Kaikille yhteinen esiopetus

Kaikille yhteinen esiopetus, Lopen paikallinen tarkennus

Esiopetuksessa lapsi on osa esiopetusryhmää. Silti jokaisen lapsen tulee voida osallistua ryhmän toimintaan myös omana ainutlaatuisena itsenään. Toiminnan tulee tukea jokaista yksilönä, josta aikuiset ja toiset lapset ovat aidosti kiinnostuneita ja jota he arvostavat. Lapselle annetaan mahdollisuus osallistua ryhmää koskevaan päätöksentekoon, esimerkiksi ryhmän toiminnan suunnitteluun. Näin hän saa oppia osallisuutta ja vastuuta omista valinnoistaan.

Erilaiset lapset ja erilaiset kulttuuritaustat ovat rikkaus, joka huomioidaan esiopetuksen arjessa. Vieraisiin kulttuureihin tutustuminen luo pohjaa monimuotoisessa yhteiskunnassa elämiseen. Aikuisen positiivinen esimerkki on erittäin tärkeä osa suvaitsevaisuuden opettamista.

Toimintakulttuurin kehittämisen lähtökohta

Toimintakulttuurin kehittämisen lähtökohtana on kaikille yhteinen esiopetus, jossa kukin lapsi voi toimia, kehittyä ja oppia omana ainutlaatuisena yksilönään sekä yhteisön jäsenenä. Toimintaa kehitetään inklusiiviseen ja kulttuurista monimuotoisuutta tukevaan suuntaan. Jokaiselle lapselle suunnitellaan sopivia oppimisen haasteita sekä turvataan tarvittava kasvun ja oppimisen tuki. On tärkeää, että lapset saavat kokemuksia siitä, että heistä ollaan kiinnostuneita, heitä arvostetaan ja heidän mielipiteillään ja toiminnallaan on merkitystä.

Avoin vuorovaikutus ja yhteisöllisyys

Toimintakulttuuri tukee avointa vuorovaikutusta ja yhteisöllisten toimintatapojen kehittymistä. Esiopetuksen toiminnassa näkyvät lapsiryhmässä edustettuna olevat kielet ja kulttuurit sekä uskonnot ja katsomukset. Lapsia rohkaistaan vuorovaikutukseen ja toimimaan osana vertaisryhmää. Heitä ohjataan ottamaan muut huomioon sekä kunnioittamaan toisten yksilöllisyyttä. Näin luodaan pohjaa monimuotoisessa yhteiskunnassa toimimiselle.