7.5.2 Osa-aikainen erityisopetus

Kunnan OPS-sisältö

Osa-aikaisen erityisopetuksen avulla pyritään turvaamaan oppilaalle mahdollisemman varhainen ja oikein mitoitettu tuki. Huoli oppilaan oppimisesta ja koulunkäynnistä on tärkeää nostaa esiin ja ryhtyä nopeasti toimenpiteisiin tuen järjestämiseksi. Aloitteen osa-aikaisen erityisopetuksen järjestämisestä voi tehdä esim. luokan- tai aineenopettaja, luokanvalvoja, erityisopettaja, opinto-ohjaaja tai huoltaja.

Huoltajille tiedotetaan oppilaan tuen tarpeesta sekä osa-aikaisen erityisopetuksen antamisesta. Tiedottamisesta huolehtii luokanopettaja, luokanvalvoja tai erityisopettaja. Oppilaan kanssa on keskusteltava hänen tuen tarpeestaan ja tuen järjestämisestä.


Opettajan ja erityisopettajan yhteistyö on tärkeää. Luokan- tai aineenopettaja tekee yhteistyötä erityisopettajan kanssa tuen tarpeiden tunnistamiseksi. Yhteistyössä kartoitetaan osa-aikaisen erityisopetuksen tarvetta luokassa ja käytännön järjestelyjä.
Osa-aikainen erityisopetus voi sisältää opettajan konsultointia ja yhteistä suunnittelua oppilaan tukemiseen liittyen.

Opetuksen suunnittelussa osa-aikaisen erityisopetuksen järjestämisedellytykset on pyrittävä ottamaan huomioon. Esimerkiksi erilaiset lukujärjestyksen oppiainekohtaiset ryhmittelyt voivat mahdollistaa joustavia opetusjärjestelyjä, samanaikaisopetusta ja osa-aikaisen erityisopetuksen toteuttamista.
Osa-aikaista erityisopetusta voidaan järjestää erilaisina ryhminä, pienryhmäopetuksena tai samanaikaisopetuksena tai tarvittaessa yksilöopetuksena. Osa-aikainen erityisopetus on osa sekä yleistä, tehostettua että erityistä tukea.

Koulunkäynnin nivelvaiheissa tulee huolehtia oppilaan oppimisvaikeuksia koskevan tiedon siirtämisestä vastaanottavalle yksikölle. Tärkeitä vaiheita ovat oppilaan siirtyminen esiopetuksesta perusopetukseen, perusopetuksen kuudennelta luokalta seitsemännelle luokalle sekä perusopetuksesta toisen asteen koulutukseen. Oppilaan lähettävä yksikkö huolehtii tiedon siirtämisestä.

Erityisopettajan tehtäviin kuuluu oppimisvaikeuksien kartoittaminen koko ikäluokkaa seulovien testien ja arviointien avulla.
Karstulassa esikoulun aloittaville oppilaille erityisopettaja tekee alkutestauksen, jolla kartoitetaan mm. artikulaatiota, nimeämistä, kertomiskykyä, sarjamuistia ja numeroiden luettelemista. Alkutestauksen perusteella annetaan osa-aikaista erityisopetusta sitä tarvitseville lapsille. Maaliskuussa erityisopettaja tekee kaikille esikouluoppilaille kouluvalmiuskartoituksen. Tämän perusteella tehdään ensimmäiselle luokalle siirtymiseen liittyviä ratkaisuja.

Kaikilla luokka-asteilla seurataan koko ikäluokan oppimista ja kartoitetaan erityisopetukseen ohjattavia oppilaita pitämällä standardoituja sanelukirjoituksia ja luetunymmärtämistestejä.




Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet

Oppilaalla, jolla on vaikeuksia oppimisessaan tai koulunkäynnissään, on oikeus saada osa-aikaista erityisopetusta muun opetuksen ohessa[1]. Osa-aikaista erityisopetusta annetaan oppilaille, joilla on esimerkiksi kielellisiä tai matemaattisiin taitoihin liittyviä vaikeuksia, oppimisvaikeuksia yksittäisissä oppiaineissa, vaikeuksia opiskelutaidoissa, vuorovaikutustaidoissa tai koulunkäynnissä. Osa-aikaisen erityisopetuksen tavoitteena on vahvistaa oppilaan oppimisedellytyksiä ja ehkäistä oppimisen ja koulunkäynnin vaikeuksia.

Osa-aikaista erityisopetusta annetaan joustavin järjestelyin samanaikaisopetuksena, pienryhmässä tai yksilöopetuksena. Osa-aikaisen erityisopetuksen tavoitteet ja sisällöt nivelletään oppilaan saamaan muuhun opetukseen. Osa-aikaisen erityisopetuksen toteuttamista suunnitellaan, sen tarvetta ja vaikutuksia arvioidaan opettajien keskinäisenä yhteistyönä sekä yhdessä oppilaan ja huoltajan kanssa.

Osa-aikaisen erityisopetuksen toteuttamistavoista tiedotetaan oppilaille ja huoltajille. Osa-aikaista erityisopetusta pyritään järjestämään yhteisymmärryksessä oppilaan ja huoltajan kanssa. Heille annetaan tietoa sen merkityksestä oppimiselle ja koulunkäynnille, sekä oppilaan velvollisuudesta osallistua siihen.

Osa-aikaista erityisopetusta annetaan kaikilla tuen tasoilla.Tehostetun tuen aikana osa-aikaisen erityisopetuksen merkitys tukimuotona yleensä vahvistuu. Oppilas voi saada osa-aikaista erityisopetusta myös erityisen tuen aikana ja opiskellessaan erityisluokassa. Osana pedagogista arviota ja selvitystä arvioidaan oppilaan aikaisemmin saaman osa-aikaisen erityisopetuksen riittävyys ja vaikutus sekä oppilaan tarpeet osa-aikaiseen erityisopetukseen jatkossa. Oppimissuunnitelmaan ja HOJKSiin kirjataan myös osa-aikaisen erityisopetuksen tavoitteet ja antaminen.


[1] Perusopetuslaki 16 § 2 mom. ( 642/2010)