LUKU 1 Paikallisen opetussuunnitelman merkitys ja laadinta

1.4 Paikallisesti päätettävät asiat Perhossa

Paikallinen opetussuunnitelma, sitä tarkentavat lukuvuosisuunnitelmat sekä muut suunnitelmat laaditaan opetuksen järjestäjän päättämällä tavalla edellä kuvattuja tavoitteita ja periaatteita noudattaen. Opetuksen järjestäjä voi päättää opetussuunnitelmaan sisältyvien ratkaisujen delegoinnista kouluille ja koulukohtaisen opetussuunnitelman laadinnasta.

Tässä alaluvussa määrätään ne paikallisesti päätettävät opetussuunnitelmaratkaisut sekä opetussuunnitelmassa kuvattavat asiat, joita ei käsitellä muissa luvuissa. Opetussuunnitelman perusteiden kussakin pääluvussa määrätään tarkemmin, mitä paikallisessa opetussuunnitelmassa tulee kyseisessä luvussa käsitellyn kokonaisuuden osalta päättää ja kuvata.


Opetussuunnitelman laatimiseen liittyviä ratkaisuja ja toimintatapoja Perhossa:


Perhon paikallinen opetussuunnitelma on laadittu yhteiseksi kaikille Perhon peruskouluille. Paikallinen opetussuunnitelma on laadittu suomenkielisenä. Opetussuunnitelma noudattaa rakenteellisesti valtakunnallista opetussuunnitelmaa. Paikallista opetussuunnitelmaa täydentävät koulujen omat lukuvuosisuunnitelmat.

Perhon paikallinen opetussuunnitelma julkaistaan sähköisesti peda.netissä nimellä Perhon perusopetuksen opetussuunnitelma 2016-2017. Paikallisen opetussuunnitelman osuus on otsikoitu ”Paikallisesti päätettävät asiat Perhossa” tai Kunnan OPS-sisältö.

Opetussuunnitelmaprosessia on Perhossa vienyt eteenpäin luotsi- ja ruoriryhmä, jotka ovat saaneet valmennusta kuntakohtaisen opetussuunnitelman eteenpäinviemiseksi. Lisäksi on perustettu ops-tiimi, jossa on ollut joka koululta vähintään kaksi henkilöä sekä rehtorit. Ops-tiimi vastaa opetussuunnitelmatyöstä.

Opetussuunnitelmaprosessin aikana koulujen henkilöstö on harjoitellut uuden oppimiskäsityksen ja toimintakulttuurin toteutustapoja osallistaen sekä oppilaita että huoltajia prosessin suunnitteluun ja toteuttamiseen.

Opetussuunnitelman laatimisessa on huomioitu kommentit ja lausunnot, joita on saatu oppilailta, huoltajilta ja koulun henkilöstöltä sekä muilta yhteistyötahoilta. Esiopetuksen ja perusopetuksen sekä lukion opetussuunnitelmaa on tehty osittain yhteistyössä. Muita kunnassa olevia koulutyöhön liittyviä suunnitelmia on hyödynnetty paikallisia osuuksia laadittaessa. Perhossa sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaiset ovat osallistuneet erilaisten suunnitelmien tekemiseen ja ops-iltoihin.


Opetussuunnitelman laadintaan ja kehittämiseen liittyviä asioita Perhossa:

Opetussuunnitelman toteutumista arvioidaan ja seurataan muodostamalla opetussuunnitelman päivittämiseen lukuvuosittain tarkoitettu työryhmä (OPS-tiimi), jossa ovat mukana myös rehtorit ja sivistystoimenjohtaja. Päivitettäviä ja kehitettäviä asioita kerätään sähköisen opetussuunnitelman kommentointikohtiin, joiden perusteella työryhmä tekee paikalliseen opetussuunnitelmaan tarvittavat muutokset keväisin. Sivistyslautakunta hyväksyy kokouksessaan kuntakohtaisen perusopetuksen opetussuunnitelman ja siihen liittyvät tarkennukset seuraavaksi lukuvuodeksi.

Lukuvuosisuunnitelma koostuu seuraavista lautakunnan tekemistä päätöksistä: opetustuntien määrä, opetuksen ja koulunkäynnin tuki, työ- ja loma-ajat sekä yleiset ohjeet. Sivistyslautakunta hyväksyy koulukohtaiset lukuvuosisuunnitelman täsmennykset. Koulujen lukuvuosisuunnitelman toteutumista arvioidaan lukuvuoden päätteeksi.

Lisäksi toiminnan arviointiin osallistuvat vuosittain perusopetuksen 5. ja 8. luokan oppilaat, heidän huoltajansa, opettajat ja koulunkäynnin ohjaajat. Paikalliset opetussuunnitelmaa täydentävät ja toteuttavat suunnitelmat löytyvät Perhon koulujen peda.netin etusivulta kohdasta Asiakirjat sekä opetussuunnitelman luvusta 1.


Opetuksen järjestämiseen liittyvät ratkaisut Perhossa:

Oppimisen ja koulunkäynnin tuki -luvussa täsmennetään oppimisen nivelvaiheissa tehtävää työtä. Siirtymävaiheissa käydään siirtopalaverit varhaiskasvatuksesta esiopetukseen, esikoulusta ensimmäiselle luokalle, kuudennelta seitsemännelle sekä peruskoulun yhdeksänneltä luokalta toisen asteen oppilaitokseen siirryttäessä. Muutoin perusopetuksen yhtenäisyyttä Perhossa edistetään eri koulujen välisellä yhteistyöllä sekä lisäämällä yhteistyötä koulun ulkopuolisten toimijoiden eli kolmannen sektorin kanssa.

Opetus järjestetään vuosiluokittain etenevänä. Opetus järjestetään paikallisesti päätetyn tuntijaon mukaan ainejakoisena, erityisestä syystä tarvittaessa toiminta-alueittain. Monialaiset oppimiskokonaisuudet toteutetaan eri oppiaineiden yhteistyönä vähintään kerran lukuvuodessa joka luokka-asteella.

Paikallinen tuntijako on laadittu yhteistyössä koko henkilöstön kanssa. Tuntijako löytyy opetussuunnitelman kohdasta 1.5.

Kieliohjelma Perhossa:
A1-kielenä kaikilla oppilailla alkaa englanti vuosiluokalta 1. Yhdeksännellä luokalla Perhossa on yksi lisätunti englantia enemmän kuin valtakunnallisessa tuntijaossa.

B1-kielenä kaikilla oppilailla alkaa ruotsi vuosiluokalta 6. Yhdeksännellä luokalla valinnaisena tarjotaan ainakin ruotsia, joka on erityisesti suunnattu lukioon aikoville opiskelijoille.

Valinnaisaineina yläkoulussa tarjotaan B2-kielinä saksaa ja venäjää.

Valinnaiset aineet Perhossa:

Vuosiluokilla 5-6 ja 7-9 on taito- ja taideaineiden valinnaisia . Aineina ovat musiikki, kuvataide, käsityö, liikunta ja kotitalous.

Valinnaisia aineita tarjotaan luokilla 2, 5 sekä 7-9. Osa valinnaisaineista on laaja-alaisia projekteja, joihin sisältyy painotus tvt-taitoihin. Luokilla 7-9 valinnaisina aineina voidaan tarjota lisäksi esim. maa- ja metsätaloutta, tietotekniikkaa, ilmaisutaitoa ja eri kieliä.

Uudessa perusopetuksen opetussuunnitelmassa määritellään ensimmäistä kertaa selvästi, miten digitalisaatio tulee sisällyttää opetukseen ja oppimiseen. Ohjeistus löytyy opetussuunnitelmasta luvusta 3.3 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5) sekä luvuista 13.2, 14.2 ja 15.2 vuosiluokkakokonaisuuksittain otsikon Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen (L5) alta.

Uusi paikallinen keväällä 2019 uusittu TVT-ops eli tieto- ja viestintätekonologisen osaamisen (L5) kuntakohtaiset sisällöt eli tavoitetasot löytyvät seuraavasta linkistä: TVT-ops.pdf

Opetuksen järjestämiseen liittyvät muut ratkaisut:

Kunnalliset painotukset Perhossa ovat tvt-taidot sekä arjentaidot. Arjentaidot sisällytetään ensimmäisellä luokalla ympäristöoppiin ja opetuksen apuna käytetään Askeleittain-, Lions Quest tai KivaKoulu -materiaaleja. KivaKoulu-ohjelmaa painotetaan siten, että lukuvuoden aikana pidetään KiVa-oppitunteja 1. ja 4. luokilla ja teemat 7.luokilla. Luokilla 7-9 arjentaidot sisällytetään oppilaanohjaukseen. Tvt-taitoja opetetaan kaikilla luokka-asteilla (kts. edellä olevat tvt-linkit), mutta niitä painotetaan projektien yhteydessä luokilla 2, 5 ja 7.

Oppilaanohjauksen järjestämisessä toimitaan valtakunnallisen suunnitelman mukaan. Luvussa 8.5. (Oppilashuolto) on liitteenä Monialainen oppilashuoltotyön suunnitelma.

Perhossa pyritään kehittämään oppilaan monipuolista arviointia tasapuolisesti oppimisen, työskentelyn ja käyttäytymisen osalta (kts. tarkemmin valtakunnalliset perusteet).

Paikallisena painopisteenä on opintojen aikaisen arvioinnin kehittäminen eli oppimisen ohjaaminen palautteen avulla. Tästä tarkemmin luvussa 6 Oppimisen arviointi.