YH7 Säästäminen on järkevää 2023

Tehtävä

Tunnilla tutustuimme muutamaan rahastoon ja morningstar.fi-sivustoon, joka on hyvä tietolähde sijoittajalle. Ennen kuin tekee sijoituksia johonkin rahastoon, on syytä selvittää, millä tavoin rahasto valikoi sijoituskohteensa, millaisia yrityksiä rahaston salkusta löytyy ja millaisia kustannuksia sijoittaja joutuu rahastolle maksamaan.  

 

Näiden perustietojen ohella sijoittaja voi hyödyntää päätöksenteossa erinäisiä tunnuslukuja, jotka kertovat yksittäisen yrityksen, indeksin tai rahaston taloudellisesta tilanteesta. Ehkä tärkein tällainen tunnusluku on P/E eli voittokerroin (price per earnings). Tunnusluku paljastaa, kuinka kallis osake on suhteessa yrityksen tekemään voittoon. Mitä korkeampi P/E-luku, sitä kalliimpi osake on verrattuna yrityksen liiketulokseen. Vastaavasti matala P/E-luku paljastaa osakkeen olevan edullinen suhteessa tulokseen.  

 

P/E-luku lasketaan jakamalla yksittäisen osakkeen hinta (price) yrityksen osakekohtaisella tuloksella (earnings). Jos osakkeen hinta on 100 euroa ja yritys tekee voittoa 5 euroa vuodessa per osake, on kyseisen yrityksen P/E-luku 20 (100 / 5 = 20). Vastaavasti, jos osakkeen hinta on 20 euroa ja yritys tekee 2 euroa voittoa vuodessa per osake, on P/E-luku 10 (20 / 2 = 10).  

 

 

 

Yksi tapa ymmärtää P/E-luku on ajatella sen olevan aika, jolloin osake tienaa ostohintansa takaisin voittoina. Yllä olevassa esimerkissä 20 euroa maksavan osakkeen P/E-luku oli 10. Jos ostaisit osakkeen 20 eurolla ja yritys tekisi vuodessa 2 euroa voittoa per osake ja tämä voitto jaettaisiin omistajille osinkoina, saisit ostohintasi osinkoina takaisin 10 vuodessa (10 vuotta x 2 euroa = 20 euroa). 100 euroa kustantavalla osakkeella vastaava aika olisi 20 vuotta (20 vuotta x 5 euroa = 100 euroa). Osingoista pitää tosin maksaa veroa, jota tässä ei ole huomioitu.  

 

Teoriassa matala P/E-luku tekee osakkeesta houkuttelevan sijoituskohteen. Asia ei ole kuitenkaan näin yksinkertainen, sillä yrityksen tulos voi tulevaisuudessa muuttua. Nopeasti kasvavalla yrityksellä on yleensä korkea P/E-luku, mutta se voi silti olla pitkällä tähtäimellä erinomainen sijoitus. P/E-luvun syvällinen sisäistäminen edellyttää osakemarkkinoiden toiminnan ymmärtämistä.  

 

P/E on siis osakkeen hinta jaettuna osakekohtaisella tuloksella. Osakkeen hinta määräytyy pörssissä kysynnän ja tarjonnan perusteella. Mitä enemmän sijoittajat ovat valmiita osakkeesta maksamaan, sitä korkeammaksi sen hinta muodostuu. Ostohalukkuuteen vaikuttavat nykyisen tuloksen lisäksi yrityksen tulevaisuudennäkymät. Kilpailukykyinen yritys, jonka liikevaihto kasvaa voimakkaasti, houkuttelee itselleen sijoittajia. Korkea hinta kertoo sijoittajien luottamuksesta. Vastaavasti yrityksistä, joilla ei ole kasvupotentiaalia tai joiden pelätään ajautuvan vaikeuksiin, ei olla halukkaita maksamaan yhtä paljon. Päin vastoin, näistä yrityksistä moni pyrkii hankkiutumaan eroon, mikä madaltaa hintaa kasvattamalla osakkeen tarjontaa. Osakkeen hinta on tavallaan markkinoiden keskimääräinen näkemys yrityksen nykyisestä arvosta.  

