Lokit ja tiirat

Lokit ja tiirat

Harmaalokki on isokokoinen valkoinen lokki, jolla on harmaa selkäpuoli, ja mustaa siivenkärjissä (aivan kärjessä valkoista). Kalalokki on värityksltään samanlainen, mutta kooltaan huomattavasti pienempi. Voit nähdä kokoeron tässä kuvassa. Voit opiskella näiden kahden lajin eroja englanninkielisellä videolla (herring gull = harmaalokki, common gull = kalalokki).
Suomen Luonto -lehden lokkikoulussa voit opetella tunnistamaan eri lokkilajeja!

Lisää lokeista

Tässä voit katsoa videon, joka sisältää kuvia ja videoita harmaalokista, sekä harmaalokin ääntelyä. Katso myös vastaava video kalalokista. Kalalokki on harmaalokkia selvästi pienempi ja sirompi. Kalalokin pää on pyöreä ja nokka hennompi kuin harmaalokilla. Kalalokin silmä on musta, harmaalokin keltainen. Kalalokin jalat ja nokka ovat kellanvihreät, harmaalokilla nokka on keltainen ja jalat punertavat.

Kaksi tummaselkäistä lokkiamme onvat merilokki ja selkälokki. Merilokki on suurin lokeistamme, harmaalokkiakin kookkaampi. Katso kaksi videota merilokista, ensimmäisellä videolla merilokki ja varis, toisella kaksi merilokkia. Selkälokki on merilokkia pienempi, vaikka yksittäisen linnun koon arvioiminen voi olla hankalaa. Jos paikalla on harmaalokki, selkälokin tunnistaa siitä, että se on sitä hieman pienempi. Jalkojen väri on lokeilla erilainen: selkälokin jalat ovat keltaiset, merilokin punertavanharmaat. Lennossa kannattaa katsoa siiven kärjen valkoista aluetta: selkälokilla se on pieni täplä, merilokilla suurempi laikku. Samon siiventyven takareunan valkea reunus on merilokilla leveämpi. Katso video selkälokista.

Kahdesta mustapäisestä lokista naurulokki on suurempi. Sen niska on valkoinen. Pikkulokin pään musta ulottuu myös niskaan. Hyvä tuntomerkki on pikkulokin lennossa näkyvä siiven musta alapinta.

Merilokkia lukuunottamatta kaikki muut viisi lokkia pesivät Mikkelin seudulla. Merilokin voi nähdä täällä muuttoaikoina varhain keväällä ja syksyllä.