlahden koulussa arvostetaan yhdessä tekemistä erilaisissa ryhmissä. Koko koulun yhteiset tapahtumat ja juhlakulttuuri luovat siilinlahtelaista me-henkeä. Luokka-asteilla toimitaan Päivärinne, alkuopetus, kolmosneloset, viitoskutoset ja ETUluokka omina tiimeinään järjestäen yhteisiä aamunavauksia, palkkiopetusta, valinnaisia opintoja ja monialaisia oppimiskokonaisuuksia. Luokkien välinen yhteistyö on luonnollisinta näissä tiimeissä. Koulun pienimmille oppilaille valitaan kummiluokat, jotka tekevät yhteistyötä luokkapareina lukuvuoden aikana.

Luokissa toimitaan yksin, parin kanssa, ryhmissä ja koko luokan kanssa yhdessä. Ryhmässä työskentelyä harjoitellaan jo ensimmäisestä luokasta alkaen. Siilinlahden koulussa harjoitellaan toisen oppilaan auttamista ja oppilaiden välistä yhteistyötä sekä yhteistä ongelmanratkaisua.

2.2. Tiimimäinen työskentelykulttuuri
Siilinlahden koulun henkilökunta työskentelee tiimeissä. Tiimit suunnittelevat yhteistä työtä, toteuttavat yhdessä lukuvuosisuunnitelman tavoitteita ja osallistuvat koulun kehittämiseen. Jokaisesta tiimistä kuuluu edustaja koulun johtoryhmään. Asiat kulkevat tiimien, koulukomitean sekä johtoryhmän välillä, ja pedagogisten asioiden päätöksenteko tapahtuu lopulta tiimien keskustelun pohjalta johtoryhmässä tai rehtoritiimissä. Opettajien ja muun henkilökunnan osaamista hyödynnetään yhteistä työtä tehtäessä.

Henkilöstön yhteistyötä, yhdessä suunnittelua ja yhdessä opettamista arvostetaan ja pidetään tavoiteltavana toimintatapana. Suurryhmäopetus, palkkitunnit, pariopetus ja yhteisopettajuus ovat siilinlahtelaisia toimintamalleja. Näistä tarkemmin kerrotaan luvussa Toimitatavat.

2.3. Oppimisen tuki toimitakulttuurissa
Koulun kaikki oppilaat ovat yhteisiä. Oppilaita tuetaan ja kannustetaan oppimaan omista lähtökohdistaan käsin. Joustavat, luokkarajat ylittävät ryhmittelyt ja opetusjärjestelyt palvelevat oppimista. Oppilaiden integroitumista pienryhmistä yleisopetuksen ryhmiin tuetaan, rohkaistaan ja kannustetaan oppilaan omien edellytysten mukaan.

2.4. Koulukomitea oppilaan asialla
Siilinlahden koulun oppilaskunnan hallitusta kutsutaan Koulukomiteaksi. Koulukomiteaan kuuluu edustaja jokaiselta luokalta. Koulukomitean tehtävänä on tuoda oppilaat mukaan koulun toiminnan parantamiseen, muun muassa lukuvuosisuunnitelman ja monialaisten oppimiskokonaisuuksien laadintatyöhön sekä ottamaan osaa koulunyhteisön hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyvien asioiden käsittelyyn. Koulukomiteatyötä ohjaa kaksi opettajaa. Rehtori osallistuu aina tarvittaessa Koulukomitean kokouksiin.

2.5. Vanhemmat mukana koulun arjessa, johtokuntatyössä ja vanhempainyhdistyksessä

Siilinlahden koulussa on laadittu Kodin ja koulun välinen yhteistyö –malli, jonka johtokunta hyväksynyt. Koulun tavoitteena on henkilökunnan, oppilaiden ja huoltajien kanssa rakentaa oppimisympäristö, joka vaalii jäseniensä hyvinvointia ja edistää yhteenkuuluvuuden tunnetta. Vanhemmat otetaan mukaan koulutyön suunnitteluun. Heillä on mahdollisuus vaikuttaa koulun toimintakulttuurin kehittämiseen muun muassa vanhempainyhdistyksen ja johtokuntatyön kautta. Vanhempainyhdistyksen ja johtokunnan jäseniä kutsutaan tarvittaessa koulun yhteisöllisen oppilashuoltoryhmän kokouksiin.

Kodin ja koulun pääasiallisena tiedotuskanavana käytetään Wilmaa. Koulun asioista tiedotetaan myös koulun kotisivuilla ja koulutiedotteissa. Opettaja tiedottaa luokan asioista luokan kotisivuilla Peda.netissä.

Koulussa on avoimet ovet. Huoltajat ovat tervetulleita osallistumaan lastensa koulunkäyntiin, kuten yhteisiin tilaisuuksiin, juhliin, toimintapäiviin, vanhempainvartteihin, arviointikeskusteluihin ja vanhempainiltoihin. Jokainen opettaja järjestää vähintään yhden vanhempainillan lukuvuoden aikana. Vanhempainillat voivat olla joko yksittäisen luokan tai koko luokkatason yhteisiä. Siilinlahden koulussa pyritään järjestämään yhteisöllisiä, osallistavia vanhempainiltoja.

2.6. Päivänavaukset
Koulussamme päivän työ aloitetaan lyhyellä päivänavauksella. Koko koulun yhteinen päivänavaus järjestetään vähintään kerran viikossa kokoontumalla esimerkiksi saliin tai keskusradion kautta. Päivärinteen yksikössä pidetään yhteinen päivänavaus kaksi kertaa viikossa.

Opettajat järjestävät koko koulun yhteisen päivänavauksen erillisen vuorolistan mukaan. Päivänavauksen voi pitää myös seurakunta tai jokin muu järjestö tai yhdistys.

Siilinlahden pääkoululla jokainen tiimi järjestää ainakin kerran lukuvuodessa koko koulun yhteisen päivänavauksen johonkin teemaan liittyen.

3. HYVINVOIVA KOULU

Siilinlahden koulun hyvinvoinnin ylläpitämisestä ja parantamisesta vastaa yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä. Siilinlahden kouluyhteisön hyvinvoinnista on jokainen jäsen vastuussa. Tavoitteena on luoda oppimista edistävä, turvallinen ja innostava oppimisympäristö. Liikkuvassa koulussamme likkuminen ja toiminnallisuus ovat luontevia toimintatapoja pitkin koulupäivää. Liikkuva koulu -ajattelu ohjaa toimintaa myös siirtymissä ja välitunneilla.

3.1. Ilmapiiri
Siilinlahden kouluyhteisön hyvinvoinnin lähtökohtana on hyväksytyksi tulemisen ja yhteenkuuluvuuden tunne. Tavoitteena on luoda kiireetön ja rauhallinen ilmapiiri. Yhteisöllisyyttä vaalitaan arvostamalla avointa, auttavaista ja toista kunnioittavaa asennetta. Ilo ja huumori ovat tärkeä voimavara siilinlahtelaisten koulupäivässä. Hyvää ilmapiiriä edistetään luokissa ja työyhteisössä avoimen toimintakulttuurikeskustelun kautta. Jokainen jäsen tarkastelee yhteisiä toimintatapoja ja yhteenkuuluvuuden tunnetta rakentavia tekijöitä sekä pääsee vaikuttamaan niihin.

3.2. Palaute
Kouluyhteisö on oppiva yhteisö, joka kehittyy sen jäseniltä saatavan palautteen kautta. Tavoitteena on antaa positiivista ja kannustavaa palautetta, kehua. Myös korjaava ja rakentava palaute on tärkeää. Palautetta annetaan kirjallisesti erilaisten kyselyjen (KiVa Koulu, hyvinvointiprofiili jne) kautta ja suullisesti jokapäiväisessä työskentelyssä. Palautteen antaminen ja saaminen ovat avoimen ja luottamuksellisen keskustelukulttuurin syntymisen edellytys ja sitä edistetään niin luokkatyössä, kuin työyhteisössäkin. Palautteen antamista harjoitellaan suunnitelmallisesti.

3.3. Säännöt
Siilinlahden koulun säännöt määritellään järjestyssäännöissä. Säännöt käydään luokissa läpi ainakin kaksi kertaa lukuvuoden aikana ja niiden laatimiseen, muuttamiseen ja arviointiin osallistuvat henkilöstön lisäksi oppilaat ja huoltajat. Jokaisella kouluyhteisön jäsenellä on vastuu sääntöjen noudattamisesta ja oman tehtäväalueensa hoitamisesta.

3.4. Turvallisuus
Oppilaan turvallisuutta pyritään edistämään KiVa Koulu ohjelman, VERSOtoiminnan, turvallisuussuunnitelmien ja keskustelevan työskentelyn kautta. Kouluyhteisön turvallisuudesta ja hyvinvoinnista vastaa turvallisuustiimi yhdessä oppilashuoltoryhmän ja rehtorin kanssa.

3.5. Tiedottaminen
Tiedonkulku yhteisön sisällä, kodin ja koulun välillä sekä koulun ja yhteistyökumppaneiden välillä on tärkeää. Koulutiedotteessa kerrotaan koko koulua koskevista tapahtumista ja ajankohtaisista asioista. Koulun kotisivuilla tiedotetaan koulun käytänteistä ja luokkien ajankohtaisista asioista. Koulussa käytetään tiedotuskanavana Wilmaa. Koulun toimintaa pyritään tekemään näkyväksi koulutoimituksen, vanhempainiltojen ja yhteistyöpäivien kautta.

Toimintatavat Siilinlahden koulussa

Siilinlahden koulussa käytetään monipuolisia työtapoja ja niitä vaihdellaan lukuvuoden aikana. Eri työtapoja hyödynnetään suunnitelmallisesti. Koulun lukuvuosisuunnitelmassa tarkennetaan lukuvuoden aikana painotettavat työtavat.

Siilinlahden koulun arvot (yhteisöllisyys, turvallisuus, osallisuus) näkyvät työtapojen valinnassa ja käytössä. Myös oppilaiden tuen tarve ohjaa työtapojen valintaa. Työtapoja vaihtelemalla opettaja mahdollistaa oppilaille erilaisia keinoja osaamisen näyttämiseen. Opetuksen ja oppimisen eriyttäminen ja eheyttäminen mahdollistuvat työtapoja vaihtelemalla

Yhteisöllisyyttä edistetään koulussamme seuraavilla työtavoilla:

  • keskustelu; kertominen ja kuuleminen
  • kouluyhteisön yhteiset tapahtumat: juhlat, päivänavaukset, teemapäivät
  • koulutoimittajien nettilehti ja blogi
  • koulutiedote
  • samanaikaisopetus
  • joustavat ryhmittelyt: palkit, eri luokkien ja luokkatasojen välinen yhteistyö, yhdessä tekeminen, erilaiset tilankäytölliset ratkaisut, työskentely yksin, parin kanssa, eri kokoisissa ryhmissä
  • oppimisen monikanavaisuus
  • koulun ulkopuoliset oppimistilanteet
  • luokan, koulun ulkopuolinen toiminta
  • yhteistyötahojen käyttö
  • retket, leirikoulut, tutustumiskäynnit
  • pajat, toimintapäivät


Yhteisillä säännöillä ja ohjeilla edistetään turvallisuutta koulussa. Järjestyssäännöt ja välituntiohjeet kerrataan luokissa ainakin kaksi kertaa lukuvuoden aikana. Opettaja on ensisijaisesti vastuussa ryhmästään, sillä jokaisen opettajan kasvatustyö kohdistuu jokaiseen koulun oppilaaseen. Koko henkilöstö ohjaa oppilaita erilaisissa oppimis- ja siirtymätilanteissa. Koulussamme on turvallisuussuunnitelma. Koulun henkilöstö ja oppilaat tutustuvat vuosittain suunnitelmaan ja harjoittelevat pelastautumista ja muita turvallisuutta edistäviä tilanteita.

Oppilaiden osallistuminen näkyy koulun toiminnan suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa. Oppilaiden osallisuutta tuetaan seuraavilla työtavoilla:

  • koulukomiteatoiminta
  • koulukummitoiminta
  • koulutoimittajat
  • oppilaiden valinnanmahdollisuudet
  • oppilaita ohjataan keskustelemaan, kertomaan ja kuuntelemaan
  • kokemukselliset työtavat
  • toiminnalliset työtavat: välineiden ja pelien hyödyntäminen
  • liikkuminen ja leikki
  • draama ja muut taiteelliset keinot
  • TVT ja sähköisten oppimateriaalien käyttö
  • projektit
  • kokeileva ja tutkiva oppiminen
  • johtokuntatyö ja vanhempainyhdistystoiminta
  • luokkatoimikunnat

Oppimisympäristöt Siilinlahden koulussa

Siilinlahden koulussa käytetään monipuolisesti, aktiivisesti ja säännöllisesti erilaisia oppimisympäristöjä. Oppimisympäristöjen valinnassa huomioidaan oppilaiden yksilöllisyys, ikäkausi, tuen tarve ja oppimiskokonaisuudet sekä yhteistyö muiden opetusryhmien ja henkilöstön kanssa.

Tilat
Siilinlahden koulu toimii kahdessa toimipisteessä: pääkoulu ja Päivärinne.
Koulussamme on käytössä käsityön, kotitalouden, musiikin ja liikunnan opetustilat sekä kirjastoluokka. Oman luokkahuoneen lisäksi oppimisessa hyödynnetään muita koulun tiloja esimerkiksi käytävät ja aulat. Oppilaat ovat mukana oppimisympäristöjen kehittämisessä: oma luokka ja Koulukomitea koko koulun tasolla.

Paikat
Oppimisessa hyödynnetään koulun pihapiiriä ja ympäröivää luontoa: ranta, metsä, purot, puisto ja muu rakennettu ympäristö. Koulun käytössä ovat lähistön urheilualueet ja liikuntapaikat. Siilinjärven keskustan palvelut, kuten esimerkiksi kirjasto ja yritykset, ovat lähellä koulua.

Yhteisöt
Koulumme tekee yhteistyötä muiden koulujen, seurakunnan, paikallisten yhdistysten, päiväkotien, urheiluseurojen ja yritysten kanssa.

Välineet, palvelut ja materiaalit
Oppimisessa käytetään oppimista havainnollistavia välineitä ja kirjallista materiaalia. Virtuaalisessa oppimisympäristössä hyödynnetään monipuolisesti tieto- ja viestintäteknologiaa, esimerkiksi sähköinen materiaali ja tabletit. Liikkuvassa koulussamme hyödynnetään monipuolisesti erilaisia toiminnallisia peli- ja leikkivälineitä sekä liikunta- ja välituntivälineitä.

Valinnaiset opinnot

Taito- ja taideaineiden valinnaiset 3.-4. luokilla

Taito- ja taideaineiden valinnaiset vuosiviikkotunnit osoitetaan oppilaiden valittaviksi taito- ja taideaineiden opinnoiksi, jotka syventävät oppilaiden osaamista tämän valitsemassa aineessa. Valinnaisten oppiaineiden sisällöt painottavat jotakin oppiaineen sisältöä. Valinnaisissa oppiaineissa voidaan painottaa myös kahden tai useamman taito- ja taideaineen sisältöjä.

Siilinlahden koulussa taito- ja taideaineiden opinnot järjestetään 3.-4. vuosiluokkien sekaryhmissä ja niihin on kohdennettu tunteja yhden vuosiviikkotunnin verran. Opinnot järjestetään kurssimuotosesti niin, että oppilaat valitsevat lukuvuoden aikana valinnaistarjottimelta kaksi eri kurssia, yhden syyslukukaudelle ja yhden kevätlukukaudelle. Valinnaisainetta on yksi tunti viikossa koko luokuvuoden ajan.

Valinnaiset taito- ja taideaineiden opinnot valitaan taito- ja taideaineiden valinnaisainetarjottimelta yhteistyössä huoltajan kanssa opintoja edeltävällä lukukaudella. Valinnaisainetarjotin liitetään osaksi koulun lukuvuosisuunnitelmaa.


Valinnaiset opinnot 5.-6. luokilla

Valinnaisten aineiden tehtävänä on syventää ja laajentaa oppilaan osaamista oppilaan valinnan mukaisesti. Syventävät valinnaiset aineet syventävät ja/tai laajentavat yhteisille oppiaineille asetettuja tavoitteita. Soveltavat valinnaisaineet voivat sisältää aineksia useasta eri oppiaineesta tai laaja-alaisen osaamisen tavoitteista.

Siilinlahden koulussa 5.-6. luokkien valinnaiset aineet järjestetään sekaryhmissä ja niihin on kohdennettu viidennellä luokalla kaksi ja kuudennella luokalla yksi vuosiviikkotuntia. Opinnot järjestetään kurssimuotoisesti niin, että oppilaat valitsevat eri valinnaisaineen syys- ja kevätlukukaudelle. 5.luokan luokkakohtainen valinnaisaine muodostetaan oppilaiden yhteistoiminnallisten ehdotusten pohjalta ja suunnitellaan ja toteutetaan yhdessä opettajan kanssa. Suunnitelmaa ohjaavat opetussuunnitelman perusteet. Valinnaiset aineet valitaan valinnaisainetarjottimelta yhteistyössä huoltajan kanssa opintoja edeltävällä lukukaudella. Valinnaisainetarjotin liitetään osaksi koulun lukuvuosisuunnitelmaa.

Valinnaiset aineet arvioidaan lukuvuosiarvioinnissa 5. ja 6. vuosiluokalla asteikolla hyväksytty / hylätty.

Monialaiset oppimiskokonaisuudet

Eheyttämisen tavoitteena on tehdä mahdolliseksi opiskeltavien asioiden välisten suhteiden ja keskinäisten riippuvuuksien ymmärtäminen. Se auttaa oppilaita yhdistämään eri tiedonalojen tietoja ja taitoja sekä jäsentämään niitä mielekkäiksi kokonaisuuksiksi vuorovaikutuksessa toisten kanssa.

Siilinlahden koulussa opettajat valitsevat oman oppilasryhmänsä osaamisen ja edellytysten mukaan ne oppiaineita eheyttävät toimintatavat, jotka parhaiten edistävät oppimista juuri siinä ryhmässä.

Siilinlahden koulun kaikilla luokka-asteilla toteutetaan monialainen oppimiskokonaisuus syyslukukaudella viikolla 41. Monialaiset oppimiskokonaisuudet toteutetaan sekaryhmissä ja tiimiyhteistyönä niin, että 1.-2. luokilla, 3.-4. luokilla, 5.-6. luokilla ja 7.-9. luokilla on omat kokonaisuutensa. Oppimiskokonaisuuksien ilmiöt määritellään löyhästi tässä opetussuunnitelmassa. Varsinainen suunnittelu ja valmistelu sekä arviointi tehdään vuosittain opettajien ja oppilaiden yhteistyönä, ja määritellään tarkemmin koulun lukuvuosisuunnitelmassa.

Monialaisten oppimiskokonaisuuksien suunnittelussa ja toteutuksessa käytetään mahdollisimman monen eri oppiaineen sisältöjä suhteessa tarkasteltavaan ilmiöön. Niinikään suunnittelussa ja toteutuksessa käytetään sisältöjä mahdollisimman monelta laaja-alaisen osaamisen alueelta.

luokka-aste ilmiö ilmiö
1.-2. turvallisuus kestävä kehitys
3.-4. terveys liikenne
5.-6. lukuvuoden teema lukuvuoden teema

Oppilashuolto Siilinlahden koulussa

Siilinlahden koulun oppilashuoltotyötä määrittelee opetussuunnitelman lisäksi Siilinjärven kunnan perusopetuksen oppilashuoltosuunnitelma.

Siilinlahden koulun yhteisöllisestä oppilashuoltotyöstä vastaa oppilashuoltoryhmä, johon kuuluvat rehtori (pj), apulaisrehtori (vpj), koulukuraattori, aluepsykologi, laaja-alaiset erityisopettajat sekä terveydenhoitaja. Ryhmään kutsutaan myös muita jäseniä käsiteltävästä aiheesta riippuen. Oppilashuoltoryhmä kokoontuu kerran kuukaudessa.

Yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä noudattaa oppilashuoltotyön vuosisuunnitelmaa, joka liitetään osaksi koulun lukuvuosisuunnitelmaa. Ryhmä tekee yhteistyötä koulun turvallisuus-, kriisi-, KiVa Koulu, ja Vertaissovitteluryhmien kanssa. Ryhmä arvioi koulun hyvinvointia lukuvuosittain Koulun hyvinvointiprofiili -kyselyllä.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä