Kunnan OPS-sisältö
Etäyhteyksiä hyödyntävä opetus
Mikäli etäyhteyksiä hyödyntävää opetusta käytetään, opetuksen järjestäjä päättää ja kuvaa opetussuunnitelmassa
- minkä asioiden opetuksessa ja opiskelussa etäyhteyksiä hyödynnetään
- mitkä ovat etäyhteyksien opetuskäyttöä ohjaavat tavoitteet, opetuksen järjestämisen käytännöt ja yhteiset toimintatavat sekä eri toimijoiden vastuut.
Etäyhteyksiä voidaan käyttää, kun opetusta ei ole tarkoituksenmukaisesti järjestettävissä paikan päällä. Tällaisia oppiaineita voivat olla esimerkiksi harvemmin opiskellut kielet ja uskonnot sekä suomi toisena kielenä. Etäyhteyksiä voidaan tarpeen mukaan hyödyntää myös silloin, kun oppilas syystä tai toisesta ei voi osallistua opetukseen koulussa.
Vuosiluokkiin sitomaton opiskelu
Mikäli opetuksen järjestäjä tarjoaa mahdollisuudet edetä vuosiluokkiin jaetun oppimäärän sijaan oman opinto-ohjelman mukaisesti, tulee tästä päättää opetussuunnitelmassa. Tämän lisäksi opetuksen järjestäjä päättää ja kuvaa opetussuunnitelmassa
- miten vuosiluokkiin sitomatonta eli oman opinto-ohjelman mukaan etenevää opiskelua käytetään (koskeeko ratkaisu kaikkia vai joitakin kouluja, joitakin luokka-asteita, yksittäisiä oppilaita jne.)
- mitkä ovat oppimäärään sisältyvät opintokokonaisuudet, joista opinnot rakentuvat
- mitkä ovat tuntijako sekä opetuksen tavoitteet ja sisällöt näille opintokokonaisuuksille
- mitkä opintokokonaisuudet ovat oppilaalle pakollisia ja mitkä valinnaisia
- miten opintojen etenemistä ja opintokokonaisuuksien suorittamista seurataan ja arvioidaan.
Vuosiluokkiin sitomattomasti edettäessä otetaan huomioon oppimisen arviointia sekä seuraavalle vuosiluokalle siirtymistä koskevat erityismääräykset oppimisen arviointia käsittelevässä luvussa 6.
Vuosiluokkiin sitomaton opiskelu on yksilöllisen opinnoissa etenemisen mahdollistava joustava järjestely. Oppilaalle voidaan laatia oma vuosiluokkiin sitomaton opinto-ohjelma, jos oppilas, huoltaja ja koulu pitävät sitä oppilaan kehittymisen kannalta parhaana ratkaisuna. Hallinnollisen päätöksen asiassa tekee rehtori. Päätös voi olla myös määräaikainen.
Oppilaalle laadittavassa oppimissuunnitelmassa
- oppimäärät jaetaan loogisiin opintokokonaisuuksiin ja määritellään niiden tavoitteet sekä sisällöt
- määritellään, mitkä opintokokonaisuudet ovat oppilaalle pakollisia ja mitkä valinnaisia
- opintokokonaisuuden sisältämä tuntimäärä määritetään suhteessa tuntijakoon,
- opintokokonaisuuden tavoitteista johdetaan ne riittävät tiedot ja taidot, jotka antavat mahdollisuuden edetä seuraavaan opintokokonaisuuteen,
- kuvataan mahdolliset tukitoimet,
- kuvataan, miten lukuvuosisidonnaisen opiskelun arviointikäytäntöjä sovelletaan opintokokonaisuuksien suorittamisen seurannassa ja arvioinnissa.
Yhdysluokkaopetus
Opetussuunnitelmaa laadittaessa tulee ottaa huomioon, että se soveltuu myös yhdysluokkaopetukseen ja pienille kouluille. Toinen vaihtoehto on sisällyttää opetussuunnitelmaan pienten koulujen opetuksen ja yhdysluokkaopetuksen järjestelyjä koskeva osio. Mikäli opetus järjestetään yhdysluokissa, tulee opetuksen järjestäjän päättää ja kuvata opetussuunnitelmassa
- miten yhdysluokkaopetus järjestetään ja mitkä ovat siinä noudatettavat keskeiset toimintatavat
- miten eri oppiaineiden vuosiviikkotunnit jaetaan vuosiluokille valtioneuvoston asetuksen määrittelemien nivelvaiheiden mukaisesti tai miten oppimäärä jaetaan opintokokonaisuuksiin, jos käytetään vuosiluokkiin sitomatonta opetusta.
Joustava perusopetus
Mikäli opetuksen järjestäjä tarjoaa joustavan perusopetuksen toimintaa, opetuksen järjestäjä päättää ja kuvaa opetussuunnitelmassa
- miten joustava perusopetus järjestetään ja mitkä ovat siinä noudatettavat keskeiset toimintatavat
- mitkä ovat oppilasvalinnan perusteet ja miten valinta käytännössä toteutetaan
- miten muissa oppilaitoksissa, työpaikalla tai muualla koulun ulkopuolella tapahtuva opiskelu järjestetään ja miten oppilaiden opiskelua tällöin ohjataan, seurataan ja arvioidaan
- miten eri toimijoiden yhteistyö, vastuut ja työnjako järjestetään.
Oppilaan oppimissuunnitelman tai henkilökohtaisen opetuksen järjestämistä koskevan suunnitelman laadintaa koskevat määräykset sisältyvät lukuun 6.
Opetus erityisissä tilanteissa
Erityisissä tilanteissa annettavan opetuksen mahdollisuus on syytä kirjata paikalliseen opetussuunnitelmaan. Erityisesti sairaalassa annettavan opetuksen osalta opetussuunnitelmassa kuvataan, miten yhteistyö ja oppilaan tukeminen hoidetaan oppilaan siirtyessä omasta koulustaan sairaalaopetukseen ja palatessa jälleen omaan kouluun. Yhteistyön ja tuen kysymykset ovat tärkeitä myös muissa tilanteissa.
Oppilaan siirtyessä sairaalaopetukseen paikallinen opettaja on yhteydessä sairaalakouun opettajaan. Oppilaan siirtyessä takaisin omaan kouluun toimitaan päinvastoin.
Kommentit
Kirjaudu sisään lisätäksesi tähän kommentin