5. luokka arviointisuunnitelma

5. lk tavoitteet ja arviointi

  1. Luokan tavoitteet ja arviointi

 

Sisällys

  1. SUOMEN KIELI JA KIRJALLISUUS.................................................................................. 1
  2. MATEMATIIKKA......................................................................................................... 3
  3. ENGLANTI.................................................................................................................. 4
  4. YMPÄRISTÖOPPI........................................................................................................ 4
  5. USKONTO.................................................................................................................. 5
  6. HISTORIA................................................................................................................... 7
  7. YHTEISKUNTAOPPI..................................................................................................... 8
  8. KUVATAIDE............................................................................................................... 9
  9. KÄSITYÖ.................................................................................................................. 10
  10. LIIKUNTA................................................................................................................. 11
  11. MUSIIKKI................................................................................................................. 12
  12. ELÄMÄNKATSOMUSTIETO........................................................................................ 13

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. SUOMEN KIELI JA KIRJALLISUUS  

 

-Osaat esittää ja jakaa omia kokemuksiasi, ajatuksiasi ja mielipiteitäsi erilaisissa vuorovaikutustilanteissa.

-Osaat ilmaista mielipiteesi ja perustella sen toiset huomioon ottaen. Harjoittelet huomaamaan omien valintojen vaikutuksia ja huomioimaan toisten tarpeita ryhmäviestintätilanteissa.

-Osaat käyttää joitakin kokonaisilmaisun keinoja. Harjoittelet valmistellun puhe-esityksen pitämistä.

-Harjoittelet tunnistamaan omia vahvuuksiasi ja kehittämiskohteitasi viestijänä. Harjoittelet ottamaan vastaan palautetta omasta toiminnastasi ja harjoittelet antamaan palautetta muille.

-Harjoittelet lukemaan ikätasollesi sopivia tekstejä. Osaat käyttää ohjatusti joitakin tekstinymmärtämisen strategioita. Harjoittelet tarkkailemaan ja arvioimaan omaa lukemistasi ja itseäsi lukijana.

-Harjoittelet tunnistamaan erilaisten tekstien kielellisiä ja tekstuaalisia piirteitä sekä pohdit tekstin tavoitteita. Laajennat sana- ja käsitevarantoasi.

-Harjoittelet etsimään tietoa eri lähteistä. Osaat ohjatusti tehdä havaintoja käyttämiesi lähteiden luotettavuuden piirteistä.

-Harjoittelet kuvaamaan lukukokemuksiasi ja tietojasi myös monimediaisessa ympäristössä. Harjoittelet ohjatusti erittelemään fiktiivisiä tekstejä käyttämällä käsitteitä juoni, henkilö, kertoja sekä tapahtumapaikka ja –aika.

-Osaat ohjatusti tuottaa ajatuksia, kokemuksia ja mielipiteitä ilmaisevia tekstejä. Osaat ohjatusti eritellä vahvuuksiasi ja kehittämiskohteitasi tekstin tuottajana.

-Harjoittelet ohjatusti käyttämään kertoville, kuvaaville, ohjaaville ja yksinkertaisesti kantaaottaville teksteille tyypillisiä ilmaisutapoja.

-Vahvistat käsinkirjoitus- ja näppäilytaitoja. Vahvistat oikeinkirjoituksen perusasioita ja osaat käyttää niitä oman tekstin tuottamiseen.

-Harjoittelet ohjatusti muokkaamaan tekstiä palautteen pohjalta. Harjoittelet arvioimaan omia tekstejäsi sekä antamaan ja vastaanottamaan palautetta tekstistä. Harjoittelet ohjatusti käyttämään lähteitä. Harjoittelet noudattamaan tekijänoikeuksia.

-Laajennat tietämystäsi kielen rakenteesta. Tunnistat kielellisiä piirteitä kuvaavia käsitteitä sekä osaat käyttää niitä ilmaisussasi.

-Osaat laajentaa ohjatusti lukemaasi tekstivalikoimaa. Harjoittelet valitsemaan ikäkaudellesi sopivia tekstejä luettavaksesi. Harjoittelet kirjastopalveluiden käyttöä.

-Harjoittelet ohjatusti vertailemaan kielten ja kulttuuristen piirteiden yhtäläisyyksiä ja eroja. Harjoittelet kuvaamaan median ja kulttuurin roolia arjessa.

