Johdanto

Toimintakulttuurin arviointi ja kehittäminen, Lopen paikallinen tarkennus

Lopella esiopetuksen toimintakulttuuria raamittavat paitsi valtakunnallisten esiopetuksen opetussuunnitelman perusteiden ohjaamat velvoitteet ja periaatteet, niin myös Lopen kunnan kasvatuksen ja koulutuksen arvot (turvallisuus, vastuullisuus, myönteisyys, avoimuus ja välittäminen). Lisäksi Lopella positiivinen kasvatuksellinen vuorovaikutus painopistealueena näkyy olennaisena osana päiväkotien esiopetuksen toimintakulttuuria.

Toimintakulttuuria arvioidaan ja kehitetään niin, että se edistää mahdollisimman hyvin lasten ja koko esiopetusyhteisön oppimista, etua ja hyvinvointia. Kehittämisessä ensiarvoista on huomioida lapset, sillä jokainen lapsi ja esiopetusryhmä on erilainen. Keskeisiä asioita ovat lasten havainnointi, lapsituntemus ja lasten osallisuus. Myös huoltajien palaute ja mielipiteet ovat tärkeässä asemassa toimintakulttuuria kehitettäessä.

Esiopetuksen vuosisuunnitelmaa laadittaessa otetaan huomioon tiedossa olevat toimintakulttuurin erityispiirteet ja kehittämistarpeet. Henkilökunta sopii yhteiset toimintatavat, joihin jokainen sitoutuu. Toimintatapoja kuitenkin arvioidaan jatkuvasti ja uusia toimintatapoja ollaan valmiita kokeilemaan monipuolisesti. Tärkeää on tiedostaa, että kaikki esiopetuksen sisällä tapahtuva toiminta vaikuttaa toimintakulttuuriin. Aikuiset toimivat joka tilanteessa mallina lapsille ja vaikuttavat toiminnallaan myös muihin aikuisiin.

Päiväkotien johtajilla ja kyläkoulujen osalta perusopetuksen rehtoreilla on osaltaan vastuu toimia esiopetuksen toimintakulttuurin arvioijina ja kehittäjinä. Lisäksi yhteistyö muiden päiväkotiryhmien, koululuokkien ja yhteistyötahojen kanssa vaikuttaa esiopetuksen toimintakulttuuriin ja sen muokkaamiseen.