Kunnallistalo

Nykyisessä nuorisotalossa Räimiskässä oli 1930-luvulla kunnallistalo, jossa pidettiin kunnan kokouksia. Paikallisena vaikuttajana Vihtori Kuutti osallistui Kunnallistalolla lukemattomiin kunnanvaltuuston, hallituksen ja lautakuntien kokouksiin.

Alun perin rakennus oli Kauhajoen Nuorisoseurantalo Rientola, joka valmistui 1898. Kunnallisneuvos C. W. von Schantz lahjoitti Kastelmanssonin puiston tontin seuralle talon rakentamista varten. 1900 -luvun alussa seurantaloa alettiin vuokrata kunnallisiin tarkoituksiin mm. kuntakokousten pitoa varten ja 1903 siellä pidettiin myös jumalanpalvelukset, kun kirkkoa remontoitiin. Kunnallistaloksi rakennus muutettiin ja laajennettiin 1913. Rakennuksen rönsyilevä ulkomuoto on jugend-tyylin mukainen. Iltaisinkin kunnallistalossa oli toimintaa. Kauhajoen orkesteri harjoitteli siellä ja joskus pidettiin iltamia ja konsertteja.



Rientolan vieressä oli myös muhkurainen kenttä, jossa pidettiin kilpailuja ja kesäjuhlia. Ensimmäinen kunnollinen urheilukenttä saatiin Aronkylään 1921.

”Kilpailuja pidettiin joko kesäjuhlien yhteydessä tai muuten. Kilpailupaikkoina oli Rientolan kupurainen kenttä tai Korpi-Aron ja Marttilan talojen pihamaat.” Tauno Aro, 1935.

Kunnanvirasto muutti uusiin tiloihin 1950-luvulla, jolloin rakennukseen sijoitettiin nimismiehen kanslia. Rakennus on toiminut nuoriso- ja kerhotiloina ja kirjastokin on ollut välillä sijoitettuna sinne. Räimiskä on siis ollut kauhajokisille tärkeä paikka sen valmistumisesta lähtien. Siellä on kunnan hallinnon toimimisen lisäksi vahvistettu kauhajokisten yhteishenkeä osuustoiminnan ja yhdistysten kokoontumisissa.


Lähteet:

Aro, Tauno Kauhajoen Nuorisoseura 50 v. Historiikki vuosilta 1895 – 1945. Vaasa 1946.

http://www.kauhajoki.fi/fi/palvelut/nuoriso/nuorisotalo-r228imisk228/talon-historia.link

Kauhajoen kulttuurimaisemien kirja, 2012.

Kauhajoen Karhun 40-vuotisjuhlajulkaisu. Koonnut M. Porkkala. 1950. Vaasa, Ilkka oy. kirjapaino.

Pänkälä, Martti, 2010. Taidolla ja sydämellä Kauhajoella – Kotitalouskoulusta korkeakouluun 1920-2010.