Totaalinen sota

Toinen maailmansota oli totaalinen monella tapaa. Sen lisäksi, että sodittiin maalla, merellä ja ilmassa, joutuivat siviilitkin ottamaan osaa sotaan tavalla tai toisella. Naisten tehtävänä oli hoitaa maatalous- ja tehdastyöt, ruoanjakelu sekä lapset. Sota muutti elämän epävarmaksi ja turvattomaksi. Monet lähettivät lapsensa pakoon rauhallisemmille seuduille. Esimerkiksi Englannissa pelko ilmapommituksista johti 765000 lapsen evakuointiin maaseudulle pelkästään syyskuun 1939 aikana.

Ilmapommitusten vuoksi lähes koko Euroopan manner oli pimennettynä. Länsiliittoutuneet pommittivat Saksan kaupunkeja vuodesta 1942 alkaen lähes tauotta. Yhdessä hyökkäyksessä saattoi olla mukana yli 1000 lentokonetta. Palopommien sytyttämissä kaupungeissa kuumuus nousi yli 1500 asteeseen ja kadut täyttyivät kuolemasta. Pommeilta säästyneet tukehtuivat tulipalojen aiheuttamaan hapenpuutteeseen.

Kaikesta oli puutetta ja säännöstelystä tuli arkipäivää. Korviketuotteita ilmaantui markkinoille ja musta pörssi toimi eräänlaisena rinnakkaistaloutena. Piiritetyissä kaupungeissa ihmiset söivät nälissään suolakeittoa ja sahajauholeipää. Koirat ja kissatkin kelpasivat ravinnoksi.

Totalitaarinen hallinto vei ihmisiltä kaiken yksityisyyden. Viranomaiset puuttuivat kaikkeen ja valvoivat ihmisten tekemisiä. Miehitysjoukot puolestaan harjoittivat silmitöntä julmuutta valtaamiensa alueiden väestöä kohtaan. Saksalaiset teloittivat ideologisina vastustajinaan pitämiä ihmisiä ja vastarintaliikkeiden tihutyöt kuitattiin massamurhilla. Vastaavasti neuvostosotilaat lähestyessään kolmannen valtakunnan ydinalueita raiskasivat armotta saksalaisnaisia kostona natsien julmuuksista.
epookki 7-8, historia