Joensuun seudun OPS2016

Ajankohtaista

Ydinsisällöt ovat täydentyneet!

Vuosiluokkakohtaiset ydinsisällöt ovat täydentyneet 7.-9. lk:n matematiikalla. Suuri kiitos kaikille työskentelyyn osallistuneille opettajille!

Ydinsisällöt ovat edelleen kesken! Mukaan kaivataan yhtä englannin aineenopettajaa, kahta ruotsin aineenopettajaa, kahta historiaa ja/tai yhteiskuntaoppia opettavaa opettajaa sekä kahta alakoulun ympäristöopin taitajaa. Ilmoittaudu leena.muona@edu.joensuu.fi. Tarjolla mielenkiintoista ops-työtä sekä hyvät tarjoilut! Työ tehdään oppituntien ulkopuolella ja siitä maksetaan korvaus.

Opetushallituksella on asiaa

Arviointikriteerit tarkentuvat. Lue asiasta lisää opetushallituksen tiedotteesta.

Faktaa varhennetusta kieltenopetuksesta. Linkin takana taltiointi Helsingissä 21.9. pidetystä seminaarista. Katso puheenvuorot. Finlandia-talolla 13.12. pidetyn kieltenopetuksen varhentamisen juhlaseminaarin taltiointi löytyy täältä. 
Opetushallituksen blogista voit lukea varhennetun kieltenopetuksen ops-työn etenemisestä.

Matematiikkaa opettava opettaja, huomio! Tarjolla on ilmaista koulutusta verkkokursseina:

Joustavaa matematiikkaa verkkokoulutuksena (MOOC).
Koulutus on Opetushallituksen rahoittamaa maksutonta täydennyskoulutusta. Nyt avoinna ovat kuuden opintopisteen soveltavat kurssit
- varhaiskasvattajille,
- 1.-2. luokkien opettajille
- 3.-6. luokkien opettajille
- yläkoulun opettajille ja
- lukion opettajille.
Lisätietoa ja ilmoittautumislinkin löydät täältä.

Lumatikka-täydennyskoulutus verkossa matematiikkaa opettaville opettajille. Tutustu ja ilmoittaudu tästä linkistä.

Koulutusta ja materiaalia globaalikasvattajille ja sellaisiksi aikoville

Transformer 2030 -hankkeen sivuilta löydät runsaasti globaalikasvatuksen materiaalia.

Maailmankoulusta löydät runsaasti materiaalia ja ideoita koulujen globaalikasvatuksen. Käy katsomassa täältä.

Positiivista pedagogiikkaa

Positiivinen CV -koulutus
tulee helmikuussa (13.2.) Joensuuhun. Tutustu aiheeseen tästä linkistä. Koulutukseen täytyy ilmoittautua kahteen paikkaan:
1. Joensuulaiset Intraan ja seutukunnat koulutuskalenterin kautta. Muista vaihtaa jaksoksi kevät 2019.
2. Koulutuksen järjestäjän ilmoittautumisjärjestelmään tänne.
Paikkoja on reilusti mutta rajoitetusti!

Muista myös vierailla positiivisen pedagogiikan seudullisella ops-sivulla. Sieltä löydät aiheeseen liittyvää materiaalia ja sivusto täydentyy jatkuvasti. Pääset sinne päävalikosta, hakemistosta tai suoraan tästä linkistä.

Vapaasti muokattavaa ja hyödynnettävää arviointimateriaalia kouluille

Uutta materiaalia arvioinnin avuksi! Tutustu eNorssin julkaisuun
Oppimista edistävä arviointi.

Screenshot-2018-10-9 Oppimista edistävä arviointi.png

Ja muuta mukavaa...

Screenshot-2018-8-31 Vaarallinen lukudiplomi.png
Kirjasto on julkaissut Vaarallisen lukudiplomin alakoululaisille. Käy tutustumassa! Pedanet-sivuilla on paljon tietoa ja materiaalia opettajan avuksi. Kirjastoilla on jaossa myös painettuja lukupasseja. Kysy lisää kirjastovirkailijalta.
matematiikan tai historian opettaja, ota yhteyttä!
Ydinsisällöt.pdf

Vilkaisehan myös  mediakeskuksen koulutuskalenteria. Tarjolla on kaikenlaista tähdellistä ja hyödyllistä, aiheina mm. TEAMS ja O365. Uutuutena on mukana koulutus sähköisten arviointityökalujen käyttöön. Ja mikä parasta, tämä lysti on ilmaista!


Koulutuksia


 • Joustavaa matematiikkaa verkkokoulutuksena (MOOC)
  Koulutus on Opetushallituksen rahoittamaa maksutonta täydennyskoulutusta. Nyt avoinna ovat kuuden opintopisteen soveltavat kurssit
  - varhaiskasvattajille,
  - 1.-2. luokkien opettajille,
  - 3.-6. luokkien opettajille,
  - yläkoulun opettajille ja
  - lukion opettajille.
  Lisätietoa ja ilmoittautumislinkin löydät täältä.
 •  Täydennyskoulutusta verkossa tarjoaa matematiikkaa opettaville myös Lumatikka. Lue lisää ja ilmoittaudu täältä.
 • Positiivinen CV -koulutus 13.2. klo 9 - 15. 30. Tähän koulutukseen täytyy ilmoittautua kahteen paikkaan: Intran ja seutukuntien koulutuskalenterin lisäksi koulutuksen järjestäjän ilmoittautumisjärjestelmään tänne.
 • Matikkanälkä-koulutus 23.2. klo 9.00 - 16.00. Koulutus sopii kaikille matematiikkaa opettaville. Kouluttajat Laura Tuohilampi ja Juuso Nieminen.
Ellei toisin mainita, joensuulaiset ilmoittautuvat koulutuksiin Intran koulutuskalenterin kautta, seutukunnat tästä linkistä. Jos ilmoittaudut kevään koulutuksiin, vaihda jaksoksi "kevät 2019".

Jos sinulla on koulutusten suhteen toiveita tai muuta palautetta, voit kirjoittaa niitä kommenttikenttään.

Joensuun seudun OPS 2016

Esi- ja perusopetuksen opetussuunnitelmat otettiin käyttöön 1.8.2016 alkaen kaikissa esiopetusta opettavissa yksiköissä ja kouluissa vuosiluokilla 1–6. Perusopetuksen ylemmät vuosiluokat ottavat opetussuunnitelmat käyttöön porrastetusti: 7. vuosiluokat ottavat uudet opetussuunnitelmat käyttöön 1.8.2017, 8. vuosiluokat 2018 ja 9. vuosiluokat 2019.

Joensuun seudulla on laadittu seudullinen opetussuunnitelma seitsemän kunnan kesken. Mukana ops-prosessissa ovat Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kontiolahti, Liperi, Outokumpu ja Polvijärvi.

Opetussuunnitelman uudistus ohjaa oppilasta aktiiviseksi toimijaksi, joka oppii vuorovaikutuksessa toisten oppilaiden, opettajien, muiden aikuisten ja eri yhteisöjen kanssa monipuolisissa oppimisympäristöissä.

Uusi opetussuunnitelma näkyy esiopetuksessa oppimiskokonaisuuksina, 1-6-luokkalaisten arjessa mm. uusina oppiaineina ja kaikkien vuosiluokkien osalta monialaisina oppimiskokonaisuuksina. Tuntijaon ja oppiaineiden uudistus vuosiluokilla 7-9 otetaan käyttöön vaiheittain.

Mikä sitten muuttui?
Opetushallitus on koostanut pikaoppaan uuteen opetussuunnitelman, josta löytyvät keskeisimmät uuden opetussuunnitelman uudistukset.

The new national core curricula is now available also in English