Outokummun lukio

Ajankohtaista

Hiukkasen kiihdyttävä reissu

Terveisiä marraskuiselta matkala CERNiin Lia Laukkasen, 3A, raportoimana!
Alla oleva matkakertomus ja lisää kuvia Facebookissa
 

CERN 2018.jpg


Hiukkasen kiihdyttävä reissu

Vuoden 2018 marraskuun lopulla viiden itäsuomalaisen lukion fysiikan jatko-opiskelijat lähtivät matkalle kohti CERNin hiuskkasfysiikan tutkimuslaitosta. Matkalle mukaan lähti oppilaita Outokummun, Polvijärven, Nurmeksen, Juuan sekä Lieksan lukioista opettajiensa johdolla. Matkaa varten tehtiin paljon töitä, ja matkakassa karttui muun muassa karkinmyynnillä sekä paikallisten yhdistysten lahjoituksilla. Outokumpulaisten opiskelijoiden matkaa sponsoroivat Lions Club Outokumpu, Lions Club Outokumpu Kupari, Outokummun Rotaryklubi sekä Outokummun Osuuspankki.


Valtioidenvälistä huippufysiikkaa

CERN on hiukkasfysiikan tutkimuskeskus Sveitsin ja Ranskan rajalla Meyrinin kaupungissa, Alppien vuoriston läheisyydessä. CERNissä tutkitaan aineen perusolemusta ja voimia, jotka pitävät sen koossa. CERNin keskeisin tutkimuslaitteisto on hiukkaskiihdytin LHC (Large Hadron Collider, suomeksi suuri hadronitörmäytin).

Matkaan sisältyi tutustuminen niin tutkimuskeskukseen kuin myös CERNin välittömässä läheisyydessä sijaitsevaan Geneven kaupunkiin, jossa me opiskelijat majoituimme matkan ajan. CERNissä saimme tutustua hiukkaskiihdyttimien toimintaan, tietojenkäsittelyyn sekä tiedon säilöntään sekä hiukkasfysiikan tulevaisuuteen. Tutustuimme luennoilla ja esittelykierroksilla moniin eri ammatteihin fyysikoista insinööreihin.

CERNin tutkimuskeskus ei rajoitu vain Meyriniin ja maanpinnalle rakennettuihin rakennuksiin, vaan me pääsimme myös iltapäivämatkalle Ranskan puolelle Cessy’n kuntaan, jonka alueella sijaitsee CMS (Compact Muon Solenoid), toinen LHC:n kahdesta yleiskäyttöisestä hiukkasilmaisimesta. CMS-ilmaisin sijaitsee luolassa, joka on kaivettu sadan metrin syvyyteen.

Saimme hyvin monipuolista tietoa siitä, millaista työskentely suuressa tutkimuskeskuksessa on sekä siitä, kuinka sellaiseen voisi tulevaisuudessa päästä töihin. Matkan jälkeen moni meistä pohti tulevaisuutta ja sitä, voisiko CERN tai jokin muu fysiikan tutkimuskeskus joskus olla työnantajamme. Kolmen CERN-päivän jälkeen olimme oppineet hiukkasfysiikasta erittäin paljon, vaikka jotkut aiheet olivatkin hyvin korkealentoisia. CERNin ammattilaiset ovat tehneet hyvää työtä, sillä vaikeiden aiheiden tuominen yksinkertaisempaan, ”lukiolais-ystävälliseen” muotoon, suomeksi ja englanniksi, ei ole mikään helppo tehtävä. Mutta ei ollut myöskään meille annettu kotitehtävä, joka on vielä toistaiseksi fysiikan ammattilaisillekin mahdoton tehtävä: kvanttikenttäteorian sekä suhteellisuusteorian yhdistäminen kaiken teoriaksi. Ehkä jonain päivänä joku meidän ryhmästä sen vielä kehittää.


Kulttuurikylpyä Alppien ympäröimänä

Jotta matkamme ei olisi ollut pelkästään pohdiskelua suurten asioiden äärellä, siihen sisältyi myös paljon kulttuuria. Matkan lopussa lähdimme päivän bussimatkalle Ranskan puolelle vierailemaan Chamonix’n sekä Annecy’n kaupunkeihin.

Chamonix’ssa näimme maisemia, jollaisia emme olleet koskaan omin silmin nähneet, muun muassa vielä toistaiseksi ikijäässä olevat Alppien huiput sekä purojen kirkasta vettä, jota on sanottu myös Euroopan puhtaimmaksi vedeksi. Annecy’ssa tutustuimme eurooppalaiseen joulutoriin sekä pääsimme keskelle päivänpolttavinta politiikkaa törmäämällä keltaliivisiin mielenosoittajiin. Reissun viimeisenä päivänä meillä oli mahdollisuus vierailla museossa, jossa oli erilaisia fysiikkaan liittyviä interaktiivisia pisteitä ja jonka näyttely kertoi fysiikan sekä matematiikan historiasta. Meillä oli aikaa vierailla myös Geneven Kansainvälisessä Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun museossa ennen kotimatkaa.


