5.3 Kasvatuskeskustelut ja kurinpidollisten keinojen käyttö

Kasvatuskeskustelut ja kurinpidollisten keinojen käyttö Perhossa

Opetuksen järjestäjä vastaa kasvatuskeskusteluja ja kurinpidollisia keinoja koskevan suunnitelman laatimisesta. Suunnitelma voi olla osa paikallista opetussuunnitelmaa tai erillinen suunnitelma, jolloin siitä tulee mainita opetussuunnitelmassa.

Perhon alakouluissa välitön puuttuminen on ensisijainen tapa puuttua oppilaan epäasialliseen käyttäytymiseen. Epäasiallisen käyttäytymisen yms. jatkuessa opettaja käy kasvatuskeskustelun oppilaan kanssa, tarvittaessa rehtori on mukana. Kiusaamistilanteissa käytetään Kiva-koulun ohjeistusta ja kirjaamistapaa. Kasvatuskeskustelu kirjataan tarvittaessa Wilmaan. Koulujen omissa järjestyssäännöissä määritellään tarkemmin epäasiallisen käyttäytymisen seuraukset.

Rikkeen toistuessa kasvatuskeskustelu uusitaan ja mukaan voidaan pyytää huoltaja. Rikkeen edelleen toistuessa siirrytään kurinpidollisiin rangaistuksiin, joita ovat jälki-istunto, kirjallinen huomautus/varoitus tai määräaikainen erottaminen. (POL 36§).

Käytänteistä tiedotetaan koulun nettisivuilla, vanhempainilloissa, Wilma-tiedotteilla ja vanhempainvarteissa.

Toimintaa arvioidaan perusopetuksen toiminnan arvioinnin yhteydessä sekä vuosittain lukuvuosisuunnitelman arvioinnin yhteydessä.

Perhon yläkoulussa kasvatuskeskustelu on ensisijainen ojentamiskeino.
Kasvatuskeskustelua käytetään esim. seuraavissa tapauksissa:
- toistuva myöhästely
- opiskeluvälineiden puuttuminen tai tehtävien laiminlyönti
- epäasiallinen käyttäytyminen

Kasvatuskeskustelussa kirjataan tavoiteltu käyttäytyminen, johon oppilas sitoutuu. Lomakkeesta annetaan yksi kappale oppilaalle ja toinen talletetaan Kake -kansioon. Kasvatuskeskustelu voidaan käydä osissa. Rikkeen toistuessa kasvatuskeskustelu uusitaan ja mukaan voidaan pyytää huoltaja. Rikkeen edelleen toistuessa siirrytään kurinpidollisiin rangaistuksiin, joita ovat jälki-istunto, kirjallinen huomautus/varoitus tai määräaikainen erottaminen. (POL 36§).

Jälki-istunto annetaan suoraan seuraavissa tapauksissa:
- tupakointi
- luvaton koulualueelta poistuminen
- törkeä kielenkäyttö
- väkivaltaisuus

Jälki-istunnot kirjataan rangaistuskirjaan.
Rike-, vilppi- ja häiriötilanteissa noudatamme valtakunnan opetussuunnitelmaa. Kouluissamme toimii KiVa -tiimit, jotka selvittävät kiusaamistapaukset.

Lukuvuoden alussa oppilaiden, henkilöstön ja huoltajien kanssa käydään kurinpidolliset käytänteet läpi ja ne tarkastetaan vuosittain Open ABC -oppaaseen ja käydään läpi perehdytettäessä uusia työntekijöitä.

Käytänteistä tiedotetaan koulun nettisivuilla, vanhempainilloissa, Wilma-tiedotteilla ja luokanohjaajatuokioissa.

Toimintaa arvioidaan perusopetuksen toiminnan arvioinnin yhteydessä sekä vuosittain lukuvuosisuunnitelman arvioinnin yhteydessä.