Toiminnallisia menetelmiä menneiltä vuosilta

Sana- ja/tai kuvakorteille muutama idea

Luokkaan piilotetut kuvakortit (perus)
Oppilaat etsivät luokasta/käytävältä kuvakortin ja katsovat sitä (ei oteta mukaan). Omalla paikalla kirjoitetaan esim. vihkoon kuvan nimi/kuvasta lause/virke. Tarkastuspiste opettajalla/kuvan takana/...

Luokkaan piilotetut sanakortit väripapereilla
Luokkaan on piilotettu sanakortteja. Sanakortit ovat muutamalla erivärisellä papereilla. Omalla paikalla on A4 paperi, johon on kirjoitettu kaikki samat sanat kun sanakortteihin. Lisäksi oppilailla on edessään vihkot. Oppilas menee etsimään sanalappuja. Kun hän löytää sanan, hän painaa mieleensä, minkä värisellä paperilla sana on. Omalla paikalla hän ympyröi saman sanan A4-paperista sillä samalla värillä, mikä oli sanalapun taustaväri. Lisäksi hän kirjoittaa sanan/lauseen/virkkeen/.. ko. sanasta vihkoonsa.

Luokkaan piilotetut tavarat muovimukeissa
Luokassa on numeroituja muovimukeja esim. 20. Jokaisessa muovimukissa on yksi pieni tavara. Pöydällä on sanalappuja, joiden takana kääntöpuolella on numero, joka vastaa muovimukissa olevia sanoja ja numeroita. Numero toimii tarkastusnumerona oikeinkirjoitukseen. Oppilas etsii muovimukin, ottaa sen mukaansa pulpetille ja kirjoittaa sanan vihkoonsa. Kun hän on valmis, hän käy ottamassa pöydältä sanalapun, jossa on sama sana, minkä hän on juuri kirjoittanut. Takana olevasta sanalapusta voi kurkata, että olihan kyseessä oikea sana.

Kim-leikki sana-/kuvakorteilla tai tavaroilla
Tietty määrä kortteja pöydälle. Kortit nimetään. Oppilaat laittavat silmänsä kiinni. Yksi oppilas ottaa pois yhden kortin/tavaran. Muut avaavat silmänsä ja katsovat, mikä tavara/kortti puuttuu. Jos on paljon pelaajia, arvaaja voi poistua pelistä hetkeksi omalle paikalleen kirjoittamaan esim. virkkeen/yhdyssanan/yksikön ja monikon/.. kyseisestä sanasta.

Korteilla voi mennä myös Aliasta, muistipeliä, jotkut kortit taipuvat myös Arvaa kuka -lautapeliin. Bee-Bottien kanssa tietysti myös.

Oppilaat ja opettajat miettimässä Bee-Bottien käyttöä opetuksessa/Kaaron koulu

Kokoonnuimme (tutorit, osa koulumme opettajista, joille Bee-Botit olivat vieraita sekä viidennen luokan oppilaat) miettimään ja kokeilemaan, miten Bee-Botit toimivat ja mitä asioita niiden avulla voisi oppia.

Ideoita tuli paljon: erisnimien/yleisnimien harjoittelu, ongelmaratkaisutehtävät, kymppiparien etsiminen, yhdyssanojen treenaaminen, oman radan rakentaminen vaikka maalarinteipistä/palikoista, kahdeksikon tekeminen yms.

Tärkein anti kokoontumisesta oli kuitenkin, että oppilaat ja opettajat oppivat ja ideoivat yhdessä. Asia oli molemmille osapuolille melko uusi. Lisäksi opettajat näkivät oppilaiden innostuksen Bee-Bottien kanssa, jolloin uudesta asiasta innostuminen tarttui helposti myös opettajiin.

Toiminnallisuus Uotilassa

  • Twister-pelissä kertolaskuja. Mattoon kiinnitettynä kertolaskuja ja hyrrässä vastaukset. Hyrrää pyörittävä sanoo vastauksen ja pelaajan löydettävä oikea kertotaulu matolta ja toimittava ohjeen mukaan esim. vas.käsi ko.ympyrään.
  • Pistetyöskentelyinä äidinkielen harjoituksia (äng-äänne, pitkät ja lyhyet vokaalit, kaksoiskonsonantit, virkkeiden kirjoittamista) Välineinä spinnerit, pahvilautaset, magneettikirjaimet taululla, kuvakortit) Oppilailla omat monisteet, joihin tehtävät tehtiin ja aina merkistä vaihto seuraavalle pisteelle.
  • Suuri ruudukko (6 x 6 ruutua) teipattuna käytävällä. Skyr-rahkapurkkien kansien alla sanalaput. Oppilailla koodirivejä esim. F3 – E6 – D2 – A3, jonka hän käy ensin katsomassa sana(ruutu) kerrallaan ja kirjoittaa ne paperille. Löydetyistä sanoista kirjoitetaan kokonainen virke vihkoon. Tarkistetaan isot alkukirjaimet ja lopetusmerkit.
  • Kertotauluja erilaisilla peleillä ja Bee-boteilla. Kertotaulukorttipinosta nostetaan kortti, jonka vastaus etsitään matolta ja koodataan bee-bot oikeaan ruutuun.
  • Kellonaikoja pareittain: pari sanoo kellonajan ja toinen hakee taululta oikean kellonaikalapun. Vuoronvaihto.
  • Liikunnassa on suunnistettu QR-koodien avulla ja ratkottu erilaisia tehtäviä. Liikunnassa on pelattu myös bingoa. Tehtävät ripoteltu maastoon, josta ryhmä hakee yhdessä yhden kortin, juoksevat open luo, suorittavat tehtävän ja saavat rastittaa bingopohjastaan ruudun.
  • Matikkaan löytyy paljon ideoita Esi- ja perusopetuksen toimintakulttuurin kehittämisen sivuilta kohdasta Uotila & Lappi: https://peda.net/rauma/ejptk/kjros/uotila-lappi

Anne L: Musiikissa käytössä

1. Musiikin aika-arvot, rytmirenkutuksena tunnettu:

Neljä tahtia kutakin vuorojaloin polkien:
kokonuotti
puolinuotit
neljäsosanuotit
kahdeksasosanuotit
kuudestoistaosanuotit

Olen käyttänyt tätä lämmittelynä musatunneilla. Tarkoitus on tehdä harjoitus ilman yhteistä laskemista ja aika pian se niin jo sujuukin. Tämän jälkeen on helppo siirtyä teoriaan, kun asia osataan jo käytännössä.

2. Käytävätehtävät

Käytävätehtävinä olen käyttänyt mm. C-duurin opettelua ja musahistorian kysymyksiä. C-duuri oli näkyvillä käytävällä ja se käytiin kirjoittamassa viivastolle luokassa. Historiakysymykset olivat pitkin koulun käytävää ja pareittain vastattiin kysymyksiin. Apuna sai käyttää nettiä.

Pyynpään koulu 5. B / Jaana Huovinen-Nummela

Yhteiskuntaopin jakso "Minun kuntani" tehtiin tällä kertaa näin...

https://peda.net/rauma/koulut/pyynpaa/ls2/5a/yhteiskuntaoppi/minun-kuntani

Jokainen tuntitehtävä aukesi aina tunnin alussa eli näin lapset pysyivät kärryillä, missä mennään. Sairaana kotona olevatkin pystyivät tekemään ainakin osan tehtävistä. Erityisesti leimojen hakeminen passiin motivoi lapsia tekemään kaikki tehtävät ja vaikka välistä olisi joku jäänyt tekemättä, siihen voi aina palata. Leiman sai jälkikäteenkin!

Kysymyksiä / tehtäviä en ole keksinyt itse, vaan koostanut opemateriaaleista ja lasten materiaaleista. Meillähän ei siis ole kirjaa käytössä, vain digimateriaali lapsilla.

Karin koulussa

Pienluokka ja toiminnallisuus;
- Erkkapuolella on jatkuvasti legot ja vexit levällään sekä patjoja joilla istua kokoamassa. Tämä on edelleen hiukan "koirakoulumaista" eli istuttuaan paikoillaan keskityneesti tehden, pääsee uasin kokoamaan legoja palkkioksi.
(Itse pidän kaikki oppilaideni oppitunnit, liikunnasta, matikasta ja enkusta kässään ja kuvikseen joten helpompi on tällöin lisätä kaikkia prokkiksia silloin kun luokan moodi ja jaksaminen siihen riittävät sekä esim säät ovat kauniit. Tämän olen huomannut monella luokanopettajalla tai aineenopettajalla olevan kompastuskivenä, kun tunnit on palkittu niin ettei esim kanaalille voida ykskaks lähteä taimenia katsomaan vaikka just siellä pomppisivat rapujen seassa. )
- Pienluokassa on palapelit, legot, muovailuvahat jne vähän niinkuin aina esillä. Samoin talvella sukset käytössä vaikka jokapäivä matikantunnit ja kaikki jos vaan lunta sattuu olemaan niin koulun piahlle suksimaan tunnin kesken.
- Valokuvaus ja otettujen kuvien katselu osana oppimista, kuvataan ja tehdään sähköistä portfoliota sekä kuvataan myös tunnetiloja, otetaan luokkakuvat uusiksi ja tehdään parikuvausta.
- Rentoutusharjoitukset joita tehdään oppilaiden kanssa esim päivän päätteeksi tai ennen ruokailua tmv. (valmiit cd:t tähän, lapsilla on jo lemppareita, kuten ilmapallo- ja meritähtirentoutus)


Muiden koulun opettajien kertomaa:

Opettajien vinkki hyvää blogiin:
Toiminnallsiat Elämää -blogi
Koulussamme on käytetty oheisen sivuston helppoja vinkkejä monessa luokassa:
vinkkejä Liikkuva-koulu sivuilta

Liikuntabingot:



Matikantehtävän tarkistus ja naruhyppelyä päälle



Antti V: Kasvion kerääminen QR koodien avulla

Kasvien opiskelu ja kasvion kerääminen on monelle puisevaa hommaa. Tekemällä hommasta enemmän pelin tai etsimisleikin omaisen saanee siihen lisättyä mielenkiintoa. Monet löytävät kyllä kasveja vaikka kuinka paljon, mutta eivät tunnista niitä. Usein kasvit ovat kodin läheltä tienpientareelta ja vaikeasti tunnistettavissa. Näidenkin kasvien tunnistaminen on toki tärkeää, sillä se on lähiluontoa. Jos oppilaiden halutaan kuitenkin oppivan juuri tiettyjä kasveja, niin tässä idea siihen.

Kasvien tunnistus QR koodien avulla

Opettaja käy kevään ja kesän aikana tutustumassa eri kohteisiin ja listaa mitä kasveja kullakin alueella on löydettävissä. Tämän jälkeen hän merkitsee alueen koordinaatit ylös.

Alueelta löydetyistä kasveista tehdään QR koodi kirjasto jossa QR vie lukijansa suoraan kasvista kertovalle sivulle (esim. luontoportti.fi)

Kevään tullen oppilaille jaetaan paperina tai digitaalisena seuraavanlainen dokumentti. Dokumentin ylälaidassa on alueen koordinaatit (tässä tulee siis harjoiteltua myös koordinaattien ja kartan käyttöä) ja sieltä löytyvät kasvit QR koodeina. Kun oppilaat löytävät paikan, skannaavat he QR koodin ja alkavat etsiä kasvia kuvan perusteella. Dokumenttiin voi halutessa laittaa esim. kukkimisaikoja.

Jos tehtävänä on kerätä kasvio, niin tällä tapaa voisi esimerkiksi helpottaa kasvion aloitusta.



Liitteet:

QR koodi kielosta

Jenni V: Matematiikka (esimerkki mun toteuttamasta toimintatunnista. Helppoja ja melko nopeita koota jakson aiheista.)

TOIMINTATUNTI!

Joka pisteessä vietetään 10 minuuttia. Kun ope huutaa vaihto, menet reippaasti ja riehumatta seuraavalle pisteelle.

piste 1 (oma luokka)

Muistipeli! Luokan lattialla on pahvilautasia väärin päin. Toisissa lautasissa on laskuja, toisissa vastauksia. Etsi parit! Jos et saa paria, laita lautaset takaisin samoille paikoille.

Piste 2 (käytävällä/ulkona)

Sano nelinumeroinen luku ja heitä pallo seuraavalle. Se, joka saa pallon, lisää sanottuun lukuun 2, sanoo uuden luvun ääneen ja heittää sen seuraavalle. Menkää niin pitkälle kuin ehditte.

Esim. 2006 -> 2008 -> 2010 -> 2012 jne

Piste 3 (musiikkiluokka)

Luokassa on erilaisia pohdintatehtäviä. Tehkää tehtäviä itsenäisesti tai ryhmän kanssa yhdessä.

Piste 4 (erityisopettajan luokka)

Jokainen tekee vuorotellen allekkainlaskun (yhteenlasku) taululle, seuraava oppilas ratkaisee. Muut toimivat tarkastajina. Ratkaisija tekee seuraavan laskun. Esimerkkilaskuja saa käyttää, jos haluaa.

Jenni V: Metsäportfolion ohje (Nelosluokan syksy: toiminnallinen homma kokeen tilalla)

Metsä-portfolio

Jokainen oppilas tekee oman portfolion, jossa on seuraavat asiat:

vähintään kaksi kasvia kuvattuna ja nimettynä

vähintään yhdestä metsän eläimestä tietoa (esim. netistä etsittynä) ja siitä piirretty kuva

vähintään yksi ravintoketju piirrettynä ja nimettynä

Lisäksi oppilas arvioi ympäristötiedon jaksoa, mikä oli mielenkiintoista, mikä helppoa ja tuttua, mikä vaikeaa.

Portfolion voi palauttaa peda.nettiin tai tulostettuna paperiversiona opettajalle. Portfolion voi tehdä kokonaan käsin A4-kokoisille papereille tai sitten käyttää tietokonetta apuna (word, power point yms) . Voit myös tehdä esim. videon tai toteuttaa portfolion ihan niin kuin haluat..

Jos tekee portfolion tämän ohjeen mukaan, saa arvosanaksi kahdeksan. Jos haluat kiitettävän numeron, kuvaa enemmän kasveja, kerro useammasta eläimestä ja tee useampia ravintoketjuja (joissa eri eliöt). Jos ei palauta kaikkia portfolion osioita, jää numero alle kahdeksaan.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä