7.5.1 Tukiopetus

Kunnan OPS-sisältö

Tavoitteet

Karstulan peruskoulussa toimitaan tukiopetuksen osalta valtakunnallisten tavoitteiden mukaisesti.
Tukiopetusta voidaan antaa kolmiportaisen tuen kaikissa vaiheissa. Tukiopetus on osa varhaista tukea. Se voi olla lyhytaikaista tai sitä voidaan tarjota oppilaalle jaksoittaisesti.

Toimintatavat

Tukiopetuksessa on olennaista oppilaan yksilöllinen ohjaaminen ja opetuksen eriyttäminen. Sitä voidaan järjestää yhdelle oppilaalle tai pienelle ryhmälle. Tukiopetuksen muotoja voivat olla mm. ennakoiva tukiopetus, samanaikaisopetus, keskitetty tukiopetus tai läksykerho. Tukiopetus voi sisältää sekä oppiainetta koskevaa tukemista että koulunkäynnin ohjaamista esim. lukutekniikkaa, oppimisstrategioita ja opiskelutaitoja. Tukiopetus voidaan järjestää myös samanaikaisopetuksena, jolloin oppilas saa tarvitsemansa tuen oppituntien aikana. Erityistä huomiota tulee kiinnittää työtapoihin ja oppimateriaaleihin. Tukiopetusta voidaan järjestää varsinaisen kouluajan ulkopuolella tai koulupäivän aikana. Tukiopetuksen vuoksi oppilaan päivittäinen enimmäistuntimäärä voi tilapäisesti ylittyä. Kyyditysoppilaiden osalta koulukyytien järjestämisestä sovitaan tällöin huoltajan kanssa erikseen.

Yhteistyö, vastuut ja tiedottaminen

Aloitteen tukiopetuksen antamisesta oppilaalle tekee opettaja, oppilas tai huoltaja. Luokanopettaja tai aineenopettaja ilmoittaa oppilaalle/huoltajalle etukäteen tukiopetuksen tarpeesta ja sen järjestämisestä puhelimitse tai viestillä. Tietoa annetaan tukiopetuksen toteuttamistavoista ja merkityksestä oppimiselle ja koulunkäynnille.
Tehostetun tai erityisen tuen vaiheessa oppilas velvoitetaan osallistumaan hänelle järjestettyyn tukiopetukseen. Mikäli oppilas kieltäytyy tukiopetuksesta, pyritään selventämään oppilaalle ja huoltajille, miksi tukiopetus on tarpeellista ja miten tarjotun tuen vastaanottamatta jättäminen saattaa vaikuttaa opintomenestykseen.

Tukiopetusta voi antaa oppilaan oma opettaja, toinen opettaja tai erityisopettaja. Opettaja kirjaa tukiopetuksen antamisajankohdan, sisällön ja osallistujat. Opettaja kirjaa myös oppilaalle tarjotun tukiopetuksen muistiin, vaikka huoltajat tai oppilas kieltäytyvät siitä. Tukiopetusta voidaan mahdollisuuksien mukaan järjestää myös keskitetysti. Tällöin koulun lukujärjestykseen määritellään tukiopetusajankohdat eri oppiaineille. Tukiopetuksen järjestämisen mahdollisuus pyritään huomioimaan jo lukujärjestystä laadittaessa.

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet

Oppilaalla, joka on tilapäisesti jäänyt jälkeen opinnoissaan tai muutoin tarvitsee oppimisessaan lyhytaikaista tukea, on oikeus saada tukiopetusta[1]. Tukiopetus tulee aloittaa heti, kun oppimiseen tai koulunkäyntiin liittyvät vaikeudet on havaittu, jotta oppilas ei jäisi pysyvästi jälkeen opinnoissaan. Tukiopetuksella voidaan ehkäistä vaikeuksia ennakolta. Tukiopetusta tulee järjestää suunnitelmallisesti sekä niin usein kuin on tarpeen.

Tukiopetukselle on ominaista yksilöllisesti suunnitellut tehtävät, ajankäyttö ja ohjaus. Tukiopetuksen järjestämisessä tulee käyttää monipuolisia menetelmiä ja materiaaleja, joiden avulla voidaan löytää uusia tapoja lähestyä opittavaa asiaa. Ennakoivassa tukiopetuksessa uusiin opittaviin asioihin perehdytään jo etukäteen. Tukiopetuksella voidaan vastata myös poissaoloista johtuviin tuen tarpeisiin.

Koulutyö tulee suunnitella siten, että jokaisella oppilaalla on tarvittaessa mahdollisuus osallistua tukiopetukseen. Tukiopetusta annetaan joko oppilaan työjärjestyksen mukaisten, sellaisten oppituntien aikana, joihin tuen tarve liittyy, tai oppituntien ulkopuolella. Erilaisia joustavia ryhmittelyjä voidaan käyttää tukiopetuksen toteuttamisessa.

Aloitteen tukiopetuksen antamisesta oppilaalle tekee ensisijaisesti opettaja, sen voi tehdä myös oppilas tai huoltaja. Jokaisen opettajan tehtävänä on seurata oppilaan oppimista ja kasvua sekä mahdollista tuen tarpeen ilmenemistä. Tukiopetusta pyritään järjestämään yhteisymmärryksessä oppilaan ja huoltajan kanssa. Heille annetaan tietoa tukiopetuksen toteuttamistavoista ja merkityksestä oppimiselle ja koulunkäynnille, sekä oppilaan velvollisuudesta osallistua hänelle järjestettyyn tukiopetukseen.

Tukiopetusta voidaan antaa tuen kaikilla tasoilla. Osana pedagogista arviota ja selvitystä arvioidaan oppilaan aikaisemmin saaman tukiopetuksen riittävyys ja vaikutus sekä oppilaan tarpeet tukiopetukseen jatkossa. Oppimissuunnitelmaan ja HOJKSiin kirjataan myös tukiopetuksen tavoitteet ja antaminen.


[1] Perusopetuslaki 16 § 1 mom. (642/2010)