Rakentamisen tyylit

Pohjalaiset piirteet rakentamisessa

Kulttuuriympäristöä eivät ole ainoastaan perinteiset puiset komeat pohjalaistalot, vaan kaikki ympäristön rakennukset. Ihmisten pukeutuminen ja vaatemuoti muuttuvat jatkuvasti. Samoin myös rakennusten tyylit muuttuvat ihmisten arvostusten muuttuessa. Myös rakennusmateriaalien ja -tekniikoiden kehittyminen ja ihmisten varallisuus vaikuttavat rakennusten ulkomuotoon. Tällä sivulla kerrotaan Kauhajoen eri-ikäisistä rakennuksista ja niiden tyylipiirteistä.


Savutupa 1500-1600-luvuilla

Pieni savutupa oli yleinen Suomessa 1500-1600 –luvuilla. Niissä ei ollut piippua, vaan savu tuli sisälle uunia lämmittäessä. Ikkunat olivat pieniä koloja. Kuvassa on 1700-luvun jurvalainen savutupa ja humalasalkoja.

Linkeissä lisää kuvia.

Avoin museo

Komperon museo

Kuvakokoelmat.fi


1700 –luvun torppa

Kauhajoella savupiipulliset tuvat alkoivat yleistyä 1700-luvulla. Yleensä torpassa oli tupa, porstua ja porstuakamari eli asunnot olivat pieniä. Joissain rakennuksissa oli myös kuisti.

Talonpoikaistalon pihapiirissä oli 1700-luvulla parikymmentä rakennusta. Rakennukset sijoitettiin pihan ympärille, jolloin muodostui niin sanottu umpipiha. Päärakennuksen lisäksi oli eläinsuojia (talli, navetta, sikolätti), aittoja, varastoja, kenties toinen asuintupa vieraille, vanhalle isäntäparille tai palkollisille sekä palovaaran takia kauemmaksi sijoitetut sauna, riihi ja paja. Jossain vaiheessa ulkorakennuksen keskelle alettiin tehdä avokatos, niin sanottu portinalunen. Umpipiha tehtiin joskus nurkista avoimeksi, joskus täysin umpinaiseksi. Toisinaan pihoja oli kaksi: miespiha, jossa oli asunnot ja aitat ja karjapiha, jonka ympärillä oli eläinten suojat.
(googlaa kuvahaku: umpipiha)


1800-luvun parituvat

Kauhajoella asuttiin 1800-luvulla usein parituvassa, jossa oli kaksi isoa läpitalon huonetta ja rakennuksen päissä kamareita. Tupien välissäkin saattoi olla kamareita, porstua ja porstuakamari. Kamareiden lisäämisen myötä talojen koko kasvoi. Ikkunoita oli vähän ja nekin pieniruutuisia. Katto peitettiin tuohella ja malkapuilla tai turpeella. Seinät tehtiin hirrestä, eikä niitä laudoitettu tai maalattu.

Varallisuus näkyi taloissa. Esimerkiksi Havusen päätuvassa oli jo varhain paljon ikkunoita, lautakatto, laudoitus hirsiseinien päällä ja punamullalla maalattu vilja-aitta.

Hämes-Havusen historiaa ja kuvia linkeissä

Ilmakuvasta näet, miten 1800-luvulla oli tapana rakentaa umpipihoja. Miettikää, mitä etua umpipihasta oli? Miksi umpipihoja ei rakenneta enää?

Hämes-Havunen Museoviraston sivuilla


1800-luvulla talot kasvaa ja komistuu

Tervanpoltosta ja puutavaran myynnistä monet kauhajokelaiset saivat lisätuloja ja vaurastuivat, mikä alkoi näkyä rakentamisessa. Taloista tehtiin leveämpiä ja korkeampia, hirsiseinät vuorattiin laudoituksella ja katto tehtiin päreistä. Ikkunoista tehtiin suurempia ja niitä oli enemmän. Varoja riitti jopa talojen koristamiseen, kuten koristeellisiin yksityiskohtiin, seinien punamultamaaliin ja yksityiskohtien valkoiseen pellavaöljymaaliin.

Kauhajoen ensimmäinen kaksikerroksinen rakennus oli ilmeisesti Jakob Inbergin 1799 valmistunut Yli-Knuuttilan päärakennus. 1800-luvun alussa kaksikerroksisia taloja rakennettiin useita ja vuosisadan kuluessa isot kaksifooninkiset talot yleistyivät. Suomen sodan aikana 1808-1809 venäläiset polttivat suuren osan Kauhajoen taloista, joten sitä vanhempia taloja on säilynyt vain vähän.

Kaikki talot eivät suinkaan olleet täsmälleen samanlaisia tai samankokoisia. Torpat ja mäkituvat olivat edelleen vaatimattomampia kuin tilanomistajien kodit. Mutta viljavien maiden ja metsän antamien lisätulojen ansiosta Kauhajoella oli 1800-luvulla varsin paljon varakkaita talonpoikia. Kauhajoelle tyypillistä oli avara maisema, jossa oli komeita rakennusryhmiä pihoineen melko tiheästi jokivarressa.

Länsi-Suomelle on tyypillistä niin sanottu raittiasutus, eli talot rakennettiin tienraitin varteen melko lähekkäin ja pellot avarsivat maiseman. Itä-Suomessa puolestaan oli tyypillistä rakentaa talo vaaran laelle, jonka ympärillä levittäytyivät rinnepellot. Talot olivat kauempana toisistaan, eivätkä saman tien varrella. Pihapiirin rakennuksia ei sijoitettu umpipihaksi vaan enemmän hajalleen.

Vanhoja kaksifooninkisia pohjalaistaloja on säilynyt eri puolilla Kauhajokea muutama. Suurin osa säilyneistä taloista on hirsirunkoisia, lautavuorattuja ja punamullalla maalattuja. Ikkunoiden ja nurkkien vuorilaudat on maalattu valkoisiksi. Matalat harjakatot on usein suojattu myöhemmin peltikatolla. 1800-luvulla Suomen sodan jälkeen 1809-1899 rakennettuja puurakennuksia on säilynyt kuutisenkymmentä.


Kasari-Aro Aronkylässä on rakennettu 1860-luvulla. Hirsirunko on vuorattu vaakalaudoituksella ja maalattu punamullalla. Ikkunakehät ja koteloidut nurkat on maalattu valkoiseksi. Peltikatto on lisätty myöhemmin.

Rakentamisen tyylit Kauhajoella 1800-luvulla

Vanhoja pohjalaistaloja ihaillessa monikaan ei ehkä tule ajatelleeksi, että niiden tyyli jäljittelee antiikin Kreikan ja Rooman temppeleitä. Antiikin temppelit suunniteltiin ulkopuolelta katseltaviksi. Ne muodostuivat rakennusta kiertävistä pylväsrivistöistä ja pylväiden kannattelemista vaakapalkeista ja harjakatosta. Pylväiden päät oli usein koristeltu. Päädyssä oli päätykolmio. Temppeleiden pohja oli suorakaiteen muotoinen. Antiikin Kreikkaa ja Roomaa ihailevia tyylisuuntia kutsutaan klassismiksi tai uusklassisiksi tyylisuuntauksiksi.

Hefaistoksen temppeli, Kreikka

Artemiin temppeli

Välillä antiikin ihanteet hylättiin tai niitä sovellettiin eri tavalla. Tyylien muuttuminen näkyy erityisesti ikkunoissa, rakennuksen muodossa ja seinien vuorauksessa.

Kustavilainen tyyli


1700-luvun lopulla vallitsi klassismin ihanteisiin pohjautuva kustavilainen tyyli, joka ihannoi yksinkertaisuutta. Antiikin Kreikan ja Rooman rakennuksista omaksuttiin yksityiskohtia, kuten pystysuorat pilasterit (eli puolipylväät) ja päätyjen puolipyöreät lunetti-ikkunat. Kustavilaisissa taloissa on usein kapeat ikkunakehät ja pieniruutuiset ikkunat.
(googlaa kuvahaku kustavilainen rakennus)

Ala-Yrjänäisen talo eli Kauhajoen museo on rakennettu kustavilaiseen tyyliin. Kustavilaisuus ihannoi yksinkertaista ulkoasua ja ikkunoita, joissa on pienet ruudut. Osassa ikkunoista on jopa 16 ruutua.

Empire

Suomen sodan jälkeen taloista tehtiin koristeellisempia, kun empire-tyyli tuli muotiin. Ihanteena olivat edelleen antiikin temppelit, joiden pylväsrivistöjen ja vaakapalkkien muodostama rakenne haluttiin näkyviin myös pohjalaistaloissa. Temppelin vaakapalkkeja imitoi räystään alla oleva palkisto eli friisi, jossa voi olla matalia haukanikkunoita. Friisi saatiin aikaan lisäämällä räystään alle valkoiseksi maalattu vaakalistoitus tai koristelistoja. Rakennusten nurkat saatettiin koteloida valkoiseksi maalatulla pystylaudoituksella, joka muistuttaa antiikin temppelien pilastereita. Joskus nurkkapilastereihin on tehty leveämpi jalusta ja yläpäähän koristeosa eli kapiteeli, jotta pylväs- tai pilasterivaikutelma vahvistuisi. Myös ikkunoiden vuorilaudoissa ja kuistien koristelussa pyrittiin pystypilari- ja vaakapalkkivaikutelmaan. Julkisivun tuli olla harmonisesti jäsennelty - mieluiten symmetrinen - ja matala harjakatto korosti talojen pituutta. Empiretyyli suosi vaakalaudoitusta pystylaudoituksen sijaan. Myös päätykolmio on antiikin temppeleistä peräisin. Päätykolmio luotiin pohjalaistalojen päätyihin joko maalaamalla päätyjen yläosa eriväriseksi tai lisäämällä nurkkiin vaakasuuntaiset koristelistat, ns. kissanpenkit. Päätykolmio lisättiin joskus myös ikkunan yläreunaan. Empire suosi ulkoseinissä keltaista väriä, jolla imitoitiin hiekkakiveä, mutta Kauhajoella keltaiseksi maalattiin vain varakkaimpien taloja, kuten Sanssin kartano.
(googlaa kuvahaku: empire rakennus)

Lehtisen talossa Harjankylässä empirepiirteitä ovat mm. symmetria, vaakalaudoitus, 6-ruutuiset ikkunat, haukanikkunat, palkkikehät, koristeellinen friisi räystään alla, päätykolmion muodostavat "kissanpenkit" räystäiden nurkalla, päätyikkunan yläpuolella oleva kolmiokoriste sekä vaalea väritys.

Kertaustyylit

Kertaustyylit tulivat muotiin rakennuksissa 1800-luvun lopulla. Uusgotiikka, uusrokokoo ja uusrenessanssi ottivat vaikutteita vanhoista tyylisuunnista. Gotiikalle oli tyypillistä korkeat suippokaaret, mikä näkyy myös uusgotiikassa. Esimerkiksi Sanssin kartanon kuistissa on suippokaari-ikkunoita.
(googlaa kuvahaku: goottilainen kirkko)

Sanssin kartanon kuisteissa on uusgotiikalle tyypillisiä suippokaari-ikkunoita. Rakennuksessa on eri-ikäisiä osia. Runko edustaa empire -tyyliä.

Uusrenessanssin tyylipiirteitä näkyy useassa Kauhajoen vanhassa puurakennuksessa. Aninkoulun (1882) yksityiskohdat ovat runsaampia ja koristeellisempia kuin klassismin tyyliin rakennetuissa rakennuksissa. Ikkunoiden yläpuolella ja kerroksien välissä olevassa vaakalistassa on koristeita. Vuorilautoja ei ole maalattu valkoisiksi, vaan tummemmiksi kuin seinät. Julkisivu on jaettu vaakalistoilla kenttiin. Laudoituksen suunta muuttuu vaakalistojen eri puolilla: alimmassa kentässä on pystylaudoitus, keskellä vaakalaudoitus ja ylimmässä kentässä taas pystylaudoitus. Uusrenessanssi suosi T-jakoa ikkunoiden ruudutuksessa. Aninkoulussa on ristiruudutus kapeissa ikkunoissa. Muiden ikkunoiden ruudutuksessa näkyy jo seuraavan tyylisuunnan eli jugendin vaikutusta.
(googlaa kuvahaku: uusrenessanssi rakennus)

Aninkoulu Topeekan varressa on Kauhajoen ensimmäinen kansakoulu.

