#6 Tallenna tuloksesi

SISÄLTÖ

Tavoite: Tässä kappaleessa tutustut laajaan määrään erilaisia tapoja tallentaa hakutuloksiasi ja lisäksi harjoittelet tulosten tallentamista

Tehtävät: Yhden tallennustyökalun kokeileminen tarkennetun haun yhteydessä

Aika: 4 t

Sovelluksia tulosten tallentamiseen

Tiedonhakija syyllistyy helposti "vähimmän vaivan" -periaatteen soveltamiseen, koska työssä pitäisi päästä jo eteenpäin. Laadukkaat lähteet ja oikeat vastaukset eivät kuitenkaan yleensä löydy yhdellä haulla, ensimmäiseltä hakusivulta, 10 sekunnin hakemisen jälkeen. Myös toimittajien - joiden pitäisi journalistin ohjeiden mukaisesti tarkistaa tietolähteensä erityisen huolellisesti ja kriittisesti - on huomattu syyllistyvän kiireen ja taloudellisten paineiden keskellä etsimään tietoa mahdollisimman nopeasti vähällä vaivalla. Ei siis ihme, jos lukiolainenkin helposti kiirehtii tiedonhakuvaiheessa.

Taipumusta hosuvaan hakemiseen voi helpottaa tulosten aktiivinen tallentaminen tiedonhaun aikana. Kun useita tuloksia löytyy tallennettuna, on niitä lopuksi helppo vertailla ja jäsennellä ja lopuksi päättää mitkä lähteet ovat tavoitteiden kannalta parhaimpia. Kuten 1. kappaleessa opit, on tiedonhakua hyvä jatkaa niin kauan, että käyttökelpoista materiaalia on riittävästi.

Hakutulosten tallentamiseen on olemassa valtava määrä tapoja, mutta alla on jäsennelty viiden eri kategorian työkaluja, joista voit valita mieluisesi.

Kirjanmerkit (bookmarks)


Pienimmillään tulosten tallentaminen voi olla yksinkertaisesti kirjanmerkkien luomista. Kirjanmerkillä tarkoitetaan nettiselaimen avaaman verkko-osoitteen tallentamista selaimen muistiin, jottei sinun tarvitse kirjoittaa osoitetta enää uudelleen. Useimmille selaimille on saatavilla myös kirjanmerkkien hallinnointiin erilaisia lisäosia esimerkiksi Session Buddy tai Tab Session Manager.

Helsingin yliopiston digitaidot -kurssisivustolla on hyvä ohjeistus kirjanmerkkien käyttöä varten. Tutustu siihen, jos kirjanmerkkien käyttö on sinulle vielä melko vierasta.

Voit myös tutusta selaimesi mukaisiin ohjeisiin (työpöytä versiot):

Chrome-selain | Firefox-selain | Edge-selain | Safari (MAC)

Selaimen lisäosat

Lähes kaikille selaimille on saatavilla lisäosia, jotka voivat olla erittäin käyttökelpoisia tulosten tallentamisessa. Voit itsekin tarkastella lisäosavalikoimaa oman selaimesi mukaisesti, mutta tässä on alla muutamia vinkkejä yleisimpien selainten sovelluksista, joilla on kätevää tallentaa tietoja tiedonhaun aikana. Kunkin lisäosan kohdalle on merkitty ne selaimet, joille lisäosa on löydettävissä.

Firefox-selaimen laajennukset osoitteesta addons.mozilla.org
Chrome-selaimen lisäosat löytyvät webstoresta osoitteesta chrome.google.com/webstore
Edge-selaimen lisäosat osoitteesta Microsoft Storesta
Opera-selaimen lisäosat osoitteesta addons.opera.com
Safari-selaimen laajennukset osoitteesta apps.apple.com


Tulokset talteen


Onenote Web Clipper

Lähes kaikille selaimille löytyvä Microsoftin Onenote Web Clipper on erittäin varteenotettava vaihtoehto Kouvolan lukiossa opiskelevalle, koska kaikille opiskelijoille on hankittu Office365-lisenssi. Webclipperin avulla mistä tahansa verkkosivusta on helppo napata sisältöä omaan tuotokseen oli se sitten wordissa, powerpointissa, onenotessa tai excelissä.



Evernote Web Clipper

Vastaava sovellus kuin edellinen, mutta Evernote Web Clipper on ehkä hieman nopeampi. Premium-ominaisuudet ovat maksullisia, joten Onenote on opiskelijalle ilmaisena monipuolisempi.



Pocket

Pocketin idea on laittaa nimensä mukaisesti verkosta löydetyt asiat "taskuun". Alunperin sovellus on suunniteltu sisällön tallentamiseksi myöhemmin lukemista varten, mutta sillä voi tallentaa myös muuta verkkosivun sisältöä. Muistiinpanoja sovelluksella ei kuitenkaan ole mahdollista tehdä. Pocket tarjoilee myös ehdotuksia uusista artikkeleista omien tallennuksiesi pohjalta.


Zoho Notebook

Zoho Notebook on täysin ilmainen sovellus (jolla tosin yritetään houkutella hankkimaan muita firman tuotteita), jolla pystyy tallentamaan monin tavoin sisältöä. Voit kopioida koko sivun, osan siitä tai korostaa jonkin tekstin ja lisätä siihen muistiinpanon. Voit myös säätää tekstin kokoa ja kirjasinta.


Verkkosovellukset

Verkkosovelluksilla tarkoitetaan tässä yhteydessä selaimen kautta toimivia sovelluksia, jotka eivät kuitenkaan ole selaimen lisäosia. Suurin osa edellä mainituista lisäosista ovat samalla jonkin verkkopalvelun lisäosia. Selaimen lisäosana ne vain tuovat palvelun helpommin käytettäväksi. Seuraavat verkkopalvelut ovat kuitenkin myös tutustumisen arvoisia, jos ei halua käyttää selaimen lisäosia tai tietokoneelle asennettuja sovelluksia.

Klikkaamalla sovelluksen nimeä pääset sovelluksen verkkosivulle.

Cite this for me on äärimmäisen kätevä työkalu lähdeviitteiden luomisessa ja kopioimisessa omaan työhön. Lähteen nettiosoite kopioidaan sovellukseen ja sovellus etsii automaattisesti lähdeviitteen tiedot ja jäsentää sen valitsemaasi lähdeviitemuotoon. Kätevää!

Diigo on kirjanmerkkien ja verkkosivuihin liitettyjen reunahuomautusten jakopalvelu. Diigon käyttäjät liittävät verkkosivuja kirjanmerkkeihin ja taggaavat eli merkitsevät niiden sisältöjä.  He voivat myös lisätä verkkosivuihin huomautuksia. Kaikkia merkintöjä voi jakaa muiden käyttäjien kera. (Metropolia Wiki)

Wunderlist on kätevä digitaalinen muistilista, johon on helppo organisoida kansioihin tiedonhaun tuloksia. Tiedostoja, kuvia ja muistiinpanoja voi myös työstää yhdessä muiden kanssa. Klikkaa tästä päästäksesi Kotimikron Wunderlist-ohjeeseen: wunderlist.pdf

Pinterest on monelle tuttu rakentamis-, askartelu-, sisustus- ja pukeutumisideoiden tallennusalusta, mutta se toimii yhtälailla opiskelussa kuin vapaa-ajalla. Pinterestiä voi käyttää tulosten tallentamisen lisäksi tiedonhakutyökaluna käyttämällä erilaisia hakusanoja eri aiheisiin liittyen.

Perinteiset toimistosovellukset

Kuten edellä mainittiin, on Kouvolan lukio-opiskelijoilla lisenssi O365-ohjelmistoon. Office-paketin ohjelmat toimivat myös verkkopohjaisesti, mutta niiden työpöytäversiot on myös mahdollista ladata tietokoneelle. Monesti työpöytäversioissa on enemmän ominaisuuksia ja lisäksi et ole riippuvainen verkon toimivuudesta.

Office 365 ProPlus-paketin voi ladata seuraavasti:

1. Avaa kotikoneen selaimessa osoite: https://portal.office.co/OLS/MySoftware.aspx
2. Kirjaudu sisään omalla etunimi.sukunimi.student@edukouvola.fi tai etunimi.sukunimi.student@ksao.fi tunnuksellasi
3. Klikkaa sivun alareunassa Asenna/Install -painiketta ja seuraa ohjeita

Google Docs on lähtökohtaisesti verkkopalvelu, mutta se toimii myös offline tilassa. Docsin käyttö voi olla erityisen kätevää käytettäessä Chrome-selainta tai Android-puhelinta, koska synkronointi toimii hyvin.

Simplenote on kevyt, ilmainen ja yksinkertainen toimistosovellus muistiinpanojen tekemiseen millä tahansa laittella tai käyttöjärjestelmällä.


Kynä ja paperi

Puhuttaessa tietokoneella tehtävästä tiedonhausta, on kätevintä käyttää yllä kuvattuja digitaalisia työkaluja. Kynätyöskentely voi kuitenkin mahdollistaa asioiden hitaamman prosessoinnin ja sitä kautta paremman kokonaisuuden hahmottamisen hakutulosten suhteen. Www-osoitteita tuskin kannattaa alkaa kynällä kopioimaan, mutta erityisesti systemaattisen tiedonhaun suunnittelussa, hakusanojen pohtimisessa ja käsite- ja miellekarttojen luomisessa kynä voi olla hyvä lisä tietokoneella työskentelylle.