Suunnitelma & toteutus

Kirjoittamisen opiskelua prosessinomaisesti:

1. tunti
  • Lyhyt kirjoitustehtävä: kirjoita esineestä 3 min kaikkea, mitä mieleesi siitä nousee paljastamatta esineen nimeä => käydään tehtävä nopeasti läpi arvaillen, mistä esineestä on kyse
  • Esitellään tuleva tehtävä, jossa lähdetään parin kanssa kirjoittamaan yhteistä tarinaa
    • kerrotaan tehtävän tavoitteet (ks. yllä)
    • jaetaan parit
    • luodaan pareille pedanetiin sivut työskentelyä varten (ryhmämuistio)
=> Lämmittelytehtävä sujui hyvin ja joutuisasti. Saimme tunnin aikana tehtyä ryhmämuistiot kaikille ja asetettua sinne muokkaajat. Oppilaat olivat hyvin motivoituneita ja työskentelivät innokkaasti.

2. tunti
  • Aloitetaan tarinan suunnittelu miettimällä päähenkilö: piirretään se ja kirjoitetaan ympärille ideoita, mitä tarinassa voisi tapahtua
  • Kuvataan piirros ja ideointi pedanetiin
  • Arvioidaan toisen parin päähenkilöä ja suunnitelmaa: kirjoita kommentti ja jokin mieleesi noussut kysymys (voidaan tehdä välitehtävänä, jos aika tunnilla ei siihen riitä)
=> Emme ehtineet kuvata suunnitelmia, joten se jää seuraavaan kertaan. Lisäksi ehdimme vain suullisesti lyhyesti esitellä ideat toisillemme. Toisten suunnitelmien kommentointi jää siis seuraavalle tunnille.

3. tunti
  • Kuvataan oma suunnitelma pedanetiin ja arvioidaan toisen parin tekemää suunnitelmaa (kommentti ja kysymys).
  • Jokainen pari lukee oman suunnitelmansa arvioinnin ja käydään lyhyt keskustelu, mitä ajatuksia arviointi herätti. Nousiko uusia ideoita? Muuttuuko juoni?
=> Lapset olivat nopeita ja kommentoivat kaikkia neljää muuta suunnitelmaa. Tuntui kuitenkin, että näin ekalla kerralla toisen työn kommentointi oli melko lyhyttä ja huomio oli itse toiminnan harjoittelemisessa. Nyt kun tyyli on tuttu, toivotaan, että ensi kerralla lapset keskittyvät paremmin itse kommentoinnin sisältöön.

4. tunti
  • Esitellään tarinan kulku: aloitus, keskikohta ja lopetus. Näytän pedanetistä kuvan juonikaaviosta. Käydään keskustellen läpi jokaisen parin tarinan karkea kulku. Muistutetaan, että suunnitelma saa muuttua matkan varrella.
  • Lähdetään kirjoittamaan tarinan alkua. Parit sopivat kirjoitusvuoronsa keskenään.
  • Kirjoitetun arviointi: itsearviointina kommentoidaan parin yhteistä työskentelyä. Kuinka hyvin työ lähti käyntiin? Onko tästä helppo jatkaa? Tarvitaanko tukea toisilta?

=> Kirjoittaminen käynnistyi pareilla hyvin, eikä kellään näkynyt aloittamisen vaikeutta. Jonkin verran keskustelimme oikeinkirjoituksesta ja totesin, että katsotaan sitä tarkemmin tarkastusvaiheessa. Annetaan siis luovuuden pursuta kiinnittämättä liikaa huomiota jokaisen sanan oikeinkirjoitukseen. Täytyy opettaa vuorosanan kirjoittaminen, sillä kaikki parit kirjoittivat henkilöille vuorosanoja.

5. tunti:
  • Kommentoidaan toisen parin tarinan alkua. Keskitytään palautteenannossa sisältöön, ei niinkään oikeinkirjoitukseen. Sisällytetään arviointiin kommentti, kysymys ja jokin ehdotus tarinan jatkosta.
  • Opetetaan vuorosanan kirjoittaminen; vuorosanaviivan käyttö. (ks. alla)
  • Parit lukevat saamansa palautteen ja jatkavat tämän pohjalta oman tarinansa työstämistä.

=> Toisen parin työn kommentointi oli nyt tuttu juttu, joten se ei vaatinut sen kummempaa ohjeistusta. Tuntui, että lapsilla oli kuitenkin niin kiire jo päästä jatkamaan omaa tarinaa, ettei toisten työn arviointiin maltettu oikein panostaa. Ensi kerralla taidan antaa arvioinnin teon kotitehtäväksi ja keskitymme heti kirjoittamiseen. Kirjoittamisessa huomasin, että oikeinkirjoitus, isot alkukirjaimet ja välilyönnit vaativat ohjeistusta. Osalla pareista tuntui lisäksi olevan juoni hukassa ja tekstiä oli vaikea jatkaa.

6. tunti:
  • Jatketaan tarinoita. Otan yksitellen jokaisen parin ja käyn heidän kanssaan läpi tähänastisen tekstin. Katsotaan kirjoitusvirheet, isot alkukirjaimet ja välilyönnit kohdalleen.

=> Saatiin hyvin muokattua paremmaksi tekstiksi lasten tähän saakka kirjoittamat tarinat. Aika opettajajohtoisesti menin, yhdessä katsottiin kirjoitusvirheet ja kirjoitusasu kuntoon.

7. tunti:
  • Jatketaan tarinoita. Kerron, että nyt pitäisi päästä huippukohtaan ja jäljellä on enää noin kolme tuntia työskentelyä. Lopputunnista voidaan arvioida toisten tarinoita, jos aikaa jää.

=> Monella alkoi olla vaikeuksia keksiä tarinaansa jatkoa. Hetken aikaa työskentely sujui ongelmitta mutta sitten levottomuus alkoi ryhmässä lisääntyä, kun ei enää tahtonut keksiä kirjoittamista. Pyysinkin heitä kommentoimaan toisen parin työtä antaen ehdotuksia tarinan jatkosta. Osa osasi antaa jonkinlaisia ehdotuksia, mutta toiset tyytyivät kommentoimaan tyyliin 5/5. Lopputunnista keskustelimme yhdessä, millainen palaute antaa parille paremmin eväitä jatkaa kirjoittamista. Huomasin myös, että jotkut lapset eivät edes vaivautuneet lukemaan kunnolla toisten tekstiä. Ensi kerralla ehkä luemme ääneen jokaisen parin työt ja kommentoimme niitä ihan keskustellen.

8. tunti:
  • Käydään jokaisen parin tarina yhdessä läpi. Luen senhetkisen tarinan ja yhdessä keskustellen annetaan parille vinkkejä, miten tarina voisi jatkua. Mikäli ehditään, voidaan jatkaa omaa tarinaa lopputunnista.
=> Tunti meni tarinoiden työstämiseen porukalla. Keskustelussa tuli hyviä ehdotuksia toisilta ja moni koki, että nyt on helpompi jatkaa.

9. tunti:
  • Jatketaan tarinaa mieluiten kohti loppuaan. Mikäli tarina on vielä joillakin pareilla pahasti kesken, annan kotitehtäväksi jatkaa sitä niin, että pari kirjoittaa sitä eteenpäin vaikka vuorotellen.
=> Vaikka edellisellä tunnilla juuri kehittelimme tarinoille jatkoa, kokivat lapset kuitenkin vaikeaksi jatkaa tarinoitaan. Ehdotinkin heille, että he vievät ne nyt hiljalleen kohti loppua, sillä tuntui, että tarinat polkivat nyt aika paikallaan. Jokainen ryhmä sai tarinansa nyt suunnilleen valmiiksi. Ensi kerralla aion katsoa jokaisen parin kanssa tarinan vielä läpi ja pidän pienen koonnin yhteisestä kirjoitusmatkastamme.

10. tunti:
  • Yksitellen jokaisen parin kanssa käydään yhteinen teksti läpi ja katsotaan kirjoitusasu kuntoon.

=> Ehdin sopivasti käydä tarinat lopulliseen muotoonsa kaikkien parien kanssa (yhden parin kanssa ehdin tehdä homman jo edellisellä kerralla).


11.tunti:
  • Lopuksi luen jokaisen tarinan vielä läpi. Tehdään myös itsearviointi jaksosta ja keskustellaan vielä tavoitteiden toteutumisesta.

=> Luettiin tarinat läpi ja kommentoitiin lyhyesti. Jokainen täytti itsearvioinnin ja keskusteltiin se vielä yhteisesti läpi. Lapset vaikuttivat tyytyväisiltä työskentelyynsä ja kokivat oppineensa paljon.





Kommentit

Peukutan! Hyvä suunnitelma joka saa elää prosessin edetessä. Aloitellaan ensi viikolla!

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin