4. Sosiaalinen media työnhaussa

Sosiaalinen media työnhaussa

Tervetuloa Sosiaalinen media työnhaussa -moduuliin!

Sosiaalista mediaa hyödynnetään yhä enemmän työnhaussa. Tiesitkö, että sosiaalisesta mediasta löytyy paljon työpaikkoja? Mistä niitä sitten osaisi etsiä ja miten? Sosiaalisessa mediassa käytetään erilaisia työnhakuun liittyviä #aihetunnisteita eli hashtageja, joilla voidaan ns. koota samanlaisten aiheiden linkkejä, tekstejä ja vaikkapa työpaikkailmoituksia yhteen.

Kaikkiin kanaviin ei tarvitse panostaa, vaan somekanavista voi valita yhden tai muutaman itselle sopivan ja luoda näistä profiileistaan kattavat ja ajantasaiset. 

Tämän osion materiaalit ja tehtävät löydät alta, vieritä sivua alaspäin tai valitse aihe alla olevista aiheista.

Aiheet

Sosiaalinen media työnhaussa
Facebook
Twitter
Pinterest ja Instagram
Videopalvelut kuten Youtube ja Vimeo
LinkedIn
Blogit ja vlogit
Työnantaja ja rekrytointi sosiaalisessa mediassa
Somemaine
Kootut vinkit työnhakijalle työnhakuun sosiaalisessa mediassa

Mielenkiintoista matkaa somen saloihin! 

Sosiaalinen media työnhaussa



Työpaikkailmoittelu on siirtynyt yhä enemmän sosiaaliseen mediaan, koska sieltä potentiaaaliset työntekijät tavoitetaan nopeasti ja helposti. Sosiaalisen median kanavista tavoitetaan myös ne, jotka eivät ole aktiivisesti etsimässä töitä.

Työnantajat arvostavat sosiaalisen median käyttötaitoja, joten käyttämällä ja olemalla esillä sosiaalisen median kanavissa, osoitat samalla työnantajalle hallitsevasi niiden käytön. Uusien palvelujen käyttö voi myös kertoa työnantajalle, että olet avoin uusille ideoille. Kannattaa siis liittää hakemukseen esim. linkki Instagram-tiliisi, niin saat todennäköisesti lisäpisteitä työnhakuusi.



Käytännössä sosiaalisen median palvelut työnhaussa ovat markkinointikanavia, joissa ilmoitetaan avoimista työpaikoista, ja joissa työntekijät voivat ilmoittaa etsivänsä töitä ja tuoda osaamistaan esille. Se on verkosto, jota hyödynnetään työnhaussa ja jonka kautta tieto työpaikoista kulkee. Kaikkia kanavia/palveluita ei tietenkään tarvitse käyttää, vaan jokainen voi valita itselleen luontevimmat sekä ne, jotka parhaiten vastaavat työnhaun tavoitteita. Kannattaa kuitenkin kokeilla eri kanavia/palveluita, jotta näkee mikä toimii parhaiten.

Suosituimpia ja työllistymisessä eniten hyödynnetyimpiä sosiaalisen median palveluita ovat LinkedIn, Facebook, Twitter ja Instagram. Muita kanavia, joita käytetään ovat mm. Periscope, Google+, Whatsapp ja Snapchat.

Facebook



Facebookissa omalla aktiivisuudellasi voit vaikuttaa suuresti siihen, kuinka suuren hyödyn saat. Omat verkostosi, eli ystävät, tuttavat, sukulaiset ja muut Facebook-kaverisi voivat edesauttaa työnhakuasi. Laitat vain sanan kiertämään, että haet töitä, ja pyynnön tiedon jakamiseen, niin tieto asiasta lähtee eteenpäin heidän verkostoilleen.

Voit myös etsiä työpaikkoja hakusanoilla tai häshtägeillä
kuten #rekrytointi #rekry #työpaikat #kesätyöpaikat #osaajiatyöelämään yms.

Sen lisäksi, että seuraat yritysten ja työpaikkoja tarjoavien tahojen (kuten TE-palvelut ja erilaiset työvälitysfirmat) sivuilta ilmoittelua, liity työnhaku/rekry-ryhmiin, joissa työnhakua tukemaan saa kokonaisen yhteisön. Rekry-ryhmistä saa työpaikkavinkkien lisäksi hyödyllisiä vinkkejä työhakemusten tekoon, CV:n muotoiluun, työhaastattelutilanteisiin ja muihin työnhaun vaiheisiin.

Rekry-ryhmiä Facebookissa mm.

Työpaikat Facebookissa -osio

Facebookilla on myös oma osio työpaikkailmoittelulle. Linkin osioon löydät etusivun uutisvirran vasemman reunan valikosta, ”Näytä enemmän” -linkin alta. Voit hakea työpaikkoja sijainnin, toimialan ja työtehtävän tyypin pohjalta Facebookissa ilmoitettuja avoimia työpaikkoja.


Kun haet työtehtävää, klikkaat ilmoituksen alta painiketta "Hae nyt". Facebook avaa hakemuksen, johon siirtyy automaattisesti profiilistasi löytyvä ammatillinen tieto sinusta. Tätä hakemusta voi muuttaa ennen hakemuksen lähettämistä. Kun hakemus on jätetty, hakijan ja työnantajan sivun välille aukeaa Messenger-keskustelu, jossa työnantaja voi vahvistaa vastaanottaneensa hakemuksen. Työnantaja ei näe henkilökohtaisesta profiilistasi muuta kuin hakemuksesta löytyvät tiedot sekä julkisesti jakamasi tiedot.


  • Jos olet Facebookissa, tutki ja pohdi, millaisen mielikuvan sinusta saa tämänhetkisen julkisen profiilin perusteella? Mitä kuvia siellä näkyy ja millaisia julkaisuja? Miten voisit Facebookissa edistää työllistymistäsi? 
  • Jos et ole Facebookissa, mieti mitä hyötyjä sinne liittymisessä ammatillisesti olisi. Voisitko harkita liittymistä työnhaun vuoksi?

Twitter


Twitter on hyvä paikka verkostoitua ammatillisesti.
Tässä muutama vinkki Twitterin hyödyntämiseen työnhaussa:
  • Lisää profiilikuva ja lyhyt kuvaus itsestäsi. Kerro lyhyesti, kuka olet ja mitä teet. Jos haluat, voit kertoa hakevasi töitä tai laittaa linkin esimerkiksi LinkedIn-profiiliisi.
  • Seuraa henkilöitä ja yrityksiä sinun alallasi tai alalla, jolla haluaisit tehdä töitä. Osallistu keskusteluihin. Twitter ehdottaa sinulle jonkin ajan päästä lisää saman tyyppisiä henkilöitä, joita voit seurata. Kannattaa myös seurata rekrytointi- ja henkilöstövuokrausfirmoja, jotka jakavat työpaikkailmoituksia Twitterissä.
  • Luo ja jaa sisältöä, jotka kertovat sinusta, mielenkiinnon kohteistasi ja ajatuksistasi. Tuo esille osaamistasi ja kerro sinulle tärkeistä asioista. Muista kuitenkin, että kuka tahansa voi nähdä twiittisi, joten mieti, mistä asioista kannattaa kirjoittaa ja mistä ei.
  • Hakutoiminnolla voit hakea eri aiheisiin liittyviä twiittejä. Avoimia työpaikkoja löytää Twitteristä käyttämällä avainsanoja eli häshtageja kuten #työpaikat, #rekry, #duunit, #työnhaku, #työ, #somerekry, #career, #ura, #avoimettyöpaikat, #rekrytointi jne..



  • Pohdi, onko omalla alallasi henkilöitä, jotka ovat tunnettuja alalla tai muuten esillä julkisuudessa. Löydätkö heidän Twitter-tilinsä?

Pinterest ja Instagram

Pinterest ja Instagram ovat hyvin visuaalisia palveluita, joissa kuvilla on suurempi merkitys kuin teksteillä. Pinterest- tai Instagram-profiili on kuin visuaalinen työhakemus, jonka avulla voi näyttää mitä osaa, millaiset työt tai asiat kiinnostaa ja motivoi. Ne ovat hyviä kanavia oman persoonan ja työnäytteiden esittelyyn. Esimerkiksi parturi-kampaajan työnäytteet tai verhoilijan kuvat työprosessista kertovat paljon heidän osaamisistaan ja tyyleistään tekijöinä. 


