Adolf Hitler

Tehtävänanto Hitler-sarjakuvaan

Adolf Hitlerin tie valtaan –osa 1 eli Adista *Führeriksi

*Führer = puolueen puheenjohtaja, johtaja

Tehtävä: Tee sarjakuva Hitlerin varhaisvuosista. Käytä kuvissa puhekuplia, ajatuskuplia, kuvatekstejä. Kuvaa ja kerro seuraavat asiat:

1) Hitlerin syntymä –Missä syntyi, milloin? Millainen perhe: isä, äiti ja sisarpuolet.

2) Adolf alakoulussa –Miten sujui koulunkäynti alaluokilla?

3) Adolf yläkoulussa - Millaista koulunkäynti oli yläkoulussa? (Häirikkö, opettajien kauhu, luokan kingi, joka jätti koulun kesken)

4) Wienin taideakatemia

5) Nuorukaisena Wienissä

6) Muutto Saksaan

7) Sotilaana maailmansodassa

8) Poliitikkona: puolue ja päämäärä politiikassa.

Tehtävänanto Hitler-sarjakuvaan II

Adolf Hitlerin tie valtaan –osa 2

Tehtävä: Jatka sarjakuvaa Hitlerin noususta valtaan. Käytä kuvissa puhekuplia, ajatuskuplia, kuvatekstejä. Kuvaa ja kerro ainakin seuraavat asiat:

9) Oluttupavallankaappaus v. 1923

10) Oikeudenkäynti ja/tai vankeus

11) Vaalit 1933

12) Pitkien puukkojen yö

13) Elämä Johtajana

Hitler-sarjakuvan aineisto I

ADOLF HITLERIN VARHAISVUODET

Adolf Hitler syntyi vuonna 1889 Itävallan Braunau am Innissä. Hänen isänsä oli tullivirkamies Alois Hitler ja äiti Klara Hitler. Adolf Hitlerin isän nimi oli alun perin Alois Schicklgruber, sillä tämä oli Anna Schickelgrüberin avioton lapsi. Hitler-nimen Alois sai virallisesti vasta aikuisena, kun hänen äitinsä Anna ja tämän mies Johan Hiedler suostuttelivat papin nimenmuutokseen. Ilmeisesti papin erehdyksen kautta Alois Schicklgruberista ei tullut Alois Hiedler vaan Hitler. Adolfin äiti Klara oli miestään 23 vuotta nuorempi. Hän oli Aloisin kolmas vaimo. Aloisilla oli kaksi lasta edellisestä avioliitostaan, Alois nuorempi ja Angela. Klara synnytti kolme lasta ennen Adolfia, mutta kaikki kuolivat pieninä, joten Adolf oli äidille kaikki kaikessa. Äiti hemmotteli, helli ja rakasti ainoaa poikaansa. Pikkuveli Edmund syntyi viisi vuotta myöhemmin, mutta hän kuoli jo 6-vuotiaana. Pikkusisko Paula jäi sen sijaan eloon ja hän oli Adolfia seitsemän vuotta nuorempi.

Kun Adolf meni 6-vuotiaana ala-asteelle, jäi isä eläkkeelle. Koulussa meni aluksi hyvin. Adolf oppi helposti ja oli hyvä piirtäjä. Koulussa oli kova kuri, samoin kotona. Perhe-elämä ei ollut lainkaan miellyttävää, sillä alkoholisoitunut isä hakkasi lapsiaan armotta. Siksi velipuoli Alois nuorempi karkasi kotoa 14-vuotiaana, mutta Adolf ei päässyt mukaan.Adolf oli lahjakas nuori poika ja se heijastui kiitettävänä koulumenestyksenä. Valitettavasti koulumenestys ei jatkunut alakoulua pidemmälle.

Hitler 10-vuotiaana koululaisena.

Adolf halusi taidepainotteiselle yläasteelle, mutta isän toivomuksesta Adolf meni reaalikouluun. Tavoitteeksi asetettiin ura virkamiehenä. Reaalikoulua varten perhe muutti Linziin, joka oli suuri kaupunki. Adolf oli yksinäinen. Hän ei viihtynyt koulussa, eikä halunnut virkamieheksi. Silti koulu meni kohtalaisesti, paitsi matematiikka, josta hän sai ehdot. Isä kuoli kun Adolf oli 14-vuotias. Adolf jatkoi samassa koulussa, mutta oli nyt laiska ja huonokäytöksinen. Hän inhosi opettajiaan. Siksi hän tahallaan hermostutti heitä ja teki aina päinvastoin kun opettajat sanoivat. Adolf oli luokan kingi. Hän lopetti koulun kesken 16-vuotiaana. Hän ei suorittanut loppukokeita, eikä siten saanut päästötodistusta. Koulun jälkeen Hitler vietti aikansa tauluja maalaillen ja nauttien vapaudestaan. Hän vaelteli pitkin kaupunkia, kävi museoissa ja oopperassa, luki ja piirsi. Hitler ihaili kaikkea saksalaista ja Saksaa. Hän oli äärimmäinen nationalisti.

Vuonna 1907 Adolf lähti Wieniin pyrkiäkseen taideakatemiaan, mutta hän epäonnistui ja syytti hylkäyksistään juutalaisia. Arkkitehdiksi olisi tarvittu pääsytodistus, joten Adolf ei päässyt sinnekään. Adolfin äiti kuoli samana vuonna, joten hän jäi Wieniin. Adolf eli köyhästi niin kutsuttua "taiteilijaelämää" ja työskenteli hämäräperäisissä paikoissa tienaten hädin tuskin elantonsa. Rahapulassaan Adolf muutti paikasta toiseen. Hän eli kerjäämällä ja myyden maalaamiaan postikortteja. Hän usein nukkui yönsä puiston penkeillä, jos ei löytänyt lämmintä yösijaa.

Vuonna 1908 Adolf pyrki uudestaan Wienin taideakatemiaan, mutta epäonnistui jälleen. Adolf jatkoi laiskaa elämäntyyliään, nukkuen puolille päivin. Kun hän liikkui kaupungilla, hän piti puheita ihmisille, mutta ei sietänyt muiden mielipiteitä. Wienissä Adolfilla oli vain yksi ystävä, August Kubizek. Vuonna 1913 Adolf Hitler muutti Müncheniin, Saksaan, välttyäkseen joutumasta sotapalvelukseen Itävallassa. Hän kuitenkin liittyi jyrkkänä nationalistina innoissaan ensimmäisen maailmansodan aattona Saksan sotavoimiin. Ensimmäistä maailmansotaa Hitler kutsui pelastajakseen. Hän ilmoittautui vapaaehtoiseksi ja osallistui sotaan, jossa hän haavoittui pari kertaa pahastikin.

Hitler rintamatovereidensa kanssa (istumassa äärimmäisenä oikealla), kuvassa myös Fuchsl-koira.


Sodassa Hitler toimi lähettinä vihollistulen alla. Hitler oli sodassa rohkea ja sai ansioistaan rautaristin, jota hän myöhemminkin ylpeydellä kantoi. Hitler palveli vaikeissakin tilanteissa ensiluokkaisesti. Sotilaana Hitler oli harkitseva, erityisen urhea, reipas ja altis vapaaehtoinen. Toisin kuin kouluaikoina hän ei niskuroinut eikä kyseenalaistanut käskyjä.

Saksan antautuminen oli Hitlerille järkytys ja hän halusi mukaan politiikkaan: Hitler syytti juutalaisia tappiollisesta maailmansodasta. Hitler liittyi Saksalaisen työväenpuolueen jäseneksi ja hänestä tuli puolueen ohjelman kehittäjä. Helmikuussa 1920 antamassaan julkilausumassa hän hahmotteli puolueen päämääriä, joissa jo tuolloin oli ajatuksia Saksan uudelleen varustamisesta (aseistamisesta), Suur-Saksasta ja saksalaisen rodun tarvitsemasta elintilasta, mikä tarkoitti sitä, että Saksan pitäisi laajentua (muiden maiden kustannuksella).

1921 Hitlerin puolueen nimeksi tuli NSDAP (=Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei eli kansallissosialistinen saksalainen työväenpuolue) ja sen johtajaksi Hitler. Hän vaati itseään kutsuttavan Führeriksi sekä johtajille ehdotonta valtaa ja joukkojen täydellistä kuuliaisuutta. Puolueen jäsenistä koottu SA -kaarti (Sturmabteilung = myrskyosasto/hyökkäysosasto) piti yllä järjestystä kokouksissa ja tappeli kaduilla puolueen poliittisia vastustajia vastaan.


Hitler 1920-luvun alussa

Hitler-sarjakuvan aineisto II

Oluttupavallankaappaus

Vuonna 1923 saksalainen Munchenin kaupunki oli rauhaton. Monet pelkäsivät kommunistien vallankaappausta, jollainen oli nähty Neuvostoliitossa. Hitlerin SA –joukot taistelivat kaduilla kommunistien joukkoja vastaan. Hitlerin puolueen kannatus oli alhainen, mutta sillä oli siitä huolimatta tuhansia jäseniä. Hitler arvioi tilaisuutensa tulleen ja järjesti niin sanotun oluttupavallankaappauksen marraskuussa 1923. Vallankaappauksen tulos oli täydellinen Hitlerin tappio. 16 Hitlerin tukijaa kuoli ja Hitler joutui oikeudenkäyntiin.


