Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet

Koulutyön käytännön järjestämisestä päätettäessä kiinnitetään huomiota siihen, että ratkaisut tukevat kasvatuksen ja opetuksen tavoitteiden saavuttamista ja edistävät perusopetuksen yhtenäisyyttä rakentavaa toimintakulttuuria. Kaikkien tässä käsiteltävien asioiden osalta koulukohtaiset ratkaisut, työn- ja vastuunjako sekä muu käytännön toteutus täsmennetään koulukohtaisessa opetussuunnitelmassa ja/tai lukuvuosisuunnitelmassa opetuksen järjestäjän päätöksen mukaisesti.

Yhteinen vastuu koulupäivästä sekä yhteistyö

Keuruun kaupungin perusopetuksessa hyvän ja turvallisen koulupäivän perustana on kaikkien koulun aikuisten yhteinen vastuunotto oppilaiden kasvun, oppimisen ja vahvuuksien huomioimisesta. Oppilaiden oppimista, tuen tarpeita ja hyvinvointia seurataan tiiviissä yhteistyössä huoltajien, oppilashuollon toimijoiden ja muiden yhteistyötahojen kanssa. Ongelmia pyritään ennalta ehkäisemään mm. tunnistamalla kasvun ja oppimisen esteitä ja kehittämällä koulun toimintakulttuuria ja toimintatapoja koko kouluyhteisön hyvinvointia tukeviksi. Yhteistyö pohjautuu vuorovaikutukselle ja yhdessä sovituille yhteistyön muodoille. Oppilaiden vastuulla on kouluyhteisön jäsenenä osallistua koulutyöhön, suhtautua syrjimättömästi, arvostavasti ja reilusti kaikkiin kouluyhteisön jäseniin ja noudattaa yhteisiä sääntöjä. Koti ja koulu yhteistyössä ohjaavat oppilasta toimimaan lain edellyttämällä tavalla kouluyhteisössään sekä tukevat yhdessä oppilasta hänen kasvussaan ja oppimisessaan.
Kodin ja koulun yhteistyön keskeisenä tavoitteena on turvata oppilaan terve kasvu, oppiminen ja kehittyminen. Yhteistyön avulla tuetaan kasvatuksen ja opetuksen järjestämistä siten, että oppilas saa oman kehitystason ja tarpeiden mukaista opetusta, ohjausta ja tukea. Kodin ja koulun yhteistyössä lähtökohta on oppilaan hyvä, turvallinen arki sekä oppimistavoitteiden ja opiskelumotivaation tukeminen.
Yhteistyö kodin ja koulun välillä perustuu toimivaan, kunnioittavaan ja molemminpuoliseen vuorovaikutukseen. Oppilaiden huoltajille tarjotaan mahdollisuuksia tutustua ja osallistua koulun arkeen, koulun toiminnan ja kasvatustyön tavoitteiden suunnitteluun ja kehittämiseen yhdessä koko koulun henkilöstön ja oppilaiden kanssa. Kodin ja koulujen välisistä viestintätavoista sovitaan yhdessä huoltajien kanssa.
Oppilaiden osallisuuden toteutumisen huomioimisen kuvaus sisältyy erilliseen kasvatuskeskusteluja ja jälki-istuntoa sekä kurinpidollisten keinojen käyttöä koskevaan suunnitelmaan.

Kasvatuskeskustelut ja kurinpidollisten keinojen käyttö

Keuruulla kasvatuskeskusteluja ja jälki-istuntoa sekä kurinpidollisten keinojen käyttöä koskeva suunnitelma on erillinen suunnitelma, jonka sivistyslautakunta hyväksyy.