 

Joillakin yrityksillä vuosittainen liiketulos saattaa vaihdella voimakkaasti. Tällöin hetkellinen P/E-luku ei anna mielekästä tietoa yrityksen tilanteesta. Jos tulos on hetkellisesti romahtanut, esimerkiksi koronaepidemian seurauksena, voi P/E-luku kivuta hyvinkin korkealle ilman, että se kuvastaa yrityksen pitkän aikavälin tuloskuntoa. Vastaava tilanne on niin sanotuilla syklisillä yrityksillä (esim. konepajateollisuus), joiden liiketulos vaihtelee taloussuhdanteiden mukana. Silläkin on väliä, miten yrityksen liiketulos on P/E-lukuun laskettu. Yrityksillä voi olla kertaluonteisia menoja kuten pääoman alaskirjauksia, jotka heikentävät tulosta. Usein tällaiset menot on siivottu laskelmista, jotta P/E-luku kuvastaa paremmin liiketoiminnan kannattavuutta. Sijoittajan kannattaakin selvittää, miten yrityksen voitto on vaihdellut esimerkiksi viiden vuoden aikana ja verrata tätä lukemaa osakkeen hintaan.  

 

Tätä kirjoitettaessa Teslan osakkeesta maksetaan yli 1 200 dollaria/kpl. Tällä hinnalla Teslan markkina-arvo (eli osakkeiden yhteen laskettu hinta) on hulppeat 244 miljardia dollaria. Yritys ei ole koskaan tehnyt voittoa, eikä sille siten voi laskea kunnon P/E-lukua. Autoja Tesla myy vuodessa noin 24 miljardin arvosta. BMW:n P/E-luku on puolestaan 7,86, liikevaihto yli 100 miljardia ja markkina-arvo 37,74 miljardia euroa. Vaikka saksalainen autojätti tekee 4,8 miljardia euroa voittoa vuodessa ja myy neljä kertaa enemmän autoja, Tesla arvostetaan moninkertaisesti arvokkaammaksi yritykseksi. Asetelma kertoo sijoittajien epäluulosta perinteisiä autovalmistajia kohtaan. Teslan uskotaan valtaavan markkinat sähköautoillaan ja ajavan vanhat toimijat ahdinkoon. P/E-luvulla katsottuna BMW on huomattavasti houkuttelevampi sijoituskohde, mutta sijoittajat katsovat tulevaisuuteen. On mahdotonta tietää etukäteen, lunastaako Tesla yritykseen ladatut odotukset.  

 

Viimeisen sadan vuoden aikana matalan P/E:n osakkeet ovat olleet keskimäärin parempia sijoituskohteita. Tällaisia osakkeita ostavia sijoittajia kutsutaan joskus arvosijoittajiksi. He haluavat haalia salkkuunsa laadukkaita yrityksiä halvalla. Viimeisen vuosikymmenen aikana parhaat tuotot on kuitenkin saatu korkean P/E:n kasvuyrityksistä kuten Alphabet (Google), Apple tai Facebook. Olennaista on ymmärtää, ettei P/E-luku paljasta, onko yritys hyvä tai huono sijoituskohde. Se on työkalu, jolla voi arvioida osakkeen hintaa suhteessa yrityksen muihin ominaisuuksiin. Mitä korkeampi P/E, sitä enemmän tulevaisuuden odotuksia on sisällytetty osakkeen hintaan.  

 

 

Yrityksen P/E-lukuun vaikuttavia tekijöitä 

 

Nostattavat 

Madaltavat 

liikevaihto kasvaa nopeammin kuin BKT 

liikevaihto kasvaa hitaammin kuin BKT 

kasvava liikevoitto 

heikentyvä liikevoitto 

vahva kilpailukyky / markkinajohtaja 

haastava kilpailutilanne 

suuri kasvupotentiaali / suotuisat megatrendit 

uuden teknologian uhkaama toimiala 

vakavaraisuus 

korkea nettovelkaantumisaste 

uskottavat johtajat 

kriisit 

suhdannevakaa liiketoiminta 

syklisyys / epävarmuus 

markkinahype / vakuuttava tarina 

pessimismi / näköalattomuus 

 

Yksittäisten yritysten lisäksi P/E-luku voidaan laskea koko pörssille. Tämä voidaan tehdä joko laskemalla kaikkien yritysten P/E-lukujen keskiarvo tai painottamalla yrityksiä laskelmissa niiden markkina-arvon mukaan. Keskimääräisellä P/E-luvulla voidaan arvioida eri markkinoiden potentiaalisia tuottoja. Tyypillisesti kehittyneiden talouksien pörssien P/E-luvut ovat vaihdelleet välillä 10–25. Historiallinen keskiarvo on noin 15. Yhdysvaltain pörssin (S&P 500) P/E-luku on tätä kirjoitettaessa 22,44 eli sangen korkea. Helsingin pörssin P/E on 15,8, mikä on lähellä historiallista keskiarvoa. P/E-luvun varjossa Helsingin pörssi ei ole yliarvostettu.  

  

Tätäkään lukua ei pidä tuijottaa liian yksisilmäisesti, sillä osakkeiden hintojen ohella P/E-lukuun vaikuttaa yritysten liiketulos. Taloussuhdanteen huipulla voittoa tehdään rutkasti, mikä saa pörssin näyttämään edullisemmalta kuin se tosiasiassa on. Vastaavasti vakavan talouskriisin iskiessä tulokset romahtavat, mikä voi nostaa P/E-luvun hyvin korkeaksi. Toukokuussa 2009, keskellä finanssikriisin syvintä vaihetta, Yhdysvaltain pörssin S&P 500 indeksin P/E kohosi ennätyslukemiin (123,73). Tästä huolimatta osakkeet olivat tuolloin poikkeuksellisen edullisia ja niitä haalineet sijoittajat tekivät valtavia voittoja.  

Vastaa seuraaviin kysymyksiin.  

1. Laske alla olevien yritysten P/E-luku.  

a) Elisa Corporation. Osakkeen hinta 54,08 euroa, osakekohtainen tulos 1,97 euroa.  

b) Fortum Corporation. Osakkeen hinta 17,25 euroa, osakekohtainen tulos 2,13 euroa.  

c) Marimekko Corporation. Osakkeen hinta 26,60 euroa, osakekohtainen tulos 1,38 euroa.  

2. Mikä yllä olevista yrityksistä on houkuttelevin sijoituskohde P/E-luvun perusteella? Miksi? 
3. Kritisoi ja puolusta väitettä: parhailla yrityksillä on aina korkea P/E-luku.  
4. Linkistä löytyy Nordnetin osakevertailu, johon on listattu Helsingin pörssin 25 vaihdetuinta yritystä tunnuslukujen mukaan. Tutustu listaan ja vastaa sen perusteella kysymyksiin.  


a) Millä kolmella yrityksellä on suurin P/E-luku? Selvitä yritysten toimiala. 
 
b) Millä kolmella yrityksellä on pienin P/E-luku? Selvitä yritysten toimiala.  
c) Tarkastele listaa. Mikä yhdistää toisaalta korkean P/E-luvun yrityksiä ja toisaalta matalan P/E-luvun yrityksiä? Pohdi, miksi.  
d) Valitse listasta yksi yritys, joka vaikuttaa mielestäsi kiinnostavalta sijoituskohteelta suhteessa sen P/E-lukuun. Perustele valintasi.  

 

P/E-luku tehtävät

Palautusaika päättyi
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki
  • Palauta äänitallenne

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

19.4 itsenäisen tunnin suoritus

Palautusaika päättyi
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki
  • Palauta äänitallenne

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Kysymyksiä Jasmin Hamidin videosta

TATin Sijoittajakoulu

Kysymyksiä Jasmin Hamidin videosta https://www.youtube.com/watch?v=WJRnKkxaKYM

 

  1. Millä tavoin Jasmin Hamid motivoi itseään säästämään?  

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Miksi Jasmin ei aloittanut sijoittamista aiemmin?

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Jasminin mielestä media antaa väärän kuvan osakesijoittamisesta. Miksi?

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Mitä vinkkejä Jasmin antaa aloittelevalle sijoittajalle?

____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  1. Pohdi vierustoverisi kanssa, millä tavoin sinä voisit motivoida itseäsi säästämään.

Kysymyksiä Jasmin Hamidin videosta vastaukset

Palautusaika päättyi
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki
  • Palauta äänitallenne

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Korkoa korolle kertaus

Ensimmäisen tapaamisen tärkein aihe oli korkoa korolle -ilmiö. Yksinkertaistettuna se tarkoittaa sitä, että yhtenä vuonna sijoitukselle saatu tuotto (eli korko) kasvaa sekin seuraavana vuonna korkoa.  

 

Jos sijoittaisin 1 000 euroa 20 prosentin korolla, olisi minulla ensimmäisen vuoden jälkeen 1 200 euroa, jossa korkoa olisi 200 euroa. Seuraavana vuonna kyseinen 1 200 euroa kasvaisi 1 440 euroon, jossa siis korkotuottoa olisi toiselta vuodelta 240 euroa (0,2 * 1 200). Kolmantena vuonna sijoitus kasvaisi jo 1 728 euroon.  

 

Sijoittajalle korkoa korolle -ilmiö tarkoittaa sitä, että pitkäkestoiset sijoitukset voivat tuottaa valtavasti voittoa. Mitä aikaisemmin sijoittamisen aloittaa, sitä enemmän ilmiöstä voi hyötyä. Korkotuotto ei kuitenkaan ole alkuvuosina niin suuri: siksi sijoittajalta vaaditaan vuosien kärsivällisyyttä.  

 

Korkoa korolle -efektin vaikutusta voi havainnollistaa luvun 72 säännöllä. Se kertoo, kuinka nopeasti sijoituksen arvo kasvaa kaksinkertaiseksi. Jos luvun 72 jakaa sijoituksen korkotuotolla, saa tulokseksi vuodet, joissa sijoitus tuplaantuu arvossa.  

 

Oletetaan, että sijoitukselle saatu vuosittainen tuotto 10 %. Tällöin sijoitus kaksinkertaistuu 72/10 = 7,2 vuodessa.  

Jos sijoituksen tuotto on 7 %, se kaksinkertaistuu 10,3 vuodessa. (72/7 = 10,285).  

Jos sijoituksen tuotto on 5 %, se kaksinkertaistuu 14,4 vuodessa (72/5 = 14,4)  

Jos sijoituksen tuotto on 1 %, se kaksinkertaistuu 72 vuodessa (72/1 = 72)  

Jne...  

 

Huomatkaa, että luvun 72 sääntöä voi käyttää moneen muuhunkin asiaan kuten inflaatioon, väestönkasvuun tai talouskasvuun.  

Missä ajassa väestö kasvaa kaksinkertaiseksi, jos joka vuosi väestö kasvaa 4 %?  

Vastaus: 72/4 = 18 vuodessa.  

Kuinka nopeasti hinnat kaksinkertaistuvat, jos vuosittainen inflaatio on 2 %?  

Vastaus: 72/2 = 36 vuodessa.  

Kuinka nopeasti Kiinan bruttokansantuote kaksinkertaistuu, jos talouskasvu on 8 % vuodessa?  

Vastaus: 72/8 = 9 vuodessa 

 

Tehtävät: 

 

Vastaa seuraaviin kysymyksiin.  

 

  1. Miljonääriksi haluava 16-vuotias Mikael päättää aloittaa kuukausisäästämisen. Hän aikoo sijoittaa säästönsä Helsingin pörssiin, jonka tuotto on keskimäärin 7 % vuodessa. Kuinka paljon Mikael tulisi säästää kuukaudessa, jos hän haluaisi kerätä itselleen miljoonan euron salkun 50 ikävuoteen mennessä? Hyödynnä vastauksen selvittämisessä korkoa korolle -laskuria.  

  1. Millaisella kuukausisummalla Mikael saisi miljoonan kasaan 60 ikävuoteen mennessä?  

  1. Korkoa korolle -laskureiden ongelma on siinä, että osakkeiden tuotto ei ole tasaista. Joinakin vuosina niiden arvo voi kasvaa valtavasti ja toisinaan pörssi voi romahtaa. Sijoittaja.fi -sivustolta löytyy taulukko, johon merkitty Helsingin pörssin tuotto vuosittain 1999–2018. Vastaa taulukon avulla seuraaviin kysymyksiin: 

a) Kuinka monena vuonna Helsingin pörssin osakkeet ovat tuottaneet voittoa?  
b)Kuinka monena vuonna osakkeet ovat tuottaneet tappiota? 
c)Mikä on ollut pörssin paras vuosi tänä ajanjaksona?  
d) Mikä on ollut huonoin?  
e) Pohdi, millä tavoin sijoittajan kannattaisi ottaa huomioon vaihtelu tuotoissa eri vuosien välillä.  

Korkoa korolle kertaus

  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki
  • Palauta äänitallenne

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Korkoa korolle harjoitukset

Palautusaika päättyi
  • Palauta kuva tai muu tiedosto
  • Palauta merkintä
  • Palauta linkki
  • Palauta äänitallenne

Sinulla ei ole tarvittavia oikeuksia lähettää mitään.

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä