1. Opiskeluhuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut

Opiskeluhuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut

  1. Opiskeluhuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat opiskeluhuoltopalvelut

 

Opiskeluhuolto kuuluu koko koulun henkilökunnan tehtäviin. Jokaisella työntekijällä on vastuu oppilaiden hyvinvoinnin seuraamisesta ja sen edistämisestä. Opiskeluhuollosta huolehtii lisäksi terveydenhoitaja 1-2 pv/vk (0,4 hlotyövuotta) , kuraattori 2 pv/vk (0,4 hlötyövuotta)  ja koulupsykologi 1pv/vk (0,2 hlötyövuotta). Em. asiantuntijat ovat aktiivisesti mukana opiskeluhuollon ohjausryhmässä ja asiantuntijaryhmissä yksittäisten oppilaiden osalta. Kuitenkin koulukuraattorille ja –psykologille on vaikeaa päästä 7 vrk sisällä.

Lasten ja nuorten terveyttä ja hyvinvointia sekä elinoloja koskevaa seurantatietoa saadaan tutkimuksista (kouluterveyskysely, MOVE, Myrskylän opiskeluhuollon kysely, LIITU jne.).

Erilaisten tilastotietojen valossa asuinympäristöstä johtuvat syyt Myrskylässä ei aiheuta opiskeluhuollolle keskimääräistä enempää haasteita.

Myrskylän koulussa on 118 oppilasta huhtikuussa 2023. Tehostettua tukea tarvitsevia oppilaita 22+5(es) ja erityistä tukea tarvitsevia 7. Opiskeluhuollon ohjausryhmänä toimii koulun opiskeluhuoltoryhmä.

 

Opiskeluhuolto järjestetään monialaisessa yhteistyössä opetustoimen ja mm. sosiaali- ja terveystoimen kanssa siten, että siitä muodostuu toimiva ja yhtenäinen kokonaisuus.

Opiskeluhuolto on kaikkien kouluyhteisössä työskentelevien ja opiskeluhuoltopalveluista vastaavien työntekijöiden tehtävä. Ensisijainen vastuu kouluyhteisön hyvinvoinnista on koulun henkilökunnalla. Opiskeluhuollon palveluja ovat psykologi- ja kuraattoripalvelut sekä kouluterveydenhuolto. Nämä asiantuntijat toimivat yhteistyössä sekä yksilöiden että yhteisön kanssa.

Opiskeluhuoltoa toteutetaan ja ratkaisuja etsitään yhteistyössä oppilaan ja hänen huoltajansa kanssa ottaen huomioon oppilaan ikä ja edellytykset. Tarvittaessa yhteistyötä tehdään myös muiden toimijoiden kanssa.

Palvelut järjestetään lain edellyttämässä määräajassa.

Oppilaille ja heidän huoltajilleen annetaan tieto käytettävissä olevasta opiskeluhuollosta ja heitä ohjataan hakemaan tarvitsemiaan opiskeluhuollon palveluja. Oppilaan ja huoltajan osallisuus opiskeluhuollossa, suunnitelmallinen yhteistyö ja opiskeluhuollosta tiedottaminen lisää opiskeluhuollon tuntemusta ja edesauttaa palveluihin hakeutumista. Eri ammattiryhmiin kuuluvien työntekijöiden keskinäinen konsultaatio on opiskeluhuoltotyössä keskeinen työmenetelmä.

Opiskeluhuollon tavoitteet, tehtävät ja toteuttamisen periaatteet muodostavat esiopetuksesta toisen asteen koulutukseen ulottuvan jatkumon. Eri koulutusasteiden vuorovaikutus on olennaista pohdittaessa opiskeluhuollon toimintaa kokonaisuutena. Yhtenäiset käytännöt tukevat eri kehitysvaiheissa oppilaan terveyttä, hyvinvointia ja oppimista. Opiskeluhuollon monialaisen yhteistyön rakenteita, muotoja ja toimintatapoja kehitetään kouluyhteisössä ja eri yhteistyötahojen kanssa. Opiskeluhuoltoa arvioidaan Myrskylässä koulun tasolla.