1900-luvun alkupuoli

Jugend

Antiikin ihanteet hylättiin 1900-luvun alussa, kun muotiin tuli kansallisromantiikka ja jugend. Kauhajoella jugend-tyylisiä rakennuksia rakennettiin erityisesti 1910-1930-luvuilla. Jugendille on tyypillistä koukeroisuus, epäsymmetria, monimuotoisuus ja monivärisyys. Jugend-tyylisessä rakennuksessa voi olla erikokoisia ja –muotoisia ikkunoita ja ulokkeita, eri kattokaltevuuksia, eri rakennusmateriaaleja ja eri värejä. Klassismin rakennuksissa harjakatoista tehtiin matalia, mutta jugend suosi korkeita jyrkkiä kattoja, joissa oli usein aumauksia. Kuvassa on Räimiskän ikkunoita.

Kauhajoella jugend-tyyliin on rakennettu esimerkiksi nykyään nuorisotalona toimiva entinen kunnantalo eli Räimiskä. Rakennuksen muoto ei ole säännöllinen vaan siinä on ulokkeita. Runko on leveä ja korkea. Julkisivu on epäsymmetrinen. Katon harja on viistetty päistään. Ikkuna-aukot on viistetty yläkulmista ja ikkunoissa on erikokoisia ruutuja. Ikkunoiden vuorilaudat jatkuvat alaspäin. Räystäs on leveä ja räystäällä ja harjalla on veistettyjä koristeita.

Muita jugend-rakennuksia ovat Harjan koulu, Nummijärven vanha koulu, Aronkylän ja Kainaston rautatieasemat, Hyypän osuusmeijeri, Myllymäki Käyränkylässä ja Koskiaron asuintalo. Jugendin vaikutus näkyy myös ajan talonpoikaisrakennuksissa mm rakennusten epäsymmetrisyytenä.
(Googlaa kuvahaku: jugend rakennus)

Koskiaron talo edustaa jugendia.

1920-luvun klassismi

Jugendin rönsyilevä tyyli aiheutti pian vastareaktion, jonka myötä palattiin klassismin ihanteisiin. 1920-luvun klassismi oli yksinkertaisempaa kuin 1800 -luvun empire. Yhteistä näille oli symmetria, antiikin temppeleitä jäljittelevät pilari-palkki-teemat julkisivuissa ja ikkunoissa sekä päätykolmiot. Uutta oli Egyptin muinaisesta arkkitehtuurista omaksuttu oviaukon korostaminen. Esimerkkejä 1920-luvun klassismista Kauhajoella on Ojalan pakari, kotitalousopiston päärakennus, evankelinen opisto, Topeeka 23 ja monet 1920-30 –luvuilla rakennetut kyläkoulut.
(googlaa kuvahaku: 1920 klassismi rakennus)

Kotitalousoppilaitoksessa on klassismille tyypillinen sisäänkäynti.

Funktionalismi eli funkkis

Funktionalismi eli funkkis näkyy Kauhajoen katukuvassa vain vähän. Funkkikselle oli tyypillistä geometriset muodot, valkoinen julkisivu, tasakatot, räystäiden puuttuminen ja suuret ikkunat. Funktionalismi kukoisti 1930 -luvulla. Funktionalismi vaikutti myös kuntien kaavoitukseen. Taajamat alettiin jakaa toiminnallisiin eli funktionalistisiin vyöhykkeisiin. Esimerkiksi työ, asuminen, virkistys ja liikenne pyrittiin sijoittamaan kaikki omille alueilleen.
(googlaa kuvahaku: funktionalismi rakennus)

Vanha sairaala edustaa funktionalismia.


Pula-ajan vaikutus rakentamiseen


Toisen maailmansodan jälkeen 1940-luvulla rakentamisen tarve oli valtava. Sotien seurauksena lähes puoli miljoonaa suomalaista menetti kotinsa. Evakkojen asuttaminen oli jälleenrakennuskauden suurimpia haasteita. Koko Suomessa oli sodan seurauksena pula-aika (1939-1954), joten rakentamisessakin pyrittiin käyttämään tarvikkeita säästeliäästi. Hirsitalojen sijasta alettiin tehdä taloja sahatavarasta, mikä vähensi puutavaran tarvetta. Pitkien talojen sijasta alettiin tehdä neliön mallisia taloja, jotta taloa voitiin lämmittää yhdellä talon keskelle sijoitetulla sydänmuurilla. Rintamamiestaloiksi kutsuttuja taloja rakennettiin paljon Kauhajoellekin. Tyypillinen rintamamiestalo on 1,5 kerroksinen, rungoltaan kuutio, harjakattoinen, vuorattu pystylaudoituksella ja siinä on kaksi- tai kolmiruutuiset ikkunat.
(googlaa kuvahaku: rintamamiestalo

1900-luvun loppu

Romantiikka


1930-luvulla kukoistanut funktionalismi aloitti modernien tyylisuuntausten kehittymisen. Funktionalismin pelkistämiselle vastapainoksi tuli 1950-luvulla romanttinen virtaus pehmentämään rakennusten ulkoasua. Kauhajoella on muutama 1950-luvulla rakennettu julkinen rakennus, jossa näkyy romantiikan vaikutusta. Esimerkiksi nykyisin kansalaisopistona toimivassa vanhassa kunnantalossa romantiikan piirteitä ovat rapatut värilliset seinät ja luonnonkivilaatoilla koristettu kivijalka. Valtava sisäänkäynti on pohjoismaisen klassismin mukainen, kehystämättömät suuriruutuiset ikkunat puolestaan jatkavat funktionalismin muotokieltä.


Vaurastuminen näkyy asuintaloissa


Maaseudulla monet perheet rakensivat 1960-70-luvuilla rintamiestaloihinsa tasakattoisen ns. elintasosiiven, joissa oli WC, sauna ja kylpyhuone. Aikaisemmin saunaan ja huussiin mentiin ulkokautta. Kunnallistekniikan kehittyminen eli vesi- ja viemärijohdot mahdollistivat sisävessat. Talojen seinät vuorattiin joskus puun sijasta mineriittilevyillä.

Modernismi ja postmodernismi

Funktionalismi aloitti modernismin kehittymisen. Modernit tyylisuuntaukset ulottuivat laajemmin Kauhajoelle 1960-70-luvulla rakennettuihin julkisiin rakennuksiin. Tälle aikakaudelle oli tyypillistä rakennusten kuutiomainen muoto, nauhamaisesti rinnakkain sijoitetut ikkunat, vaaleat värit, tasa- tai pulpettikatto ja betonijulkisivut. Näitä piirteitä voi nähdä mm. yhteiskoulun, ammattioppilaitoksen, valtion virastotalon (Puistotie 19 ja 21), Topeeka 35:ssä sijaitsevan liikerakennuksen ja Bio Marlonin arkkitehtuurissa.










Modernismi sai puolestaan vastareaktion kun postmodernismi pyrki 1980-luvulla pehmentämään betoniviidakkoa. Muotiin tulivat tiilijulkisivut ja perinteiset harjakatot. Tasakatot olivat osoittautuneet Suomen ilmasto-olosuhteissa hankaliksi. Monessa 1980-luvulla Kauhajoelle rakennetussa rakennuksessa kuten kunnanvirastotalossa, terveyskeskuksessa sekä Kelan, Osuuspankin, Petriinan, Krouvin, Lukselin ja Halpahallin kiinteistöissä on punatiilijulkisivu.


Tiilijulkisivujen jälkeen muotiin tuli lasijulkisivut ja tornimaiset osat. Tämä näkyy erityisesti suurimmissa kaupungeissa, mutta Kauhajoellakin löytyy useita esimerkkejä, kuten Logistia, Tietokauha sekä liikerakennus Topeeka 21:ssä.























Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä