Johdanto

Paikalliset tarkennukset

Oppilaalle annettavasta erityisestä tuesta säädetään Perusopetuslaissa (642/2010 17§).

Erityisopetuksen tavoitteena on ehkäistä ongelmien monimuotoistumista ja syvenemistä sekä pitkäaikaisvaikutuksia. Opetuksella tuetaan oppilaan oppimista niin, että hän pystyy omien kykyjensä mukaan saavuttamaan mahdollisimman hyvät oppimistulokset ja toimintaedellytykset koulussa ja myöhemmässä elämässään.

Erityisen tuen päätös tehdään, kun tehostettu tuki ei riitä. Myös kun yksilöllistetään sellaisia oppiaineita, joita ei voimassa olevassa päätöksessä ole yksilöllistetty, tehdään uusi päätös. Päätös tuen jatkamisesta (päivittäminen) tai sen lopettamisesta tehdään myös aina toisen vuosiluokan jälkeen (toisen vuosiluokan keväällä tai kolmannen vuosiluokan syksyllä) sekä kuudennen luokan kevätlukukaudella. Jos tehdään päätös erityisen tuen lopettamisesta, jatkuu oppilaan tukeminen tehostettuna tukena. Tällöin oppilaalle laaditaan henkilökohtainen oppimissuunnitelma (HOPS) siten kuin kohdassa 7.3.2 on määritelty.

Erityisen tuen päätöstä ei tarvitse tehdä uudestaan ensimmäisellä luokalla, jos se on tehty esikoulussa, paitsi jos yksilöllistetään päätöksessä mainitsemattomia oppiaineita.

Erityisopetusta voidaan antaa yleisopetuksen ryhmässä, pienluokassa tai muussa opetuksen järjestäjän päättämässä paikassa (esim. sairaalaopetus). Koulu hankkii oppilaan käyttöön ne koulunkäynnin sujumiseksi välttämättömät apuvälineet, joita oppilas ei saa muualta.

Ennen erityisopetuksen aloittamista erityisopettaja tekee oppilaalle luki- ja/tai matematiikan yksilötestit, jollei näitä ole tehty jo tehostettua tukea aloitettaessa ja jos ne ovat oppilaan oppimisvaikeudet huomioiden tarpeellisia. Ennen erityisen tuen aloittamista tehdään oppilaalle myös psykologin kognitiiviset testit siltä osin, kuin ne ovat oppilaan oppimisvaikeudet ja kokonaistilanne huomioiden tarpeelliset.

Erityisen tuen aikana oppilaalla on käytettävissään erityisopetuksen lisäksi kaikki muut perusopetuksen tukimuodot. Näiden lisäksi on mahdollista tehostaa oppilashuoltoa ja lisätä moniammatillisuutta hyödyntämällä esimerkiksi erilaisia kuntoutuspalveluja. Yksi tai useampi oppiaine voidaan yksilöllistää, vapauttaa oppilas tietyn oppiaineen opetuksesta, pidentää oppivelvollisuutta tai oppiainejaon sijasta järjestää opetus toiminta-alueittain. Opetus voidaan järjestää lähikoulun tai yleisopetuksen luokan sijasta pienluokassa tai käyttää muita opetusjärjestelyjä.

Erityisen tuen aikana käydään keskustelua oppilaan ja huoltajien kanssa oppilaan oppimisen tukemisesta. Niin ikään luokan- ja/tai aineenopettaja ja erityisopettaja tekevät moniammatillista yhteistyötä ja käyvät pedagogista keskustelua oppilaan oppimisen tueksi.