
LinkedIn on puhtaasti ammatilliseen käyttöön sopiva sosiaalisen median kanava. Se on todella monipuolinen kanava työnhakuun ja verkostoitumiseen, sillä LinkedInissä ovat niin yritykset kuin työntekijät ja työnhakijatkin. Työnantajilla, eli yrityksillä on palvelussa yritysprofiilit ja työnhakijat taas luovat palveluun henkilöprofiilinsa.
LinkedInissä kannattaa olla aktiivinen, sillä mitä enemmän käytät LinkedIniä, sitä laajempaa verkostoa luot. Ja mitä useammin päivität profiiliasi, sitä helpommin potentiaalinen työnantaja voi sinut löytää.

Miten käytän?
- Henkilöprofiilissa kerrotaan muun muassa työnhaun status, yhteystiedot, oma koulutustausta ja oma osaaminen sekä työhistoria.
- Profiili kannattaa täyttää huolella. Henkilöprofiiliin kannattaa lisätä myös asiallinen, ammattimainen profiili- ja kansikuva.
- Tiivistelmä eli Summary on yksi profiilin tärkeimpiä elementtejä. Se näkyy profiilissa heti perustietojen jälkeen. Tiivistelmän tulee vakuuttaa lukija ja mahdollinen uusi työnantaja. Se on lyhyt mainos, johon kannattaa kirjoittaa 3-4 avainosaamista tai tärkeintä saavutusta, jotka on aikaisemmissa töissä saavuttanut. Siinä voi myös kertoa, millaisia töitä tai tehtäviä on tällä hetkellä hakemassa.
- Käytä osaamista sekä kiinnostuksen kohteita kuvailevia avainsanoja. Rekrytoijat käyttävät hakusanoja etsiessään sopivia profiileja. Lisäksi Skills & Endorsements –osio on tärkeä paikka osaamista kuvaileville avainsanoille. Tässä kohdassa myös omat kontaktit voivat antaa suosituksia osaamisesta.
- LinkedInissä kannattaa tuottaa kiinnostavaa omaan osaamiseen liittyvää sisältöä kuten tilapäivityksiä, artikkeleita, ryhmäkeskusteluja yms. kommentointeja. Näin tullaan helpommin huomatuksi ja tunnettuus kasvaa.
- Verkostoituminen on iso osa palvelua ja sen käyttämistä. Verkoston koko myös vaikuttaa hakutuloksiin. Kannattaa verkostoitua ja hyväksyä kontaktipyynnöt myös muilta kuin ystäviltä ja tuttavilta. Lähetä myös itse kontaktikutsuja muille, esimerkiksi oman alasi edustajille ja potentiaalisille työnantajille. Liitä kutsuun henkilökohtainen viesti. Pyydä rohkeasti verkostoa vinkkaamaan sopivista työpaikoista ja jakamaan osaamisprofiilia eteenpäin.
- Tutustu LinkedInin yksityisyysasetuksiin. Tarkista, miltä julkinen profiilisi näyttää, kuka näkee profiilisi päivitykset ja mitä sovelluksia profiilissasi näkyy.
- Osa yrityksistä mahdollistaa työpaikkojen hakemisen suoraan LinkedIn-profiililla, joten erillisiä hakulomakkeita tai papereita et välttämättä tarvitse.
Mistä niitä työpaikkoja löytyy?
- LinkedInissä työntekijöitä haetaan ns. suorahakuina, eli kontaktoidaan suoraan profiilien perusteella, ilman erillistä työpaikkailmoitusta.
- Rekrytoinnin ja työnhaun keskipiste on Jobs-osio, eli paikka jossa ilmoitetaan avoimista työpaikoista. Siellä voidaan tehdä mm. osaamiseen ja yrityksiin liittyviä hakuja.
- Lisäksi työpaikkoja voi löytää ryhmistä, joissa ilmoittelu on yrityksille täysin ilmaista. Työnhaku- sekä ammatillisista ryhmistä saa myös hyviä neuvoja työnhakua varten.
- Osa yrityksistä ilmoittelee työpaikoista myös kohdennetun mainonnan avulla, joita näet viestivirrassasi tekstillä "Promoted".

- Miten esittelisit itsesi lyhyesti ja ytimekkäästi? Kirjoita itsestäsi lyhyt esittelyteksti, tiivistelmä (summary), jonka voisit liittää esimerkiksi LinkedIn-profiilisi. Hyvä tiivistelmä on pituudeltaan 50-100 sanaa. Tavoitteena on herättää rekrytoijan mielenkiinto sekä kertoa tiivistetysti osaamisestasi ja vahvuuksistasi. Itsensä esittelyä on hyvä harjoitella etukäteen, sillä koskaan ei tiedä missä tilanteessa sitä tarvitsee tehdä!