Kuikat ja uikut

Kuikka ja kaakkuri


Kuikka ja kaakkuri ovat hyvin samanoloisia lintuja. Katso video uivasta kuikasta. Hyvä tuntomerkki on selän valkea kirjailu. Kuikan ääniä voit kuunnella lintukaraokessa. Kaakkurin selkä on yksivärisen harmaa. Punainen rinta näyttää kaukaa usein mustalta. Katso kaakkurista kertovat lyhyt YLEn video tarinoita järviltä. Toisen videon alussa kuulet myös kaakkurin huutoa. Kaakkurin ääniä voit kuulla myös  lintukaraokessa.

Tiedonportailla on hyvät sivut kuikasta ja kaakkurista. Kuvissa näkyy myös lintujen talvipuku, joka on hyvin erilainen kesäpukuun verrattuna. Katso vielä kuvatalvipukuisesta kuikasta.

Myös luontoportista löydät lisätietoja 
kuikasta ja kaakkurista


Uikut

Uikut ovat taitavia uimaan ja sukeltamaan, mutta maalla kömpelöitä. Niille on tyypillistä näyttävät soidinmenot ja melko karmeat äänet. Syksyllä ne vaihtavat asunsa talvipukuun, jolloin niiden tunnistaminen on selvästi vaikeampaa kuin keväällä ja kesällä.

Uikuista tavallisimmat ovat silkkiuikku ja härkälintu. Katso video 
silkkiuikusta (mukana myös härkälintu). Tiedonportailta löytyy tietoa silkkiuikusta ja Luontoportista voit opiskella lisää niin silkkiuikuista kuin härkälinnustakin. Onko härkälinnun kiljunta sinulle tuttua? Jollei, voit kuunnella sitä luontoportin sivulla. Katso vielä valokuva talvipukuisesta silkkiuikusta.

Hieman harvinaisempi ja edellisiä pienempi mustakurkku-uikku pesii lähinnä rehevissä merenlahdissa. Sisämaassa sen mieleen ovat pienet lammet, esim. entiset vedenpuhdistamot ja kala-altaat. Mikkelissä se on pesinyt viime vuosina esim. Naistingillä, Laihalammella, Haukivuoren Hirviniemellä (varma paikka) ja jopa Myrkkylammessa aivan keskustan tuntumassa. Katso video, ja lisätietoa niin Tiedonportailta kuin Luontoportista.

Hyvin harvinainen pikku-uikku pesii Suomessa lähinnä vain maan lounaisimmissa osissa. Arvioitu parimäärä on vain 20-50. Talvella sen saattaa kuitenkin löytää muualtakin Suomesta sulapaikoista. Tällä videolla Suonenjoella talvehtinut pikku-uikku. Kesällä pikku-uikku on toisennäköinen, katso video. Nimensä mukaan laji on vesilinnuksi pieni, sorsan poikasen kokoluokkaa. Lisätietoa Luontoportista.