Kotitalouskoulu

Kotitalouskoulu perustettiin heti Maamieskoulun vanavedessä. Emännät päättivät, että myös naiset tarvitsevat koulutusta. Ajatuksen kotitalouskoulun perustamisesta esitti M.E. Harjan sisar Alma Harja. Yhdeksän sisukkaan emännän porukka alkoi tehokkaasti puuhata koulua Kauhajoelle. Paikkakunnan naisjärjestöt olivat taustatukena. Koulutusta tarjoamalla haluttiin lisätä tasa-arvoa naisten ja miesten välillä.

Koulu aloitti toimintansa 1920 ensin maamieskoululla ja samana syksynä Ala-Knuuttilassa Karin Sjöbergiltä ostetulla tilalla. Uusi upea päärakennus valmistui 1927. Rakentaminen ja koulun ylläpito vaativat Kauhajoen naisilta suuria ponnistuksia. Koulun nimi muutettiin Kotitalousopistoksi, kun koulussa alettiin kouluttaa myös kotitalousteknikkoja. Koulusta tuli nopeasti rehtori Hilja Massisen johdolla valtakunnallisesti arvostettu kotitalouskoulu.

”Kauhajoen Kotitalouskoulu nykyisellään on kaunis todistus siitä, mitä yhteisvoimin aikaansaadaan, kun vaan uhrautuvaisuutta ja harrastusta löytyy.” Maiju Harja ja Hilja Massinen 1928 koulun vihkiäisissä

Kotitalouskoulua perustamassa olivat emännät Maiju Harja, Rauha Kuusio, Liisi Grönvall, Saimi Marttila, Alma Antila, Lydia Mattila, Anni Pirilä ja Edla Honkaranta sekä neiti Alma Harja. Nämä emännät rekrytoivat puolestaan vaate- ja varainkeruuseen 35 emäntää, jotka keräsivät tukijoita omalta kylältään. Perustajat takasivat itse koulun tarvitsemia lainoja. Järjestettiin myös iltamia varainkeruuta varten. Koko Kauhajoki oli siis mukana koulun rahoittamisessa.

Lähteet:

Nurmela, Heikki, 1982. Kauhajoen koululaitos 1882-1982.

Kauhajoen kotitalousopisto 1920-1970. Vaasa 1970.

Pänkälä, Martti, 2010. Taidolla ja sydämellä Kauhajoella – Kotitalouskoulusta korkeakouluun 1920-2010.