3-6 luokat

Tehtäviä 3-6 luokille

Tässä ikäkausipaketissa tehdään Hyypänjokilaaksoon retki, jossa on toiminnallisia tehtäviä viljelymaisemasta, pidetään huolta adoptoidusta monumentista, tutustutaan paikkakunnan rakennuksiin digipelien avulla ja tehdään oma Suuri löytöretki –digipeli. Ennen retkeä perehdytään Hyypänjokilaaksoa käsittelevän aineiston teksteihin, kuviin ja videoihin. Tarinoiden lukeminen, kertominen ja kirjoittaminen auttavat ymmärtämään paikkojen merkitystä ja kulttuuriympäristön muuttumista.

Hyypän retki

Toteutetaan Hyypänjokilaaksoon retki, jonka tukikohta on Hyypän majalla. Ympäristössä oppiminen toteutetaan joko toiminnallisilla rasteilla tai valokuvaten valitun teeman mukaan.

Retken aineisto löytyy Retket -kohdasta

Rakennukset, kylät, kaupungit

Tehdään Suuri löytöretki –digipeli, jonka oppilaat tekevät itse omasta kotiseudusta

Taustatietoa opettajalle

www.suuriloytoretki.fi

Suuri Löytöretki on koululaisille suunnattu nettipeli, joka herättelee kiinnostusta kotiseutua ja kulttuuria kohtaan. Suurta Löytöretkeä pelatessasi pääset katselemaan valokuvia Suomen jokaisesta kolkasta ja lukemaan muiden koululaisten kirjoittamia tarinoita. Tarkoitus on luoda itsekin löytöretki omaan kotiseutuun. Materiaalin tuottaja on Suomen Kotiseutuliitto.

Peliin otetaan valokuvia oman paikkakunnan rakennuksista ja paikoista ja keksitään niihin liittyvä tehtävä, esim. kuva-arvaus, tarina tai tietovisa. Omaa löytöretkeä tehdessä otetaan selvää rakennusten historiasta.

Rakennukset, paikat, reitit

Kulttuuriympäristökasvatukseen kuuluu myös kotiseudun kyliin liittyvät tarinat, historia ja elävä kulttuuriperinne. Paikallisten tarinoiden myötä voidaan ymmärtää historiaa helpommin. Omien tarinoiden kertominen liittää kertojan sukupolvien ketjuun.

Tehtävä 1: Lue paikallisten ihmisten koulumuistoja Hyvä on Hyypässä hypellä –kirjasta sivuilta 238-251. Kirjoita tarina omista koulumuistoistasi, kuten koulumatkoista, kouluruuasta, mieluisista oppitunneista, kavereista, välitunneista, kepposista tai koulun juhlista. Kerro myös mitä reittejä kuljet, mitä matkan varrella on, mitkä ovat kivoja, pelottavia tai jännittäviä paikkoja.

Tehtävä 2:

Lukekaa ensin Puun tarina (Eeva-Maria Tuhkanen)

Keksikää joen / metsän / jäniksen / vaeltajan / maanviljelijän /seikkailijan tarina, joka sijoittuu Hyyppään. Tarina voi olla kirjoitettu tai digitarina. Tyylilajin saa itse valita (esim. dokumentti, traileri, uutinen, runo, satu).

Tarinan keksimisessä voi olla apuna valokuvia Hyypästä. Myös Hyypän aineistoon tutustuminen on tarpeen ennen mielikuvitusmatkaa. Virikkeenä voi käyttää myös Kristian Peltoniemen kirja 11 etsivää ja salaperäinen luola.


Digipelit
löytyvät Tehtäväpaketit -sivun valikosta

  • Yhdessä rakennettu ympäristö -peli: tarinoita paikkakunnan rakennuksista ja niihin liittyvistä henkilöistä.
  • Umpipiha -pelissä tutustutaan pohjalaisen umpipihan rakennuksiin.
  • Rakentamisen tyylisuunnat -peli: Eri tyylisuunnat Kauhajoen rakennuksissa
  • Palapelit: Kauhajoen rakennuksia

Veistokset, muistomerkit, paikat

Adoptoi monumentti

Esimerkiksi neljäsluokkalaiset tekevät retken lähiympäristöstä adoptoidun muistomerkin luo ja tekevät ennalta sovitut hoitotoimenpiteet (esim. roskien keräys, kitkeminen). Hoitotoimenpiteistä sovitaan ammattilaisen kanssa adoptoinnin yhteydessä. Ennalta perehdytään monumentin historiaan ja merkitykseen. Voidaan kutsua asiantuntija retkelle.

Monumentin eli arkeologisen tai muun kohteen adoptoiminen vaatii pitkäjänteistä sitoutumista, mutta ei välttämättä hirveän suuria ponnistuksia. Alakoulun oppilaat pystyvät toimenpiteisiin.

Lielahden koulun kokemuksia adoptoinnista:

http://nurkantakana.fi/otetaan-historia-omaksi-ihmiset/

Viljelymaisema

Hyypänjokilaakso on aivan erityinen kulttuurimaisema. Tutustutaan tämän opetusmateriaalin tietopaketteihin ja niiden tehtäviin ja videoihin.

Tehtävä 1: Keskusteleva kuvantarkastelu (VTS)

Eero Järnefeltin Raatajat rahanalaiset –teoksen äärellä keskustellaan viljelymaiseman historiasta.

Tehtävä 2: Kulttuurimaisema ennen, nyt ja tulevaisuudessa:

Keskustelu pienryhmissä.

  • Kuvittelun apuna voidaan käyttää piirroskuvaa pohjalaisesta pihapiiristä 1800-1900-lukujen vaihteessa (googlaa esim. kitinoja pihapiiri, tiedoston sivu 9)
  • Kuvittele tuoksumaisema 100 v sitten / tulevaisuudessa ja kuvaile tuoksuja.
  • Kuvittele äänimaisema ennen / tulevaisuudessa ja kuvaile sitä.
  • sata vuotta sitten: umpipihat, joka taloudessa ulkovessa, tunkio, sikoja, lehmiä, hevosia,kanoja, kuivattua heinää, leivät leivottiin kotona, puulämmitys, ei suihkuja eikä deodorantteja, ei autoja, pölisevät hiekkatiet, kitisevät hevoskärryt, ei traktoreita, paljon lapsia leikkimässä ulkona
  • tulevaisuudessa: sähköautot, sähkömopot, tuulivoimalat, keinoliha, virtuaalimaailmat (yhä vähemmän lasten ääniä?), aurinkovoimalla kulkevat lentokoneet jne, mielikuvitusta saa käyttää






Tämä Rintalan navetta Ikkeläjärvellä on rakennettu 1839.