 

 

 

ARVIOINTI:

Tekstien tuottaminen, oikeinkirjoitus ja käsiala

Mekaanisen lukemisen, luetun- ja kuullun ymmärtämisen sujuvuus sekä innostuneisuus lukemiseen

Itseilmaisun sujuvuus

Tuntiaktiivisuus (viittaaminen, tuntitehtävien tekeminen ja ryhmätöiden tekeminen sekä valmis työ)

Kirjalliset kokeet ja testit

Itsearviointi

Kotitehtävät

 

 

2. MATEMATIIKKA

 

- Koet oppimisen iloa, pystyvyyden tunnetta ja suhtaudut myönteisesti matematiikkaan oppiaineena. Harjoittelet ohjatusti tunnistamaan sinua motivoivia asioita ja opiskelutapoja matematiikan oppijana.

-Tunnistat oppimiesi asioiden välisiä yhteyksiä sekä osaat antaa niistä ohjattuna esimerkkejä. Osaat havaita syy- ja seuraussuhteita.

-Osaat esittää matematiikan kannalta mielekkäitä kysymyksiä ja päätelmiä. Harjoittelet antamaan perusteluja päätelmillesi.

-Harjoittelet esittämään päättelyäsi ja ratkaisujasi ohjattuna jollakin ilmaisukeinolla esimerkiksi konkreettisin välinein ja piirroksin, suullisesti ja kirjallisesti tai tvt:n avulla.

-Osaat kokeilla ja käyttää oikeaan lopputulokseen johtavaa tapaa ongelman ratkaisemiseksi.

-Osaat pääsääntöisesti arvioida ratkaisun järkevyyttä ja tuloksen mielekkyyttä.

-Tunnet matematiikan käsitteitä ja käytät pääsääntöisesti oikeita merkintöjä.

-Hallitset kymmenjärjestelmän periaatteen luonnollisilla luvuilla.

-Osaat käyttää positiivisia rationaalilukuja.

-Lasket sujuvasti kerto- ja jakolaskuja hyödyntäen niiden oinaisuuksia.

-Osaat piirtää suoran suhteen symmetrisiä kuvioita. Osaat hyödyntää mittakaavaa kartan käytössä.

-Osaat valita sopivan mittavälineet, mitata ja arvioida mittaustuloksen järkevyyttä. Hallitset yleisimmät yksikönmuunnokset.

-Osaat tulkita erilaisia taulukoita ja diagrammeja. Ymmärrät tilastollisesti tunnusluvut suurin arvo, pienin arvo, keskiarvo ja tyyppiarvo.

Osaat ohjelmoida toimivan ohjelman ja harjoittelet ehto- ja toistorakenteita graafisessa ohjelmointiympäristössä.

 

ARVIOINTI:

-tuntiaktiivisuus (viittaaminen, tuntitehtävien tekeminen, ryhmätyöt ja vihkotyöskentely)

-kotitehtävien tekeminen (kirjalliset kotitehtävät)

-työskentelyn taidot (taito havaita matematiikassa opiskeltavien asioiden välisiä yhteyksiä, matemaattisesti oikeiden merkintätapojen tekeminen, kyky ratkaista matemaattisia tehtäviä luovasti ja loogisesti sekä taito arvioida vastausten mielekkyyttä) 

-kirjalliset kokeet 

-lisätehtävien tekeminen 

-itsearviointi

 

 

3. ENGLANTI

 

Englannin oppimisen tavoitteet tiivistetysti:

  • Opin asettamaan tavoitteita ja ottamaan vastuuta omasta opiskelustani.
  • Opin tehokkaita kielenopiskelutapoja, myös tvt-välineitä hyödyntäen.
  • Opin englanninkielisten maiden kulttuureille tyypillisistä asioista.
  • Opin kuulemaan, puhumaan, lukemaan ja kirjoittamaan englantia monenlaisista aiheista ja toimimaan pienissä sosiaalisissa tilanteissa esim. pöytäkeskustelu ja matkailu.
  • Opin työskentelemään parin kanssa tai pienessä ryhmässä sujuvasti ja ymmärrän säännöllisen ja sinnikkään harjoittelun merkityksen.
  • Opin arvioimaan omaa oppimistani.
  • Opin kielellistä päättelykykyä.
  • Opin uutta sanastoa mm. verbejä ja adjektiiveja, esineitä, musiikkisanastoa, urheilusanoja, sairaussanoja, paikkoja, luontosanastoa, ruokasanoja, kotitöitä, maita, järjestysluvut ja avaruussanoja.
  • Opin uusia rakenteita mm. yleis- ja kestopreesens, there is /there are-rakenne, adjektiivien vertailumuodot, säännöllinen imperfekti ja persoonapronominien objektimuodot.

