B-ruotsin oppimäärän tavoitteet, sisällöt ja arviointi vuosiluokalla 6

Tavoitteet

Tutustutaan pohjoismaalaisuuteen ja ruotsin kielen vaikutukseen suomen kieleen. Innostetaan oppijaa uuden kielen pariin. Oppija selviytyy yksinkertaisimmista arkipäiväisistä viestintätilanteista ja osaa kertoa itsestään ruotsiksi.

Sisällöt

Aihepiirejä ovat 5.-6. luokilla:

5lk: Minä, perheeni ja harrastukseni; kuten minä, perheeni, kotipaikkani, harrastukset, ruotsin kieli Suomessa

6lk: Kaverit, koulu ja vapaa-aika; kuten kouluni, ostoksilla, ulkonäkö, hyvinvointi, musiikki


Lisäksi voidaan valita yhdessä oppilaita kiinnostavia aihepiirejä.
Harjoitellaan erilaisia vuorovaikutustilanteita ja ääntämistä.
Rakenteista opetellaan substantiiveja, adjektiiveja, verbin preesens-muoto, persoonapronomineja, lukusanoja, kysymyslauseiden sanajärjestys ja päälauseen suora sanajärjestys.

Työskentelytavat:
Työskentelytapoina käytetään mm. pari- ja pienryhmätyötä, leikkejä, laulua, pelejä ja draamaa. Mahdollisuuksien mukaan hyödynnetään tieto- ja viestintäteknologiaa ja tarjotaan mahdollisuuksia harjoitella kansainvälistä yhteydenpitoa.

Eriyttäminen:
Kielissä oppimisvaikeuksia kokeville oppijoille eriytetään opiskeltavaa asiaa kolmiportaisen tuen keinoin.
Kielissä hyvin menestyville oppijoille eriytetään opiskeltavaa asiaa ylöspäin, jotta opiskelussa on tarpeeksi haastetta.

Arviointi

Arviointi:
Arviointi on ohjaavaa ja kannustavaa. Oppimista arvioidaan monin eri tavoin, mm. vertais- ja itsearvioinnin keinoin. Arvioinnissa välineenä voidaan käyttää esim. kirjallisia ja suullisia kokeita, jatkuvaa näyttöä sekä Eurooppalaista kielisalkkua http://kielisalkku.edu.fi/fi. Arvioinnissa otetaan huomioon kielitaidon kaikki osa-alueet.

Ruotsin kielen B1-oppimäärän arviointikriteerit 6. vuosiluokan päätteeksi hyvää osaamista kuvaavaa sanallista arviota /arvosanaa kahdeksan varten
(ks. valtakunnalliset opetussuunnitelman perusteet)