Natsipuolueen kokous Munchenilaisessa oluttuvassa, josta vallankaappaus käynnistyi v. 1923.

Oikeudenkäynti ja vankeus

Hitlerin oikeudenkäynti venyi pitkäksi, mutta natsit saivat tuomarilta rikoksen laatuun nähden vain vähäiset tuomiot. Hitler sai lisäksi tuoda poliittisia ajatuksiaan julki median seuratessa oikeudenkäyntiä tiiviisti. Hitler istui lopulta vankilassa vain kahdeksan kuukautta, vaikka hän oli saanut viiden vuoden tuomion. Jos Hitler olisi joutunut olemaan viisi vuotta vankilassa, kansa olisi todennäköisesti unohtanut hänet.

Vankila-aikanaan Hitler kokosi ajatuksensa uudestaan. Hän kirjoitti silloin teoksensa Mein Kampf eli suomeksi Taisteluni. Kirjassa Hitler esitti näkemyksensä Saksan laajentumisesta, juutalaisten karkottamisesta ja kommunismin tuhoamisesta.


Mein Kampfin suomenkielinen painos.

Nousu valtaan

Vankila-aika rauhoitti Hitleriä. Hänestä tuli viisaampi ja varovaisempi. Natsipuolueen kannattajajoukko oli pieni, mutta he järjestäytyivät tehokkaasti. Natsit olivat aina siellä missä tapahtui. He järjestivät marsseja, pitivät puhetilaisuuksia ja riehuivat tarvittaessa kaduilla. Hitler lähestyi kansan lisäksi teollisuusjohtajia, kauppiaita ja käsityöläisiä. Teollisuusjohtajat pitivät siitä, että Hitler lupasi saada tehtailla töitä jarruttavat kommunistit aisoihin ja saada ammattiyhdistysliikkeet lakkautetuiksi.

Vuoden 1929 maailmanlaajuinen talousromahdus tuli natsipuolueelle kuin tilauksesta. Saksa oli jo pitkään ollut menossa kohti vakaata ja rauhallista demokratiaa, mutta talousromahdus sai aikaan sen, että saksalaiset menettivät säästönsä ja työttömyys kasvoi räjähdysmäisesti. Saksalaiset kääntyivät demokratiaa vastaan ja moni näki Hitlerissä rautaisen johtajan, joka nostaisi Saksan jaloilleen.

Vuoden 1930 vaaleissa Hitlerin natsipuoluetta kannattikin lähes joka viides saksalainen. Ja kolme vuotta myöhemmin 1933 natsipuolueen kannatus oli lähes puolet kaikista annetuista äänistä. Hitler sai muodostaa Saksan hallituksen. Ensi työkseen Hitler vangitutti kommunistiedustajat. Muut Hitlerin vastustajat eivät uskaltaneet pelon ilmapiirissä nousta kansansuosiota nauttivaa Hitleriä vastaan. Hitler teetätti parlamentissa itselleen diktaattorin valtuudet ja käytännössä kaappasi kaiken vallan Saksassa itselleen. Seuraavana vuonna Saksan presidentti kuoli ja Hitler peri hänen asemansa. Nyt Hitler oli sekä Saksan parlamentin johtaja että presidentti. Hänestä alettiin käyttää nimitystä Fuhrer eli Johtaja.

Fuhrer

Noustuaan valtaan Hitler alkoi suunnitella valloituksia ja vastustajiensa raivaamista. Pitkien puukkojen yönä vuonna 1934 Hitler puhdisti natsipuolueen hänelle epämiellyttävistä henkilöistä. Silloin Hitler murhautti satoja puoluetovereitaan yhden vuorokauden aikana ympäri Saksaa.

Muutoin Hitler eli ylellisesti nauttien johtajuudestaan. Hänen päivärytminsä oli seuraavanlainen. Hitler nukkui pitkään. Sitten hänellä oli muutama tapaaminen. Päivälliselle hän oli kutsunut puolueen tai armeijan johtoa. Hän piti vierailleen pitkiä yksinpuheluita, joita vieraat eivät olisi välttämättä halunneet kuunnella. Illalla Hitler katseli elokuvia ja nautti olostaan.

Hitler oli johtaja, mutta hänellä ei ollut ystäviä. Se oli hänen tietoinen valintansa ja toisaalta osoitus hänen epävakaasta persoonastaan. Hän alkoi itsekin uskoa, että hänet oli valittu johtamaan Saksan kansaa. Toisinaan Hitler vietti aikaa Eva Braunin kanssa. Heidän suhteensa laadusta ei ole tarkkaa tietoa.


Natsipuolueen menestys vaaleissa 1924-1933.