3. Yksilökohtaisen opiskeluhuollon järjestäminen

3. Yksilökohtaisen opiskeluhuollon järjestäminen

Yksilökohtaisen opiskeluhuollon järjestäminen lapsen ja nuoren kehityksen, hyvinvoinnin ja oppimisen seuraamiseksi ja edistämiseksi sekä yksilöllisen tuen toteuttamiseksi

Yksittäisen oppilaan tukemiseksi kootaan tarvittaessa monialainen asiantuntijaryhmä. Ryhmä kootaan tapauskohtaisesti ja siihen tarvitaan oppilaan ja huoltajan suostumus. Ryhmän jäsenet saavat ottaa vastaan toisiltaan sekä luovuttaa toisilleen sellaisia tietoja, jotka ovat välttämättömiä yksilökohtaisen opiskeluhuollon järjestämiseksi ja toteuttamiseksi.

Psykologi, kuraattori ja kouluterveydenhoitaja tekevät kahdenkeskistä työtä oppilaan kanssa. Tämä yksilökohtainen opiskeluhuolto perustuu aina opiskelijan sekä tarpeen niin vaatiessa hänen huoltajansa suostumukseen. Lain velvoite kiireellisessä tapauksessa mahdollisuus keskusteluun on järjestettävä samana tai seuraavana työpäivänä toteutetaan Myrskylässä siten, että tavoittaminen puhelimitse saman päivänä aikana on mahdollista. Akuutit tapaukset hoidetaan päivystyksessä.


3.1.Yhteistyö kouluterveydenhuollon laajoissa terveystarkastuksissa

Laajemmat terveystarkastukset tehdään kouluissa 1. ja 5. luokilla. Terveydenhoitaja tekee ensin oppilaalle perustarkastuksen. Huoltajat kutsutaan myöhemmin lapsensa kanssa koululääkärin ja terveydenhoitajan vastaanotolle.

Oppilaan sairauden vaatiman hoidon, erityisruokavalion tai lääkityksen järjestäminen koulussa Sairauden vaatiman hoidon järjestäminen koulussa

Oppilaan huoltaja vastaa ensisijaisesti sairastuneen lapsen hoidosta, sairaanhoidon järjestymisestä ja hoitoon viemisestä.

Mikäli oppilas ei tule kouluun eikä huoltaja ilmoita poissaolosta koululle, tulee luokanopettajan selvittää oppilaan poissaolo mahdollisimman pian.

Jos oppilas sairastuu koulupäivän aikana, hänet ohjataan kouluterveydenhoitajalle, joka tarvittaessa ottaa yhteyden kotiin.

Jos kouluterveydenhoitaja ei ole tavoitettavissa, otetaan yhteys huoltajaan.

Lapsesta huolehditaan koululla, kunnes huoltaja tavoitetaan.

Huoltajan luvalla lapselle voidaan antaa särkylääkettä. Oppilaan pitkäaikaisen sairauden vaatima hoito ja lääkitys: Toimitaan huoltajien ja terveydenhuollon henkilöstön ohjeiden mukaisesti.


3.2 Erityisruokavalion järjestäminen koulussa

Erityisruokavaliotodistukset toimitetaan koulun keittiöön. Päivähoitoa varten laadittu todistus uusitaan kouluruokailua varten.

3.3 Yhteistyö tehostetun ja erityisen tuen, joustavan perusopetuksen sekä sairaalaopetuksen yhteydessä

Yhteistyö tehostetun tuen yhteydessä:

Pedagogisesta arviosta sekä oppimissuunnitelmasta vastaa luokanopettaja erityisopettajaa konsultoiden

Tarvittaessa arvion ja suunnitelman laatimisessa käytetään myös muiden asiantuntijoiden apua, erityisesti jos kyseessä on oppilaan hyvinvointiin ja kokonaiskehitykseen liittyvät ongelmat

Tuen tarpeiden selvittämisessä sekä tuen suunnittelussa ja onnistuneessa toteuttamisessa yhteistyö oppilaan sekä huoltajan kanssa on välttämätöntä

Yhteistyö erityisen tuen yhteydessä:

Ennen erityistä tukea koskevan päätöksen tekemistä opetuksen järjestäjän on kuultava oppilasta ja tämän huoltajaa sekä tehtävä oppilaasta pedagoginen selvitys.

Pedagogisen selvityksen laatimisesta vastaavat luokanopettaja ja erityisopettaja.

Selvityksen laatimiseen liittyy yleensä yhteistyö erityisesti psykologin kanssa. Psykologinen lausunto tai muut asiantuntijalausunnot tukevat pedagogista selvitystä ja erityisen tuenpäätöksen tekemistä.

Laadittu selvitys oppilaan saamasta tehostetusta tuesta ja kokonaistilanteesta käsitellään tarpeen mukaan kootussa asiantuntijaryhmässä.

Pedagogisen selvityksen perusteella päätäntävallan omaava viranomainen tekee hallinnollisen erityisen tuen päätöksen.

Päätös tarkistetaan ainakin toisen luokan jälkeen ja ennen seitsemännelle vuosiluokalle siirtymistä.

Selvitykseen pohjautuen tehdään oppimissuunnitelmaa laajentaen ja monipuolistaen HOJKS (henkilökohtainen opetuksen järjestämistä koskeva suunnitelma)

Myrskylän kunnassa ei toteuteta joustavaa perusopetusta.

Myrskylän yläkoululaisten lähikoulu on Orimattilan yhteiskoulu tai Jokivarren koulu (erityisopetus). Orimattilan yhteiskoulussa toimii Jopo-luokka.

Yhteistyö sairaalaopetuksen yhteydessä

Tarvittaessa Myrskylän oppilaiden sairaalaopetus järjestetään Kanervikon koulussa Lahdessa. Koulu toimii Päijät-Hämeen keskussairaalassa. Oppilaan siirtyessä sairaalaopetukseen tehdään sairaalakoulun kanssa yhteistyötä, jotta oppilaan koulunkäynti voisi jatkua mahdollisimman saumattomasti sairaalakoulussa. Samanlainen yhteistyö on tärkeää myös oppilaan palatessa takaisin kotikouluun.

3.4. Opiskeluhuollon tuki kurinpitorangaistuksen tai opetuksen osallistumisen epäämisen yhteydessä

Myrskylän koulun kurinpitosuunnitelma on Opetussuunnitelman luvussa 5.

Oppilaan määrääminen suorittamaan kotitehtäviään koulupäivän jälkeen

Kotitehtävänsä laiminlyönyt oppilas voidaan määrätä työpäivän päätyttyä enintään tunniksi kerrallaan valvonnan alaisena suorittamaan tehtäviään.

Asiasta päättää luokanopettaja.

Huoltajaa informoidaan ja sovitaan käytänteistä

Asia kirjataan.

Luokasta poistaminen lopputunnin ajaksi

Opetusta häiritsevä oppilas voidaan määrätä poistumaan jäljellä olevan oppitunnin ajaksi luokkahuoneesta tai muusta tilasta, jossa opetusta annetaan, taikka koulun järjestämästä tilaisuudesta.

Vastarintaa tekevän oppilaan poistamisessa voidaan käyttää välttämättömiä voimakeinoja.

Oppilasta kohtaan käytettyjen voimakeinojen tulee aina olla oikeassa suhteessa tavoitteeseen nähden eli tavoite on pyrittävä saavuttamaan lievintä mahdollista voimaa käyttäen.

Oppilas viedään valvottuun tilaan.

Huoltajalle ilmoitetaan luokasta poistamisesta.

Asia kirjataan.

Opetukseen osallistumisen epääminen jäljellä olevan työpäivän ajaksi

Rehtori voi evätä oppilaan osallistumisen opetukseen enintään jäljellä olevan työpäivän ajaksi, jos on olemassa vaara, että toisen oppilaan taikka koulussa tai muussa opetustilassa työskentelevän henkilön turvallisuus kärsii oppilaan väkivaltaisen tai uhkaavan käyttäytymisen vuoksi taikka opetus tai siihen liittyvä toiminta vaikeutuu kohtuuttomasti oppilaan häiritsevän käyttäytymisen vuoksi. Oppilaan osallistuminen opetukseen voidaan edellä mainitulla perusteella evätä myös seuraavaksi työpäiväksi, mikäli opetuksen järjestäjä tarvitsee aikaa suunnitella oppilaan paluuta takaisin opetukseen ja tarjota oppilaalle opiskeluhuollon palveluita sekä tukea turvallista paluuta opetukseen.

Vastarintaa tekevän oppilaan poistamisessa voidaan käyttää välttämättömiä voimakeinoja.

Oppilasta kohtaan käytettyjen voimakeinojen tulee aina olla oikeassa suhteessa tavoitteeseen nähden eli tavoite on pyrittävä saavuttamaan lievintä mahdollista voimaa käyttäen.

Asiasta päättää rehtori.

Oppilasta ei saa jättää ilman valvontaa. Vanhempien luvalla oppilas voi mennä itse kotiin.

Asiasta ilmoitetaan huoltajille.

Asia kirjataan.

3.5 Opettajan voimakeinojen käyttö

Kiinnipidosta rajaamismenetelmänä voidaan sopia huoltajien kanssa, mikäli sen katsotaan olevan tarpeen lapsen aggressiivisen käytöksen lopettamiseksi.

Opettajan käyttämien voimakeinojen tulee mahdollisuuksien mukaan olla luonteeltaan passiivisia, esim. oppilaan kiinnipitäminen tiukassa otteessa, kunnes hän rauhoittuu.

Voimakeinojen käyttöön mahdollisesti joutuva henkilöstö opastetaan käyttämään otteita oikein ja turvallisesti.

Voimakeinojen käyttöön turvautuneen opettajan tai rehtorin tulee aina laatia kirjallinen selvitys tapahtuneesta.

Jos oppilas karkaa koulusta, ilmoitetaan asiasta huoltajalle.

Jos karkaava oppilas on vaarallinen itselleen tai muille, soitetaan hätäkeskukseen 112.

Rehtori tai hänen määräämänsä viranhaltija ilmoittaa oppilaan opetukseen osallistumisen epäämisestä loppupäivän ajaksi sosiaalityöntekijälle sekä kuraattorille.

Oppilaalle järjestetään tarvittava opiskeluhuolto oppilaan tueksi koottavassa monialaisessa asiantuntijaryhmässä. Ryhmässä laaditaan suunnitelma opiskeluhuollon palvelujen järjestämisestä oppilaalle.

Suunnitelma tehdään yhdessä oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa.

3.5 Kasvatuskeskustelu/jälki-istunto (Kts Myrskylän koulun kurinpitosuunnitelma)

3.6 Oikeus ottaa haltuun esineitä tai aineita

Rehtorilla tai koulun opettajalla on yhdessä tai erikseen oikeus työpäivän aikana ottaa haltuunsa kielletty esine tai aine tai joku muu opetusta tai oppimista häiritsevä esine tai aine.

Esineen tai aineen haltuun ottamisessa on oikeus käyttää sellaisia välttämättömiä voimakeinoja, joita voidaan pitää puolustettavina oppilaan ikä ja tilanteen uhkaavuus tai vastarinnan vakavuus sekä tilanteen kokonaisarviointi huomioon ottaen.

3.7. Oikeus tarkastaa oppilaan tavarat

Kielletyn esineen tai aineen haltuun ottamiseksi koulun opettajalla ja rehtorilla on työpäivän aikana oikeus tarkastaa oppilaan mukana olevat tavarat, oppilaan hallinnassa olevat koulun säilytystilat ja päällisin puolin hänen vaatteensa. Varmuuden vuoksi ja ennakoiden ei saa tarkastaa. Opettaja tai rehtori voi ottaa talteen häiritsevän tai vaarallisen esineen.

Tarkastuksen syy on ilmoitettava oppilaalle ennen tarkastusta.

Tarkastajan on oltava samaa sukupuolta kuin tarkastettava. Mukana tulee olla lisäksi toinen täysi-ikäinen koulun henkilökuntaan kuuluva. Oppilaan pyynnöstä tämä henkilö voi olla hänen valitsemansa, mikäli tämä on paikalla. Jos turvallisuuden kannalta on ehdottoman välttämätöntä, voidaan tästä säännöstä poiketa.

Tarkastuksen saa tehdä vain päällisin puolin tunnustellen. Ihon ja vaatetuksen välistä alueen voi tarkastaa vain poliisi.

3.8. Haltuunoton ja tarkastamisen yleiset periaatteet

Oppilaan tarkastaminen ja esineiden ja aineiden haltuun ottaminen tulee kirjata.
Voimakeinoihin turvautuneen opettajan tai rehtorin tulee antaa kirjallinen selvitys tapahtuneesta opetuksen järjestäjälle. Haltuun otettu esine tai aine luovutetaan oppilaalle oppitunnin tai koulun tilaisuuden päättymisen jälkeen. Jos on todennäköistä, että häirintä oppitunnin jälkeen jatkuu, luovutetaan häirintään käytetty esine tai aine viimeistään työpäivän päättyessä.

Kielletyt esineet tai aineet luovutetaan oppilaan huoltajalle.
Jos oppilaalla tai huoltajalla ei lain mukaan ole oikeutta pitää em. esineitä tai aineita hallussaan, luovutetaan ne poliisille.

Jos huoltaja ei nouda esinettä tai ainetta kolmen kuukauden kuluttua haltuunotosta, se voidaan todisteellisesti hävittää. Hävittäminen ja luovuttaminen kirjataan.

3.9 Oppilaan tekemän vahingon korvaaminen

Jos oppilas on liannut tai sotkenut koulun omaisuutta tai tiloja, hänet voidaan määrätä puhdistamaan jälkensä tai uudelleen järjestämään tilat.

Tehtävä on suoritettava valvotusti.

Tehtävä saa kestää enintään kaksi tuntia.

Asiasta ilmoitetaan huoltajalle.

Asia kirjataan.

3.10 Kirjallinen varoitus

Jos oppilas häiritsee opetusta, rikkoo koulun järjestystä, menettelee vilpillisesti tai käyttäytyy epäasiallisesti kasvatuskeskustelujen ja/tai jälki-istuntojen jälkeenkin, hänelle voidaan antaa kirjallinen varoitus.

Kirjallisen varoituksen antamisesta päättää rehtori.

Oppilaalle ja hänen huoltajalleen varataan mahdollisuus tulla kuulluiksi.

Oppilaalle järjestetään tarvittava opiskeluhuolto oppilaan tueksi koottavassa monialaisessa asiantuntijaryhmässä. Ryhmässä laaditaan suunnitelma opiskeluhuollon palvelujen järjestämisestä oppilaalle.

Suunnitelma tehdään yhdessä oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa.

3.11 Koulusta erottaminen määräajaksi

Jos oppilas kirjallisen varoituksen saatuaankin jatkaa epäasiallista käyttäytymistä, hänet voidaan erottaa koulusta määräajaksi.

Erottaminen on mahdollista enintään kolmeksi kuukaudeksi.

Erottamisesta päättää sivistyslautakunnan suomenkielinen koulujaosto.

Toimenpiteeseen syynä oleva teko tai laiminlyönti on yksilöitävä.

Oppilaalle ja hänen huoltajilleen varataan mahdollisuus tulla kuulluiksi.

Oppilaalle järjestetään tarvittava opiskeluhuolto oppilaan tueksi koottavassa monialaisessa asiantuntijaryhmässä. Ryhmässä laaditaan suunnitelma opiskeluhuollon palvelujen järjestämisestä oppilaalle.

Suunnitelma tehdään yhdessä oppilaan ja hänen huoltajiensa kanssa.

Opetuksen järjestäjän on huolehdittava, että oppilas ei erottamisen aikana jää jälkeen opetuksesta.

Määräaikaisesti erotetulle oppilaalle laaditaan opetussuunnitelmaan perustuva henkilökohtainen suunnitelma, jonka mukaan opetus toteutetaan ja oppimista seurataan. Tämän suunnitelman laadinnasta vastaa koulun rehtori. Opiskelun aikataulu, sisällöt ja toteuttamistavat suunnitellaan oppilaan ja huoltajan kanssa yhteistyössä.

Asiantuntijaryhmän kokoaminen ja suostumuksen hankkiminen sekä ryhmän yhtenäiset menettelytavat yksittäistä oppilasta koskevan asian käsittelyssä:

Kun ollaan huolissaan yhden oppilaan hyvinvoinnista tai terveydestä, hänen tuekseen voidaan koota huoltajan suostumuksella asiantuntijaryhmä. Ryhmän kokoonpano perustuu oppilaan ja tarvittaessa hänen huoltajansa suostumukseen. Ryhmän kokoaa se opetushenkilöstön tai opiskeluhuollon palveluiden edustajan, jolle asia työtehtävien perusteella kuuluu. Ryhmä valitsee keskuudestaan vastuuhenkilön, joka kirjaa tiedot opiskeluhuoltokertomukseen (ks. seuraava kohta). Yksittäisen opiskelijan asian käsittelyyn saavat osallistua vain ne, joiden opiskeluhuoltoon liittyviin tehtäviin käsiteltävä asia välittömästi kuuluu. Rehtori ei ole välttämättä mukana näissä ryhmissä. Tarvittaessa hän saa tietoa vastuuhenkilöltä opetuksen järjestämiseen.
Lähtökohtana on se, että oppilaan asioita käsiteltäessä oppilas ja oppilaan huoltaja osallistuu monialaiseen asiantuntijaryhmään.

 

3.12

 

Monialaisessa opiskeluhuoltotyössä kirjataan erikseen:


  • opiskeluhuoltoryhmän toiminta ja
  • yksittäistä oppilasta koskeva opiskeluhuoltotyö.


Kirjaaminen on keskeinen osa suunnitelmallista opiskeluhuoltotyötä sekä sen seurantaa ja arviointia.

Opiskeluhuoltoryhmän toiminnan osalta kirjataan kokousmuistioon kokouksen asialistan mukaan yleisen ja ehkäisevän opiskeluhuoltotyön toteuttamiseksi sovitut toimenpiteet ja vastuuhenkilöt.

Yksittäistä oppilasta koskeva opiskeluhuoltotyö toimenpidesuunnitelmineen kirjataan aina. Kirjaukset tehdään joko erilliseen opiskeluhuoltokertomukseen, pedagogiseen arvioon tai selvitykseen, oppimissuunnitelmaan tai HOJKS:aan. Kirjaajana toimii kussakin tilanteessa erikseen valittu henkilö.

Yksittäisen oppilaan asioita koskevista kirjauksista sekä koululle tiedoksi toimitetuista asiakirjoista muodostuu aikajärjestyksessä etenevä opiskeluhuoltokertomus. Opiskeluhuoltokertomukset muodostavat opiskeluhuoltorekisterin. Yksittäisen oppilaan tueksi kootun monialaisen asiantuntija- ryhmän jäsenet voivat perehtyä opiskeluhuoltokertomukseen siinä määrin, kun se on välttämätöntä opiskeluhuoltotyön koordinoimiseksi tai omien työtehtävien hoitamiseksi. Koulun muille työntekijöille välitetään tietoa siltä osin kuin oppilaan asian käsittely heille kuuluu ja on opetuksen järjestämisen kannalta välttämätöntä.

Koulukiusaamisen selvittelytyö kirjataan aina tarkoitusta varten olevalle lomakkeelle.

Opiskeluhuoltokertomuksista koostuvan opiskeluhuoltorekisterin vastuuhenkilö on laaja-alainen erityisopettaja. Opiskeluhuoltorekisteri sekä muut opiskeluhuollon asiakirjat säilytetään lukitussa kaapissa sekä luettelomuodossa että sähköisesti. Oppilaan tuen lomakkeet ovat lisäksi tallennettuina Wilmassa.

 

Peda.net käyttää vain välttämättömiä evästeitä istunnon ylläpitämiseen ja anonyymiin tekniseen tilastointiin. Peda.net ei koskaan käytä evästeitä markkinointiin tai kerää yksilöityjä tilastoja. Lisää tietoa evästeistä