Vinkit Pintrestin ja Instagramin käyttöön työnhaussa

  • Suurin osa Pinterest-käyttäjien sisällöistä on ns. repinnejä eli ne on kerätty jostain muualta. Jos haluat erottua eduksesi, luo omaa sisältöä profiiliisi.
  • Etsi ja seuraa oman alan asiantuntijoita ja mielipidevaikuttajia. Löydät niitä käyttämällä hakutoimintoa, selaamalla suosittuja kategorioita ja seuraamalla tuttuja.
  • Seuraa, tykkää ja repinnaa yrityksiä, joissa haluaisit työskennellä
  • Tee oma portfoliosi kuvista tai videoista, jotka kertovat sinusta, harrastuksistasi, mielenkiinnon kohteistasi, töistäsi ja taustasi. Voit myös laittaa linkin esimerkiksi LinkedIniin tai julkaista palvelussa blogisi sisältöjä.



  • Pohdi, miten voit visuaalisesti ja kuvien avulla tuoda kokemustasi ja työtehtäviäsi esille. Millaisia kuvia ne olisivat?​
  • Jos sinulla on jo Pinterest- tai Instagram-tili, tutki tiliäsi: millaisen kuvan se antaa sinusta ja osaamisestasi? Voisitko lisätä sinne kuvia, jotka kuvaavat osaamistasi? 
  • Jos sinulla ei ole tiliä, voisitko perustaa tilin, joka olisi samalla portfoliosi?

Videopalvelut kuten Youtube ja Vimeo



Videopalveluita voi hyödyntää työnhaussa monin tavoin.
  1. Voit etsiä avoimia työpaikkoja, joita yritykset laittavat videoina palveluun
  2. Voit tutustua kiinnostaviin työpaikkoihin esittelyvideoiden avulla
  3. Voit löytää ja hyödyntää esimerkki- ja ohjevideoita mm. CV:n tekoon, työhaastatteluihin ja työnhakuun
  4. Voit tehdä oman videomuotoisen CV:n tai työpaikkahakemuksen ja jakaa sitä palvelun avulla
  5. Voit esitellä omaa osaamistasi videoiden avulla ja jakaa videoita palvelun kautta
  6. Voit hyödyntää videopalveluita myös videohaastatteluissa
Yleensä Youtubeen tai Vimeoon ladattuja videosisältöjä kannattaa linkittää myös muihin kanaviin, esimerkiksi Twitteriin ja Linkediniin. Näin video tulee paremmin löydetyksi.

Video CV:n tekemisestä enemmän tietoa moduulissa 5. Työnhakutaidot



  • Etsi videopalvelusta ainakin yksi video, jossa etsitään työntekijää. Miten aloitat videota etsimisen? Käytätkö hakusanoja, mitä sanoja käytät?
  • Etsi, löydätkö itseäsi kiinnostavien työnantajien tuottamaa videomateriaalia videopalveluista. Mitä löysit? Löytyisikö sieltä työpaikka?​

LinkedIn



LinkedIn on puhtaasti ammatilliseen käyttöön sopiva sosiaalisen median kanava. Se on todella monipuolinen kanava työnhakuun ja verkostoitumiseen, sillä LinkedInissä ovat niin yritykset kuin työntekijät ja työnhakijatkin. Työnantajilla, eli yrityksillä on palvelussa yritysprofiilit ja työnhakijat taas luovat palveluun henkilöprofiilinsa.

LinkedInissä kannattaa olla aktiivinen, sillä mitä enemmän käytät LinkedIniä, sitä laajempaa verkostoa luot. Ja mitä useammin päivität profiiliasi, sitä helpommin potentiaalinen työnantaja voi sinut löytää.  

Miten käytän?

  • Henkilöprofiilissa kerrotaan muun muassa työnhaun status, yhteystiedot, oma koulutustausta ja oma osaaminen sekä työhistoria.
  • Profiili kannattaa täyttää huolella. Henkilöprofiiliin kannattaa lisätä myös asiallinen, ammattimainen profiili- ja kansikuva.
  • Tiivistelmä eli Summary on yksi profiilin tärkeimpiä elementtejä. Se näkyy profiilissa heti perustietojen jälkeen. Tiivistelmän tulee vakuuttaa lukija ja mahdollinen uusi työnantaja. Se on lyhyt mainos, johon kannattaa kirjoittaa 3-4 avainosaamista tai tärkeintä saavutusta, jotka on aikaisemmissa töissä saavuttanut. Siinä voi myös kertoa, millaisia töitä tai tehtäviä on tällä hetkellä hakemassa.
  • Käytä osaamista sekä kiinnostuksen kohteita kuvailevia avainsanoja. Rekrytoijat käyttävät hakusanoja etsiessään sopivia profiileja. Lisäksi Skills & Endorsements –osio on tärkeä paikka osaamista kuvaileville avainsanoille. Tässä kohdassa myös omat kontaktit voivat antaa suosituksia osaamisesta.
  • LinkedInissä kannattaa tuottaa kiinnostavaa omaan osaamiseen liittyvää sisältöä kuten tilapäivityksiä, artikkeleita, ryhmäkeskusteluja yms. kommentointeja. Näin tullaan helpommin huomatuksi ja tunnettuus kasvaa. 
  • Verkostoituminen on iso osa palvelua ja sen käyttämistä. Verkoston koko myös vaikuttaa hakutuloksiin. Kannattaa verkostoitua ja hyväksyä kontaktipyynnöt myös muilta kuin ystäviltä ja tuttavilta. Lähetä myös itse kontaktikutsuja muille, esimerkiksi oman alasi edustajille ja potentiaalisille työnantajille. Liitä kutsuun henkilökohtainen viesti. Pyydä rohkeasti verkostoa vinkkaamaan sopivista työpaikoista ja jakamaan osaamisprofiilia eteenpäin. 
  • Tutustu LinkedInin yksityisyysasetuksiin. Tarkista, miltä julkinen profiilisi näyttää, kuka näkee profiilisi päivitykset ja mitä sovelluksia profiilissasi näkyy.
  • Osa yrityksistä mahdollistaa työpaikkojen hakemisen suoraan LinkedIn-profiililla, joten erillisiä hakulomakkeita tai papereita et välttämättä tarvitse.

Mistä niitä työpaikkoja löytyy?

  • LinkedInissä työntekijöitä haetaan ns. suorahakuina, eli kontaktoidaan suoraan profiilien perusteella, ilman erillistä työpaikkailmoitusta.
  • Rekrytoinnin ja työnhaun keskipiste on Jobs-osio, eli paikka jossa ilmoitetaan avoimista työpaikoista. Siellä voidaan tehdä mm. osaamiseen ja yrityksiin liittyviä hakuja.
  • Lisäksi työpaikkoja voi löytää ryhmistä, joissa ilmoittelu on yrityksille täysin ilmaista. Työnhaku- sekä ammatillisista ryhmistä saa myös hyviä neuvoja työnhakua varten.
  • Osa yrityksistä ilmoittelee työpaikoista myös kohdennetun mainonnan avulla, joita näet viestivirrassasi tekstillä "Promoted".


  • Miten esittelisit itsesi lyhyesti ja ytimekkäästi? Kirjoita itsestäsi lyhyt esittelyteksti, tiivistelmä (summary), jonka voisit liittää esimerkiksi LinkedIn-profiilisi. Hyvä tiivistelmä on pituudeltaan 50-100 sanaa. Tavoitteena on herättää rekrytoijan mielenkiinto sekä kertoa tiivistetysti osaamisestasi ja vahvuuksistasi. Itsensä esittelyä on hyvä harjoitella etukäteen, sillä koskaan ei tiedä missä tilanteessa sitä tarvitsee tehdä!

Blogit ja vlogit

Blogi


Blogi antaa monipuolisemman kuvan työnhakijasta kuin perinteinen ansioluettelo. Työnantaja saa sieltä paljon tietoa nopeasti ja helposti. Blogi kertoo muun muassa työntekijän osaamisesta, ajattelusta, kokemuksesta, tietoteknisistä taidoista, visuaalisesta silmästä sekä vuorovaikutustaidoista. Bloggaaminen on vuorovaikutteista, joten julkaisujen yksi tarkoitus on herättää keskustelua. Tiedon ja kokemusten jakaminen lukijoiden kanssa voi tuoda uusia näkökulmia ja lisätä ammatillista osaamista. Lisäksi blogin avulla verkostoidutaan ja voidaan saada uusia kontakteja.

Työuraansa aloittava opiskelija voi aloittaa blogin pitämisen vaikkapa portfolioblogilla. Digitaalinen tai sähköinen portfolio eroaa ns. perinteisestä portfoliosta vain toteutukseltaan. Se on sähköisessä muodossa oleva kokoelma tekijänsä työnäytteistä. Blogiin voi kerätä myös koulutehtäviä tai omia ajatuksia ja kokemuksia opinnoista, sekä alasta, jota opiskelee. Portfolioblogi voi sisältää niin tekstiä, ääntä, kuvia, videota kuin animaatioitakin.

Kokeneempi työnhakija voi pitää ns. asiantuntijablogia, jossa esitellään omaa osaamista tekemällä julkaisuja. Julkaisuissa käsitellään alaan liittyviä aiheita tai kysymyksiä, ratkaistaan asiakkaiden ongelmia tai opastetaan tuotteiden käytössä.

Blogityökaluja ovat esim. 


Vlogi


Perinteisen blogin sijaan voidaan pitää tai tehdä vlogia eli videoblogia (kutsutaan myös videopäiväkirjaksi). Vloggauksen idea on sama kuin blogin pitämisessä, mutta kirjoittamisen sijasta vloggaaja julkaisee videoita. Videot julkaistaan yleensä YouTubessa, jossa videoita julkaisevia vloggaajia kutsutaan myös tubettajiksi.

Vinkkejä vloggaukseen:
  • Suunnittele etukäteen, mistä teet videoita
  • Pidä videot lyhyinä
  • Opettele editoimaan videosi, kaikkea ei tarvitse kuvata kerralla
  • Tutustu vloggaamiseen seuraamalla muita
    https://vlogit.fi/ sivustolta löydät suomalaisia vloggaajia


  • Etsi netistä esimerkki portfolioblogista ja asiantuntijablogista.
  • Pohdi ja tutki, miten kirjoittajat esittelevät omaa osaamistaan blogeissaan.​


  • Kokeile jotakin blogityökalua, esim. Blogger ja tee sinne ensimmäinen julkaisusi.
  • Lisää julkaisuun tekstiä, kuvia ja linkkejä toisille sivuille. 
  • Pohdi, voisitko pitää blogia, jossa esittelet omaa osaamistasi?

Työnantaja ja rekrytointi sosiaalisessa mediassa

Työnantaja markkinoi sosiaalisen median avulla itseään työnantajana

Somen kautta saat hyvää tietoa niin yrityksen kuin koko alankin ajankohtaisista asioista. Usein yrityksiin haetaan "hyvää tai sopivaa tyyppiä". Seuraamalla yrityksiä somessa, saat käsityksen siitä millaisia työntekijöitä he hakevat tai millainen kulttuuri tai henki työpaikalla yleensäkin on. Osallistuvatko yrityksen työntekijät usein porukalla urheilutapahtumiin? Tästä voit päätellä, onko yrityksessä sporttista väkeä töissä ja arvostavatko he ihmisiä, jotka pitävät huolta itsestään. Viettävätkö työntekijät aikaa keskenään muutenkin kuin työn parissa? Tällöin työporukka todennäköisesti koostuu sosiaalisista, hyvin keskenään toimeentulevista henkilöistä. Pohdi, millaisia ominaisuuksia itselläsi on, olisitko "sopiva tyyppi" juuri heidän yritykseensä, sopeutuisitko muiden joukkoon ja viihtyisitkö heidän yhteisissä tilaisuuksissaan?

Työpaikkailmoitukset sosiaalisen median palveluissa

Monet yritykset mainostavat avoimia työpaikkojaan sosiaalisen median profiileissaan. Julkaisuista voi saada myös vinkkejä sellaisista työpaikoista, joista ei julkisesti ilmoiteta tai joihin ei aktiivisesti edes välttämättä haeta ketään. Kannattaakin siis seurata kiinnostavia yrityksiä ja potentiaalisia työnantajia somessa, vaikkei työnhaku juuri tällä hetkellä ajankohtaista olisikaan. 


Yritykset voivat myös ostaa maksullisia mainoksia, jotka näkyvät esimerkiksi Facebookissa ja Instagramissa ns. sponsoroituna työpaikkailmoituksena. 

Mainokset kohdennetaan, eli ne näkyvät tietyillä kriteereillä palvelun käyttäjille, vaikkapa paikkakunnan tai koulutuksen perusteella. Tarkista siis, että tietosi ovat oikein, sillä jos profiilistasi puuttuu jokin tärkeistä perustiedoista, nämä työpaikkailmoitukset eivät näy sinulle.

Yhteydenotto sosiaalisen median kautta

Jotkut työnantajat voivat pyytää yhteydenottoa tai hakemuista esim. Whatsupin tai Messengerin kautta. Jotkut yritykset ovat myös perustaneet oman chat-palvelun rekrytointiin.

Esimerkiksi rakennusyhtiö Lehto Groupilla on rekrychat-palvelu työnhakijoille. Chatissa voi kysellä avoimista työtehtävistä, kertoa omasta osaamisestaan ilman perinteisen työpaikkahakemuksen kirjoittamista.






  • Valitse vähintään yksi sosiaalisen median palvelu, jota tutkit tarkemmin.
  • Etsi valitsemastasi palvelusta hakusanoilla ja häshtageilla oman alasi työpaikkoja. Jos työpaikkoja ei löytynyt, kokeile toista palvelua tai yritystä.


  • Tutki löytyykö potentiaalinen työnantajasi sosiaalisen median kanavista. Mistä? Voit hakea yritysten someprofiileja vaikket itse olisikaan kyseisessä palvelussa käyttäjänä. Laitat vain Googleen esim. "Yrityksen nimi + Twitter".
  • Pohdi millaisen mielikuvan saat yrityksestä ja sen työkulttuurista? Miten he kuvailevat itseään? Onko julkaisuissa esillä työtekijöitä, millaisen mielikuvan saat heistä? Miten hyvin sopeutuisit heidän joukkoonsa, mitä yhteistä teillä olisi?
  • Tutki miten saat yhteyden yritykseen, jos haluat hakea heille töihin?​

Somemaine

Millasen kuvan käyttämäsi sosiaalisen median palvelut antavat sinusta?

Asiallinen ja päivitetty some-profiili sekä aktiivinen osallistuminen alan keskusteluihin vahvistavat mielikuvaa hyvästä ja ammattitaitoisesta henkilöstä. Somessa trollaava ja valittava räyhänhenki puolestaan luo negatiivisen mielikuvan, jota on mahdotonta kääntää enää positiiviseksi.

Tsekkauslista omaan somenäkyvyyteen

  • Tarkasta ja mieti millaisia kuvia julkaiset itsestäsi julkisesti. Millaisen ensivaikutelman kuvat antavat sinusta? Mitä laittamasi kansikuva kertoo elämästäsi?
  • Kirjoita asiallisia kommentteja julkisille foorumeille
  • Auta ja opasta muita - näin saat tuotua esille asiantuntijuuttasi alalla ja luot positiivista mielikuvaa itsestäsi. Kuka tietää vaikka joku vinkkaisi sinusta työnantajalle, että tuossapa hyvä tyyppi, kysytäänkö sitä meille töihin?

Vinkkejä valokuvaan työnhakua varten

  • Kameraksi käy kännykkä - voit myös viimeistellä kuvan kännykän kuvankäsittelyohjelmalla
  • Rajaa kuva joko kasvoihin tai olkalinjaan – ei kokovartalokuvia
  • Katso että tausta on siisti ja rauhallinen ja että kasvosi erottuvat hyvin siitä
  • Hyvä kuva on tarkka ja terävä – tue kamera vaikka hyllyn reunalle
  • Paras valo kuvaamiseen on luonnonvalo – kirkas auringonpaiste ei anna parasta tulosta ja pimeä kuva antaa epäammattimaisen kuvan sinusta
  • Katso että kuva ja siinä olevat linjat ovat suorassa
  • Vältä liian taiteellisia filttereitä, kehyksiä ja tehosteita
  • Kuva edustaa sinua ja yritys katsoo kuvastasi, edustatko myös heitä ja heidän arvojaan – mieti siis millaiseen yritykseen olet hakemassa, onko kuvasi sellainen joka voisi edustaa myös heitä?
  • Mieti mistä suunnasta otat kuvan – alhaalta, ylhäältä, sivusta, edestä?
  • Persoonasi ja tyylisi saa ja pitää näkyä kuvassa, mutta muista ammattimaisuus
  • Unohda ”duckfacet” ja ”herutuskuvat” - ne eivät kuulu työnhakuun!
  • Ota kuva, joka jättää sinusta positiivisen kuvan työnantajalle
  • Älä lannistu jos ensimmäiset kuvat eivät ole onnistuneita. Ota useampia tai pyydä jotakuta toista ottamaan kuva sinusta.
  • Kysy muiden mielipidettä parhaasta kuvasta.


  • Harjoittele kuvan ottamista. Ota itsestäsi esim. kännykällä kuva, jonka voisit laittaa työnhakuprofiiliisi. Mieti millainen kuva sopii työnhakuun ja mitkä asiat antavat sinusta hyvän vaikutelman työnantajalle? Millainen tausta on ja miten valo vaikuttaa kuvaan? Miten rajaisit kuvan?

Kootut vinkit työnhakijalle työnhakuun sosiaalisessa mediassa



Laita oma profiili ja perustiedot kuntoon

Tarkista, että profiilissasi julkisesti näkyvillä olevat tiedot ovat oikein ja kestävät työnantajan tarkastelun. Ovatko kuvat sellaisia, että haluaisit työnantajasi näkevän ne? Kun tietosi ovat esimerkiksi Facebookissa oikein (esim. paikkakunta, koulutus), niin saat kohdennettuja työpaikkailmoituksia (sponsoroidut mainokset) suoraan uutisvirtaasi.

Tuo omaa persoonaasi ja osaamistasi esille käyttämissäsi somekanavissa
Julkaise profiilissasi työnäytteitä, kuvia ja videoita harrastuksista sekä mielenkiinnon kohteista. Mahdolliset työnantajat voivat törmätä sisältöihisi ja kiinnostua sinusta. Liitä työnhaun someprofiilisi myös sähköpostiallekirjoitukseesi, varsinkin sähköposteihin, joilla haet töitä.

Ole aktiivinen työn etsimisessä

Käy päivittäin kurkkaamassa erilaisten työnhakupalveluiden somekanavat. 
Seuraa aktiivisesti yritysten sivuja ja julkaisuja.
Tykkää potentiaalisten työnantajien sivuista ja julkaisuista.
Näytä aktiivisuutesi ja osaamisesi keskustelemalla.
Käytä hakutoimintoja ja häshtägejä.

Verkoston hyödyntäminen
Kerro työnhaustasi avoimesti somessa.
Kysy ystäviltä, tuttavilta ja sukulaisilta tietävätkö he sinulle sopivia töitä.
Tee julkaisu omalle sivuillesi, jossa kerrot millaisia töitä etsit ja pyydä verkostoasi jakamaan sitä.

Liity työnhaunryhmiin ja ammatillisiin ryhmiin
Liity ensimmäiseksi Gradian ja Poken Facebook-ryhmään, jossa ilmoitetaan avoimista työpaikoista. Löydät ryhmän Facebookista osoitteesta: https://www.facebook.com/groups/etsitaanosaajaa/

Lopuksi: Ole oma hurmaava, osaava itsesi!

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä