Tuen järjestämistä ohjaavat periaatteet

Perusopetuslain mukaan oppilaalla on oikeus saada opetussuunnitelman mukaisen opetuksen ohella oppilaanohjausta ja riittävää oppimisen ja koulunkäynnin tukea koko perusopetuksen ajan. Tukea on annettava heti, kun tuen tarve ilmenee.

Koulutyössä on tärkeää erilaisten oppimisen esteiden ja oppimisvaikeuksien varhainen tunnistaminen. Tuen tarpeen varhaiseksi havaitsemiseksi oppilaiden tarpeita tulee arvioida jatkuvasti ja aloittaa tuen antaminen riittävän varhain. Tuen oikea-aikaisuus sekä tuen oikea taso ja muoto ovat ratkaisevia oppimisen ja kehityksen turvaamiseksi. Kodin ja koulun yhteistyö on edellytys onnistuneelle opiskelun tukemiselle.

Oppilas saattaa tarvita oppimisessa ja koulunkäynnissä tukea tilapäisesti tai pitempiaikaisesti. Tuen tarve voi vaihdella vähäisestä vahvempaan tai oppilas voi tarvita monenlaista tukea yhtä aikaa. Koulu auttaa oppilasta erilaisin tukimuodoin, jotka riippuvat vaikeuksien laadusta ja laajuudesta.

Oppilaan saaman tuen tulee olla joustavaa, pitkäjänteisesti suunniteltua ja tuen tarpeen mukaan muuttuvaa. Tukimuotoja ovat esimerkiksi tukiopetus, osa-aikainen erityisopetus, oppilashuollollinen tuki ja avustajapalvelut. Niitä käytetään sekä yksittäin että yhdessä toisiaan täydentävinä.

Tukea annetaan niin kauan ja sen tasoisena kuin se on tarpeellista. Kun oppilaan tuen tarve muuttuu, liikutaan tuen portailla joustavasti kulloisenkin tarpeen mukaan joko vähentäen tai vahvistaen tukea.