LUKU 8 Oppilashuolto

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa käytetään oppilas- ja opiskelijahuoltolain käsitteistön sijasta perusopetuksen opiskeluhuollosta nimitystä oppilashuolto, opiskelijasta käsitettä oppilas ja oppilaitoksesta nimitystä koulu. Koulutuksen järjestäjään viitataan käsitteellä opetuksen järjestäjä[1].

Lasten ja nuorten kehitysympäristön ja koulun toimintaympäristön muuttuessa oppilashuollosta on tullut yhä tärkeämpi osa koulun perustoimintaa. Oppilashuolto liittyy läheisesti koulun kasvatus- ja opetustehtävään. Oppilashuoltotyössä otetaan huomioon lapsen edun ensisijaisuus[2].

Oppilaalla on oikeus saada maksutta sellainen oppilashuolto, jota opetukseen osallistuminen edellyttää[3]. Oppilashuollolla tarkoitetaan oppilaan hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa kouluyhteisössä. Oppilashuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ennaltaehkäisevänä ja koko kouluyhteisöä tukevana yhteisöllisenä oppilashuoltona. Tämän lisäksi oppilailla on lakisääteinen oikeus yksilökohtaiseen oppilashuoltoon.[4] Monialainen yhteistyö on oppilashuollossa keskeistä. Oppilashuoltotyötä ohjaavat luottamuksellisuus, kunnioittava suhtautuminen oppilaaseen ja huoltajaan sekä heidän osallisuutensa tukeminen.

Perusopetuksen oppilashuollosta ja siihen liittyvistä suunnitelmista säädetään oppilas- ja opiskelijahuoltolaissa. Tässä luvussa määrätään oppilashuollon keskeisistä periaatteista, opetustoimeen kuuluvan oppilashuollon tavoitteista sekä paikallisen opetussuunnitelman ja koulukohtaisen oppilashuoltosuunnitelman laatimisesta. Opetuksen toteuttamiseen kuuluvasta oppimisen ja koulunkäynnin tuesta määrätään perusteiden luvussa 7[5].

[1] Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki (1287/2013) 1 § 3 mom.

[2] YK:n Yleissopimus lapsen oikeuksista 1989

[3]Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 9 § 4 mom.

[4] Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 3 § 1 ja 2 mom.

[5] Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki 6 §

Reisjärven paikalliset opetussuunnitelmaratkaisut

Oppilashuolto muodostaa yhtenäisen jatkumon esiasteelta toiselle asteelle. Oppilashuolto ja kunnan muut lasten ja nuorten palvelut (mm. esiopetus, perusopetus, toisen asteen koulutus ) muodostavat toimivan kokonaisuuden. Oppilashuoltopalveluiden yhdenvertainen saatavuus ja laatu turvataan.

Oppilashuollon toimintatavoissa huomioidaan kuntakohtaiset suunnitelmat.

Oppilashuollon ohjausryhmä arvioi suunnitelmien totetutumista perus- ja esiopetuksessa. Oppilashuollossa painopistettä siirretään ennalta ehkäisevään työhön ja muutoksen toteutumista arvioidaan vuosittain oppilashuoltoryhmissä sekä oppilashuollon ohjausryhmässä.

Lasten ja nuorten kehitysympäristön ja koulun toimintaympäristön muuttuessa oppilashuollosta on tullut yhä tärkeämpi osa koulun perustoimintaa. Oppilashuolto liittyy läheisesti koulun kasvatus- ja opetustehtävään. Oppilaan on osallistuttava kolmiportaisen tuen mukaiseen opetukseen. Se on opetuksen järjestämistä eikä siten vapaaehtoista yksilökohtaista oppilashuoltoa.

Oppilaalla on oikeus saada maksutta sellainen oppilashuolto, jota opetukseen osallistuminen edellyttää. Oppilashuollolla tarkoitetaan oppilaan hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa kouluyhteisössä. Oppilashuoltoa toteutetaan ensisijaisesti ennaltaehkäisevänä ja koko kouluyhteisöä tukevana yhteisöllisenä oppilashuoltona. Tämän lisäksi oppilailla on lakisääteinen oikeus yksilökohtaiseen oppilashuoltoon. Monialainen yhteistyö on oppilashuollossa keskeistä. Oppilashuoltotyötä ohjaavat luottamuksellisuus, kunnioittava suhtautuminen oppilaaseen ja huoltajaan sekä heidän osallisuutensa tukeminen. Oppilashuoltotyössä otetaan huomioon lapsen edun ensisijaisuus.

Perusopetuksen oppilashuollosta ja siihen liittyvistä suunnitelmista säädetään oppilas- ja opiskelijahuoltolaissa (30.12.2013/1287). Oppilashuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan peruskoulukohtainen oppilashuoltosuunnitelma. Reisjärvellä oppilashuoltosuunnitelma on yhteinen esi- ja perusopetuksella, jota koulut täydentävät yksikkökohtaisilla osuuksilla. Reisjärven lukiolla on oma opiskeluhuoltosuunnitelma.

TOIMINTASUUNNITELMA

  • Oppilashuollon ohjausryhmä (kuntakohtainen): valitaan syksyllä yhteinen teema koko kuntaan/kaikille kouluille
  • Yhteisöllinen oppilashuolto, koulukohtainen ohjausryhmä: Koulukohtaisesti tekee suunnitelman miten teema toteutetaan. Suunnitelma tavoitteen mukaisesta etenemisestä kirjataan koulukohtaiseen lukuvuosisuunnitelmaan. Suunnitelmaan kirjataan työnjako: Mitä kukin tekee? Mahdollisia toteuttajia ja yhteistyökumppaneita
    • Koulun väki
    • Kuraattori
    • vanhemmat
    • vierailijat, eri alan asiantuntijat
    • yhdistykset
    • työelämän asiantuntijat

Toteutustapa voi olla teemapäivä tai pidempi kestoinen monialainen oppimiskokonaisuus. Keväällä koulukohtainen ohjausryhmä arvioi yhdessä oppilashuollon ohjausryhmän kanssa miten suunnitelman toteutus onnistui.