Luhangan paikalliset opetussuunnitelmaratkaisut

Luhangan koulun toimintakulttuurin kehittämisen tavoitteena on saavuttaa myönteinen, kannustava ja kuunteleva ilmapiiri sekä kiireettömyyden tuntu. Toiminnassa pyritään vahvistamaan lapsen osallisuutta sekä tukemaan yhteisöllisyyttä.

Oppiva yhteisö

Luhangassa toimintakulttuuria pohditaan ja arvioidaan säännöllisesti pitkin lukuvuotta. Opettajilla on yhteistä suunnitteluaikaa sekä aikaa pedagogiselle pohdinnalle. Henkilökunta jakaa tietoa ja kehitettyjä menetelmiä keskenään avoimesti. Oppilaat pääsevät vaikuttamaan koulutyöhönsä oppilaskunnan kautta. Vanhempien muodostama vanhempainyhdistys tuo kotien äänet kuuluviin. Lisäksi koulu järjestää vanhempainiltoja ja keskusteluhetkiä vanhempien ja oppilaiden kanssa esimerkiksi vanhempainvarttien muodossa.

Hyvinvointi ja turvallinen arki

Oppilaiden aktiivisuutta lisätään Liikkuva koulu -hankkeen avulla. Varhaisen puuttumisen keinoin turvataan hyvinvointia ja turvallista arkea. Tavoitteet ja säännöt ovat kaikkien yhteisön jäsenten tiedossa ja heidän kesken tehdään tiivistä yhteistyötä. Koulussamme on kummitoimintaa ylä- ja alaluokkien välillä. Koulussamme järjestetään aamu- ja iltapäivätoimintaa sekä maksutonta kerhotoimintaa oppituntien jälkeen opettajien ohjaamana. Nämä toiminnot ovat luontevana osana oppilaan kokonaista koulupäivää.

Vuorovaikutus ja monipuolinen työskentely

Oppilaille annetaan työyhteisön hyvän ilmapiirin kautta malli hyvään toimintaan. Pienessä kouluyhteisössä kaikki ovat tiiviissä vuorovaikutuksessa keskenään ja tuntevat hyvin toisensa. Näin ollen aktiivinen ja osallistuva vuorovaikutus korostuu. Luhangassa tehdään yhteistyötä koulun ulkopuolisten toimijoiden, kuten seurojen, kirjaston ja järjestöjen kanssa.

Kulttuurinen moninaisuus ja kielitietoisuus

Luhangan koulun harrastekerhoissa pyritään tarjoamaan mahdollisuutta kielten harrastamiseen. Vieraat kielet pyritään tuomaan lähemmäksi oppilaan arkea koulupäivän eri tilanteissa. Kulttuurien moninaisuutta kehitetään kansainvälisyyskasvatuksen kautta, mm. projektien avulla.

Osallisuus ja demokraattinen toiminta

Koulumme toimintakulttuurissa osallisuudella on tärkeä rooli. Oppilasta vastuutetaan vähitellen omasta opiskelustaan ja kasvatetaan samalla vastuulliseksi kouluyhteisön jäseneksi. Oppilaalla on mahdollisuus vaikuttaa asioihin omassa luokassa ja oppilaskunnan kautta koko koulun asioihin. Kaikki yhteisön jäsenet osallistuvat arviointiin, jota käytetään toiminnan kehittämisessä.

Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo

Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo näkyvät toimintakulttuurissamme siinä, että huomioimme jokaisen oppilaan yksilölliset tarpeet. Kohtaamme toisemme avoimesti ja olemme aina valmiina oppimaan uutta.

Vastuu ympäristöstä ja kestävään tulevaisuuteen suuntautuminen

Tavoitteena on saada ympäristökasvatus luontevaksi osaksi koulupäivää ja näin etenemään pienillä teoilla kohti kestävää kehitystä. Toiminnan suunnittelussa huomioidaan ajankohtaiset asiat.

Kommentit

Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin