Hakukone haltuun

Tervetuloa ottamaan hakukonetta haltuun!

Tällä kurssilla kehität tiedonhakemistasi ja hakemasi tiedon arviointia. Nämä kaksi taitoa ovat avaintaitoja lähes kaikkien lukiokurssien opiskelussa. Oppikirjoihin on tiivistetty paljon tietoa kompaktiin pakettiin, mutta korkeisiin YO-arvosanoihin, lukuisiin lukion projekteihin, ryhmätöihin, esseisiin, oppimiskirjoihin ja tutkielmiin tulet tarvitsemaan kykyä hakea ja arvioida tietoa myös oppikirjojen ulkopuolelta. 

Ja tietenkin - kuten loppuunkulunut sanonta kuuluu - opiskelet elämää, et koulua varten. Ihmiskunnan arvellaan moninkertaistavan nykyisen tiedonmäärän 33 miljoonaa -kertaiseksi vuoteen 2040 mennessä. Se tarkoittaa, että luomme 12 kertaa sekunnissa saman määrän tietoa kuin aikojen alusta vuoden 2003 loppuun saakka! (Tomi Dahlberg, Turun yliopisto) Tuosta tietokasasta sinun pitäisi löytää tieto, johon voi luottaa, jota voi käyttää ja joka edistää sinun tavoitteitasi.

Ennen kuin kääritään hihat ja ruvetaan opettelemaan
a) kommentoi tätä tekstiä laatikon alareunan linkistä ja kerro lyhyesti:
  • Kuka olet, millä luokalla olet ja miksi halusit valita tämän kurssin
  • Mikä/mitkä ovat suurimpia tiedonhakuprojektejasi tähän mennessä (koulussa tai omalla ajalla)?
  • Millaisia taitoja ennenkaikkea haluaisit oppia tällä kurssilla?
b) lue alla oleva modulin resepti ja ohjeita sekä kooste kurssin sisällöstä

Modulin resepti ja ohjeita

Päätavoite: oppia etsimään tavoitteellisesti, systemaattisesti ja tehokkaasti tietoa sekä arvioimaan tiedon luotettavuutta. Lisäksi modulissa käsitellään kriittisen ajattelun merkitystä tiedonkäsittelyssä.
Kohderyhmä: Kouvolan lukioiden opiskelijat
Vaatimukset: On suositeltavaa, ettei modulia oteta täysin täynnä oleviin jaksoihin, jotta tehtävien tekemiseen löytyy aikaa kouluaikana klo 8-16 välillä. Kurssilla on melko paljon englanninkielisiä info- ja ohjevideoita, joihin osaan on olemassa suomenkieliset tekstitykset.
Työtavat: Pääasiassa itsenäinen työskentely verkossa. Yksittäisiä kommentointi-, keskustelupalsta ja arviointitehtäviä muiden kurssilaisten kanssa.
Aikataulu: 2op:n moduli tulee suorittaa yhden jakson aikana, jotta ryhmätoiminta mahdollistuu ja oppiminen olisi tehokkaampaa.
Opintopisteet ja työmäärä: Moduli on laajuudeltaan 2 op, mikä vastaa 38x45min tai 22x75min oppitunteja. Tiedon hakeminen -osio muodostaa yhden opintopisteen ja tiedon arviointi -osio toisen. Opintosuoritus annetaan kunkin jakson arviointipäivään mennessä. Puutteellisesti suoritetut tehtävät tulee uusia uusintakoeviikkoon mennessä.
Rakenne: Moduli koostuu kahdesta osiosta: 1) tiedon hakeminen ja 2) tiedon arviointi. Kunkin osion alla on kappaleita ja joidenkin kappaleiden alla alakappaleita. Jos kappaleeseen liittyy tehtäviä, ne löytyvät sivun oikeasta laidasta (tai älypuhelimella monesti sivun alaosasta) esim. otsikolla "#1-tehtävä: mielle- tai käsitekartta". Joissain kappaleissa on lisämateriaalia, jonka lukeminen on vapaaehtoista.
Tuki: Opettaja on tukena kurssin suorittamisessa ja kurssiin liittyvät kysymykset esitetään ensisijaisesti modulin keskustelupalstalla, joka löytyy modulin etusivulta. Opettaja seuraa viikoittain opiskelijoiden etenemistä kurssilla ja osallistuu myös kurssin keskusteluihin. Tarvittaessa kysymyksiä voi esittää myös suoraan opettajalle peda.netin viestitoiminnolla tai wilma-viestillä. Tarvittaessa järjestetään yksilö- tai ryhmäohjausaikoja.
Viestintä: Keskustelu -osiosta löytyy kaikkien käyttöön tarkoitettu keskustelupalsta sekä opettajan ilmoitustaulu, jonka kautta kurssiin liittyvät ilmoitukset tulevat. Muista tilata kurssi klikkaamalla tähteä, jotta pääset sivulle helposti ja saat opettajan viestit myös sähköpostiisi.

Ohjeet tilauksen luomiseen alapuolella.





Tästä ensimmäiseen osioon: Tiedon hakeminen

Sisältö ja kappalekohtaiset tavoitteet

Kappale #1 Miksi haet tietoa

Tavoite: Tässä kappaleessa opit tehokkaan tiedonhakemisen lähtökohdista sekä sen mistä aloittaa tiedon hakeminen.
Tehtävä: Tiedonhaun suunnittelu käsite- tai miellekartan avulla
Aika: 2 t

Kappale #2 Hakukoneiden toiminta

Tavoite: opit tuntemaan hakukoneen toiminnan perusperiaatteen
Tehtävä: monivalinta/aukkotehtävä tekstin ja videon pohjalta
Aika: 0.5 - 1 t

Kappale #3 Hakukoneiden varjopuolet

Tavoite: ymmärtää hakukoneiden rajoitukset ja oppia jäsentämään kriittisesti hakukoneiden monopolisoitumista
Tehtävä: kriittisen artikkelin lukeminen ja vastaaminen avokysymyksiin
Aika: 1.5 - 2 t

Kappale #4 Hakuoperaattorit

Tavoite: tiedonhaussa käytettyjen keskeisimpien hakuoperaattoreiden käyttäminen
Tehtävä: hakuoperaattoreiden kokeileminen ja raportointi keskustelupalstalla
Aika: 3 t

Kappale #5 Googlen hakutyökalut

Tavoite: Tässä modulin laajimmassa kappaleessa harjoittelet monipuolisesti Googlen eri hakutyökalujen käyttöä sekä selaimen ja hakukoneen asetusten säätämistä.

Tehtävät: Erilaisia hakutehtävä, asetusten säätäminen esimerkin mukaan, hakuhistorian tarkastelutehtävä.

Aika: 5-6 t

  • Perushaku
  • Tarkennettu haku
  • Kuvahaku
  • Asetukset kuntoon
  • Hakuhistorian hyödyntäminen
  • Google Scholar

Kappale #6 Tallenna tuloksesi

Tavoite: Tässä kappaleessa tutustut laajaan määrään erilaisia tapoja tallentaa hakutuloksiasi ja lisäksi harjoittelet tulosten tallentamista

Tehtävät: Yhden tallennustyökalun kokeileminen tarkennetun haun yhteydessä

Aika: 4 t

Lopputehtävä 1

Tavoite: Lopputehtävä 1 testaa osiossa 1 oppimiasi taitoja.

Tehtävät: Kolme Google A Day -hakutehtävää

Aika: 1 - 2 t

Aika yhteensä 17 - 20 t