Kiihdyttävä, mutta mieleenpainuva reissu

Kaiken matkailun ohella tuli pakostikin tutustuttua myös lähikuntien muihin nuoriin. Matkaa oli erittäin mukava taittaa samalla aallonpituudella olevien opiskelijoiden kanssa, sillä kaikkia meitä yhdisti ainakin yksi asia: kiinnostus fysiikkaa kohtaan. Matka tarjosi lukemattoman määrän uusia kokemuksia ja elämyksiä, joita kykenee muistelemaan vielä vanhana kiikkustuolissa. Matka CERNiin maailmanluokan tutkimuskeskukseen huippuluokan ammattilaisten ohjaukseen oli uniikki elämys, jollaisia ei varmasti tule montaa kertaa vastaan elämän aikana. Kotimatkalla kohti Outokumpua ja omaa sänkyä, lentokoneessa ja maan kamaralla, pohdimme reissua ja sen sisältöä. Sen voisi tiivistää yhteen lauseeseen: voisihan sitä mielellään uudestaankin lähteä.

Lia Laukkanen, Outokummun lukio

Lv. 2019 - 2020 jaksot

1. jakso 13.8.2019 - 2.10.2019, 37 työpäivää

2. jakso 3.10.2019 - 29.11.2019 37 työpäivää

3. jakso 2.12.2019 - 7.2.2020, 39 työpäivää

4. jakso 10.2.2020 - 6.4.2020, 36 työpäivää

5. jakso 7.4.2020 - 30.5.2020, 36 työpäivää

Wanhat 2019

Outokummun ja Polvijärven lukion wanhat tanssivat sekä Outokummussa että Polvijärvellä. Täältä pääsee katsomaan, miten Wanhat 2019 tanssivat Outokummun urheilutalolla 15.2.2019. Outokummun Seudun valokuvagalleriaan pääsee täältä.

Koeviikot ja uusintakoepäivät lv. 2018 - 2019

Hylättyjen kurssien uusintakoepäivät:
Lv. 2017 - 2018; 5. jakson uusintakokeet 24.8.2018. Ilmoittautuminen vain kirjekuorella.

Lv. 2018 - 2019:
1. jakson koeviikko 20.9. - 28.9.2018, uusintakokeet pe 12.10.2018
2. jakson koeviikko 20.11. - 28.11.2018, uusintakokeet pe 14.12.2018
3. jakson koeviikko 29.1. - 6.2.2019, uusintakokeet pe 22.2.2019
4. jakson koeviikko 29.3. - 8.4.2019, uusintakokeet pe 26.4.2019
5. jakson koeviikko 21.5. - 29.5.2019, uusintakokeet pe 24.8.2019

Hyväksyttyjen kurssien uusintakoepäivät:
pe 9.11.2018 ja pe 3.5.2019

Uusintakoeaika klo 9.00 - 11.45.

Ilmoitus erityisruokavaliosta


Erityisruokavalio-ilmoitukset ovat uudistuneet. Periaate on, että keittiölle ilmoitetaan vain ne herkkyydet/allergiat, jotka uhkaava henkeä tai aiheuttavat merkittäviä allergiaoireita.
Eettisiin tai vakaumuksellisiin syihin perustuvat ruokavaliot eivät ole lääketieteellisiä syitä, joten niistä riittää oppilaan oma ilmoitus. Ruoka on nyt aina laktoositonta, vain maitotuote tulee valita sitten erikseen.

Liitteenä on erityisruokavalioilmoitus, joka on tulostettavissa. Alle 18-vuotiaiden opiskelijoiden osalta on huoltajien allekirjoitettava ilmoitus.
Siun soten erityisruokavalioilmoitus oppilaitoksille PDF.pdf

MIKSI HAKISIN OUTOKUMMUN LUKIOON?

MIKSI HAKISIN OUTOKUMMUN LUKIOON?

 

Siihen on monta hyvää syytä!

Outokummun lukio tarjoaa opiskelijoilleen täydelliset kurssimuotoisen lukion valintamahdollisuudet, jolloin voit itse suunnitella ja vaikuttaa opintoihisi. Koulu tukee stipendin muodossa aloittavien opiskelijoiden kannettavan tietokoneen hankintaa 300 €:lla

Lukion aloittaville on tarjolla kertauskurssit matematiikassa, ruotsissa ja englannissa, joissa kerrataan peruskoulun keskeiset asiat ja siten helpotetaan opintojen aloittamista. Valinnaisina kielinä on tarjolla lukuvuodelle 2018-2019 saksa, ranska ja venäjä. Espanjan aloittamisen mahdollisuus on vielä avoinna.

Outokummun lukiossa voit myös osallistua kansainväliseen toimintaan Schöningenin (Saksa) ja Opalenican (Puola) yhteistyökoulujen kanssa. Erityisesti matematiikan ja fysiikan opiskelijoilla on mahdollisuus myös osallistua tiedeleirikouluun Cern´in ydintutkimuskeskuksessa Sveitsissä. Opiskelijat joutuvat aina kustantamaan osan matkakuluista itse.

Pienet opetusryhmät takaavat sen, että opettajalla on oikeasti aikaa ohjata opintojasi.

Myös opetuksen erityisjärjestelyt ja erityisopettajan tuki ovat mahdollisia.

Voit halutessasi suorittaa joko yksittäisiä ammatillisia opintoja tai ns. kolmoistutkinnon, jolloin saat lukion päättötodistuksen, ylioppilastodistuksen sekä ammatillisen todistuksen.

Koulun oppilaskunta toimii aktiivisesti ja ajaa oppilaiden etuja.

Ota yhteyttä ja kysy reilusti lisää tietoja!

Juhani

opinto-ohjaaja

juhani.rasanen@outokummunkaupunki.fi

044 7559 277