7.1.1 Ohjaus tuen aikana

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet

Jokaisen opettajan tehtävänä on ohjata tukea tarvitsevaa oppilasta koulunkäynnissä ja eri oppiaineiden opiskelussa. Ohjaus liittyy kaikkiin opetustilanteisiin, oppiaineisiin ja oppilaalle annettavaan arviointipalautteeseen. Ohjauksen tavoitteena on, että tukea tarvitsevan oppilaan itseluottamus, itsearviointi- ja oppimaan oppimisen taidot sekä kyky suunnitella tulevaisuuttaan vahvistuvat. Huomiota kiinnitetään oppilaan arjenhallinnassa, opintojen suunnittelu- ja opiskelutaidoissa tai yhteistyötilanteissa mahdollisesti ilmeneviin tuen tarpeisiin. Näitä taitoja vahvistetaan tarkoituksenmukaisilla ohjauksellisilla toimintatavoilla. Ohjauksella pyritään siihen, että oppilas oppii asettamaan tavoitteita oppimiselleen ja ottamaan vastuuta opiskelustaan.

Ohjauksen näkökulma otetaan huomioon arvioitaessa oppilaan tarvetta sekä tehostettuun että erityiseen tukeen. Osana pedagogista arviota tai pedagogista selvitystä arvioidaan oppilaan aikaisemmin saaman ohjauksen riittävyys ja vaikutus sekä oppilaan tarpeet ohjaukseen jatkossa. Oppimissuunnitelmaan tai HOJKSiin kirjataan myös oppilaan ohjaukseen liittyvät tavoitteet ja toimenpiteet. Ohjauksellista tukea suunniteltaessa tehdään tiivistä yhteistyötä oppilaan ja huoltajan kanssa sekä hyödynnetään myös oppilashuollon ja oppilasta mahdollisesti avustavan henkilöstön asiantuntemusta.

Päättövaiheen ohjauksessa etsitään yhdessä oppilaalle soveltuvia jatko-opintomahdollisuuksia ja selvitetään oppilaan tarvitseman tuen jatkuminen toisella asteella. Perusopetuksen päättövaiheessa tukea tarvitsevalle oppilaalle ja hänen huoltajalleen tulee antaa tietoa ja mahdollisuus keskustella oppilaanohjaajan ja oppilashuollon eri asiantuntijoiden kanssa oppilaan jatkokoulutukseen liittyvistä erityisistä kysymyksistä.

Ennaltaehkäisevän työn ja varhaisen puuttumisen toimintamalli Reisjärvellä


Varhaiskasvatuksesta esikouluun:

Ennen esiopetuksen alkamista varhaiskasvatuksen ohjaajat täyttävät huoltajien kanssa tiedonsiirtolomakkeen, joka toimitetaan esiopetusyksikköön kevään aikana. Varhaiskasvatuksen henkilökunta ja huoltajat järjestävät tiedonsiirtopalaverin esiopetuksen henkilökunnan kanssa. Kevään aikana jaetaan ennakkotietoja esiopetukseen -lomake, jossa kysytään huoltajien tietoja lapsesta sekä lupa neuvolan ja esiopetuksen yhteistyöhön. Myös kotihoidossa olevien lasten huomioiminen tiedonsiirron osalta ( neuvola, seurakunnan päiväkerho, mahdolliset muiden lasten kanssa toimivien tahojen arvokkaat huomiot yhteistyössä vanhempien kanssa) .

Huoltajien, varhaiskasvatuksen sekä neuvolasta saatujen tietojen perusteella lapsen kasvun ja oppimisen tuen tarpeet huomioidaan mm. ryhmäjakoa tehtäessä.


Esikoulusta perusopetukseen:

Esiopetuksen aikana esiopettaja ja huoltajat laativat yhdessä lapselle Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelman eli LEOPSin esikoulun aikana. LEOPS:n tiedot siirtyvät lapsen mukana ensimmäiselle luokalle huoltajan luvalla. Tiedonsiirtopalaverit pidetään esikoulun ja ensimmäisen luokan sekä pienryhmän opettajan välillä.

2. luokalta 3. luokalle

Siirtymävaiheessa on tärkeä varmistaa opiskelun edellyttämien perustaitojen hallinta ja tukea kunkin oppilaan itseluottamusta koululaisena. Oppilaita tuetaan erityisesti lukemisen, kirjoittamisen sekä matematiikan valmiuksissa ja opiskelutaidoissa. Myös itsenäisen ja ryhmässä työskentelyn taitojen vahvistaminen sekä vastuullisuuteen oppiminen tulevat entistä tärkeämmiksi.

Ohjauksellista tukea suunniteltaessa tehdään tiivistä yhteistyötä oppilaan ja huoltajan kanssa sekä hyödynnetään myös oppilashuollon ja oppilasta mahdollisesti avustavan henkilöstön asiantuntemusta. Erityisen tuen päätöksen tarkistaminen tehdään ennen kolmannen lukuvuoden alkamista:

Alakoulusta yläkouluun:


Kuudennella luokalla ennakoidaan siirtymistä yläkouluun. Kuudesluokkalaiset vierailevat kevätlukukaudella yläkoulussa. Tukioppilaat tutustuttavat ja kertovat yläkoulusta. Kuraattori tapaa kaikki kuudesluokkalaiset. Vanhemmille järjestetään vanhempainilta yläkouluun siirtymisestä kuudennen luokan keväällä. Yläkoulun alettua pidetään toinen vanhempainilta. Oppilastiedoista järjestetään lähettävän ja vastaanottavan tahon kesken siirtopalaverit. Myös wilmatiedot päivitetään ajantasalle siirtoa ajatellen.


Yläkoulusta toiselle asteelle

Oman alan löytyminen:

  • opinto-ohjaaja perehdyttää oppilaat yhteishakuun (tutustumiset eri kouluihin ja linjoihin, vierailut, vanhempainilta, jossa oppilaitokset esittäytyvät)
  • paikallinen näkökulma: pyydetään eri alojen työntekijöitä omalta paikkakunnalta esittelemään työtään (monialainen oppiminen, esim. jos vieraillaan maatiloilla)
  • työharjoittelut
  • mahdollisuus keskustella ammatinvalinnoista myös koulupsykologin kanssa
  • opinto-ohjaaja tapaa oppilaat yksitellen

Yhteishaku:

  • koehaku (saa tarvittaessa apua) sekä varsinainen haku tehdään koulussa opinto-ohjaajan avustuksella
  • tarvittaessa harkintaan perustuva valinta, joka tehdään valintapisteistä riippumatta (oppimisvaikeudet, sosiaaliset syyt, todistusten puuttumiset tai vertailun vaikeudet)
  • tarvittaessa erityisopetuksen haku (lausunnot; HOJKS tms. muut asiakirjat, lääkärinlausunto, psykologin lausunto, kuntoutussuunnitelma)

Yhteistyö toisen asteen kanssa:

  • tarvittaessa siirtopalaverit erityisoppilaiden kohdalla

Moniammatillinen yhteistyö:

  • opinto-ohjaaja, luokanvalvoja ja aineenopettajat, psykologi, koululääkäri, koulukuraattori, erikoissairaanhoito
  • nuorisotyö (koulupudokkaille tai jos ei saa opiskelupaikkaa)

Oppimisen ja koulunkäynnin tuen tarpeiden suunnitelmallinen seulonta tuen järjestämiseksi Reisjärvellä

Oppimisvaikeudet ja oppimiseen liittyvä tuen tarve pyritään löytämään mahdollisimman varhain; - tässä on tukena järjestelmällinen seulonta

Luokka-aste

Kartoitettava taito

Arviointitapa

Vastuuhenkilö/tekijä

varhais-
kasvatus

esikoulun syksy ja kevät






esikoulun syksy




toiminnanohjaukselliset taidot, käsitteiden ymmärtäminen, visuaalinen hahmottaminen, matemaattiset valmiudet






äännevirheiden kartoitus




Eskari-materiaali
(yksilötesti)

KPT-testi
(ryhmätesti)












esiopettaja


esiopettaja (erityisopettaja
havainnoi)



erityisopettaja


1.lk syksy

 
1.lk kevät

kirjainten tunnistus ja lukeminen


matematiikan perustaidot

Armi - materiaali
(yksilötesti)

Lukimat-materiaali

erityisopettaja


erityisopettaja

2. lk syksy


2. lk syksy



2. lk kevät
tammikuu

lukusujuvuus


sanatasoinen oikeinkirjoitus



yhteen- ja vähennyslaskutaidon kartoitus lukualueella 0-20
Armi - materiaali
(yksilötesti)

oppikirjan materiaali
(ryhmätesti)


junnauskoe
(ryhmätesti)
erityisopettaja


luokanopettaja



luokanopettaja ja erityisopettaja


3.lk syksy

3. lk syksy


3.lk kevät
tammikuu


kirjoittaminen

lukusujuvuus


Kymppijärjestelmän hallinnan kartoitus



tekstitason sanelu

Lukimatin tekstit


Kymppikartoitus 1

erityisopettaja

erityisopettaja


erityisopettaja
4.lk syksy

4.lk kevät
kirjoittaminen

luetun ymmärtäminen
 tekstitason sanelu

oppimateriaalien omat luetun ymmärtämisen arvioinnit
 erityisopettaja

luokanopettaja

5. lk syksy

5.lk syyskuu / lokakuu



5. lk kevät

kirjoittaminen

tekninen lukutaito




luetun ymmärtäminen


laskutaidon hallinta
tekstitason sanelu

Sanaketjutesti (ryhmätesti)




luetun ymmärtämisen kartoitus (ALLU)

Kymppikartoitus 2
erityisopettaja

erityisopettaja




luokanopettaja / erityisopettaja

erityisopettaja

6. lk syksy

6. lk helmikuu

kirjoittaminen

kouluun kiinnittyminen

tekstitason sanelu

kyselylomake
erityisopettaja

erityisopettaja

7. lk syksy




7. lk-9lk helmikuu

luetunymmärtäminen


matematiikka

kouluun kiinnittyminen

Ykä - luku- ja kirjoitustaidon arviointi

Kymppikartoitus 2

kyselylomake
erityisopettaja ja äidinkielen opettaja

erityisopettaja

erityisopettaja
 Lukio 1 lukivaikeuksien seulonta NMI - lukivaikeuksien seulontamenetelmä erityisopettaja
       

Kouluterveydenhuolto

Kouluterveydenhuoltoon kuuluu koululääkäri ja kouluterveydenhoitaja.
Kouluterveydenhuollossa hoidetaan pääsääntöisesti terveydenhoidolliset tehtävät ja mahdollisuuksien mukaan myös sairaanhoidolliset tehtävät.

• Laajat terveystarkastukset tehdään 1., 5. ja 8. luokalla
• Kouluterveydenhoitaja osallistuu koulun terveydellisten olojen tarkastuksiin


Oppilaiden poissaolot

• kirjataan Wilmaan
• huoltajien tulee ilmoittaa lapsensa poissaolot ensimmäisenä poissaolopäivänä
• luokanopettaja ja luokanvalvoja seuraavat oppilaiden poissaoloja säännöllisesti ja tarvittaessa puuttuvat poissaoloihin oppimisen tuen tai/ja oppilashuollollisin keinoin

Yhteistyö, vastuut, työnjako ja toimivaltuudet opetustoimessa sekä muiden hallintokuntien kanssa

• koulun rehtori/johtaja ja oppilaan opettajat: oppimisen ja koulunkäynnin tuen järjestäminen, toteuttaminen ja seuranta, pedagogisten asiakirjojen laatiminen ja tarkistaminen, yhteistyö oppilaan huoltajien ja asiantuntijaverkoston kanssa
• sosiaali-, terveys- ja sivistystoimi: lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
• nuorisopalvelu: ehkäisevä nuorisotyö
• sivistysjohtaja: erityisen tuen päätös, pidennetty oppivelvollisuus, koulunkäynnin poikkeava aloittamisajankohta, vuosiluokkiin sitomaton opiskelu

Yhteistyö oppilashuollon palveluista vastaavien ja muiden tarvittavien asiantuntijoiden kanssa

Pedagoginen arviointi ja selvitys sekä mahdollinen siirtyminen tehostetulle tai erityiselle tuelle käsitellään moniammatillisesti. Käsittelyssä ovat mukana ne oppilashuollon henkilöstön edustajat, joiden läsnäolo on tarpeellinen käsiteltävän asian kannalta. Oppilashuollon edustajia voidaan konsultoida tarvittaessa myös etukäteen.

Oppilaan mahdolliset muut yhteistyötahot kuten hoitoon tai kuntoutukseen osallistuvat työntekijät kutsutaan mukaan oppilaan oppimisen ja koulunkäynnin tuen palavereihin. Tarvittaessa yhteistyöhön kutsutaan myös oppilaan asioista vastaava sosiaalityöntekijä. Oppilaan luokanopettaja tai –valvoja vastaa siitä, että hän yhteistyössä huoltajien kanssa kokoaa oppilaan oppimisen ja koulunkäynnin tuen kannalta keskeiset toimijat mukaan yhteistyöhön.