Pöllöt

Pöllöt

Yle Areenassa on Metsän tarina sarjassa yleisesitys pöllöistä (jakso 7) ja jakso (8) lapinpöllöstä. Voit katsoa ne tästä linkistä.

HUOM! Tällä sivulla on alasivu, jossa on videoita pöllöjen äänien opettelua varten.

Suomessa pesii 10 pöllölajia. Etelä-Savossa niistä pesii säännöllisesti kuusi lajia ja satunnaisesti 2 lajia. Niitä kahta lajia, jotka eivät pesi täällä, voi nähdä Mikkelin seudulla talvella. Tosin tunturipöllö on äärimmäisen harvinainen: viimeisin havainto on vuodelta 2000. Se on helppo tunnistaa valkoisesta väristä.

Hiiripöllö vaeltaa talvella vaihtelevin lukumäärin pohjoisesta etelämmäksi, ja joinain talvina niitä voi nähdä helpostikin pelloilla tai aukeiden reunoilla saalista kyttäämässä. Hiiripöllö on päiväaktiivinen. Paras tuntomerkki on haukkamainen vatsapuolen väritys: tummia juovia vaalella pohjalla. Voit katsoa videon hiiripöllöstä täältä.

Muita päiväaktiivisia pöllöjä, joita voi talvellakin nähdä, ovat pieni varpuspöllö ja isokokoinen lapinpöllö. Varpuspöllö saattaa tulla talvella kaupunkiin lintujen ruokintapaikoilla saalistamaan. Tällä videolla varpuspöllö on vallannut linnunpöntön. Usein sen näkee puun tai pökkelön latvassa tarkkailemassa mahdollista saalista. Paras tuntomerkki on koko, se on vain punatulkun kokoinen. Varpuspöllön soidinviheltelyä kuulet tällä videolla ja voit opetella sitä myös  lintukaraoke videolta

Lapinpöllön tuntomerkki on naaman valkoiset kiehkurat, jotka muodostavat ikään kuin x:n keltaisten silmien välissä. Tässä vielä linkki Yle Areenan Tarinoihin metsästä, lapinpöllö esitellään jaksossa 8. Lapinpöllöstäkin on lintukaraoke.

Varpuspöllö ja helmipöllö ovat Suomen yleisimmät pöllöt. Helmipöllö on noin räkättirastaan kokoinen pöllö, joka pesii havumetsissä. Tästä linkistä voit katsoa helmipöllöä videolta. Helmipöllön puputusta voit opetella lintukaraokessa,

Huuhkaja on suurin pöllö. Voit katsoa kaksi videota huhuilevasta huuhkajasta tästä ja täältä ja pitemmän videon Suomenlinnan huuhkajista tästä linkistä.

Viirupöllö on huuhkajan ja lapinpöllön jälkeen kolmanneksi suurin pöllö. Sen naama on tasaisen yksivärinen ja silmät tummat. Katso video viirupöllöstä täältä sekä viirupöllön kylpyhetkestä Ylen uutisten sivulta.

Lehtopöllö muistuttaa viirupöllöä, mutta on hieman pienempi ja sillä on päälaeltä naamaan ulottuvia raitoja. Katso video. Lehtopöllö on Etelä.Suomen yleisin pöllö, joka Mikkelin seudulla on jo harvinainen.

Muut pöllöt talvehtivat Suomessa, mutta sarvipöllö ja suopöllö ovat muuttolintuja, jokunen sarvipöllö saattaa jäädä tänne talveksikin. Ne ovat keskenään läheisiä lajeja, joiden erottaminen toisistaan ei ole aina helppoa. Eroina mm. naaman ja silmien väri ja vatsan viirutus. Molemmat saalistavat lentämällä avomaiden yllä. Suopöllö saalistaa päivälläkin, sarvipöllö vain hämärissä ja yöllä. Sarvipöllö on Suomessa eteläinen laji, suopöllön pesimäalue on pohjoisempi, ja se ei yleensä pesi Etelä.Savossa. Katso videolta suopöllön ja sarvipöllön saalistuslentoa. Tässä vielä englanninkielinen video, jolla selostetaan sarvipöllon (long-eared owl) ja suopöllön (short-eared owl) eroja.