Ohjeita abeille

Ruotsin tentit

KUUNTELU

Yo-kokeen kuuntelutehtäviä kannattaa tehdä vaikka kerran viikossa. Sähköisistä kokeista emme ole kuunnelleet koulussa seuraavia: kevät ja syksy 2018, syksy 2019 ja syksy 2021. Toki ruotsin kieltä voi kuunnella monesta eri kanavasta.

SANASTO

Kertaa kappaleiden sanastoa sekä teemasanastoja. Opettele myös verbeihin, adjektiiveihin ja substantiiveihin liittyviä prepositioita (abikurssin testit), nämä rakenteet oikein käytettyinä ovat hyviä kirjoitustehtävissä. Kannattaa kertailla myös käytännön elämän tilanteita abikurssilla saamastasi vihkosesta. Seuraavassa kurssien tärkeimmät kappaleet ja teemasanastot

Fokus I
Teemasanastot: fritid / skola / boende
Fokus II
Teemasanastot: mat / kläder
Fokus III

kpl 1
kpl 5
Teemasanastot: sevärdheter / fester och traditioner
Fokus IV:
kpl 3
Teemasanastot: syn på livet / kulturell mångfald / pengar och konsumtion
Fokus V:
kpl 2
kpl 3
Teemasanastot: fortsatta studier / arbetslivet
Fokus VI:
Teemasanastot: relationer / resor / samhälle och inflytande
Fokus VII:
Teemasanastot: natur / hållbar utveckling / trafik

KIELIOPPI

Kertaa kielioppia abivuonna täyttämästäsi kielioppivihkosta. Netistä löytyy paljon hyviä kieliopin kertaustehtäviä ja niitä kannattaa tehdä ainakin niistä asioista, jotka tuntuvat vaikeilta ja joissa tulee virheitä kirjoitustehtävissä.

KIRJOITTAMINEN

Lukuloman aikana on ehdottoman tärkeää, että kirjoitat aineita säännöllisin väliajoin (aine parin viikoin välein olisi tosi suositeltavaa), jotta tuntuma kirjoittamiseen ei häviä. Pisteet voivat pudota roimasti normaalista, jos et harjoittele kirjoittamista säännöllisesti. Kirjoitelman aiheita voit ottaa keskipitkän ruotsin vanhoista sähköisistä yo-kokeista. Opettele aineenkorjausohjeet hyvin ja käy kirjoituksesi läpi niiden mukaisesti useaan kertaan. Tärkeää on myös kerrata muodollisuudet, joita eri kirjoitustehtävät (sähköposti, kirje, kuvaus, puhe, mielipidekirjoitus, blogi, FOKUS 7, s. 10-15) vaativat. Muista aina pisteisiin vaikuttavat kolme asiaa: sisältö, rakenne ja sanasto.

TEKSTIT

Ruotsin abitreenien vanhoilla yo-kokeilla voit harjoitella myös luetun ymmärtämistä. Jos tuntuu siltä, ettet jaksa tuijottaa ruutua, niin voit hakea koululta myös paperivihkosia.

SUULLINEN TENTTI

Tee suulliseen tenttiin saamasi yo-vihko. Se käydään tentissä läpi. Lisäksi kirjoita vihkosta kirjoitustehtävät.

Seuraavat kielioppiasiat tulisi olla hallussa:

- Substantiivin taivutus ja määräysmuodot
- Adjektiivi predikatiivina, attribuuttina ja adverbinä
- Adjektiivin vertailumuodot
- Pronominioppi
- Verbin taivutus ja aikamuodot (+vahvat verbit)
- Futuuri, imperatiivi, konditionaali, apuverbit ja att-sanan käyttö
- S-passiivi
- Partisiipin preesens
- Päälauseen ja sivulauseen sanajärjestys
- Ajan ilmaukset

Kirjallinen tentti (n. 1 tunti) on pakollinen ainoastaan numeroaan korottaville, siinä testataan kurssien keskeistä sanastoa (kappaleet ja teemat ovat lueteltu yllä).

Jos tulee kysyttävää tai ongelmia esimerkiksi jossakin kielioppiasiassa, ota rohkeasti yhteyttä, niin selvitellään asia kuntoon ennen kirjoituksia, wilman kautta voi laittaa viestiä tai ottaa yhteyttä puhelimitse.