Opintososiaaliset palvelut

Opiskelijahuolto

Opiskelijahuolto on opiskelijoiden fyysisestä, psyykkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista huolehtimista. Tavoitteena on luoda turvallinen ja terve opiskelu- ja työympäristö sekä ehkäistä syrjäytymistä. Opiskelijahuolto on opiskeluympäristön hyvinvoinnin edistämistä sekä oppimisvaikeuksien ja muiden ongelmien varhaista tunnistamista ja niihin puuttumista. Opiskelijoiden osallisuutta oman työyhteisönsä hyvinvoinnin edistämisessä tulee tukea. Vastuu opiskelijahuollosta kuuluu osaltaan kaikille opiskeluyhteisössä työskenteleville.

Monialainen opiskelijahuoltoryhmä kutsutaan koolle opiskelijakohtaisesti. Ennen ryhmän kokoontumista opiskelijan kanssa sovitaan ryhmän kokoonpano. Opiskelijahuoltoryhmän kutsuu koolle ryhmänohjaaja tai opinto-ohjaaja.

Opiskelijahuoltoa sekä kodin ja oppilaitoksen yhteistyötä koskeva opetussuunnitelman osa laaditaan yhteistyössä kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon toimeenpanoon kuuluvia tehtäviä hoitavien viranomaisten kanssa.

Opetussuunnitelmassa tulee määritellä
• kodin ja oppilaitoksen välisen yhteistyön periaatteet, yhteistyö huoltajien kanssa ottaen huomioon oppilaitoksessa olevat alaikäiset ja täysi-ikäiset opiskelijat
• opiskelijalle tarjottava tuki ja ohjaus opiskeluun sekä kehitykseen tai elämäntilanteeseen liittyvissä fyysisissä, psyykkisissä ja sosiaalisissa vaikeuksissa
• eri hallintokuntien yhteistyö ja paikalliset tukiverkostot opiskelijan tarvitsemien palvelujen turvaamiseksi ja opiskelijan ohjaamiseksi tarvittaviin palveluihin
• oppilaitoksen suunnitelma, jossa määritellään toiminta opiskeluyhteisön terveyden ja turvallisuuden edistämiseksi sekä menettelytavat ongelma-, onnettomuus- ja kriisitilanteissa kuten kiusaaminen, väkivalta, mielenterveyskysymykset, tupakointi ja päihteiden käyttö, erilaiset onnettomuudet ja kuolemantapaukset.

Tavoitteena on yksilön tukeminen ja yhteisön toimintakyvyn säilyttäminen fyysistä ja psyykkistä turvallisuutta ja hyvinvointia uhkaavissa tilanteissa.


POLVIJÄRVI

POISSAOLOJEN SEURANTA
-aineenopettaja informoi ryhmänohjaajaa, jos opiskelijalla on useita poissaoloja
-ryhmänohjaaja selvittää poissaolojen taustan
-jos poissaoloja kertyy runsaasti sairauden takia opinto-ohjaaja ja aineenopettaja yhdessä opiskelijan kanssa neuvottelevat, miten kurssin eteneminen jatkuu ja mitä tukitoimia tarvitaan. Jos luvattomia poissaoloja on paljon, kurssin suorittaminen keskeytyy.

HEIKKOJEN ARVOSANOJEN HUOMIOIMINEN
-aineenopettaja seuraa opiskelijoiden etenemistä omassa aineessaan
-ryhmänohjaaja toteaa hylätyt suoritukset jaksotodistuksista
-aineenopettaja/ryhmänohjaaja ohjaa opiskelijan uusintakuulusteluun

TERVEYDENHOITO

-kouluterveydenhoitajalla vastaanotto päivittäin klo 9-9.30 ja 12.-12.30. sairastapauksia varten.
-liikunta ym. tapaturmissa otetaan suoraan yhteys terveyskeskukseen.
-kouluterveydenhoitaja tarkastaa vuosittain kaikki 1.vuoden opiskelijat, 2.-3. vuoden opiskelijat tarvittaessa.
-koululääkäri tarkastaa 1. vuoden opiskelijat
-kutsuntatarkastukset 2. vuoden opiskelijoille
-terveyskeskuspsykologi koulun käytössä tarvittaessa
-kouluterveydenhoitajan kautta: kuulon tutkimus, näön tutkimus, koululääkärin vastaanotolle laboratorio, röntgen- ja muut vastaavat tutkimukset

SOSIAALIPALVELUT OSANA LUKION OPPILASHUOLTOA

Opiskelijoiden sosiaalipalvelut perustuvat lainsäädännön mahdollistamiin toimintoihin. Sosiaalihuoltolain mukaan kunnan on huolehditatva sosiaalityön ja kasvatus- ja perheneuvonnan järjestämisestä lukio-opiskelijoille sekä heidän perheilleen. Sosiaalityöntekijä tekee yhteistyötä opiskelijahuollon henkilöstön ja muiden yhteistyötahojen kanssa.

TOIMINTATAVAT
-yksilötasolla tapahtuva keskustelu, ohjaus ja neuvonta
-tukitoimien suunnittelu, järjestäminen ja toteuttaminen
-moniammatillisen opiskelijahuoltoryhmän kokoontuminen

Opinto-ohjaaja ohjaa opiskelijan tarvittaessa käyttämään sosiaalihuollon palveluja.