Arviointijuttuja

Arvioinnista

Arviointi perustuu lähtökohtaisesti jatkuvaan näyttöön oppitunneilla. Se mitä teet tai jätät tekemättä, vaikuttaa suoraan arvosanaan. Pyrin antamaan jokaiselle jatkuvaa palautetta työskentelystä, mutta oppilaan itsearvio on äärimmäisen tärkeää - oman työskentelyn ja oppimisen arviointi on todellisen oppimisen kehittymisen lähtökohta. Ohjaan ja avustan kyllä itsearvioinnissa.

Ajoittain tehdään erikseen arvioitavia projektitöitä. Näistä kerrotaan aina etukäteen. Nämä ovat arvioinnin kannalta tietysti tärkeitä. Toisaalta joku jakso voidaan arvioida kokeen avulla. Joskus kirjoitetaan kirjoitelma tai pidetään esitelmä.

Oppilas asettaa itselleen arvosanatavoitteen. Matkalla käymme läpi miltä tavoitteeseen pääsy näyttää, missä menee hyvin ja missä olisi kehitettävää, eli ohjeita miten jokainen pääsisi omaan tavoitearvosanaan.

Läksyjä ei varsinaisesti tule. Sen sijaan jokainen tekee kotona oman harkintansa mukaan töitä, riippuen omasta arvosanatavoitteesta sekä tuntityöskentelyn tehokkuudesta. Tähän liittyy myös se, että jos joku oppitunti vaikkapa särkee päätä, voi työskennellä kevyemmin ja ottaa kotona menetetty aika takaisin. Tätä joustoa käytetään kuitenkin harkiten, sillä haluan nähdä itse työskentelyä. Tärkeintä on matka. Toisaalta, jos oppitunnin aikana ei ehdi saada tarvittavia tehtäviä valmiiksi, ne tulisi tehdä kotona loppuun.

Ryhmätyöskentely. Historiassa ja yhteiskuntaopissa suosin tiimiopiskelua. Töitä tehdään siis usein pienissä ryhmissä. Tässä on huomattavaa, että en arvioi lopputulosta, vaan matkaa. Toisin sanoen jokainen opiskelee omalla tasollaan myös ryhmässä. Yksi voi saada ryhmätyöstä arvosanan 10, kun taas toinen voi saada 5. Kenenkään ei siis tarvitse pelätä, että joku saa arvosanan toisen työllä. Toisen auttaminen ja tsemppaaminen huomioidaan myös arvioinnissa. Auttaminen ja toisen puolesta tekeminen ovatkin ihan eri asioita. "Perustehtäviä" tehtäviä tehdessä kaverin kanssa aiheesta keskustelu on usein kullanarvoista ja apu löytyy usein läheltä. Yhdessä tekeminen ei kuitenkaan tarkoita, että kaverilta kopioitaisi vastauksia. Opettajalta saa toki aina apua!

Kaiken tekemisen ja opiskelusi ohessa sinun tulisi jatkuvasti arvioida omaa osaamistasi.


Tässä on helpohko kriteeristö itsearviosi tueksi:


Kiitettävä (9-10)
- Selvittää asiat huolellisesti ja ajatuksella. Tekee perinpohjaista työtä ja pitää huolen, että tarvittavat tiedot löytyvät varmasti. Pyrkii aina ymmärtämään asiat ja nimenomaan oppimaan ne. Jos ei ymmärrä jotain asiaa heti, niin hän selvittää asian. Osaa asiat niin hyvin, että tarvittaessa pystyy opettamaan/selittämään niitä myös muille. Arvosanat 9-10 erottaa oikeastaan se, että arvosanan 10 työskentely ja työnjälki on tasaisen kiitettävää ja aina erittäin perinpohjaista. Kympin oppilas syventää tietojaan tutkimalla asioita tarkemmin. Kiitettävä oppilas tietää aina mitä on edellisellä tunnilla tehnyt ja mitä pitäisi tehdä seuraavaksi. Kiitettävä oppilas tekee useimmiten työtä myös kotona. On omatoiminen ja aktiivinen jatkuvasti eli opettajan ei tarvitse patistaa hommiin. Huom! Opettajalta kysyminen tai avun pyytäminen ei ole koskaan miinus!

Hyvä (8)
- Tehtävät on tehty hyvin, mutta ei ihan perinpohjaisesti. Tarvittavat tiedot pääpiirteittäin löytyvät, mutta ajoittain saattaa olla pieniä puutteita, toisaalta joskus saattaa tehdä kiitettävääkin työtä, joskus ehkä tyydyttävääkin. Työskentelyn taso saattaa hiukan siis vaihdella. Hyvän arvosanan oppilas tietää kuitenkin lähtökohtaisesti mitä on tehnyt ja mitä tehdä seuraavaksi ja osaa auttaa kaveria aina ainakin sen verran, että osaa ainakin opastaa oikeille jäljille. Perustiedot ovat suht varmasti hallussa. Pysyy jokseenkin aikataulussa, eikä opettajan tarvitse useinkaan patistaa työskentelemään. Saattaa joskus tehdä töitä myös kotonakin.

Tyydyttävä (7)
- Tekee jokseenkin tarvittavat tehtävät, mutta sisällössä on aika selvästi usein puutteita tai jokin verran vääriä vastauksia. Seiskan oppilas ei jaksa varmistaa että tiedot ovat oikein tai onko kaikki tehtävät varmasti tehty. Seiskan oppilas ei ole aina ihan kärryillä missä mennään, mutta huolehtii kuitenkin että hommat tulevat jokseenkin tehdyksi jollain tavalla. Opettajan pitää ajoittain patistella töihin. Tyydyttävä oppilas osaa sisällöistä kuitenkin aina sen verran, että kysyttäessä tietää asioista jonkin verran, vaikka tiedoissa onkin jonkin verran puutteita. Ei osaa juurikaan auttaa kavereita sisällöissä. On tiedoistaan epävarma. Ei tee kotona yleensä töitä ikinä. Menee aina sieltä, mistä aita on matalin.

Heikko (5-6)
- Tehtävät on tehty niin ja näin ja/tai välillä ei ollenkaan. Tiedoissa on suuria puutteita. Heikko oppilas ei useinkaan tiedä mitä pitäisi tehdä tai mitä on aikaisemmin tehnyt. Arvosanan 6 oppilas tekee tyypillisesti jotain, mutta lyhyesti ja huolettomasti. Kutosen oppilas tekee kuitenkin usein jotain, kun taas vitosen oppilas jättää usein tehtäviä tekemättä. Ei tee kotona mitään. Ei osaa auttaa kavereita sisällöissä.

Hylätty (4)
- Ei lähtökohtaisesti tee töitä / tehtäviä. Voi tehdä satunnaisesti jotain, mutta suuremmassa mittakaavassa tarkasteltuna voidaan todeta, ettei tehtäviä ole tehty.


Yllä olevat asiat ovat helppolukuinen rautalanka -malli. Arvioinnin tarkat kriteerit löytyvät TÄSTÄ