 

Mitä ja miten arvioidaan:

  • Työskentely: Aktiivinen osallistuminen erilaisten harjoitusten, tehtävien ja projektitöiden tekoon yksin, parin ja ryhmän kanssa
  • Osaamisen näytöt oppitunneilla (suulliset ja kirjalliset)
  • Kotiläksyjen huolellinen tekeminen
  • Sanakokeet: kirjoittaminen
  • Jaksokokeet: kuullun ja luetun ymmärtäminen, kirjoittaminen
  • Suulliset testit: viestintä, ääntäminen

 

 

4.  YMPÄRISTÖOPPI

 

-Ymmärrät ympäristöopin tiedonalojen merkityksen yhteiskunnalle.

-Työskentelet pitkäjännitteisesti omien opiskelutavoitteiden saavuttamiseksi.

-Osaat kuvata esimerkkien avulla kestävän tulevaisuuden rakentamista tukevia ja uhkaavia tekijöitä.

-Osaat muodostaa eri aihepiireihin liittyviä kysymyksiä, joita käytetään toiminnan lähtökohtana.

-Osaat toimia, havainnoida, mitata ja dokumentoida tuloksia ohjeen mukaisesti.

-Esittelet tutkimuksia ja niiden tuloksia eri tavoilla.

-Osaat kuvata joidenkin teknologisten sovellusten toimintaperiaatteita.

-Osaat toimia erilaisissa vaara- ja ensiaputilanteen harjoituksissa.

-Osaat liikkua luonnossa ja suorittaa tutkimuksia ryhmän jäsenenä.

-Osaat ilmaista omia tunteitasi ja tunnet keinoja, joilla säädellä niitä.

-Osaat käyttää tieto- ja viestintäteknologiaa turvallisesti tiedon hankinnassa, käsittelyssä ja esittämisessä sekä vuorovaikutuksen välineenä.

-Osaat hahmottaa ympäristöä, ihmisen toimintaa ja niihin liittyviä ilmiöitä ympäristöopin tiedonalojen keskeisillä käsitteillä.

-Osaat tehdä erilaisia malleja, joiden avulla voidaan tulkita ja selittää ihmistä, ympäristöä ja niiden ilmiöitä. Harjoittelet abstraktien mallien käyttöä.

-Osaat hakea tietoa erilaisista tietolähteistä ja valita joitakin luotettavia tietolähteitä. Harjoittelet erilaisten näkemyksien perustelemista.

-Osaat pääpiirteittäin kuvata ihmisen rakenteen, elintoiminnot ja kehityksen.

-Hahmotat koko maapallon karttakuvaa. Osaat tulkita esim. Ilmasto- ja teemakarttoja.

-Osaat havainnoida ja kuvata yksinkertaisia fysikaalisia ilmiöitä arjessa, luonnossa ja teknologiassa sekä harjoittelet niihin liittyviä selityksiä. Osaat käyttää energia-, voima- ja liikekäsitteitä arkisissa tilanteissa.

-Osaat selittää kemiallisia ilmiöitä, aineiden ominaisuuksia ja muutoksia.

-Osaat kuvata elämänkulun eri vaiheita ja selittää murrosikään liittyviä keskeisiä kasvun ja kehityksen tunnuspiirteitä ja niiden yksilöllistä vaihtelua.

 

 

ARVIOINTI:

  • Tuntiaktiivisuus (viittaaminen, kirjallisten tehtävien, pari- ja ryhmätöiden tekeminen)
  • Tutkimus-, ongelmanratkaisu- ja keksimistehtävissä toimiminen yksin ja ryhmässä.
  • Kirjalliset kokeet ja testit
  • Kotitehtävien tekeminen
  • Itsearviointi

 

 

5. USKONTO

 

Evankelisluterilainen

 

-perehdyt varhaisen kristillisyyden merkitykseen kristinuskon kehittymisessä maailmanuskonnoksi

-osaat nimetä keskeisimpiä rukouksia

-syvennyt elämänkaaren kristillisiin rituaaleihin 

-syvennyt kirkkoarkkitehtuuriin ja sen symboliikkaan

-harjoittelet kuvan lukemista erilaisista lähteistä

-löydät Raamatusta tarvitsemansa Raamatun kohdan

-tunnet kirkon synnyn vaiheita

-tutustut juutalaisuuden, kristinuskon ja islamin pääpiirteisiin ja tunnistat juutalaisuutta, kristinuskoa ja islamia yhdistäviä piirteitä.

-ymmärrät pyhyyden merkitystä uskonnoissa ja tiedostat itsellesi pyhiä asioita

-pohdit eettisiä kysymyksiä Raamatun keskeisten opetusten pohjalta

-tutustut lastenoikeuksiin ja niiden toteutumiseen maailmassa

-tiedät arvo –käsitteen ja osata yhdistää sen omaan ajatteluusi, pohdit elämänkysymyksiisi liittyviä valintoja ja arvoja niiden taustalla

-osaat ilmaista rakentavasti ajatuksiasi ja tunteitasi sekä harjoittelet perustelemaan omia näkemyksiäsi

-sinulla on mahdollisuus muodostaa ja vahvistaa myönteistä maailmankatsomusta, itsetuntoa ja luottamusta elämään

 

 

 

ARVIOINTI:

  • tuntiaktiivisuus (oppitunneilla keskittyminen työskentelyyn, opetuskeskusteluihin osallistuminen ja viittaaminen)
  • tunti- ja kotitehtävien tekeminen, kappaleisiin tutustuminen
  • yksilö- ja ryhmätyöt, itsearviointi, vertaisarviointi
  • kokeet

 

Ortodoksinen uskonto

 

  • Perehdyt alkukirkon syntyyn ja kristinuskon kehittymiseen maailmassa.
  • Tutustut jumalanpalveluselämään, rukousperinteeseen, kirkkomusiikkiin ja ikonitaiteeseen.
  • Harjoittelet kuvan lukemista kirkkotaiteessa.
  • Osaat käyttää Raamattua.
  • Osaat kertoa kirkkovuoden juhlista.
  • Tutustut Jeesuksen opetusten vertauskuvallisuuteen itse pohtien.
  • Tunnistat Suomen uskonnollisia ja katsomuksellisia yhteisöjä.
  • Tiedät mitä tarkoittaa pyhyys ja pyhä.
  • Tutustut kirkon opetukseen oikeasta ja väärästä.
  • Perehdyt ihmisoikeuksiin ja YK:n Lapsen oikeuksien sopimukseen.
  • Ymmärrät arvo-käsitteen. Osaat pohtia elämään liittyviä valintoja ja arvoja ja niiden vaikutusta kestävään tulevaisuuteen.
  • Kuuntelet ja kunnioitat toisten mielipiteitä.
  • Osaat perustella omia mielipiteitä, ajatuksia ja tunteita.
  • Osaat toimia oikeudenmukaisesti ja pystyt eläytymään toisen asemaan.
  • Vahvistat omaa myönteistä maailmankatsomusta, itsetuntoa ja luottamusta elämään.

 

Arviointi:

 

  • tuntiaktiivisuus (viittaaminen, keskusteluihin osallistuminen)
  • vihkotyöskentely => muistiinpanot, tehtävämonisteet
  • tunti- ja kotitehtävien huolellinen tekeminen
  • eri työskentelytapojen tuotokset
  • kirjallinen koe/esitelmä/sarjakuva/draama/tmv. riippuen sisällön aiheesta

 

6. HISTORIA

 

-Kiinnostut historiasta tieteenalana ja ymmärrät miten se rakentaa identiteettiäsi.

-Tutustut erilaisiin historian lähteisiin ja tunnistat niitä ohjatusti.

-Tutustut ohjatusti historialliseen faktatietoon ja sen tulkinnallisuuteen.

-Tutustut erilaisiin historiallisiin aikakausiin ja opettelet niiden käsitteitä.

-Opettelet ymmärtämään ihmisen toiminnan motiiveja historiassa.

-Hahmotat erilaisia syitä ja seurauksia historian tapahtumille ja ilmiöille.

-Opettelet tunnistamaan muutoksia perheen ja yhteisön historiassa ja ymmärrät, että samat muutokset ovat voineet tarkoittaa eri ihmisille eri asioita.

-Tutustut historian jatkuvuuteen ja osaat antaa siitä esimerkin.

-Osaat esittää jollekin historian muutokselle syyn.

-Harjoittelet selittämään, miten tulkinnat saattavat muuttua uusien lähteiden tai tarkastelutapojen myötä.

-Osaat selittää ihmisen toimintaa.

 

ARVIOINTI:

-Tuntiaktiivisuus

-Työskentelyn pitkäjänteisyys

-Tuotokset (esimerkiksi Powerpoint, vihkotyö tai muut tehtävät)

-Pari- ja ryhmätyöt

-Kokeet

 

 

 

 

 

 

 

 

7. YHTEISKUNTAOPPI

 

-Kiinnostut ympäröivästä yhteiskunnasta ja yhteiskuntaopista tiedonalana.

-Harjoittelet oikeaan ja väärään liittyviä erilaisia inhimillisiä, yhteiskunnallisia ja taloudellisia kysymyksiä.

-Opettelet hahmottamaan itsesi yksilönä ja erilaisten yhteisöjen jäsenenä, ymmärrät ihmisoikeuksien ja tasa-arvon merkityksen sekä hahmotat yhteiskunnan oikeudellisia periaatteita.

-Opit tarkastelemaan median roolia ja merkitystä omassa arjessa ja yhteiskunnassa.

-Oivallat työnteon ja yrittäjyyden merkityksen lähiyhteisössäsi.

-Opit ymmärtämään, että eri lähteistä tulleeseen yhteiskunnalliseen tietoon liittyy erilaisia arvoja, näkökulmia ja tarkoitusperiä.

-Harjoittelet demokraattisen vaikuttamisen perustaitoja sekä opit keskustelemaan rakentavasti eri mielipiteistä.

-Ymmärrät oman rahankäytön ja kulutusvalintojen perusteita sekä harjoittelet niihin liittyviä taitoja.

-Kiinnostut erilaisten yhteisöjen toiminnasta. Harjoittelet median käyttöä turvallisella ja yhteiskunnallisesti tiedostavalla tavalla.

 

ARVIOINTI:

-Tuntiaktiivisuus

-Työskentelyn pitkäjänteisyys

-Tuotokset (esimerkiksi vihkotyö tai muut tehtävät)

-Pari- ja ryhmätyöt

-Kokeet

 

 

 

 

 

 

 

 

8. KUVATAIDE

 

-havainnoit taidetta, ympäristöä ja muuta visuaalista kulttuuria moniaistisesti ja erilaisia kuvallisia välineitä hyödyntäen

-keskustelet havainnoistasi ja ajatuksistasi sekä harjoittelet näkemystesi perustelemista

-ilmaiset havaintojasi ja ajatuksiasi hyödyntämällä kuvien rinnalla myös muita tiedon tuottamisen tapoja

-harjoittelet tekemään valintoja erilaisten materiaalien, tekniikoiden ja ilmaisukeinojen välillä kuvallisessa tuottamisessaan

-asetat tavoitteita ja pyrit kehittämään kuvailmaisuasi yksin ja ryhmän jäsenenä

-käytät erilaisia kuvallisen viestinnän tapoja omissa kuvissasi

-tarkastelet kuvia eri lähtökohdista ja eri yhteyksissä ja pohdit todellisuuden ja fiktion suhdetta

-tarkastelet taideteoksia tekijän ja katsojan näkökulmasta sekä historiallisten ja kulttuuristen tekijöiden vaikutusta kuviin

-käytät erilaisia kuvailmaisun tapoja visuaalisen kulttuurin tarkastelussa ja omien kuvien tekemisessä

-harjoittelet näkemyksiesi ilmaisemista taiteessa, ympäristössä ja muussa visuaalisessa kulttuurissa ilmenevistä arvoista

-huomioit kuvailmaisussasi kulttuurisen moninaisuuteen ja kestävään kehitykseen liittyviä näkökulmia

 

ARVIOINTI:

 

Arviointi on kannustavaa, ohjaavaa ja yksilöllisen edistymisen huomioivaa

Arviointi keskittyy kuvan tuottamisen ja tulkinnan taitoihin, taiteen ja muun visuaalisen kulttuurin tuntemukseen sekä pitkäjänteisen ja itsenäisen työskentelyn kehittymiseen

Arvioinnissa kiinnitetään huomio oppimiseen, työskentelyyn ja tuotokseen

Arviointia toteutetaan käytännössä opettajan havainnoinnin ja palautteenannon lisäksi itsearvioinnin ja vertaisarvioinnin keinoin

 

 

 

9. KÄSITYÖ

 

-kiinnostus käsin tekemiseen vahvistuu, innostun keksivään, kokeilevaan ja paikallisuutta hyödyntävään käsityöhön

-toteutat kokonaisen käsityöprosessin: suunnittelen oman työni, valmistan sen, arvioin ja dokumentoin työskentelyäni  

-suunnittelet ja valmistan, yksin tai yhdessä käsityötuotteen tai ─teoksen, jossa toteutuu ohjatusti perustellut, esteettiset ja tekniset ratkaisut

-tunnet ja nimeät käsityön käsitteistöä, erilaisia materiaaleja ja valmistusmenetelmiä sekä käytän niitä ohjattuna tarkoituksenmukaisesti

-toimit pitkäjänteisesti ja vastuuntuntoisesti, huolehdit turvallisesta työskentelystä: tiedät käsitöissä käytettävien työvälineiden ja laitteiden toimintaperiaatteita ja osaat käyttää niitä ohjatusti sekä harjoittelet tavoitteellista työskentelyä

-käytät ohjatusti tieto – ja viestintäteknologiaa käsityön suunnittelussa, valmistamisessa ja käsityöprosessin dokumentoinnissa

-arvostat omaa ja muiden työtä, tarkastelen omaa käsityöprosessiasi ja tarvittaessa muutat työskentelyäni; harjoittelet antamaan tarkoituksenmukaista vertaispalautetta työskentelyprosessista

-harjoittelen arvioimaan kulutus- ja tuotantotapoja monipuolisesti sekä valmistamaan tuotteita materiaalitaloudellisesti

 

ARVIOINTI:

-arviointi käsityössä on ohjaavaa, kannustavaa ja vuorovaikutteista 

-arviointi kohdistuu erityisesti suunnitteluun, työskentelyyn ja käsityötaidon kehittymiseen

-arviointia toteutetaan opettajan havainnoinnin ja palautteenannon lisäksi itsearvioinnin ja vertaisarvioinnin keinoin

 

Arvioinnin välineet

-työskentelyn eri vaiheiden dokumentointi (vihkotyö/muu dokumentointitapa) kuvin ja sanoin: työn suunnittelu, työvaiheet, itsearviointi

-materiaalien ja työskentelytapojen valinnan tarkoituksenmukaisuus

-tieto- ja viestintäteknologian käyttäminen omassa työskentelyssä

-tuote tai teos

-tuntityöskentely: sujuvuus, pitkäjänteisyys, osaamisen näytöt oppitunneilla

-vertaispalaute

-kulutus- ja tuotantotapojen pohdinta

 

10. LIIKUNTA

 

-olet fyysisesti aktiivinen, kokeilet mielelläsi erilaisia liikuntatehtäviä ja harjoittelet parhaasi yrittäen.

-harjoittelet havainnoimaan itseäsi ja ympäristöäsi aistien avulla esim. leikeissä ja peleissä sekä tehdä liikuntatilanteisiin sopivia ratkaisuja.

-vahvistat tasapaino- ja liikkumistaitojasi sekä soveltaa niitä monipuolisesti erilaisissa oppimisympäristöissä, sekä eri tilanteissa.

-vahvistat ja sovellat välineenkäsittelytaitojasi monipuolisesti eri liikuntalajeissa käyttämällä erilaisia välineitä.

-arvioit, ylläpidät ja kehität fyysisiä ominaisuuksiasi: nopeutta, liikkuvuutta, kestävyyttä ja voimaa.

-vahvistat ja monipuolistat uimataitoa ja opettelet pelastautumaan vedestä.

-toimit turvallisesti ja asiallisesti liikuntatunneilla.

-harjoittelet työskentelemään kaikkien kanssa sekä säätelemään toimintaasi ja tunneilmaisuasi liikuntatilanteissa.

-toimit yhteisten sääntöjen mukaisesti ja kannat vastuuta yhteisistä oppimistilanteista.

-otat vastuuta omasta toiminnastasi ja vahvistat itsenäisen työskentelyn taitojasi.

 

ARVIOINTI:

-jatkuva arviointi liikuntatunneilla tavoitteiden saavuttamisen suuntaisesti.

 

 

 

 

 

 

 

11. MUSIIKKI

 

-Osallistut yhteismusisointiin huomioiden muut ryhmän jäsenet.

-Harjoittelet äänen käyttöä.

-Liikut musiikin mukaan ja käytän kehoani musiikilliseen ilmaisuun.

-Tutustut erilaisiin ääniympäristöihin ja musiikin elämykselliseen kuunteluun, jäsennän kuulemaani ja kerron siitä.

-Rohkaistu improvisoimaan, suunnittelemaan ja toteuttamaan pienimuotoisia sävellyksiä tai monitaiteellisia kokonaisuuksia eri keinoin ja käytän niissä tieto - ja viestintäteknologiaa.

-Tarkastelet musiikillisia kokemuksia sekä musiikillisen maailman monimuotoisuutta.

-Ymmärrät musiikkikäsitteitä ja musiikin merkintätapojen periaatteita musisoinnin yhteydessä.

-Tunnistat musiikin vaikutukset hyvinvointiini ja huolehdin musisointi – ja ääniympäristön turvallisuudesta.

-Kehität musiikillista osaamistani harjoittelun avulla, osallistun tavoitteiden asettamiseen ja arvioin edistymistäni suhteessa tavoitteisiin.

 

ARVIOINTI:

Musiikista annetaan numeroarvosana. Numeroarvosana muodostuu tuntinäyttöjen, erillisten töiden sekä muun arvioinnin perusteella. Muuta arviointia ovat esim. vertais- ja itsearviointi.

Opetus on toiminnallista ja osallistavaa, halutessaan saa antaa lisänäyttöjä. Lisänäyttöjä ovat esim. esitelmät, omat kappaleet.

Oppikirjaa ei käytetä. Musiikin opetuksessa painottuu musiikin ilmiöoppiminen ja kokemuksellisuus sekä sisäisen motivaation vahvistaminen.

 

 

12. ELÄMÄNKATSOMUSTIETO

 

-Tutustut muutamiin keskeisiin etiikan käsitteisiin ja harjoittelet niiden havaitsemista arkielämässä.

-Harjoittelet erilaisten väitteiden ja perustelujen kriittistä havaitsemista keskusteluissa ja teksteissä.

-Osaat tehdä havaintoja asioiden välisistä suhteista ja virheellisestä päättelystä.

-Harjoittelet arvioimaan oman toimintasi oikeudenmukaisuutta suhteessa toisiin ihmisiin ja ympäristöön.

-Tutustut eurooppalaiseen kulttuuriperintöön ja opit hahmottamaan kulttuurista moninaisuutta ilmiönä.

-Katsomuksellinen ja kulttuurinen yleissivistyksesi rakentuu suhteessa lukuvuonna käsiteltäviin sisältöihin. Osaat nimetä joitakin katsomukseen tai kulttuuriin liittyvä piirteitä. Osaat nimetä jonkin katsomuksellisen käsitteen.

-Tunnistat osaamistasi ja asetat ainakin yhden tavoitteen omalle katsomukselliselle oppimisellesi. Suunnittelet ja arvioit ohjatusti opiskeluasi.

-Tuot ohjatusti esille omia katsomuksellisia kannanottojasi ja identiteettiäsi. Toimit vuorovaikutuksessa toisten kanssa asiallisesti.

-Tiedät käsitteen ihmisoikeudet. Tiedät, että on olemassa ihmisoikeuksia, ja osaa kuvailla niistä yhden keskeisen. Tiedät, että on olemassa lapsen oikeuksia, ja osaa kuvailla niistä yhden keskeisen.

-Osaat kuvailla jonkin kestävä kehityksen tavoitteen. Osaat kuvailla joitakin tapoja toimia vastuullisesti lähiympäristössäsi.

 

ARVIOINTI:

-tuntityöskentely: osallistuminen keskusteluihin, tehtävien tekeminen tunneilla, pari- ja ryhmätyöskentely

-kotitehtävät

-vihkotyöskentely

-esitelmät ja muut tuotokset

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä