LUKU 4 Yhtenäisen perusopetuksen toimintakulttuuri

Reisjärven paikalliset opetussuunnitelmaratkaisut

Toimintakulttuurin kehittämistä ohjaavien periaatteiden pohdinta on keskeinen osa opetussuunnitelmatyötä ja samalla toiminnan jatkuvaa kehittämistä edistävä tekijä.

Reisjärvellä opetuksen järjestäjän tulee huolehtia, että kouluittain toteutetaan suunnitelma siitä, miten oppilaat ja huoltajat osallistuvat toimintakulttuurin kehittämiseen sekä mitä muuta yhteistyötä ja keiden toimijoiden kanssa tehdään toimintakulttuurin kehittämiseksi. Suunnittelussa kiinnitetään huomiota myös toimintakulttuurin jatkuvuuteen esiopetuksesta perusopetukseen ja perusopetuksen eri vaiheissa. Opetuksen järjestäjä ja koulut edistävät ja arvioivat toimintakulttuurin kehittämisen periaatteiden toteutumista esim. oppilaille, henkilöstölle ja huoltajille suunnattujen kyselyjen avulla.

Jokainen koulu täsmentää lukuvuosisuunnitelmaan
* oman toimintakulttuurinsa kehittämisen tavoitteet
* oppimisympäristöjen ja työtapojen kehittämisen tavoitteet
* monialaisten oppimiskokonaisuuksien ja eheyttämisen tavoitteet

Toiminta-/lukuvuosisuunnitelmaan päätetään vuosittain monialaiset oppimiskokonaisuudet joko luokittain tai luokkien välisenä yhteistyönä tai kouluittain tai koulujen välisenä yhteistyönä. Nyrkkisääntö on, että aikaa toteutukseen käytetään vähintään kyseisen vuosiluokan yhden viikon tuntimäärän verran. Suunnittelutyöhön otetaan mukaan myös oppilaat.

Opetussuunnitelmaprosessin aikana on pohdittu ja kirjattu ainekohtaisesti toimintakulttuurin kehittämistä ohjaavien periaatteiden kautta, millaisia paikallisia mahdollisuuksia meillä on mm. tehdä yhteistyötä koulun ulkopuolisten yhteistyökumppaneiden kanssa. Samoin on kartoitettu niin mahdollisuudet kuin kehittämisen kohteet paikallisesti.

Monialaisten oppimiskokonaisuuksien suunnittelua ja toteuttamista tukee Reisjärven sivistystoimen osallistuminen yrittäjyyskasvatuksen kehittämistyöhön. Kehittämistyön tuloksena syntyy Reisjärven yrittäjyyskasvatuksen strategia esiopetuksesta toiselle asteelle. Strategia tehdään toiminnallisesti opetushenkilökunnan ja koulun ulkopuolisten yhteistyökumppaneiden yhteistyönä. Yhteistyön koordinoinnissa ja myöhemmin toteuttamisvaiheessa on mukana MLL:n Pohjois-Pohjanmaan piirin perhekeskustoiminnnan aluekoordinaattori. Yrittäjyyskasvatuksen kehittämistyö toteutetaan monialaisena oppimiskokonaisuutena hyödyntäen myös tieto-ja viestintäteknologiaa.